Jak dávate dětem na zadek/jaké dáváte jiné tresty?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2603
11.9.22 21:32
@whitemirror píše:
Vysvětlil jsi ten rozdíl celkem dobře, ovšem stále tu máme problém, že bít dítě je ok, ale u starého to ok není, ani kdyby to bylo jen jako gesto. Jako gesto mi to přijde ok u dětí třeba v případě, že se sapou někam pro nůž, což může být nebezpečné. To neberu jako tělesný trest, každopádně nějaká facka nebo dát někomu na zadek mi přijde nemyslitelné i u dětí. Úcta ke starším je pro mě spíš o tom, že když mi bude nadávat nějaký důchodce, přecejen si řeknu „no jo, tak už toho hodně zažil a má asi zdravotní problémy“ a vnímám to jinak, než když na mě to samé bude pokřikovat nějaký s prominutím malý spratek, který v životě nic nedokázal. Také je to o tom, že společensky jsou starší lidé významnější, proto jim vykáme a dětem tykáme. To jsou pravidla etikety. Tykání a další pravidla etikety ale podle mě nesouvisí s tím, že je u dětí akceptovatelnější je bít.„senilní člověk má taky rozum horší než mladý dospělý, ale pořád to není dítě“ - to se točíme v kruhu, pořád to nevysvětluje, proč je v pořádku bít dítě. Častý argument je, že dítě nereaguje na vysvětlování (nebude to ale spíš tím, že rodič vysvětluje věci neefektivně? příliš zdlouhavě, nepřehledně?), rozum nemá tak dobrý jako průměrní dospělí lidé, proto je potřeba použít sílu a plácnout ho. To samé se dá vztáhnout i na dospělé lidi s mentální retardací nebo staré lidi se stařeckou demencí. Také plno věcí nechápou, přesto je nebijeme. Ani symbolicky. Mimochodem, s tím zaměstnáním je to hezký příklad, proč jsou tělesné tresty nesmyslné - i kdyby člověk zásadně porušil pracovní kázeň, přesto ho nadřízený nemůže bít. Věřím, že plno lidí by si v práci jako trest z možností a) sebrat odměny, nebo b) dostat na zadek radši vybralo dostat na zadek :lol:, ale prostě se to nedělá.

Ano, ke starým lidem tu je úcta, kterou ty děti přeci jen nemají. Respektovat osobnost je třeba u každého, ale úcta ke starším je ještě cosi navíc. Jsem přesvědčený, že bez fyzického trestu to někdy nejde, mockrát jsem tu psal, že fyzický trest pokládám jako krajní řešení. Ono ten fyzický trest tu bývá vždy, když nebijí dítě doma, tak se setká se staršími dětmi, nebo stejěn starými, které ho šikanují. Šikanu vnímám maximálně negativně, tresty od rodičů, jsou-li v lásce a odpovědnosti, ne ve vzteku či brutalitě, tak beru zcela jinak. Taky jsem psal, že zejména u větších dětí jde spíš o to, že ví, že ten f. trest visí ve vzduchu. Dítě samo pak radši poslechne. Moc nevěřím na to, že stačí dítě přesvědčit, ono skutečně někdy respektuje jen tu hrozbu. Nakonec podobně i dospělí, dodržování zákonů není o tom, že lidi věří, že to je správné. Velká část lidí je dodržuje jen proto, že tu hrozí postih. Cílem výchovy dítěte je samozřejmě ho přesvědčit a možnost fyzického trestu je pouze jedním z nástrojů, jak toho docílit. Není to cíl a není to jediný nástroj, co se má používat. Tak jako není cíl ale nástroj pokuta nebo hrozba vězení pro dospělé. Nebo v práci hrozba ztráty zaměstnání či finanční postih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
11.9.22 21:34
@Alušáček píše:
Divný příběh.. 9let, to je 3-4trida, pochybuju že nejake dítě v tomto věku se celý den učí s kamarádkou. 9lete dítě doma řekne, že bude celý den u kamarádky a rodič se ani neptá matky te kamarádky, jestli to nevadí atd. Protože pokud by tomu předcházela komunikace s matkou kamarádky, předem by se vědělo, že asi o učení nejde. Druhá věc, pochybuju že by je ta druhá matka nechala celý den hrát na PC, také většina dnešních holčiček v tomto věku na PC moc nehrajou, spíš tablet nebo mobil a koukají na YouTube. Celé se mi to zdá vymyšlené, možná opravdu Meh je zpět v jiné podobě :lol:

