Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@dalmatinka 123 kdybych měla volit,radši bych byla svobodná matka,než bezdětná a po letech zjistit že mi s dětmi ujel vlak a už to nestihnu.
To už je na každé.Chápu,že to jiné ženy můžou mít postaveny jinak.
Píšu sem text písně, kterou Helena Vondráčková nazpívala krátce poté, co byla sama na interrupci. Poté už nebyla schopná nikdy otěhotnět. Celý život toho litovala. Mě ze slov té písně mrazí. Nikdy bych nechtěla být na jejím místě. Dala tehdy přednost kariéře.
Dvě malá křídla tu nejsou
Projděte dům do všech koutů
Najdete stín a jen stín
Kudy jen bloudí a kde jsou
Hnízdo je prázdné
Tichý klín.
Kdo viděl dívku něžnou
Jít ráno k náměstí Šla vrátit výhru
Zamknout bránu ke štěstí
Ta věc se zdála běžnou
A teď se hříchem zdá.
Jen lékař napsal krátkou
Svou zprávu úřední
O někom zmínka první
Zmínka poslední
Už nejsi dívko matkou
A ptáček nezpívá.
Jdou mámy večer z jeslí
Kol hřišť a nároží
Do bílých cích
Dvě bílá křídla uloží
A dívka prstem kreslí
Psaní podivná.
Projděte dům do všech koutů
Najdete stín a jen stín
Byla tu málem a nejsou
Co já vím.
No tak projděte dům
Z lásky tu zpívá jen stín
Byla tu málem a nejsou
Hnízdo je prázdné
Tichý klín.
@dalmatinka 123 prave…nevim co je mateřská laska…bojim se aby u mě vůbec nastala když to je se mnou tak jak to je…jsem opravdu deb*l ![]()
@Petrunka87 píše:
@dalmatinka 123 prave…nevim co je mateřská laska…bojim se aby u mě vůbec nastala když to je se mnou tak jak to je…jsem opravdu deb*l
Laska se dostavi..nekomu jeste dlouho pred otehornenim.nekomu s testem a nekomu pri pohybech.Jina si pocka az do porodu, ale neznam zenu u ktere by to neprislo..Kazde to trva jinak dlouho a i kdyz ti nekdo bude tvrdit "Ja to mela takle a tak je to spravne "tak tomu never.Ja vzdy pocala planovane a muzu rici ze planovane chtene dite jsou na zacatku uplne jine pocity nez kdyz si tehotna neplanovane.Muzu to srovnavat a je to uplne jine..Az desive co me ze zacatku napadalo.Ted uz citim pohyby a neskonalou lasku..Nikdo te nebude nikdy tak milovat jako tve dite a ty to budes mit stejne. ![]()
@dalmatinka 123 píše: … neznam zenu u ktere by to neprislo..
Já bohužel ano. Je to má vlastní sestra ![]()
@Petrunka87 píše:
@j.a.n.i1 milovala jsi někdy?
Ja jo, evidentne na rozdil od tebe, neb nekoho opravdu milovat znamena nechrapat s nekym jinym. Takze bych tenhle problem nemusela resit. A kdyz uz jsem spala s nekym dalsim, tak proto, ze uz jsem toho predchoziho nemilovala.
@dalmatinka 123 píše:
Ale ne kazda zena je stejna ze:).Urcite ne vsechny se vzdali ditete a urcite ne vsechny chlapa.Pokud si nekdo dobrovolne vybere zivot zustat sama z ditetem tak je to jeji volba ..jako je to volba tady petrusky .Jak sama psala rozhodnuta jeste neni..
Rozdodne je to jeji volba a nase volba je zas napsat co si to o tom myslime, kdyz uz se ona rozhodla to resit na verejne diskuzi.
@Petrunka87
Nevím, ale u tebe si myslím, že to je jen obyčejný strach. A to je v pořádku. Kdybys v sobě neměla mateřský cit, nediskutuješ tady s námi 20 stránek a prostě půjdeš a uděláš to.
Dám ti příklad (mou sestru), kdy se ženě může o mateřském citu jen zdát. Jen pro začátek, mé sestře je 25 let a bydlí ještě s našima. Docela nedávná situace. Byli jsme u našich a večeřeli tam. Můj syn a sestra měli stejnou večeři. Syn, jak už to u šestiletého dítka chodí, chtěl v jídle vyhrát. Takže jsme všichni slušně sestru požádali, aby ho nechala vyhrát. Ona na to že má velký hlad a že si stejně přidá. Tak o.k. - šla si přidat a jídlo tak neskutečně hltala, jen aby byla první ona. Když jsem se ze začátku ptala jestli nemůže 5 minut počkat, dělala že neslyší. Pak se do toho vložili i naši a začali jí nadávat. Ona se rozbrečela (v 25
) že má hlad a je unavená a chce jít spát, proč to jako nikdo nechápe. Když ji pak naši od stolu vyhodili, cítila se ukřivděná a na syna házela vražedné pohledy. Kdyby byla malé dítě, neřeknu. Ale chovat se takhle v pětadvaceti
![]()
A takových situací u nás nepočítaně. Pokaždé, když sestra dostane vynadáno za své chování k synovi, vylévá si pak na něm zlost. Většinou to ale nikdo nevidí, protože uražená zaleze do svého pokoje a malý to samozřejmě nechápe, tak jde za ní a to je na něj ještě hnusnější. Ale vysvětlete šestileťákovi, že ho teta nemá ráda
![]()
Manžel tyto situace většinou zlehčoval, ale jednou byl i on u toho, jak se má sestra chová a nevěřil vlastním očím a uším. A dal mi za pravdu.
Sestra se k našemu synovy chová jako desetiletý rozmazlený smrad, kterému vezmou jeho hračku…
Trhá to srdce mě, trhá to srdce mamce, ale s ní to ani nehne.
Ale pokud jsi opravdu žena bez mateřských citů (osobně si to ale nemyslím) tak je potrat na zvážení. Než aby ses dala „překecat“ nejít na potrat a pak dítěti třeba dávat sežrat svůj „zpackaný“ život (nebýt tebe, kde bych dneska mohla být), to je opravdu lepší si stát za svým, i za cenu, že na tebe všichni budou zlí.
Ale jak říkám osobně si myslím, že bez mateřských citů nejsi. To bys tu s námi nediskutovala a prostě šla. Ty máš jen obyčejný strach, jestli to zvládneš bez chlapa a tak. Ale to je celkem normální a přirozené.
@werajsik To ze tvoje sestra nesnasi tvoje dite, nemusi znamenat, ze nebude dobra matka. Me nekdo doma nutit jist konkretnim tempem, protoze nejaky dite chce dojist prvni ap., taky toho budu mit brzo plny zuby
.
@rozand Souhlas.
@werajsik Chování k cizím dětem nic neříká o mateřském citu. Jestli se u vás doma všechno točí kolem vašeho syna, docela jí chápu. Snad stačilo synovi říct, že sestra s vámi nehraje, ne.. Moje sestra má 4 děti, já přes mnohaletou snahu žádné. Pro babičku jsou její děti na prvním místě a mě se maximálně zeptá, jestli o nich něco nového nevím, můj život jí nijak extra nezajímá. Být mi 18-25, asi bych ty děti taky nesnášela…
@Petrunka87 Jinak ja teda po otehotneni zadne radostne pocity nemela. Bala jsem se (po predchozi zkusenosti se zamlklym tehotenstvim), navic jsem po detech nikdy nijak extremne netouzilaa a mela strach, jaka budu mama, kdyz cizi deti vetsinou nesnasim.
No a uplne v pohode. Narozeni syna byl pro me nejhezci okamzik v zivote i tak
.
@werajsik Aha, takze doma se vse musi tocit kolem tvych deti a kdyz to sestre leze na nervy, tak ji pomlouvas, ze nema mateřský cit. Jako promin, ale me nekdo přikazovat, ze dite musi vyhrat, tak ho poslu do haje taky.
@werajsik a ona je matkou??pokud dobře chápu tak jen usuzujes s toho že nemá ráda tvé dítě.to je ale přece něco jiného než mateřská láska!!já osobně třeba cizí děti úplně nesnasela
než sem mela své.samozrejme i teď nektere cizí děti nesnáším ale už je jich min:D..dokud žena nemá své dítě nemůžeš přece říct že nemá mateřskou lásku.ona není matka tvého ditete
@rozand píše:
@werajsik To ze tvoje sestra nesnasi tvoje dite, nemusi znamenat, ze nebude dobra matka. Me nekdo doma nutit jist konkretnim tempem, protoze nejaky dite chce dojist prvni ap., taky toho budu mit brzo plny zuby.
Presne
dokážu si tu situaci představit a já bych teda sestre řekla že je magor.proc já bych měla i jíst!!!podle své sestry
Dítě má své tempo a sestra nemůže
to je jako hodně ujetý ![]()
Přesně kdyby ti to bylo jedno Petro tak jdeš na potrat a vůbec to neresis.urcite máš z mateřství strach ale to mám i já a to sem těhotná po 5te.dvakrat sem o dítě přišla takže mám i strach aby se narodilo bez problémů i jak to zvládnu.Strach je normální ale naštěstí mozek se s tím pak popere a dělá spoustu věcí automaticky a nakonec zjistíš že to zvládáš ![]()