Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bobule151 píše:
Děkji za názory. Domů nepojedeme. Snažíme se zabavovat. Malá se vztekne párkrát denně, není to celodenně. Začaly jí bohužel růst zuby - tři měsíce nic a teď stoličky i špičáky. Prostě si to vybrala zrovna nyní. Je mi to blbé vůči jiným proto, že chápu, že si sem přijeli lidé odpočinout. Ale zase nejsme v kempu hlava na hlavě, ale v minikempu o 40ti stáních, takže žádný komplex. Snažíme se eliminovat zuřící situace, ale zase se nepodbízíme. V zimě Alpy a hotel dala na výbornou, proto jsme se rozhodli i pro léto v zahraničí. Člověk není jasnovidec. Snad to nějak ustojíme ke spokojenosti všech. Když lidé koukají nebo se ptají, říkám, že jí rostou zoubky. Taky jsem nečekala, že budu ležet na pláži a pít kafíčko. Hodně chodíme do vody, po plážičce, stavíme bábovky, lovíme rybičky. Jenže jsou situace, které neovlivním. Ještě jednou, děkuji za názory. Souhlasím se všemi. Ale jsme tu i kvůli zdraví dětí, tak to snad nějak dáme.
Jasne ze jo, to pujde
Holt to nebude takove leharo, ale mas byt doma, nebo se s ni mordovat tam? Beres to sportovne!
PS:nasemu zlaticku rostou ted vsechny 4 ctyrky najednou, takze te naprosto chapu ![]()
@kacikhanz píše:
@Lychee13 -ja teda taky nejedu podle hesla vsichni se z meho syna sednete na zadek. Dobre, zakladatelko rychle se sbalte a odjedte domu at vase vztekle dite nikoho nerusi. A pro jistotu ani nechodte doma na zahradu, aby jste tam nerusili sousedy.
Máš velký problém s chápáním textu.
Víc se vyjadřovat nebudu, nebaví mě to psát pořád dokola, ostatní to pochopily, jen Tobě to nedošlo. Nevadí, třeba příště. ![]()
Rada bych oživila diskuzi, přečetla jsme celou diskuzi a bohužel mam doma také malou vzteklounku a musím říct, že už si nevím rady
ať udělám cokoliv tak je to špatně, už se jí sokro ve všem podřizuji aby se vztekala co nejméně, ale vím, že to také neni správně
jsem bezradná
dost jsem se začala stranit hřišť a okolí jelikož je i zlá na děti hodně po nich křičí a bere jim věci a když jí někdo něco nechce dát tak je zle nebo když si s ní chce někdo hrát tak začne křičet, strkat do nich atd
takže se většinou kontaktu bojím a když na hřiště někdo přijde tak chvilku vyčkávám jak se situace vyvrbý a pak stejně odcházíme jelikož je to vždy stejné, ted do toho všeho začala na každého vyplazovat jazyk, dost se i stydím za její chování a je mi to vůdčí těch ostatním dětem i rodičům blbé
je jí 22 měsíců, myslíte, že je to jen období či jsem někde udělala chybu? Nebo jak byste mi poradili co se jejího chování týká? Nehledě na to, že je i zlá na nás doma, při vztekání mě mlátí, škrábe, tahá za oblečení či vlasy ![]()
@Membina Me se osvedcila jedna vec: chod mezi ty deti, na hriste atd.,ale bud pripravena, ze pujdes vsude s ni. Zadnej veget u knizky a kaficka v termosce. Delej vse s ni, zabavuj ji a ukazuj, co ma delat (jak udelat babovku, postavit hrad, rict si o pujceni hracky atd.).Kdyz udela neco oskliveho nebo vylozene spatneho, okamzite vysvetli, nehubuj, ale rekni, jak to mela udelat spravne.Jdi prikladem. Je to pakarna a obcas by to asi chtelo dat si panaka, ale vyplaci se to
Minimalne se nemusis bat, ze na tebe budou ostatni matky blbe koukat-uvidi naopak, ze se plne venujes narocnemu diteti a oceni to. Preji pevne nervy!
@unuděná nepatřím mezi matky co sedí a o to je to horší, snažím se jí zabavit, ale jakmile se k nám někdo přiblíží je to horor a nic si nenechá vysvětlit
i za těmi dětmi jde třeba chvilku to vypada dobře a pak to začne tak jdu za ní a říkám, že takhle ne a že si můžou hrát společně což většinou nefunguje tak zkusím, že půjdeme dělat něco jiného no ahned scéna na světe ![]()
Oni to jsou pěkní lisaci
slabiny vycítí! Podřizovat se skoro ve všem je nesmysl. Ty stanovuješ hranice!
@Membina píše:
@unuděná nepatřím mezi matky co sedí a o to je to horší, snažím se jí zabavit, ale jakmile se k nám někdo přiblíží je to horor a nic si nenechá vysvětliti za těmi dětmi jde třeba chvilku to vypada dobře a pak to začne tak jdu za ní a říkám, že takhle ne a že si můžou hrát společně což většinou nefunguje tak zkusím, že půjdeme dělat něco jiného no ahned scéna na světe
Pak budes muset pretrpet par brzkych odchodu z hriste. Proste „berusko, jestli se budes s Pepikem tahat o hracky/plivat na deti/delat sceny, tak odchazime“ a skutecne pak odejit. Vetsine deti toto staci udelat dvakrat, trikrat a pak uz jen napominat a funguje to.Je to holt takovej trest i pro tebe, protoze dite se pak doma o to vic nudi, ale bez te duslednosti to fungovat nebude.
Dej nejakej priklad jejiho spatneho chovani a tve reakce, treba poradime konkretneji.
@unuděná tak třeba dnes jsem s ní byla na hřišti mame kousek od baráku takové malé odlehlé takže části tam jsme sami, kloužeme na klouzačka stavíme babovky a přišel tatínek s chlapecčkem tatínkem mobil v ruce a seděl kluk u něj byl to stydlínek malej, malá si jich chvilku nevšímala byla se mnou kluk šel pak pro kyblík( jsou tam i univerzal hračky ), vrátil se k tátovi a malá za ním chvíli tam stala okukovala a pak kolem něj běhala a tyty ty mu dělala, nejdřív jsem pozorovala jak okukovala a pak jak začala tak jsem šla za ní a že to se nedělá a přinesla jsem tam k nim hračky Aby si hrály spolu že můžou nakládat písek nebo prosývat kamínky, ale to už nechtěla a dávala sítko za sebe aby si ho kluk nevzal a vyplazovala jazyk, pak tatínek šel s klukům na klouzačku neuměl to ještě sám a malá začala křičet že ne a už tam běžela a chtěla ho odtama odstrkovat tak jsem jí upozornila že ne nebo odejdete samozřejmě nepomohlo a začala scéna kdy mě mlatila a valela se po pískovišti
tak jsem šla mimo písek s ní že můžeme zkusit jěstě malovat na zem no a když chtěl kluk také tak opět velký křik a strkání tak jsem se omluvila a odešla jsem ![]()
@Inaris píše:
Holky, mohla bych být babičkou. Právě jsem se vrátila z dovolené a musím říct, že jsem si kromě mnoha jiných (hezkých) věcíuvědomila, jak se ta společnost posunula… Opravdu tolik řvoucích dětí, které ti s prominutím pitomí rodiče tahali na túry a do hor, přestože děcka kňourala hned na začátku štreky, jsem v dřívějších dobách fakt nezažila.
Je moc fajn, že existuje milion dětských koutků, že je dnes normální, že maminy chodí do cukráren i kaváren s malými ratolestmi, ale - výchova opravdu katastrofální, prostě nezvládnutá. Rodiče buď počítají s tolerancí okolí nebo jsou opravdu tak neschopní, že nedokážou usměrnit vlastní děcko. Je to skutečně otravné - pro to okolí.Moje mladá známá má dcerku a když jí byly 3 roky, zmínila, že princezna si klidně lehne na chodník a křičí a kope nožkama a ručkama. Svoje děcko zbožňuju, ale toto kdyby mi udělalo, já bych ho zmlela na místě tak, že by si to příště opravdu rozmyslelo. To ať si pseudohumanisti krafají o trestech, co chtějí. Je zajímavé, že zrovna já jsem toto nikdy na své dceři uplatnit nemusela - částečně v legraci a částečně vážněříkám, že je to díky její inteligenci
. Ale mně fakt stačil pohled nebo vážně pronesená věta, aby mě děcko poslechlo. Protože když něco myslím vážně, tak to tak taky vypadá. Ale všímám si, že hodně rodičů vyřkne oprávněný zákaz a vzápětí jeho splnění ale vůbec nevyžadují.
Další moje mladá kamarádka má 4letého kluka, kterému nedokáže sebrat nůž nebo nůžky, když si s tím to děcko chce hrát. Propánajána, kdybych to neviděla na vlastní oči, nevěřila bych. U mě by to ten kluk udělal jedinkrát. Popravdě, ten kluk psychicky úplně zdravý není.
A ve školce dnes není žádnou ojedinělostí, že rodič ulehčeně odevzdává děcko učitelce s poznámkou, že je rád, že si od vlastního děcka konečně odpočine. Tak co chceme…
celkem chápu to, že vy na horách očekáváte KLID
tož vám držím palce ![]()
máme starší a mladší… rozdíl 11 let… je to o dítku
některé zafunguje dobře, jiné špatně. každý z nás je jiný(a vždy to bylo TAK). a kolikrát je to poprvé, kdy dítko vyvádí. jedem toďka na dovolenku. a víš, co mě zajímá? jestli kemp není z kopce moc, jestli je v areálu něco pro mrňata… ale fakt mě nenapadne se PTÁT, co jsou v kempu za lidi, abych nerušila…
ano, pokud ječí nepřetržitě to MOJE dítě, nemá smysl přetrvávat. změním kemp, hotel…
já to udělám a co? napíšete zde, že nám děkujete? někdy to není tak jednoduché změnit staviště ![]()
a není to o výchově, ale o povaze toho dítěte. některé pochopí OKAMŽITĚ, některé ne. nejsme všichni vybavení stejnou dávkou iq a eq.
@Inaris píše: Řekla bych, že jsou to spojité nádoby. Inteligentní rodiče pochopí reakce svého děcka a přizpůsobí se. Když se mi děcko špatně vyspí, když mohlo chytit nějakou virózu, když půl dne nejedlo, když vím, jak se chová v určitých situacích, tak sakryš ten den přizpůsobím a nebudu ho někam tahat…
Málokteré děcko kvičí bez příčiny a tu musí rozpoznat především rodiče. Tedy - výchova.
no tak moje dcera, ta mladší teda občas kvičí, protože kvičet chce
ne vážně, je schopná křičet pomoc, au, to bolí, i když nikdo není u ní, aby jí ubližoval
už se mi stalo, že jsme šli kolem hospody a začala mít blbou
a víš, co mi řekla pak? TO BYLA SRANDA
tož to bych ju nejradši kopla do kostky ![]()
rozumím tomu, že přetažené dítě je mrzuté. moje mladší má taky nekdy problém sednou na nočník, normálně komunikovat, PROTOŽE prostě jsem jí vypla studio kamarád/nepodala oblíbenou knížku/nedala hrášek…
ne, fakt, čumím, jak ty silné osobnosti jsou náročné
dokud jsem neměla tu svou dračičku, tak jsem to nechápala ![]()
@Inaris píše:
Jednoduché. Pleskanec, nekompromisní odchod a podruhé to neudělá. Ty jí to neakceptovatelné chování vlastně svým jednáním umožňuješ.
Pamatuj na jedno staré přísloví: Janečka neohýbáš, Janka neohneš.
Víš, co tato moudrost našich předků znamená?
Zrovna jsem si vzpomněla na své starší dítě - byl tedy mladší (od 1,5 do 2,5 let), ale také se mi válel na zemi, měl hysteráky, no mazec. Nepomohlo NIC, v zásadě jsem mohla jen redukovat škody - takže odtáhnout z hřiště, obchodu (odkudkoliv), narvat do kočárku a ujet pokud možno někam na klidné místo, kde ten řev nebyl tak slyšet a nechat ho vyječet. A plesknutí? To nepomohlo ani náhodou, prostě mě v tu chvíli vůbec nevnímal. Teď už se s ním domluvím, ale v určitém věku (cca do těch tří let) tohle (některé děti) opravdu dělají a nemusí to být nevhodnou výchovou. Jako u 4 a víceletého dítěte už to je na pováženou, ale do těch tří let se mi to nezdá zas tak výjimečné. A děti to dělaly i dřív, nemysli si (můj bratr je toho důkazem
).
Ja si nemyslim ze vztekl hysterické scény jsou jen o výchově. Nas syn 2 roky, to ma proste v povaze, obcas ma naladu si za kazdou cenu prosazovat svou. A v te chvili nepomuze nic, dat mu na holy zadek taky ne.
Mam to nekolikrat vyzkouseno, chova se porad stejne kdyz mu na ten zadek dam nebo ne. Jedine co mi pomohlo byla studena sprcha. Dala jsem mu ji 2× kdyz se vtekla doma asi pul hodiny tak, ze mi zvracel hleny a davil se tim. Ale to bude clovek venku tezko praktikovat. A nerekla bych ze ho mam spatne vychovaneho, jen je to proste vzteklounek, ma byt po kom.
Vidim v nem dedecka. Muj tata kdyz mu neco nejde smontovat tak s tim prasti a zacne nadavat a jde si jednu zapalit. Nas syn minuly tyden rozebiral skladaci letadlo, neslo mu to tak zacal pistet a prastil s tim o sedacku. ![]()
@Inaris Pises to drsne, ale v podstate s tebou souhlasim.Jsem pomerne mlada maminka dvou deti, ale i ja si uvedomuji, jak je hromada deti kolem me nevychovana. U tech mensich proste nevychovavana. Maminky aby mely klid a mohly na hristi kecat s kamoskama si nechaji s prominutim kalet na hlavu.Ty prikazy bez trvani na jejich splneni jsou presne.„Pepicku, nelez na tu houpacku kdyz je tam jine dite“ a kdyz Pepicek nereaguje, radsi zacne koukat do mobilu nebo s usmevem jak je to jeji dite blaznive pokracuje v konverzaci
I to sebevztekavejsi dite se da usmernit.Jen se musi chtit. Nemusi to rovnou byt mlacenim a krikem, ale to uz musi zhodnotit ta matka, co na jeji dite nejvic plati.