Bylo to na začátku 4 třídy. Omlouvám se, ale píšu obrazně a né jako výpověď u soudu. Byla tam od 10 do 4. Mezitím oběd. S maminkou jsem samozřejmě mluvila a bohužel jsem se nezeptala správně. Tehdy jsem se zeptala jestli nevadí, že Nikolka k nim příjde, že se holky domluvili a jestli jim to nevadí. Ale opravdu nepotřebuji někoho přesvědčovat. Jen jsem odpověděla na otázku za jaké lhaní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
11.9.22 21:46
@Anezka1990 píše:
Počkejte, takže Vaše 9 léta dcera ma tolik sebereflexe, ze uzná, ze udelala chybu (a nebo to rekla aby nedostala), ale stejně dostane ještě “vyprask”? 8o
@Anezka1990 píše:
Počkejte, takže Vaše 9 léta dcera ma tolik sebereflexe, ze uzná, ze udelala chybu (a nebo to rekla aby nedostala), ale stejně dostane ještě “vyprask”? 8o

Ano, doma jsme to probrali a uznala, že udělala chybu, že opravdu neměla lhát a mrzí jí to. Od malička jsou učený, když něco vážného provedou tak přijde nějaký trest. A za toto si ho zasloužila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1083
11.9.22 22:05
@Lucie8484 píše:
Ano, doma jsme to probrali a uznala, že udělala chybu, že opravdu neměla lhát a mrzí jí to. Od malička jsou učený, když něco vážného provedou tak přijde nějaký trest. A za toto si ho zasloužila.

Ale vzdyt to je hrozny. Po uznání chyby a omluvě přichází odpuštění.
Já neříkám, ze obcas placnout dítě, hned, je nemyslitelné, ale promluvit si o tom, vysvětlit, dokonce dostat za pravdu a pak placnout nemyslitelny je.
Stejně, jako když se pohádáte ( s kýmkoliv, nevztahuje se pouze na děti) a Vy jste treba zrovna měla pravdu. Druhá strana se Vam omluví a vy uděláte co? Potrestate ji treba celodenní ignoraci, nebo podekujete za omluvu, odpoustite a jdete dal?

Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
11.9.22 22:10
@Lucie8484 píše:
Bylo jí 9 let. Neviděl důvod proč zrovna musí si hrát celý den na počítači, když máme naplánováno jít jako celá rodina na výlet. V 9ti letech nebude si poroučet s kým jít.Celkově děti učíme, že trávime hodně času spolu jako rodina.

No to nebude. Ale to TY bys ji měla namotivovat k tomu, co považuješ tedy pro dítě za správné.
Děti nemáš co „učit“, abyste spolu byli hodně času jako rodina, to dítě má tedy samo chtít být s vámi. A jestliže nechce, musíš hledat problém u sebe.
Nehledě na to, že moje dítě taky pochopitelně bylo radši venku s ostatníma děckama, než by trávilo neděli na zahradě s námi a dědou, přestože měl těch atrakcí na zahradě dost. V určitém věku je to normální!
Trochu se proboha nad sebou zamysli, vždyť Ty i píšeš hrozně direktivně, panovačně.

Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
11.9.22 22:13
@Lucie8484 píše:

A co je naučit že když uznají chybu, jsou pochopeni…jsi úplně nelidská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
11.9.22 22:16

@Lucie8484
S námi v 9 letech slo dite na víkendové výlety rádo.
Zalezi jaké delas typy výletu s nebo ji proste štve, ze s tebou musi trávit cas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
11.9.22 22:18
@Lucie8484 píše:

Tvoje metody jsou zrůdné.
Tak ještě jednou a po lopatě pro natvrdlou: když děcko udělá chybu, bodejť, nezná svět, není dospělé, a Ty vysvětlíš, kde udělalo chybu, mělo by Ti jako normálnímu rodiči stačit, když vidíš, že to děcko to pochopilo.
Jestli potřebuješ po vysvětlení chyby děcko ještě fyzicky potrestat, to už je na pováženou. Psycholog by si na Tobě smlsnul, empatii k vlastnímu děcku máš nulovou, o dobré výchově víš kulový, a ještě jsi tak… že to tady na několika stránkách obhajuješ, než bys stáhla krovky, sedla si do kouta a hodně dlouho přemýšlela.
A zopakuju to: tímto způsobem trestání akorát spěješ k tomu, že Tvoje děti bude jednou někdo zneužívat. Působíš skoro vyšinutě. A nejhorší je, že si myslíš, že jednáš správně. :poblion:

Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
11.9.22 22:20
@Lucie8484 píše:

Trest je od toho, sby si dite uvědomilo, ze udělalo neco spatne.
A tva dcera si to uvědomila.
A to co udělala tva dcera fakt neni nic k potrestáni, muzes za to ty, xd tohle tva dcera dela, mela jdi ji motivovat výletem, aby si nemusela vymyslet.
A tobe to přijde normalni aby se devítileté holcicky cely den samy učily?
To jsi nemluvilo pred tim s kamarádky rodicemi, kdyz si tam nechala cely den dceru?

Ale teda vyprask neni trest, ale promyšlené bití…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
11.9.22 22:26
@Náhodný host píše:
Když se dítě vzteká, nebo své rodiče třeba i uhodí, tak mi přijde na místě fyzický trest, hlavně v druhém případě. A vysvětlování až potom.

Tak to, co zmiňuješ, jsem nikdy nezažila. Tohle chování dětí způsobují dospělí. Svým jednáním s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
11.9.22 22:28
@_.Emilyyy píše:
Ale teda vyprask neni trest, ale promyšlené bití…

Správně vychovávat neumí, soucítění s vlastním děckem nula, ale v trestech se evidentně vyžívá. :poblion: Strašná povaha, řekla bych zralá k návštěvě psychologa.
Navíc někde psala, že „většinou, když“ - takže to znamená, že její výchovné metody nefungují, když se pochybení opakuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
11.9.22 22:31
@Lucie8484 píše:
Já jsem jako dítě občas byla také bita
… přesně to jsem čekala. Je to jasné. A na rovinu, já si myslím, že jsi byla bita hodně.

Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
11.9.22 22:34
@Lucie8484 píše:
Kdyby to probrala předem, tak bych jí to zakázala

Uvědomuješ si při této větě vůbec, o co jde? Že to lhaní v ní podporuješ Ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
11.9.22 22:36
@Anezka1990 píše:
Ale vzdyt to je hrozny. Po uznání chyby a omluvě přichází odpuštění.
Já neříkám, ze obcas placnout dítě, hned, je nemyslitelné, ale promluvit si o tom, vysvětlit, dokonce dostat za pravdu a pak placnout nemyslitelny je.
Stejně, jako když se pohádáte ( s kýmkoliv, nevztahuje se pouze na děti) a Vy jste treba zrovna měla pravdu. Druhá strana se Vam omluví a vy uděláte co? Potrestate ji treba celodenní ignoraci, nebo podekujete za omluvu, odpoustite a jdete dal?Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:16

Podle mě je potřeba, aby děti i poznali, že když něco provedou bude následovat trest. Tak to bývá i v dospělosti. Jen přiznání chyby v životě nestačí. Dítě si musí rozmyslet zda něco provede a tím pádem i ponese následky. Jak jsem psala trestám výpraskem je jen výjimečně a nerada. Ale jsou situace, kdy mi to přijde správné. Samozřejmě po výprasku jsem ji opět ujistila, že ji miluji nadevše a nezmění to i když něco provedla. Ale trest musel přijít. A myslím si, že to holky chápou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
11.9.22 22:40
@Lucie8484 píše:
Podle mě je potřeba, aby děti i poznali, že když něco provedou bude následovat trest. Tak to bývá i v dospělosti. Jen přiznání chyby v životě nestačí. Dítě si musí rozmyslet zda něco provede a tím pádem i ponese následky. Jak jsem psala trestám výpraskem je jen výjimečně a nerada. Ale jsou situace, kdy mi to přijde správné. Samozřejmě po výprasku jsem ji opět ujistila, že ji miluji nadevše a nezmění to i když něco provedla. Ale trest musel přijít. A myslím si, že to holky chápou.

A proc se k dětem chovas, jak k dospělým?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí