Jak na výchovu u temperamentní, divoké dcery?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3998
30.5.16 12:19

Nekladla bych si zbytečně vysoké cíle - jako např. ta prohlídka hradu :lol:, zůstala bych před hradem a zaměstnala ji jinak. Pokud ji vychováváš tak se temperament zúročí časem. Já mám temperamentní zvídavou prosperující předškolačku. U nás se vyplatilo nemít těch omezení moc, ale na zásadních trvat naprosto důsledně. A na temperament koukej jako pozitivní věc a snaž se to využít, u nás se třeba našla v tanci a divadle. Nesrovnávej, nikam to nevede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
391
@Ter85 píše:
Tak male dite bych na prohlidku hradu nebrala, nebavi to i starsi deti, tak se nedivim, ze delala vyrval.

Co se tyce restauraci-je to u nas za odmenu-pokud delaji bordel, tak s nima do restaurace nejdu. Protoze chodi do restauraci radi, tak si nedovoli delat curbes. Chodime tedy jen do restauraci „baby friendly“.

V momente, kdy se dite zacne chovat nekde nevhodne, mam pravidlo tri napomenuti-3× napomenu, nasledne jdeme pryc-odkud koli-navsteva, kino, divadlo, hriste. U nas to funguje spolehlive.

Tohle pravidlo mám taky. A ona ví, že to funguje. Ale v situaci kdy to nejde? To je přesně ten můj problém. Ona to pak asi nějak vycítí. Na návštěvě je hodná, pokud jsou tam děti. Kino divadlo jsem ještě ani nezkoušela, na hřišti bývá celkem hodná. Ví, že když se řekne, tak se jde pryč. Bez diskuzí, příště jinak nikam nepůjdem. Ale třeba restaurace? To si mám objednat jídlo a v půlce objednávky odejít? Nebo stát frontu a v půlce fronty odejít? Navíc když jí to vlastně nebaví a bude pro ní odměna odejít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4238

Mám doma to samé. Teď už jí jsou 3,5 roku, od ledna chodí do školky, takže se vyřádí tam. A přeci jen se malinko zklidnila. Ale ve věku tvé dcery to bylo to samé. Na prohlídky jsme proto moc nechodili a v restauraci naštěstí vždy byl dětský koutek, kde se zabavila. I když loni v létě jsme jeden okruk na Lednici absolvovali, ale vybírali jsme ho s tématikou pro děti, tak to chvíli taky vydržela, než začala dělat stejný blbiny, jako ta tvoje. Ale vzhledem k tomu, že tam byli spíš rodiče s dětmi, tak to ještě prošlo. Posledního čtvrt roku máme dohodu, že doma se neřve a nekřičí, chodí se vyřvat na zahradu. Ale zase jsem ji jednou okřikla na zahradě ať nepiští, tak už mi odsekla, že může, že to má dovolený. Já momentálně zápasím s tím, že když po ní něco chci a ona nechce, že mi začne utíkat. Jsem v 31tt těhu, takže opravu nemám náladu ji honit, takže dost naráží a to už párkrát i dostala na zadek. Nevím jak jinak to řešit. JInak pravidlo 3× a dost u nás pěkně funguje. Jen tchyně mi vyčítá, že to s ní neřeším hned, ale nechávám jí 3×. Teď, když už je teplo je to lepší, jsme celý den venku, takže se vybouří, ale ty zimní a podzimní dny byly občas na hlavu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
30.5.16 12:21
@anupati píše:
@nico2 Jééé, to samé! Jestli je to „ročník“ 2013, tak jsou ještě v čínském horoskopu drak. Takže jí říkám moje lvice dračice - a odpovídá to :lol: Co ta dokáže dělat před publikem…kolikrát se za ni i stydím :oops: Ale u nás tedy se většinou všichni smějou a říkají mi ať neokřikuju, zřejmě že je tak roztomilá (aspoň si to namlouvám) :D U nás funguje (v klidu řečeno) - že budeme muset odejít, pokud bude křičet, že by všechny bolely ouška. K tomu ji musím chytit do náruče, nemá cenu na ni něco povolávat, případně se rozčilovat a pokřikoat, to se ještě stupňuje. Malá je na druhou stranu i dost zvídavá, takže dost často se dá na něco přesměrovat…třeba na zahrádce v restauraci, kde byli kamínky jsem ji nechala skládat hadíky apod. Volím také jen místa, kde vím, že děti nevadí a ji to budebavit. Ale na prohlídku hradu bych si s ní klidně troufla. Vzala bych do náruče, šeptem říkala nějaké zajímavosti, co může vidět a pokud by nefungovalo, neměla bych problém prostě odejít.

