Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, mám problém…
Takže na úvod - je mi 18 let, včera jsem zjistila, že jsem nejspíš těhotná. (Na TT dvě čárky). Bojím se řečí Vás „moudřejších“, ale i tak jsem si přišla pro radu.
Mám 3 roky stálého přítele, spolu máme i něco málo našetřeno, vlastní auto a i možnost, kde bydlet. Přítel ovšem teď dodělal gympl a pokračuje na VŠ (do toho si hledá práci), já jsem ve 3. ročníku SŠ.
Před časem mi lékaři diagnostikovali poruchu krve, odmala mám nemocné srdce a tak se lékaři shodli na tom, abych děti měla co nejdříve - rodiče to samozřejmě ví. Musela jsem vysadit (před 2 roky) HA, od té doby jsem prakticky nechráněná. (Kondomy mít nemůžu - mám po nich výtoky), to jen pro objasnění, kdyby si chtěl někdo rejpnout
. Tolikrát jsem se strachovala, jestli nejsem těhotná (v 16 i 17), rodičům to vždy říkala, máma mi uklidňovala (přestože vztah nebyl nikdy nejlepší) a dělala jsem si testy. Vždy byly negativní… Tahle situace (že jsem to rodičům říkala), se naposledy odehrála asi před půl rokem.
No a najednou je to tu… A já nevím jak jim to říct. Vím, že mi máma kdysi říkala, že by mi potrat zakázala. Ale přesto tu je obrovský strach. Chybí mi rok do maturity, pak bych ráda na VŠ. Bojím se to rodičům říct…
Na gyndě jsem zatím nebyla (rodit bych měla už v 19, pokud vše bude dobré). Přítel to už ví.. Já k dětem mám skvělý vztah, jediné čeho se prostě bojím, jsou rodiče.
Potřebovala jsem to ze sebe nějak dostat. ![]()
Prosím o radu, pochopení, není to lehká situace. Děkuju všem ![]()
Já byla podělaná říct to našim už jako vdaná a bylo mi 23
hele, pro tebe důležitý-chceš si mimin ko nechat? jestli ano tak nejdřív dojdi k dr pro potvrzení že jsi opravdu těhotná. pak bych začala řešit co rodiče. vezmi k tomu přítele a budte silní, dospělí lié kteří brzo budou rodiči a nebudou se smět pozastavit nad takovou triviálností
držím palce ![]()
@nevsik Jojo, já bych na potrat nikdy nešla..
Měla jsem jen slabší tu druhou čárku. Mám počkat až zesílí nebo tam zajít co nejdřív?
@amille šmarjá
co budeš dělat? rodiče ti s děckem pomůžou? oni nepracují? Podle všeho se to narodí těsně před tvou maturitou takže to bys eventuelně mohla dát. Ale co potom ta VŠ? Holka to ti nezávidím- nic ve zlým.
Jak to říct rodičům ti asi nikdo neporadí, protože jak na ně víš asi nejlíp ty sama.
@jitkabokule Ale ano, pracují. Tohle všechno problém není, věřím tomu, že by mi i pomohli, jen jsem ze sebe potřebovala nějak dostat strach.
Maturitu (pokud vše bude v pořádku) si dodělám současně se spolužákama, nerada bych ztratila kvůli měsíci celý rok. Doteď jsem měla samé jedničky…
Já si myslím že ať jim to řekneš jak jim to řekneš, je jasné že budou zprvu v šoku, ale myslím si že se pak stejnak začnou těšit na vnoučátko
přeju ti ať dáš nějak tu maturitu, při nejhorším by se odložila na září…
Ja kdyz jsem měla rodičům říct důležitou zprávu a nepřišla mnou očekávaná pozitivni reakce tak jsem je trochu sprdla ze to tak nemají brát a mají stát za mnou a tak se situace rychle zlepšila protože jim došlo ze přes všechny nové informace jsem porad jejich holka
mám je moc rada ![]()
@kolik Děkuju moc za příspěvek, pohladil po duši. ![]()
Přítel vše samozřejmě ví, je na to připravený, dokonce bych řekla, že to snáší lépe než já. O miminko jsme se chtěli začít snažit až tak za půl roku - za rok, chtěla jsem mít maturitu bez problémů. VŠ jsem chtěla tak jako tak studovat s prckem, protože bych prcka musela mít hnedka po VŠ a takhle bych to „sfoukla“ najednou a mohla si pak hledat práci s tím, že už děti neplánuju.
