Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naštěstí z pravidla potkáváme psy, kteří si nás nevšímají. Mně to nevadí, prostě si kluka stáhnu tak, abych byla mezi ním a psem a snažím se ho uklidnit (kluka, ne psa. Syn má ze psů prostě hrůzu, byť nemá špatnou zkušenost). V ulici bydlí čokoládový labrador, který zdraví bručením. Ke každému běží, každého chce očuchat a pak si zabručí. Je to nepříjemné, ale znám toho psa od štěněte a vím, že nic neudělá. Neznat ho, tak mě to vyděsí. A to je ten případ, kdy by měl být pod větší kontrolou majitele.
Mamka má fenku švýcaráka. Vypadá jako plyšáček, normálně k zulíbání. Chodívám s ní ven a spousta lidí ji okomentuje, jak je krásná, maminky také upozorní děti „koukej, to je krásný pejsek“, ale nějak se mi nikdy nestalo, že by si chtěl někdo vynutit pohlazení. Ani když byla štěně. A byla opravdu rozkošné štěně. To jsem občas sama nabídla (v rámci socializace), zda si chtějí pohladit.
Spíš než s dětmi (a dospělými) mám problém s jinými pobíhajícím psy. Jeden pes je pro druhého jako magnet. Takže zatímco když jdu sama s dětmi, psi si nás nevšímají (většinou) a já jim nemusím věnovat vůbec žádnou pozornost, tak jak jdu se psem, tak co chvíli vrčím na jiné psy, aby táhli do pr… tedy pryč. Kdybych chtěla, aby si mohl pes pohrát s jiným, tak ho vezmu do parku. To se tedy většinou děje na sídlištích. Tak si tak říkám, že prostě ten bytový pes potřebuje někdy navolno. Ale proč nemá zvládnuté přivolání a dle libosti si může otravovat kohokoliv, to je mi záhadou. ![]()
@axlpol píše: ..však tady je to stejné…pojd radši za chvíli na Ulici![]()
Radši jo. Udělám véču a šup k Ulici…
@Wani píše:
No však mně je takový dítě taky milejší, i když můj pes se po nikom nikdy neohnalTy máš ty děti tak naučený, to je super, ale někteří prostě vidí malého psa a myslí si, že není problém si ho pohladit
A napíšu to tady znova, majitelé, kteří mají psa na volno bez košíku tam, kde mají mít vodítko nebo náhubek, mi vadí taky. Taky mi vadí, když po nich nesbírají a dále mi vadí, když mě cizí psi obtěžují (je to tedy zřídkavé, ale stává se).
Rozumím. A už jsem to tu psala v jiné „psí“ diskuzi, ale já mám opravdu vypozorováno že čím větší pes a většinou „páník“ muž, tím spíš jsou to nesbírači exkrementů. Paní co mají ty gaučáky(york, mops, špic, pudl atd),ty sbírají poctivě.
@Anna766 píše:
Rozumím. A už jsem to tu psala v jiné „psí“ diskuzi, ale já mám opravdu vypozorováno že čím větší pes a většinou „páník“ muž, tím spíš jsou to nesbírači exkrementů. Paní co mají ty gaučáky(york, mops, špic, pudl atd),ty sbírají poctivě.
Protože od velkého psa se ty megahromady sbírají hůř než malý bobek od yorka
Vím z vlastní zkušenosti, kolikrát musim použít i více pytlíků
![]()
@Brita83 píše:
Protože od velkého psa se ty megahromady sbírají hůř než malý bobek od yorkaVím z vlastní zkušenosti, kolikrát musim použít i více pytlíků
![]()
Musíš si sebou brát rovnou pytel ![]()
@Brita83 píše:
Protože od velkého psa se ty megahromady sbírají hůř než malý bobek od yorkaVím z vlastní zkušenosti, kolikrát musim použít i více pytlíků
![]()
Anebo jsou ty paničky mopslíků zodpovědnější.
@Wani píše:
Musíš si sebou brát rovnou pytel
Kolikrát by se čoveče hodil ![]()
Ja hystercim i kdyz dite nemam. Mam malyho psa, takze kdyby se nejakej velkej cokl rozhodl, slupne ji jak malinu. Nemam nic proti vychovanym velkym psum, nechavam je i si s moji cubou hrat, ale fakt nesnasim cokly, ktery maji majitele na volno, piskaji a rvou jak o zivot a milej pes si to i pres to vsechno pelasi k nam a nevidi, neslysi. To se ve mne vari krev. Natoz kdybych mela u sebe dite, to bych teda byla dost neprijemna.
Ja mam spis opacnej problem, lidi vidi, ze mam malyho pejska a uz se mi nekolikrat stalo, ze dite k nam bezelo, maminka nic nerekla, chtelo si pejska pohladit. Musela jsem to zatrhnout, protoze muj pes sice vypada mirumilovne a na 99% by neublizil, nicmene jsem si vedoma toho, ze nema odmala rada deti, honi je, steka, neni na ne zvykla, a riskovat nejakej uraz nebudu.
@Anna766 píše:
Anebo jsou ty paničky mopslíků zodpovědnější.
Možná, že některé i jo, ale zas pravidlo bych v tom neviděla ![]()
@Brita83 tak nějaký machýrek(i slečinka důležitá)co se eklujou ho..na si málokdy pořídí malinkého gaučáka ![]()
@axlpol píše:
@Brita83 tak nějaký machýrek(i slečinka důležitá)co se eklujou ho..na si málokdy pořídí malinkého gaučáka
No právě, mě štve to, ač jsem maximální milovník psů, že jsou tihle kravaťáci a jiní jim podobní, nebo jak říkáš slečinky, kteří si pořídí hafana, tváří se jak nejlepší páníci, ale z hovňouse po svém mazlíkovi by blili… Ještě když jsem bydlela v Praze tak jsem měla neustále na botě h… Musim říct, že teď bydlím na malinkém městečku a je to tu o dost lepší. Možná je to i tím, že tu mají lidi hodně hafany na zahradách a nebo chodí venčit za město do přirody na louky, pole, lesy. ![]()
@Brita83 píše:
Možná, že některé i jo, ale zas pravidlo bych v tom neviděla
Víš, já to mám prostě vypozorovaný. Je to tak.
@Anna766 píše:
Já ti to věřím, třeba v tvém okolí to tak je ![]()
@Anna766 píše:
hele, u nás to bylo naopak. Po velkých psech to sbírali a po těch malých s výmluvou „však je to maličký, to se v trávě ztratí“ se na to vykašlali. Chápala bych stařičké lidi, kteří mají dělat sami co se sebou, ale po těch malých to byla katastrofa.
I když za běžných okolnosti na veřejnosti nenadávám, tak poslední rakce byla. Kur.. kde je majitel…
Ano možná někdo dělá scény, ale komu se nikdy nestalo to, že jde po ulici a prostě pes vyběchne ze dvorku a kousne do lýtka do nikdy nepochopí..
Pokud vidím před sebou tele a majítel hodně někde v dálce, tak mě to vážně naštve..
Jako chápu, že pejskaři mají své psy rádi, ale myslím, že je to jak s dětmi.. Věčné diskuse, jak někde matky nechají děti otravovat jiné, tak mě zase vadí, když ke mě přiběhne cizí pes a začne mě očichávat a nebo dokonce řvát přes půl ulice..
Pochopím někde v lese v přírodě, že jdou na procházku, ale fakt na ulici to nepochopím.. pes navolno a majitel někde v dálce