to je bohuzel ten omyl maminek, ze pro jejich okoli z pribuzenstva je to dite roztomile, bohuzel pro cizi lidi to roztomile fakt neni. ;)

Sousedka taky holcicku neokrikuje a jeste se na ni s usmevem diva, kdyz divoci. Ja to dite vidim ze sveho pohledu, sice ma krasne blondate vlnite vlasky, ale je obtloustle a priserne ujecene a kdyz se toci kolem dokola a jeci u toho jak sirena, tak mi vubec roztomile neprijde… :roll:

stejne jako kdyz si ctyrlety kluk ve fronte na zmrzku kejche az mu vylitne zelena nudle na bradu a jeho rodice ha ha ha jaka to je sranda a kdyz pani ve fronte rekne, ze ji to vubec vtipne neprijde, tak je to baba nejvetsi, dyt je prece malej…(ja v tu chvili prestala mit chut na moji oblibenou pistaciovou) :poblion:

• Citovat
  • Upravit
3998
30.5.16 12:22
@nico2 píše:
Tohle pravidlo mám taky. A ona ví, že to funguje. Ale v situaci kdy to nejde? To je přesně ten můj problém. Ona to pak asi nějak vycítí. Na návštěvě je hodná, pokud jsou tam děti. Kino divadlo jsem ještě ani nezkoušela, na hřišti bývá celkem hodná. Ví, že když se řekne, tak se jde pryč. Bez diskuzí, příště jinak nikam nepůjdem. Ale třeba restaurace? To si mám objednat jídlo a v půlce objednávky odejít? Nebo stát frontu a v půlce fronty odejít? Navíc když jí to vlastně nebaví a bude pro ní odměna odejít?

musíš najít nějaký důsledek, který to bude mít pro ní. Např. když budeme muset odejít z fronty tak nestihneme odpoledne hřiště. Je chytrá, časem pochopí, co je v jejím zájmu. Snaž se zůstat v klidu, jinak to totiž moc nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
30.5.16 12:25
@PapeJ píše:
Mám doma to samé. Teď už jí jsou 3,5 roku, od ledna chodí do školky, takže se vyřádí tam. A přeci jen se malinko zklidnila. Ale ve věku tvé dcery to bylo to samé. Na prohlídky jsme proto moc nechodili a v restauraci naštěstí vždy byl dětský koutek, kde se zabavila. I když loni v létě jsme jeden okruk na Lednici absolvovali, ale vybírali jsme ho s tématikou pro děti, tak to chvíli taky vydržela, než začala dělat stejný blbiny, jako ta tvoje. Ale vzhledem k tomu, že tam byli spíš rodiče s dětmi, tak to ještě prošlo. Posledního čtvrt roku máme dohodu, že doma se neřve a nekřičí, chodí se vyřvat na zahradu. Ale zase jsem ji jednou okřikla na zahradě ať nepiští, tak už mi odsekla, že může, že to má dovolený. Já momentálně zápasím s tím, že když po ní něco chci a ona nechce, že mi začne utíkat. Jsem v 31tt těhu, takže opravu nemám náladu ji honit, takže dost naráží a to už párkrát i dostala na zadek. Nevím jak jinak to řešit. JInak pravidlo 3× a dost u nás pěkně funguje. Jen tchyně mi vyčítá, že to s ní neřeším hned, ale nechávám jí 3×. Teď, když už je teplo je to lepší, jsme celý den venku, takže se vybouří, ale ty zimní a podzimní dny byly občas na hlavu :zed:

ten detsky okruh v Lednici je super, pak je bezva na Konopisti i okruh soukromych loznic a pokojicku deti. Ale tady se s detma pocita a nikoho to neobtezuje…

