Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Akulínek85 uvidis, treba se jeste otoci. Kamaradce se miminko taky nechtelo otocit. Ale neotocilo se az do porodu a tak rodila cisarem a probehlo to hladce bez komplikaci. Tak uvidis.
@edika85 teeeda, drzim pesti, aby se to podarilo prirozene. To u nas neni mozne bohuzel, neovuluji vubec bez leku. Tak to je ale jinak dobra zprava s tim, ze sliznice je receptivni ve vetsine v obou dnech. Posledni dny uz to zacina byt dost na palici. Asi temi hormony. Uz mam problemy i se spanim. Vcera mi trvalo 4 hodiny nez se mi povedlo usnout. Asi stres z toho, ze mame jen ten 1 pokus uz.
@Akulínek85: Děkuji, těžko říct…spíše to asi příroda z nějakého důvodu nechce. Dcera už bude mít 7, tak rok dva zpátky hodně často o sourozencích mluvila, ale pak to utichlo. Její přání bylo mít 3 ségry a 1 bráchu… ![]()
@danaet: přilepte! Určitě nikam chtít utéct nebude, bude u Tebe/vás rád, chlapeček jeden!
@danaet To víš, že v to doufám, ale zdá se mi to dost nereálné po tolika letech snažení. Jinak já mám cykly a ovulku pravidelně, v tom u nás problém není. A vy jste před IVF zkoušeli řízený styk s hormonama a ovitrellem? U vás je problém jen v PCO a šž nebo i spermo? Vím, já s hormonama mám taky občas hrozný psychický stavy a nespavost. Zkus se uklidnit jógou nebo těma tibeťanama. Mě na spaní pomáhá i běh nebo procházka. A na noc si uvař čajík z meduňky a heřmánku. Jo a teď jsem se tady od jedné holčiny dozvěděla, že melatonin v kombinaci s kyselinou listovou má výborné účinky na embrya, ale po transferu nevím, jestli ho doporučují. Já, když mám fakt krizovou noc, kdy nemůžu usnout, si vezmu melatonin a spím jako mimino.
@Akulínek85 Tak jsem mluvila s oběma doktorkama a z gennetiky mi v podstatě řekla, že nenašla nic, co by vedlo k neplodnosti. Na mojí žádost mi jen napsala doporučení k PGT, ale podle ní to u nás zatím není potřeba. U imuna mi tedy doporučila imunoglobulin před trasferem a opravdu nízkou dávku kortikoidu, protože jsem tam měla mírně zvýšený poměr některých těch protilátek, ale fakticky nic závažného u mě taky nenašla. U přítele našli ty protilátky ve spermu a to mi řekla, že by mohlo mít negativní vliv u přirozeného početí a u inseminace, ale u IVF to nemá žádnou signifikaci. Tak v podstatě jsme příčinu neplodnosti nezjistili.. ![]()
@edika85 kamaradce se to povedlo prirozene par dni potom, co ji na genetice rekli, ze nema sanci na prirozene poceti a zrovna cekala na naplanovani IVF. Po 5-ti letech snazeni. Takze nic neni nemozne. „Jen“ pco a šž. Spermio mame dobre. Jj. Prvne se u mne vysledovala delka prirozeneho cyklu ale ten se odpiskal nejak 35DC, ze folikul proste uz nedoroste. Byly max 9-10mm. Mezitim hormonalni profil, AMH a progesteron test. Dal se udelala hysteroskopie, test pruchodnosti vejcovodu a spermiogram. Pak se zkusil cyklus s clostilbegytem a pregnylem a neotehotnela jsem. Pak se udelal postkoitalni test, genetika a imuno. Nasledovalo 6× iui s clostilbegytem. A pak 3× IVF (ale jen 1× ET a 1× KET, druhe IVF nemelo zadne embryo a ted u 3-tiho by mel byt KET). Zitra se dozvim jak vypada sliznice. A pak se budu modlit, aby embryjko zvladlo rozmrazeni a pak se budu modlit, aby se chlapecek chytnul. Ale pokud bude bojovnik po svych rodicich, tak to zvladnem.
@elizcooper pokud se rozmrazi, tak prilepime a snad se mu bude libit u maminky ![]()
@edika85 PGT je zkratka co v CR pro PGS ze? To dle mne smysl ma. Vidis u mne. 6 expandovanych blastocyst a jen jedna zdrava po PGS, tusila jsem, ze to tak bude, i kdyz jsem si to prala jinak. Geneticky predpoklad pro spatne nezdrave embryjka krom veku taky nemame a stejne skoro vse odpadlo pri PGS. Treba je problem hlavne v te imunologii, ze se nedarilo prirozene. Potlacite to leky a treba to ted uz vyjde. A treba na IVF nebudete uz muset. Viz kamaradka, ktera po vysetrenich nemela nikdy sanci na prirozene poceti a nakonec vsem vytrela zrak ![]()
@edika85 tak vlastne je super, ze byste zadny extra velky problem mit nemeli, treba je to jen o nacasovani…verim, ze i ty kortikoidy pomuzou…a kdy byste chteli jit do dalsiho ivf? Nebo chces pres leto zkusit prirozene?
@danaet dneska jsem zacla s moxovanim - to pry muze take pomoci k otoceni miminka…tak jsem zvedava…ale stejne to zalezi hlavne na prdolce…uz aby vam rekli presny termin zavedeni
a kdyz uz prosel prcek takovym slozitym vyberem - bude to odolny kousek
a za chvili budes mit pupek
@elizcooper takze dalsi tehotenstvi rovnou 4catka
Dneska jsem byla za jednou kamoskou v porodnici - narodila se ji holcicka Nicol…krasny drobecek…
@Akulínek85 tak po dnesnim utz sliznice 10,3 mm a v pondeli bude KET. V patek odpoledne mam jeste embryolozce volat a domluvit presny cas. Ted jeste doufat, aby nebyly komplikace pri rozmrazovani. Ale snad nebudou. Prcek je zdravy a byl mrazen vitrifikaci a snad to teda opravdu nepopletou za nejake to spatne embryjko. Ale jsem porad nejak bez nalady. Jesteze mam to vinko v lednici
. Kamaradce nabidli jen jakesi otoceni mimca zakrokem nejak zevnitr. Ale nesla do toho. Kdyby se nahodou holcicka otocit nechtela, tak se taky nic nedeje, dneska uz to neni nastesti takovy problem. Ale drzim pesti, aby se jeste otocila ![]()
@danaet tak to držím palečky at se ket povede a konečně to vyjde
já mám jít zítra 12.30 tedy pokud vydrží embryyika
ale věřím že ano.
@katerina1006 dekuji, taky preji mnoho stesti a hlavne uspech. Tak preci jen budeme par dni od sebe. Ja jsem uplne bez nalady. Nevim proc, vubec se nedokazu tesit. Doktor to na mne dneska asi poznal a sam od sebe spustil, ze nemam mit obavy z toho mnozstvi leku co mi nasolil, ze jsou na prirodni bazi a nicemu to neskodi.