Jak jednat: příbuzní mají problémy postarat se o své domovy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.4.26 19:20

Jak jednat: příbuzní mají problémy se postarat o své domovy

Na Velikonoce jsem navštěvovala příbuzné a to, co jsem viděla, mě celkem rozhodilo.
Můj otec se po rozvodu s mou matkou přestěhoval ke svým rodičům, kde dlouhé roky žil. Jejich soužití mi připadalo celkem poklidné, nikdy jsem si nevšimla problémů. Po letech zemřel jeho otec, nedlouho poté jeho matka zdědila dům. Tehdy se můj otec v předdůchodovém věku rozhodl do toho domu odstěhovat. Řekla jsem mu i babičce svůj názor, že by bylo lepší, aby zůstali spolu a ten dům pronajali, ale otec se rozhodl tam odstěhovat. Od té doby uplynulo více než 10 let.
Oba stárnou a začínají mít problémy se o velké domy a zahrady starat.
Babička téměř netopí, protože vytápět pětipokojový dům a velkými místnostmi a vysokými stropy je příliš drahé. Zkruba půl roku se doma pohybuje v zimním oblečení, včetně čepice. Když je zima, mívá doma kolem 10 stupňů. Zdi jsou provlhlé. Babička říká, že přestává zvládat péči o zahradu a zvířata a chce, abychom my vnoučata jí jezdily pomáhat. My jí říkáme, ať už na zahradě nic nepěstuje a zvířat se zbaví.
Otec doma kouří tak, že má tmavé zdi. V kuchyni má prasklé trubky, o Velikonocím mu pomyje volně vytékaly na podlahu, kde je nechával uschnout. Vytřela jsem je a dala pod dřez kyblík. Všude se válelo špinavé nádobí. Už aspoň rok a půl otec nepoužívá lednici a nechává jídlo na verandě. Otec byl od revoluce OSVČ a platil minimální odvody, takže má minimální důchod. Celý dům zapáchá a je neskutečně špinavý. Snažila jsem se s ním mluvit o tom, jestli by nepotřeboval pomoc, že by bylo možné získat příspěvek na péči a mohla by mu tam jednou za čas přijít uklízečka. On řekl, že nechce, aby mu tam někdo chodil. Ptala jsem se ho, co bude jednou dělat, až to tam nebude zvládat. Řekl, že prostě umře.
Zavedla jsem řeč s babičkou na to, v jakém stavu tam otec žije. Ona tvrdí, že přeháním, chlapi jsou prostě míň pořádní, problém se dřezem se může stát každému (jenže to nebylo poprvé, při mé poslední návštěvě měl podobný problém se záchodem).
Já si nemysím, že to přeháním, další příbuzní je kvůli problémům s hygienou neradi navštěvují s dětmi. O otci a stavu jeho domácnosti mluví i ostatní lidé z vesnice.
Vůbec nevím, co v té situaci dělat. Pro zbytek rodiny nejrozumnější řešení bydlet společně s babičkou otec odmítá, babička se odmítá vzdát zahrady a zvířat, otec odmítá pečovatelku. Přivítali by pomoc rodiny, což je pro nás ovšem obtížně proveditelné, a popravdě řečeno, za dané situace ani na to nemáme chuť.
Prosím o anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2987
9.4.26 19:35

No jsou dospělí, svéprávní, i když tvrdohlaví. Za mě jediná možnost je, nechat je žít tak, jak žijou. Jezdit sporadicky a vždycky s nimi znovu mluvit o tom, co by bylo nejlepší udělat. Víš, teď je obrovská propast mezi tím, co chcete vy (rodina) a co chtějí oni. A proti jejich vůli nemůžeš momentálně udělat nic. Musí sami dojít do stavu, kdy si řeknou o pomoc. Jezděte k nim pouze tak často, aby věděli, že tu jste stále pro ně, ale vždycky nabídněte pomoc s řešením jejich situace. Jinak nepomáhejte, oni takhle chtějí žít, ať žijou. Jednou uznají, že už to nezvládají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
9.4.26 19:49