Mne teda vadi ty kavarenske matky, ktere kolem osme devate vecer jeste zevluji s detma po restauracich, clovek chce mit vecer klid, po praci si orazit, deti da na hlidani a pak ho nejakej cizi smrad nenecha ani vypit v klidu kafe nebo si snist veceri. :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
7478
30.5.16 12:26

@Hanka1 Tak jasné, to byla nadsázka. Spíš to vypadá tak, že přijde servírka řekne půjdeš se mnou ona jo…a já o ní půl hodiny nevím. Tudle v obchodě slyším dvě prodavačky : Ahoj Izi (vůbec nevím, jak jí znají jménem) a než jsem došla z pozarohu, už jí tam fokualy z bublifuku, smály se… takže předpokládám, že do tohohle ty lidi nikdo nenutí a není to přetvářka. V obchodech běžně dostáváme něco zdarma pro malou…

Pokud někde ječí a dupe, tak ji pacifikuju okamžitě. Pokud nejsme zrovna v dětském centru, kde to dělaj všichni…i tam ale zasahuju, když se mi to zdá moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
30.5.16 12:27

Tak ten hrad je jasny, to sama vis.
Ale nemej depky, dcerka je plna zivota a to je super. Obcas se koukni na svet jejima ocima. Ja to tak delam, kdyz potkam podobne ditko a je mi hned veseleji.
Staci, kdyz se vyvarujete v tomto veku navstev mist, kde by jeji hravost mohla rusit ostatni. Ale urcite bych ji nedusila zakazy a prikazy. Samozrejme v mezich slusnosti a ohleduplnosti.
Vzdyt je to nadherne, kdyz maji deticky radost ze zivota. Staci se podivat kolem na zakabonene ksichtiky. Potom potkat takove ditko je jako kdyz vyjde slunicko. Ve skolce problemy nema, to je dulezite, ze respektuje ucitelky a o co jinak jde?
Preci nase deti nejsou cvicene opicky, jsou to deti, ktere si mohou hrat a zpivat a tancovat, tak jim to doprejme. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810

Jee, mam doma to samy, jen kluka, v cervnu mu budou 3. Je to mazec a ocividne je tady v okoli jedinej takovej, takze mi ty pohledy ostatnich nepridavaj :roll: je akcni, zivej, neposloucha, naopak dela naschvaly :roll: a beda jak je nekde vic lidi a muze se predvadet!
Proto s nim nikam nechodim :lol: a kdyz, tak at je to co nejrychlejs za nama. Prijde mi jak kdyby mu vzdy precvaklo v hlave a najednou nevidi, neslysi.. taky ho musim obcas odtahnout v naruci a jeste s jeho hysterakem :roll: :zed: a do toho vseho se nam za par dni narodi druhe.. tak je to fakt neco, resit tohle s brichem :lol:
A jinak je taky extremne sikovnej, ucenlivej, rad se uci a poznava novy veci. Krasne kresli, doma chce porad pomahat.. jak jsme sami, je to zlato. Jak je nas vic a nebo nekde dav lidi, zacina peklo :nevim: nepomaha nic, muzu jen doufat ze z toho brzo vyroste!! Dokaze cely odpo litat venku a stejne ma vecer pred spanim takovy energie, ze nechapu.. i v noci se jeste budi. Proste mazec :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
@lamicina píše:
musíš najít nějaký důsledek, který to bude mít pro ní. Např. když budeme muset odejít z fronty tak nestihneme odpoledne hřiště. Je chytrá, časem pochopí, co je v jejím zájmu. Snaž se zůstat v klidu, jinak to totiž moc nefunguje.

Super jednoduše řečeno, co jsem se tady snažila obkecat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4238
30.5.16 12:29

@anupati Izi? Já mám Izabellu :mrgreen: a zkráceně jí říkáme Izí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
30.5.16 12:29

Z temperamentu se nevyroste :lol:, až bude větší a začne si své chování skutečně uvědomovat, dokáže projevy svého temperamentu korigovat. Ale kdy to větší nastane, to je otázka :lol:.
Moje temperamentní dcera má 8,5, doteď tančí na zastávce, různě se šklebí a mluví hlouposti, čím víc si ji lidi všímají (a usmívají se), tím větší zábava, ale už je to takové neškodné, protože neprodukuje hluk.
Na druhou stranu se stydí si jít sama koupit zmrzku a když si říká jakou chce, tak ji pomalu není slyšet.