@rusovlaska.e Tak to je hezký, snad to u nás proběhne lépe.
Mamka je v pohodě, ale vztahy nejsou ideální, dost se změnila, je to takový „generál“ v rodině, mám z ní velký respekt.
Určitě si zajdi na gyndu. A když to bude pravda, tak bych to pak hned řekla mamce. Píšeš, že už dřív jste spolu řešili možné těhotenství, takže komunikační problém asi nebude. A neboj, určitě to zvládneš. Ber to pozitivně, je rozhodně lepší mít sice s potížemi dítě v 18 a dodělávat u toho školu, než zjistit v 25 po škole, že ze zdravotních důvodů už jej mít nemůžeš. Drž se! ![]()
Normálně, až ti doktor potvrdí, tak jim to bez obcházení rovnou řekni…pokud zvládneš maturitu, tak VŠ můžeš studovat dálkově, a i na té SŠ se můžeš domluvit individuální studijní plán, to studium by bylo asi jediné, z čeho bych měla strach já
Jinak jsem taky těhotná a dálkově dělám VŠ a nejsem ve třídě jediná, je tam více maminek na mateřské
tak hlavu vzhůru
@amille kup si dneska ještě jeden, zítra ráno-kdy je hcg v krvi nejsilnější - si ho udělej a podle čárek šupni k dr. zatím bych nikomu nic neříkala, až ldyž dr řekne že to tam je a stejnak bych počkala pár týdnů protože stát se může cokoliv
nepřeju ti nic zlého, jen počítej všechny varianty-aby jsi nešla rodičům říct že budou vňoučkovat a po pár týdnech zase říkala že už to tak není
(ťuk, ťuk)
školu si v klidu jak to půjde dodělej, teď to vidíš nějak ale s postupujícím břichem uvidíš své možnosti. třeba levou zadní, třeba ne. a vš? holka za 3-4 roky jí můžeš dělat taky, za 2 třeba
ta ti neuteče!
vzhledem k tvým zdravotním problémům bych šla k rodičům se vztyčenou hlavou toto říct bo lékaři doporučovali, vám se to povedlo a je dost času na to vše pohlídat a řešit možné komplikace. Nemáš se čeho bát, i ta nejvíc napdlá mamka/babička se po čase uklidní ![]()
znám odsud z vlastní zkušenosti, holčina v 17ti, máma jí zavrhla, chtěla dát mimi k adopci… ted má krásného kluka, šťastnou babičku, bydlí s přítelem a dle všeho se jim vše daří, dodělává školu…nic nebyl takový problém jak vypadal! ![]()
Ahoj prvně: NEBOJ ZVLÁDNEŠ TO! Zjevně máš super rodinu. Jestli máš takhle benevolentní rodiče tak to bude hlavně o Tvojí nervozitě. Neboj po prvnotním šoku začnete plánovat jak by se to dalo zvládnout i s tou maturitou. Podle toho co píšeš jsi dost rozumná na to aby se Ti povedlo zvládnout tolik, kolik si toho naplánuješ. Neříkám, že to nebude těžký, ale ty už to hlavní máš! Podporu rodiny a dobrého partnere společně to zvládnete! Držím palce ![]()
Jak dlouho si to nedostala? objednej se na gyndu, at mas jistotu
ale jinak to urcite zvladnes a jestli jsi mela mit deti brzo z lekarskeho hlediska a mimi jste stejne za rok chteli, tak to zvladnes - verim, ze i tu maturitu - nevim, jak ti bude vychazet pripadny termin porodu, ale v srpnu se da taky odmaturovat
@nevsik Jojo, tak zítra otestuju, testík mám doma. Děkuju za názory a podporu, pomáhá to. ![]()