Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jednoduše. Říci ji nezlobte se, nemám zájem o vaši návštěvu. A pokud zazvoní rovnou u dveří, tak ji říci to samé.
@MartinL45 cestují 850 km jen aby nás mohli vidět. Nepotřebují zde ani nic vyřizovat, jdou vysloveně jen navštívit nás. To by bylo asi velmi nehezké otočit takových u dveří a ještě když to je i rodina
Tak otázka je, proč je návštěva nechtěná, zejména je-li to rodina. Pokud spolu nemluvite, nevolate ani jinak nekomunikujete, ta jasně říci, že ne.
Pokud tomu tak není, tak je otázka v čem je problém. Narušení soukromí/zvýšené výdaje/moc mě toho nenapadá, ale tohle vše bývá řešitelné.
Nehezké není odmítnout. Nehezké je hrát divadlo, tvářit se jinak, než to ve skutečnosti je a nechávat lidi v domnění, že jsou vítaní. Kvůli tomu pak jedou stovky kilometrů úplně zbytečně. To není ohleduplnost, to je VĚDOMÁ FALEŠ z vaší strany. ![]()
Skutečná slušnost je říct na rovinu „nechceme“, i když to není příjemné. Přetvařování a chození kolem horké kaše je daleko horší než jasné odmítnutí. ![]()
No a co? Pozvali jste je? Nepozvali. Tak to neřeš. Jejich problém. Jste na nich nějak závislí?
@albertka132 odcizení po tolika letech. Navíc má nového partnera. V životě jsme ho neviděla a má k nám přijít bydlet na tři dny. Když jsme jim řekli, že tady ani nemají kde 4 spát, tak že to nevadí, že se vyspí i na zemi. Když jsme jim nabídli, že zaplatíme jim hotel a pak přijdou jen přes den na návštěvu, tak se urazila, že zda při nás nejsou ani vítáni. Pár měsíců byl klid a teď opět vymyslela, že chtějí přijít. Odešla mezitím z práce, takže jeden z důvodů bude i to, že chce ptát peníze
Tak pokud o tu návštěvu z jakéhokoliv důvodu nestojíte bude nejlepší jim to narovinu říct. Pokud Vám i přesto zazvoní na dveře tak opravdu není vaše povinnost je pustit dovnitř. Ale máme málo informací abychom mohli lépe poradit. Těžko ti tu psát co máš dělat když nevíme jestli se jedná třeba o hodné ale ukecané příbuzné. Nebo o agresivní příbuzné, kteří vám navíc při poslední návštěvě ukradli doma peníze.
@MartinL45 to se ale rovná i tomu mému nápadu, že odejdu z domu. Ať si zde sedí i sami, když se vyjádřila, že jí je jedno, jestli budeme doma
Tak v tomto případě znova zopakuj váš navrh. Zaplaťte si tu hotel a k nám můžete přijít na návštěvu. Je velká šance, že se znova urazí. A klidně rovnou zmiň, že na tom nyní nejste finančně dobře. Aby dopředu nepočítala s tím, že alespoň nějaké peníze z vás dostane.
A proč ji na rovinu neřekneš, že o návštěvu nestojíš a že pokud přijde, tak zase odejde a nepustíš ji dovnitř?
Ať se urazí, pořádně, tím se to krásně vyřeší. ![]()
Normálně bych oznámila, ze se nam to nehodí. Az to půjde, ze se ozvu sama. Tečka. Ať si dělají co chtějí. ![]()
@Karinkas to jsem tady sice řešit nechtěla, ale ano jednou mi i peníze ukradla, ale pak jsme je už skryli lépe. Jde vysloveně o to, že zde nebývají asi 13 let a chodí maximálně jednou za rok. Nyní nebyly 3 roky. I když jsme rodina, tak to je už spíše jako cizí lidé. Do toho ještě i ten nový partner, kterému nepřijde zvláštně přijít jen tak k cizím lidem na 3 dny. To že tady budou zadarmo bydlet i jíst, to neřeším. Já bych však k nikomu tak nešla. Rodina nerodina. Mohli se někde ubytovat a normálně se jen setkat, ale tuto možnost neberou v úvahu. Automaticky se pozvali k nám. Já s nimi v kontaktu nejsem, takže já jim nemůžu napsat, aby nepřišli. A máma si jen tak neodmítne dceru, raději si bude každý den stěžovat, že mají přijít
Já nechápu, jak je vůbec možné se k někomu pozvat na X dní na návštěvu. Pokud tedy to nejsou fakt blízcí s vřelými vztahy.
Normálně bych je odmítla už při pokusu se pozvat. Později už se to hůř dělá. Něco jiného je překonat návštěvu na jedno odpoledne a něco jiného na několik dní. Ale ten hotel bych fakt zaplatila. Ať se klidně urazí. Prostě u nás není místo a nebylo by soukromí. Hotovo. Berte nebo nejezděte.
Prosím poraďte mi, jak překonat návštěvu, kterou nechci potkat. Už se jednou letos podařilo ji odbýt, ale teď už to nejde. Už je předsvědčená, že k nám přijde, i kdyby tady má být úplně sama. Jak je překonat? Vydržet to, přetvařovat se, usmívat násilím? Nebo se snažit být, co nejméně doma? Nebo by to bylo příliš drzé, když jsme se neviděli 3 roky? Jsem zoufalá, nespím už proto.