Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ona ta prace musi byt bezpecna i pro ni. 3. stupen psychiatricky diagnozy v psychicky vcelku narocnym povolani asi nebude to pravy vorechovy. Ale to posoudi lekar na mimoradne prohlidce, pripadne jeji psychiatr se k tomu vyjadri.
Snad jsem teda nasla ten spravny odstavec.
5.2. Psychická zátěž
A. Nemoci vylučující zdravotní způsobilost k práci, zejména
1. prognosticky závažné duševní poruchy a poruchy chování,
2. prokázaná současná drogová a alkoholová závislost.
B. Nemoci, u kterých lze posuzovanou osobu uznat za zdravotně způsobilou k práci na základě závěru odborného vyšetření, zejména
1. závažné duševní poruchy a poruchy chování,
2. závažné psychosomatické nemoci,
3. záchvatovité stavy a opakované kolapsové stavy,
4. chronické kardiovaskulární a respirační nemoci,
5. drogová a alkoholová závislost v anamnéze.
@holka_z_hor píše:
Pže se třeba právě zotavují po hospitalizaci anebo potřebují obnovit soc. Kontakty, pomoct najít práci, dodělat si rekvalifikace, nějak navrátit z5 do života. ono s tou diagnózou kupa lidí ztratí důvěru v sama sebe. A potřebuje podporu. A jo jsou lidi, co pracovat nejsou schopni, ale většina ano a chtějí. Jen musí být uzpůsobeny podmínky. A pokud paní dělala učitelku a dávala to, chce se vrátit, a může, má na to, tak ať to zkusí. Nemoc se může vrátit, ale určitě chodí k odborníkům a ví jak tomu předcházet a jak eliminovat stres, jak se sebou pracovat, jsme rozpoznat varovný příznaky. Navíc, není na nás ať ji tady posuzujeme.Ono často ten ID se přiznává i v případě, že člověk prostě nemůže dlouho sehnat vhodnou práci, kde by byly sníženy nároky a nebyl takovej tlak na výkon. Kde by šla domluvit flexi pracovní doba a kde by bylo ok prostředí…atd atd
Ty, hele, a nedava se ten ID az po nejake dobe nejakeho nemenneho stavu, treba po roce? To prece neni zadna preklenovaci davka na dobu, nez se pani zotavi po hospitalizaci ![]()
Jinak opakuji, tu pani nikdo neposuzuje ani neodsuzuje
mudrujeme ciste na dane tema, a to je prace ve skolstvi s o 2/3 snizenou schopnosti pracovat ![]()
A jinak to, ze se ID zaplatuje neochota zamestnavatelu zamestnat lidi na castecne uvazky, nemuzes pouzit jako argument, to sorry ![]()
A vy co tu píšete, že byste někoho s trojkou ID na hlavu nechtěli za učitelé svýho dítěte, jo stigmatizujete
řekli byste to stejny o učiteli vozíčkáři?
co má trojku ID? Pže je paraplegik?
@holka_z_hor Ano, s tím máš pravdu. Ten psychiatr říkal, že tu jedničku dávají i na dlouhodobou klinickou depresi, člověk má potom lepší šanci sehnat práci na zkrácený úvazek a ID mu kompenzuje plat. Trojka je ale průser, chápeš to? Často nedosáhnou ani schizofrenie nebo osoby s maniodepresivní psychózou. Nikoho takového bych u svých dětí nechtěla ani kdyby to bylo kompenzováno bůhví čím. Když jsem dělala kvalifikační zkoušku pro chůvy, musela jsem mít v papírech potvrzeno id lékaře vyloučení závažné psychiatrické diagnózy.
Ale ještě jednou, školství není terapeutická instituce pro duševně nemocné učitelky, navíc odpovídají nejen za výuku, ale i za řádný vývoj a výchovu žáků. Ať pracuje, ale ne přímá praces dětmi.
@holka_z_hor píše:
Mrkni na stránky na rovinu.ti za destigmatizaci bojují hodně a nejen oni. I schizofrenik může být na manažerským poštu, věř nebo ne.
Verim, ale to nebude asi ten, co ma priznany ID 3.stupne, nebo ano?
@holka_z_hor píše:
A vy co tu píšete, že byste někoho s trojkou ID na hlavu nechtěli za učitelé svýho dítěte, jo stigmatizujeteřekli byste to stejny o učiteli vozíčkáři?
Sorry, ale ten má nározdíl od této paní hlavu v pořádku. Paraplegik by mi nevadil, někdo, kdo má ID na hlavu nemá ve třídě s dětmi ani na odpovědné pozici v práci s lidmi co dělat.
@holka_z_hor píše:
A vy co tu píšete, že byste někoho s trojkou ID na hlavu nechtěli za učitelé svýho dítěte, jo stigmatizujeteřekli byste to stejny o učiteli vozíčkáři?
Tak stejne jako praplegik nemuze delat treba pokryvace, je dost nevhodne, aby clovek s vaznou psychickou poruchou delal u deti, s plnou odpovednosti za jejich zdravi a vzdelavani.
@FlorenceF Jenkins píše:
Ty, hele, a nedava se ten ID az po nejake dobe nejakeho nemenneho stavu, treba po roce? To prece neni zadna preklenovaci davka na dobu, nez se pani zotavi po hospitalizaci![]()
Jinak opakuji, tu pani nikdo neposuzuje ani neodsuzuje
A jinak to, ze se ID zaplatuje neochota zamestnavatelu zamestnat lidi na castecne uvazky, nemuzes pouzit jako argument, to sorrymudrujeme ciste na dane tema, a to je prace ve skolstvi s o 2/3 snizenou schopnosti pracovat
Ale je to tak a můžu to použít, sorry. A ano, bývá to po dlouhodobé neefektivní léčbě. Ale je to kus od kusu. Ale právě ten návrat do známého prostředí, může hodně pomoci. Příklad, učitelka se zhroutí např kvůli rozvodu, prostě to nezvládne, skončí v léčebně, je jí přiznán po nějaký době přiznán ID, kvůli relapsu je jí zvýšen na trojku ale dostane šanci se vrátit na mini úvazek do školy, třeba zrovna ke svojí třídě a to jí může sakra pomoct získat z5 jistotu, pocit že můžu ještě něčím přispět, že jí nečeká jen plácání se v diagnóze a koukání dos tropů, že ještě není tak marná a odepsaná. A klidně se časem ten ID může snížit i na jedničku.
@Pears206 píše:
Sorry, ale ten má nározdíl od této paní hlavu v pořádku. Paraplegik by mi nevadil, někdo, kdo má ID na hlavu nemá ve třídě s dětmi ani na odpovědné pozici v práci s lidmi co dělat.
Hlavu v pořádku..co to je? Co to znamená?
definuj. Hlava v pořádku je I s úzkosti, depresi, PPP, čímkoli co se léčí a pacient je stabilizovanéj. Stigmatizuješ, pže o problematice nic nevíš. A to je přesně ono.
@holka_z_hor píše:
Tak asi záleží co má za diagnózu.holky já chodím do organizace která pomáhá se socializací duševně nemocných a jsou tam lidi s trojkou ID. A jsou vážně úplně normální.
i vysokoškolský vzdělání. Nepoznáte to na nich.
celkově je všem doporučováno aby našli nějaké uplatnění v životě a pracovali. Pže být zavření doma prostě na psychiku neprospívá a člověk je vlastně vyčleněnej že společnosti. Možná by i ve školství pracovat paní mohla, na malej úvazek. Když by doktor zhodnotil že ano, tak proč ne. Myslím že tu pořád převládá stigmatizace duševně nemocných.
Kvůli inkluzi matky šílí, ale tohle je totéž a mnohem horší. Duševně nemocný člověk bez ohledu na svou diagnózu nemá u dětí co dělat a tečka. Prostě ne každý může dělat to, co by chtěl. Nemůže. Nikdo to tak nemá.
Já si nemyslím, že by člověk s ID 3. stupně nemohl pracovat ve školství, ale záleží, jestli dostane potvrzení od lékaře na zdravotní prohlídce, záleží hodně na diagnóze… mám kamarádku, která s OCD dělá ve školství (asistentka pedagoga), je moc milá, k dětem se hrozně hodí. Já se taky léčím na psychiatrii (hraniční porucha osobnosti, schizofrenie, deprese, úzkosti) a když jsem měla trochu lepší období, tak jsem dělala v jedné neziskovce na zkrácený úvazek a na pracovně-lékařské prohlídce mi vyšetřující lékařka říkala, že je škoda, že jsem nedodělala medicínu a jestli nechci dostudovat všeobecnou sestru, že by mě hned brala k nim do zařízení. Ale já vím, že bych všeobecnou sestru nedala, že na to nemám nervy, ale tak potěšilo mě to, že mi to nabídla.
Mrkni na stránky na rovinu.
ti za destigmatizaci bojují hodně a nejen oni. I schizofrenik může být na manažerským poštu, věř nebo ne.