Na prohlídce hradu s průvodcem a skupinou byla asi v 6 ti letech. Do té doby jenom parky a zahrady :lol:. Divadlo, kino asi v 5-ti letech.
Kavárny, cukrárny - tam to bylo, po 3. napomenutí a odchod.

Od té doby jsou hrady, muzea, kino, divadlo úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
30.5.16 12:31

Kontrolu nad situací musíš mít vždycky. Nemůžeš přece pokrčit rameny a nechat ji dělat si co chce. U silnice taky nemusí poslechnout? Mám živého dvouletého kluka a na místa pro něj na první pohled nevhodná ho neberu. Má hodně energie, tak jdeme prostě 2× denně na několik hodin ven. Pak si doma hezky hraje.
Do restaurace chodíme jen tam, kde mají velký dětský koutek. Ví, u kterého stolu nás najde a přijde za námi. 10 minut posedět a sníst oběd zvládne, případně přijde na víckrát mezi hraním. Že lítá a hopsá plně chápu, ale kde je potřeba, prostě jde za ruku. Pokud opakovaně neposlouchá nebo zlobí, stačí se zeptat „Chceš ještě někdy vidět pohádku?“ a divila by ses, jak dobře rozumí :)
Když jdeme nakupovat, beru ho do Billy, tam mají takové ty nákupní vozíky-auta. Sám si tam vleze a zapne si pás. Já si nakoupím, vyberu mu tam 1 „odměnu“ - většinou Termix v kapsičce nebo nějaký koláček. Pokud na něco sahá, dobrotu mu ukážu s tím, že ji dostane, až ji zaplatíme u paní prodavačky, ale nesmí na nic sahat. Jinak koko nebude. Rozumí.
Tam, kde nejsou autíčka-vozíky, bývají takové ty „atrakce“ - auto kam se hodí 10 Kč a chvilku se houpe, určitě si je vybavíš. To mu před nákupem ukážu a ví, že když bude hodný, po nákupu se sveze. Chápe to.
Když začne někde dělat scény (sedne si na zem a vzteká se), hodím ho přes rameno/pod paži, dodělám, co tam potřebuju a odcházíme.
Nauč se, co má ráda a motivuj ji tím. Jako rodič na ni musíš mít páku. A nemusí to nutně znamenat fyzické tresty. Syn dostane po zadku zcela výjimečně, jeho oblíbené věci ho motivují dostatečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4238
30.5.16 12:33
@Halamka píše:
Tak ten hrad je jasny, to sama vis.
Ale nemej depky, dcerka je plna zivota a to je super. Obcas se koukni na svet jejima ocima. Ja to tak delam, kdyz potkam podobne ditko a je mi hned veseleji.
Staci, kdyz se vyvarujete v tomto veku navstev mist, kde by jeji hravost mohla rusit ostatni. Ale urcite bych ji nedusila zakazy a prikazy. Samozrejme v mezich slusnosti a ohleduplnosti.
Vzdyt je to nadherne, kdyz maji deticky radost ze zivota. Staci se podivat kolem na zakabonene ksichtiky. Potom potkat takove ditko je jako kdyz vyjde slunicko. Ve skolce problemy nema, to je dulezite, ze respektuje ucitelky a o co jinak jde?
Preci nase deti nejsou cvicene opicky, jsou to deti, ktere si mohou hrat a zpivat a tancovat, tak jim to doprejme. :srdce:

Jojo, super názor :palec: Moje dcera je přesně takový rozzářený sluníčko a je na ní vidět ta radost z pohybu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
30.5.16 12:34

@nico2 Naprostá většina tříleťáků nedá normální dospělácky laděnou prohlídku zámku bez nějaké té extra akce, takže uzpůsobit program věku. Když chcete na zámek, tak holt se jeden z rodičů obětuje a půjde s mrnětem jinam. Ona z toho vyroste, ale prostě po ní aktuálně chcete moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí