Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky si beru dítě k sobě, když někde potkáme psa na volno. A je mi úplně jedno jestli jde jen v klidu za majitelem. Protože během vteřiny to muze byt jinak. Když uz ten pejskar není schopny si psa zavolat a držet u nohy než kolem projdeme, tak holt ja držím dítě. To není fobie, to je zdravý rozum.
@saadet Jste zbytečně hysterická. Matky očkují děti proti psům namísto toho aby je naučily, že před psem, který si jich ani nevšímá se neutíká a neječí. Klasika, dítě může všechno a pes nic. ![]()
@SisiYetti No a představ si, jedu si takhle na kole po cyklostezce, proti mě jde člověk se psem, který o mě nejeví žádný zájem a jde pár kroků za pánem. V momentě, kdy jsem od něj na metr se najednou ožene a vyjede mi po noze. Svědkem podobné situace jsem byla u bruslařky, kterou ten čokl chňapnul z ničeho nic za brusli a jen velkým štěstím se chuděra nevysekala. Já osobně mám psy ráda, ale jsem zkrátka zastáncem názoru, že mezi lidmi by měli být na vodíku, byť si jejich majitel je sebejistější, že nic neudělá. Chcete-li psy pustit na volno, můžete do lesa, na pole, na psí hřiště…
Řeči jako „podívej na toho velkého psa“ vůbec nemusí znamenat, že matka dítě proti psům „očkuje“, jen prostě komentuje věci kolem sebe, taky to běžně dělám
Třeba „mrkni na ten kabriolet, ten musel stát peněz co?“ Možná jsi na to trochu zbytečně háklivá.
Hele, uplne na fer, pokud k nam bezi pes, panicek padesat a vice metru, muj syn panika, psa nakopnu a volam mestaky. Nastesti mam stoosmdesat centimetru a neco vazim a kdyz jsem v razi, boji se me i chlapi. Pes ma byt na voditku. Tecka.
@SisiYetti Ano, člověk může vše, pes nic. Tak je to v pořádku. Zavři si psa zahradu a tam si s ním užívej, co hrdlo ráčí. Pokud s ním vyrazíš mezi lidi, chovej se tak, aby jsi nikoho neobtěžovala, tedy na vodítku a s košíkem. Lhostejno, jestli má tvůj pes 5 nebo 50 kg, pořád je to jen zvíře druhé kategorie, ve vztahu k lidem.
@bublinek Mám psa osmdesátikilového a poslouchajícího na slovo. Pokud je na volno, má alespoň náhubek (vyhláška našeho města přikazuje buď vodítko nebo náhubek, není nutno obojí). Radím, pokud pes nevypadá že by chtěl ublížit a jen k vám jde, prostě natáhnout ruku a pohladit první, pokud v pohodě, nechat ho pohladit i dítě. To, že má být zajištěný je věc druhá, kterou ale vy neovlivníte…tak alespoň zajistěte bezpečný kontakt.
Mě fascinuje, jak pejskaři odmítají uznat, že někdo může mít špatnou zkušenost. „Prostě jejich je zlatý, nic neudělá a přes to nejede vlak“. Ale že lidi už několikrát v životě slyšeli „ten nic neudělá“ a stejně rafnul, to prostě odmítají. Taky jsem měla psa, vím, že je to šelma a do hlavy mu nikdo nevidí.
@SisiYetti píše:
@bublinek Mám psa osmdesátikilového a poslouchajícího na slovo. Pokud je na volno, má alespoň náhubek (vyhláška našeho města přikazuje buď vodítko nebo náhubek, není nutno obojí). Radím, pokud pes nevypadá že by chtěl ublížit a jen k vám jde, prostě natáhnout ruku a pohladit první, pokud v pohodě, nechat ho pohladit i dítě. To, že má být zajištěný je věc druhá, kterou ale vy neovlivníte…tak alespoň zajistěte bezpečný kontakt.
Fakt? Tohle radíš? Hladit cizí psy, když „nevypadají, že by chtěli ublížit“? ![]()
@SisiYetti píše:
A já bych ti zase poradila, aby jsi toho svého na slovo poslouchající psa nepouštěla k lidem kteří o to evidentně nemají zájem
Je třeba respektovat to, že ostatní nechtějí aby se k nim cizí pes přibližoval, to si má ohlídat každý majitel, stejně tak by lidé neměli jen tak chodit k cizím psům a sahat na ně.
A kdy je povolené řvát na majitele, aby si psa připl? Poslední takovou, kterou jsem já potkala, to uznala za vhodné, až když její pes srazil cyklistu… moje varování o pět minut dřív, že se to může stát, ženská odbyla slovy ať se starám o sebe, že pes není blbej, proč by to dělal.
Vyrůstala jsem v divné době, kdy psi ještě byli vychovaní a mně samotnou by v životě nenapadlo dovolit svému psu jít otravovat cizí lidi…
Dneska jsem divná já, když se mi nelíbí cizí pes visící nosem mně na lýtku. Pravidelné upozornění majitele, že nejsem psí patník, se jaksi nesetkává s pochopením.
Jsem citlivá na svůj osobní prostor a prostě ne, razím názor, že cizí pes vedle mojí nohy NAPROSTO nemá co dělat, to se třeba zblázněte…
Pokud někam jdu a pospíchám, a jasně dávám najevo, že mě ten cizí čokl fakt nezajímá, pak opravdu netuším, kde se v páníčcích bere iluze, že je v pořádku, když mě pes přijde otravovat a já se mu musím vyhýbat nebo ho odhánět.
Psy mám ráda, ale proboha, hlavně svoje vlastní. Ne každého zabláceného okudlaného čokla v dohledu. Tím míň stojím o jejich pach na svých nohou a rukou, protože představte si, prostě mám doma další zvíře, které by ze mě ty psy cítilo!
Kromě toho nestojím ani o podupané tenisky (aktuálně naneštěstí bílé), ani v horším případě kalhoty, dokonce ani o mokré a smrdící kalhoty od čokla právě vymáchaného v řece… a dokonce ani o vyražené zuby, „vždyť oni by vám nic neudělali“ - jen mě prostě absolutně cizí zlaťák, kterého jsem viděla prvně v životě, přivítal stojem na zadních a bacil mi hlavou do spodní čelisti.
Podrápané a odupané boty, podupané, mokré a smrdící kalhoty, bolavá čelist. Tohle všechno jsou reálné zkušenosti za poslední rok, a vy se fakt někdo divíte, že cizím psům uhýbám??? ![]()
K tématu, nedávno proti mně vystartoval pitbul - krásně se rozeběhl z deseti metrů, na volno, mně neznámý pes, majitelé drsní rockeři naprosto bez zájmu o čokla. Nádherná situace.
Akorát jsem šla bruslit, brusle v ruce, tak jsem jednu strčila čoklovi před čumák, když se mi vrhnul po lýtku… ne že by mě chtěl kousnout, ale jak zmíněno, nejsem čuchací patník. Podotýkám, že psa jsem se ani nedotkla, jen jsem prostě mezi nás dala tu brusli… pes to pochopil a šel si po svých, zato milá paní majitelka za mnou řvala cosi o kravách a k*iplech ještě dalších 30 metrů. ![]()
Řeknu to takhle: pokud potkám paní s pejskem, on se zastaví, vrtí na mě ocáskem, směje se a paní se se mnou v klidu dá do řeči, tak si jdu hafíka klidně odrbat, že je šikovný
Umýt si doma ruku je to nejmenší, to mé chlupatici nevadí. Ale pokud ke mně sprostě letí kdejaký čokl po ulici a majiteli je úplně jedno, co mi udělá s oblečením, tak jsem taky hodně nepříjemná. A ne, fakt kvůli tomu nemám pocity viny. ![]()
@SisiYetti Tak to bych rozhodně taky neradila. Syn takhle pohladil psa vlastní tety, toho to rozveselilo, chtěl ho oblíznout a povalil ho. Od té doby má z psů strach, až paniku. Učím ho naopak si cizích psů vůbec nevšímat, i když k němu jdou a pokud by ho nějak obtěžovali (myšleno i olizovali, měli tendence skákat apod), tak ať důrazně řekne NE. Hladit cizího psa rozhodně nebudu ani já, ani mé děti.
@SisiYetti předpokládám že tím psem myslíš svého 80-ti kilového mazlíka ![]()
Ano, vadí mi psi navolno, sama mám fenku Amstafa a venku je pouze na vodítku.
Děti učím v žádném případě nesahat na psy za plotem, venku si jich naštěstí nevšímají a hladit nechtějí, přesto když vidím volného psa a páníčka někde na obzoru stahuju děti k sobě, nikdy prostě nemůžeš na 100% vědět co pes udělá.
Navíc ty máš psa obřího a poznamenaného, na tvém místě bych se bála kdy třeba někdo nevědomě udělá zvuk nebo pohyb co psovi připomene něco z minulosti a on zareaguje po svém ![]()
@SisiYetti píše:
@saadet Jste zbytečně hysterická. Matky očkují děti proti psům namísto toho aby je naučily, že před psem, který si jich ani nevšímá se neutíká a neječí. Klasika, dítě může všechno a pes nic.
Hysterický názor máš ty, to mi promiň. Jsem milovník psů, jednoho miláčka máme i doma.Ale je to pořád jen pes. Dítě je pro mne mnohem cennější. Ty svého psa znáš, já našeho psa znám. Ale ostatní ne.Oni nemůžou vědět jestli ten pes k nim běží je očuchat, nechat se podrbat nebo si kousnout.
@Moucharda Takové jako vás úplně žeru.
Nejradši psa přivázaného u boudy a na granulích Pedigree.
Dítě může obtěžovat kolemjdoucí a skákat po cizích zvířatech, ale pes nemůže jít kolem.
Navíc tam kde bydlím mohou být psi na volno i ve městě, pokud mají náhubek a poslouchají. Já to tak mám a pes poslechne na slovo, zákon tedy dodržuji. To, že to někoho obtěžuje je už jeho problém. ![]()
@Saatine Brno. ![]()
Tak já třeba osobně co mám děti, tak nesnáším, když jde k nám pes na volno. Netuším jaký je. Samozřejmě dceři vždycky vysvětluju, že se na cizího pejska nešahá, až když jeho pán dovolí ( a většinou mě ujistí, že je pes hodný a má rád děti). Já osobně mám psy moc ráda, ale když se k nám nedávno na procházce doslova řítil štěkající salašnický - manžel rychle vzal dceru na ruce a čekali jsme co bude - očichal nás, odfrknul si a běžel dál. O chvilku šla za ním v klidu majitelka a na otázku manžela „Nechcete si toho psa vzít náhodou na vodítko?“ přetočila oči a řekla jen „jeežiš, dyť je hodný“. Ano, majitel ví, že je pes hodný a neublíží, ale ve mě by se v tu chvíli krve nedořezal, protože o něm vím úplné prd..