Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kassy Asi tak nějak. Můj otec s dědou měli chovnou stanici dobrmanů tak jsem si nechala ráda poradit a když jsem koukala na rozdělení psů, tak mě překvapilo, že „bojová plemena“ jsou v loveckých psech ![]()
@Krrysa píše:
@AdLa12 mě pes na volno s náhubkem přijde ještě o něco horší, pokud je to nějakej nadšenec, ještě mě omlátí tím košíkem…
Já jako dítě zažila, když kamarádku (tenkrát 8 let) napadl sousedův vlčák. Bylo to nějaký dluhosrstý plemeno. Ona přebíhala silnici a pes jí zmerčil, vyrval se majiteli z ruky a vletěl na ní. Povalil jí na zem na záda a šel jí po obličeji. Kdyby ten pes neměl košík, tak už tady ta holka snad není. Takhle to naštěstí odnesla jen s roztrženým obočím a modřinama. Toho psa se všichni ve vsi báli, byl hrozně zlej. Vím, že pokousal i majitele a tohle byl jeho poslední útok. Potom ho utratili. Když si na to vzpomenu, tak se mi i po těch 26 letech udělá zle. Takže já bych košíky zavedla jako povinnou výbavu
@kopretina11 Nevim to jistě, ale v určitých městech košík mít musí. Ale asi záleží na městu ![]()
@majinka81 U nás ve městě teda vídám jen na vodítku. S košíkem hodně hodně málo.
@kopretina11 Tak jestli to město nenařídilo, tak pak záleží na majiteli. My košík nosíme sebou, když někam jedem a dáváme ho podle toho kde jsme a kolik je tam lidí.
@Kassy mě třab výraz bojový plemeno nijak nepohoršuje, ač sama mám poloviční pitbulku.. prostě se tihle psi používali na zápasy, pro mě je to stejný, jako když nějakej patří do kategorie gaučáků.. prostě je to tak nějak účelově spojuje.. ale je mit o šumák, ti psi jsou jako každý jiný, možná o něco specifičtější na socializaci, jinak jsou super…horší už je to spáníčkama, keří si an těhle plemenech honí ego, a že jich je požehnaně.. v tom vidím problém, ne v mozkovně psů.. prostě nevychovaná čivava nebo jezevčík se dá usměrnit jednou dobře mířenou, stafík už se z nohavice sundavá hůř ![]()
Jo jinak mě je úplně jedno, jestli ke mě pes běží v dobrý, nebo ve špatným, prostě nemá co prudit…
a nikdy nemůžu vědět, jakou ten člověk má se psama zkušenost, takže někoho soudit jen proto, že se bohí a vede k tomu i dítě je ošemetný…
@Krrysa: Mně teda vést dítě záměrně ke strachu připadá dost špatné obecně. K respektu a opatrnosti, to ano. Ale ne ke strachu. Pokud má maminka nějaký svůj nezpracovaný strach, má si ho řešit a ne ho ještě naschvál přenášet na dítě. A je celkem jedno, jestli jde o psy, auta nebo nejvyšší příčku prolízačky.
Ostatně i ti bojovní ratlíci, o kterých sama píšeš o stránku zpátky, bývají často bojovní ze strachu, protože je tak páníčci naučili (třeba tím, že je jako štěňata před každým psem zvedali do náručí). Přehnaný strach založený na předsudcích neplodí nic dobrého.
@Kassy tak pokud má maminka 20 stehů na noze nebo ve ksichtě, je prostě jasný, že se takto bude snažit ochránit i dítě, to je snad automatický… a ratlíci jsou bojovní především proto, že jejich majitelé nepovažují výchovu u tak malýáho psa jako něco důležitýho. a pak, ješě posilnění tím, že je páneček zvedne na ruku a oni můžou vrčet vesele dál… moje máti má takhle trpasličího jezevčíka.. joo, ten je namachrovanej, jelikož pokaždý přifičí máti, vezme ho na rukua ještě se baví, jak je Edáček statečnej…
@Krrysa: Ochránit jistě, ale jednak si myslím, že vzbuzování strachu není dobrý způsob ochrany a jednak mě prostě štve a trochu uráží, když někdo používá mého psa jako toho strašáka.
@Krrysa: A u těch důchodcovských ratlíků to právě velmi často bývá strachová agrese. „Edáček“ není statečnej, „Edáček“ se nejspíš ve skutečnosti uvnitř strachy klepe jako osika, ale v psím světě je bezpečnější to nedat najevo a pokusit se potenciální nebezpečí zastrašit a zahnat. Skutečně statečný pes naopak nemá potřebu vrčet a dorážet na všechno, co se kde hne - proč by to dělal, jeho přece nikdo neohrožuje.
Jako majitelce psa mi vadí, když se mi děti vrahjí po čivavě (má 4kg takže je to větší psík a už by zvládnul kousnout) nemá rád děti kteří ho tahají a i se i ožene (zatím jen tak straší ani nekousne jen cvakne, ale nerada bych aby někoho pokousal) tak já zase vždy křičím nesahejte na něj… ![]()
a jako matka nenávídím když má někdo psa na volno! Můj pes je nesnášenlivý tudíž musím držet psa i syna kterého schovám za sebe, což mi není příjemné. A že nekouše mě nezajímá když jdu v silonkách které mi pes rozdrásá a majitelka se směje, že si chce hrát. Tak mě s.re a ani mě nemusel kousnou.. Prostě pes který neposlouchá bez vodítka nemá chodit. Můj neposlouchá tak nechodí…
A vždycky jim pěkně vynadám, že když neumí poslouchat tak ať si ho okamžitě vezmou na vodítko
@Kassy je to ochrana, kdyby mi vlčák rozpáral nohu jen tak, z ničeho nic a tak taky svoje dítě budu varovat před cizíma psama, že jsou envyzpytatelní, protože v mých očích budou a ruku an srdce, že se to týká tvýho psa, ti může bejt srdečně šumák, ne? a edáček namachrovanej je, psa znám moc dobře, můžu soudit…
@kopretina11 píše:
Já jako dítě zažila, když kamarádku (tenkrát 8 let) napadl sousedův vlčák. Bylo to nějaký dluhosrstý plemeno. Ona přebíhala silnici a pes jí zmerčil, vyrval se majiteli z ruky a vletěl na ní. Povalil jí na zem na záda a šel jí po obličeji. Kdyby ten pes neměl košík, tak už tady ta holka snad není. Takhle to naštěstí odnesla jen s roztrženým obočím a modřinama. Toho psa se všichni ve vsi báli, byl hrozně zlej. Vím, že pokousal i majitele a tohle byl jeho poslední útok. Potom ho utratili. Když si na to vzpomenu, tak se mi i po těch 26 letech udělá zle. Takže já bych košíky zavedla jako povinnou výbavu
Páni, chudák kámoška. To musela mít pěkně dlouho strach te psů. Pamatuju si sebe, jak mě pokousal vlčák, jak jsem ztuhla při každém štěknutí ![]()