@teroonka přesně tak. Oni tak chtějí žít, vyhovuje jim to do té míry, že s tím nehodlají něco dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
9.4.26 20:01

S dovolením se připíchnu. Takže oni tak chtějí žít a jiná cesta není? Ani nikdy neuvažovali o prodeji a stěhování do menšího?
Ze zkušenosti z rodiny - moje starší příbuzné zdědily RD po svých rodičích, krátce po úmrtí těch rodičů a vyřešení dědictví se za nimi stavili dva nebo tři sousedé, že by ten dům koupili…ony ne, ne, ne, přitom - ani jedna z nich tam nebydlí ani nebydlela, ani to nikdy nepronajaly, jezdí tam občas posekat trávu (a ano, stěžují di, jak šije to náročné), občas na prázdniny s to je vše…dům nyní v dezolátním stavu, odešlo odtamtud co mohlo a jak vždy tvrdily, že když budou chtít prodat, tak mají
na každém prstu 10 zájemců, tak nyní nic!

Na druhou stranu, pokud oni vážně nechtějí odejít, tak tam prostě zůstanou a pomoc si musí zajistit po vlastní ose.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
9.4.26 20:04

A stejně by mě zajímalo…když třeba 1 starý člověk bydli v takovém starém “zámku”, jak to financuje? Muže mít nějaké příspěvky na bydlení, pokud to nezvládá z důchodu? Vždyť je to strašně neekonomické, pokud na to přispívá stát. Teoreticky - může to prodat, za ty peníze koupit a přestěhovat se do menšího zrekonstruovaného nebo nového bytu s předzahrádkou apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.26 20:22

Pripichnu se, u mych pribuznych je to jen o malo lepsi a dum je jeste o tretinu vetsi

• Citovat
  • Upravit
2625
9.4.26 20:32
@maty009 píše: Více

Do teď ano. Nově bude záležet, zda nemají našetřenou nějakou větší částku, pokud ne, tak nadále bude stát financovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75898
9.4.26 21:29
@maty009 píše: Více

který svým přístupem velice brzy dostane do stejného dezolátního stavu - to není řešení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
799
9.4.26 21:36

Je to smutné, ale nenaděláš nic. Holt se pravidelně ptát, jestli nezměnili názor. Ono je to podobné, jako když si starší příbuzný stojí třeba za tím, že k lékaři nepůjde. Pokud to není úplně vážné na volání záchranky, tak s tím taky těžko něco uděláš. Známe z rodiny. Ohledně uzpůsobení bydlení, odvezení překážejících starých krámů jsem už pomoc taky nabízela, nechtěli. X krát jsme řešili, že senior sotva chodil, opíral se o vše cestou, ale hůl používat odmítal. I přes varování neustálé lezení někam do výšek pro něco, když se ten člověk sotva drží na nohou.. Co naděláš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21086
9.4.26 21:54

@teroonka @maty009 @Cenarius Oni tak zit ale nechteji. Chteji, aby jim fyzicky a casto jezdila pomahat zakladatelka + ostatni.

Popravde podobne tvrdohlave duchodce mame taky a desim se, jak to jednou stihneme vsechno objet. Kdyz jich mate x4 a jste oba jedinacci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9934
9.4.26 21:58
@PaníBovaryová píše: Více

A vy se chystáte to objíždět? Dyť je to na palici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21086
9.4.26 22:03
@1010 píše: Více

Je. A uprimne - nekteri si to ani nezaslouzi. Ale pokud by meli hnit ve spine jako zakladatelci i pribuzni…? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75898
9.4.26 22:04
@1010 píše: Více

@PaníBovaryová jsem se chtěla také zeptat :nevim: 8o ty máš v plánu objíždět 4 osoby a uklízet jim v jejich bytech, domech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9934
9.4.26 22:10

Nee, neubližuj si tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
799
9.4.26 22:13

Je to blbost, člověk má svých starostí dost. Jde sjednat pomoc, ale pokud nechtějí.. Ono prostě holt ke stáří bývá znát, že ty mozkové buňky odcházejí, tak to v podobných případech taky nepomáhá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová