Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem, které/kteří si prošli rozchodem/rozvodem, a přitom měli 2leté dítko.
Zajímalo by mě, jak na to tak malé(pro někoho už velké) dítě připravit, a zda to vůbec vnímá? ![]()
Jen dodám, že jsme zatím s partnerem v jedné domácnosti, ale dlouho tomu tak nebude ![]()
Děkuji za vaše názory ![]()
Ahoj, záleží na tom, jestli jste v pohodě nebo válčíte. Já malému vysvětlila, že rodiče se už nemají tolik rádi a že my dva se budem stěhovat kvůli práci. Stěhování i vše proběhlo bez problémů, na začátku mu bývalo smutno po tatínkovi, ale teď už máme zajetý systém návštěv a všeho a mladý evidentně netrpí. Ale je fakt, že s ex neválčíme, rozešli jsme se celkem v klidu a dokážeme se bez problémů domluvit na výchově.
To je to, že zatím neválčíme, a rozejít se nechce. O syna prý bude bojovat tvrdě, a to bude asi kruté
V nynějším bytě bych zůstala já (je mých rodičů), ale manžel by bydlel ve městě, takže žádná dálka kvůli návštěvám pro obě strany.
Jen nevím, zda to syn bude vůbec chápat, že je jen s jedním z rodičů
Je sice na to zvyklý, manžel jezdí z práce večer, celý dne je jen se mnou ![]()
Neporadím, nemám zkušenost,ale velice mne zaujala tvoje profilová fotka
Jakoubek je náádherný dítě ![]()
lacenka píše:
Neporadím, nemám zkušenost,ale velice mne zaujala tvoje profilová fotkaJakoubek je náádherný dítě
Děkuji. Teď už je ostříhaný a o něco starší než na fotce ![]()
máme doma taky určité problémy a jednu chvíli to vypadalo na rozchod, no stále visíme nad propastí ale zatím jsme spolu
Byli jsem kvůli tomu i v poradně u psycholožky a manžel se zajímal právě o to jak to dceru zasáhne. Taky jí jsou dva roky. Psycholožka říkala, že v tomto věku ještě tolik ne, nejhorší na rozchod jsou prý 3 roky, 6 let a puberta. Ale i tak když se rozejdete teď tak vás to v těchto kritických letech dostihne. Takže počítej že zhruba za rok to stejně přijde. Říkala nám že když je dítě u maminky chce k tátovi a obráceně. Bývá třeba větší separační úzkost a horší nástup do školky. Plus pak začíná být to že matka jde finančně dolů, nemůže si tolik dovolit, tatínek rozmazluje a dítě v ranném věku toho umí moc dobře zneužívat. Otáčí se to až v pubertě.
Nechci strašit, to rozhodně ne, jen je dobré se na to připravit popř. s někým konzultovat. Teď bych zatím vysvětlovala, že tatínek bydlí jinde, že ho má rád a bude ho navštěvovat apod. Je to těžké ale snažila bych se vyhnout nějakých výlevů proti tatínkovi a snažila bych se domluvit s ním na tom samém i opačně. To pro mě třeba je hodně důležité. Drž se musí to být hrozné
![]()
Já jsem se rozváděla, když byly malýmu 2 roky a nevysvětlovala jsem mu absolutně nic. Zdá se mi že dítě je va dvou letech ještě malé na to aby se mu něco vysvětlovalo. Já jsem prostě syna sbalila a bez nějakých řečí odešla k rodičům. Malej se mě na nic neptal a mluvivli jsme o tom až byl o něco starší asi tak ve 4 letech se začal vyptávat.
já to nežažila a doufám nezažiju, ale myslím si už to dítě vnímá, zas na druhou stranu,pokud chodí tvůj manžel domů večer, tak je to v podstatě jedno, zda ho uvidí dvakrát v týdnu nebo večer na deset minut dneska…držím palce, určitě to nebude jednoduchý, neumím si to představit.
a profilová fotečka je náááádherná!!!
kubykula píše:
já to nežažila a doufám nezažiju, ale myslím si už to dítě vnímá, zas na druhou stranu,pokud chodí tvůj manžel domů večer, tak je to v podstatě jedno, zda ho uvidí dvakrát v týdnu nebo večer na deset minut dneska…držím palce, určitě to nebude jednoduchý, neumím si to představit.
a profilová fotečka je náááádherná!!!
Díky.
Já to špatně napsala - on chodí večer, ale syna ještě stihne navečeřet, vykoupat a uspat. Spíš, že je to jako v jiné domácnosti, že celý dne je s děckem máma. K synovi má nádherný vztah, proto to bude pro oba moc moc těžké. A proto mi manžel řekl, že o něj bude bojovat…z toho mám strach, že náš zatím „neválečný“ vztah se změní na „válečný“ ![]()
Dlouho jsme si rozvod rozmýšlela, hlavně kvůli tomu rozvodovému boji o syna ![]()
Anabellka píše:
Já jsem se rozváděla, když byly malýmu 2 roky a nevysvětlovala jsem mu absolutně nic. Zdá se mi že dítě je va dvou letech ještě malé na to aby se mu něco vysvětlovalo. Já jsem prostě syna sbalila a bez nějakých řečí odešla k rodičům. Malej se mě na nic neptal a mluvivli jsme o tom až byl o něco starší asi tak ve 4 letech se začal vyptávat.
no ono asi záleží i hodně na dítěti, dcera třeba hrozně dobře mluví a už se na tatínka ptá, ví že odpoledne přijde z práce, že o víkendu je s námi doma apod. vše komentuje a tam si myslím že je pak na místě vysvětlovat. Je jasné že z toho ejště nemá ten pravý rozum, ale vím že třeba ona by se ptala, kdy přijde tatínek apod. ![]()
Ahoj,moc me to mrzi.My jsme od sebe byli dva mesice,byli dny kdy to Lucka blbe nesla a dny kdy to nesla vyborne,ale kazdopadne tatinek ji hodne chybel .
kacerval píše:
Ahoj,moc me to mrzi.My jsme od sebe byli dva mesice,byli dny kdy to Lucka blbe nesla a dny kdy to nesla vyborne,ale kazdopadne tatinek ji hodne chybel .
jj, mě to taky mrzí, ale jinak to dál nejde. Situace je o to složitější, že se nehádáme, neválčíme, ale spolu nám to taky moc nejde, když chybí jedna důležitá soušást manželství
V manželské poradně se nám moc nedaří. Rozvod je více z mé strany ![]()
Syn zatím moc nemluví, jenprá slovíček, ale vnímavý je až moc. Proto se musíme nějak dohodnout, jinak to bude pro něj moc špatné
Jenže manžel se rozvést právě kvůli synovi nechce, a nebo ho chce do své péče ![]()
Známý to řešil tak, že synovi řekli, že tatínek se stěhuje kvůli tomu, aby to měl blíže do práce..
Potom až trochu povyrostl se mu dovysvětlilo, že maminka už má jiného "strejdu " a nejsou manželé..Tedy čekalo se s pravdou do doby, než je vůbec dítě schopno nějaký důvod pochopit..
Také mám dvouleté dítě a skoro nemluví, tak nevím co bych jí jako mohla tak vysvětlit a zda by to udržela déle než jeden den.. ![]()
Lizbeth píše:
Známý to řešil tak, že synovi řekli, že tatínek se stěhuje kvůli tomu, aby to měl blíže do práce..
Potom až trochu povyrostl se mu dovysvětlilo, že maminka už má jiného "strejdu " a nejsou manželé..Tedy čekalo se s pravdou do doby, než je vůbec dítě schopno nějaký důvod pochopit..
Také mám dvouleté dítě a skoro nemluví, tak nevím co bych jí jako mohla tak vysvětlit a zda by to udržela déle než jeden den..
Tak asi ne doslovně vysvětlit, že ttaínek bydlí jinde. Spíš mám strach z každodenního večerního sledování dveří, zda už jde táta
![]()
Nj, asi se to fakt nějak vyřeší s naší malou pomocí. POkud to bude možné, pokusíme se mu to vysvětlit oba dva rodičové ![]()
Děkuji všem za názory a příklady ![]()
ahojky,
prvne se omlouvam, necetla jsem reakce ![]()
my se rozchazeli a dceri byl rok a pul, takze byla krapet mladsi, nijak jsem ji to nevysvetlovala, enbyla zvykla ze by s nama tata travil nejak moc casu
. ale par tydnu po tom co odesel, porad se na nej ptala, prohlizela fotky, rikala jsem ze tatinek je v praci a hned jak bude mit cas ze za ni prijde. celkem dobre se s tim spokojila a ted si ani nevzpomene
. ale u nas tatinek nejevi zajem zadny ![]()
a nikdy jsem pred ni o nem nemluvila spatne, kdyz chtela zacit pomlouvat treba moje babi nebo mamka a mala byla u toho, okamzite jsem utla hovor a rekla ze tohle se pred ni resit nebude ![]()
drzim palce abyste to zvladli co nejlepe ![]()