Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@saadet Tihle psi opravdu nejsou psi na zahradu nebo do kotce.
I když jsme měli zahradu a dům, stejně se věčně cpali dovnitř potom, co se venku hodinu proběhli. Teď se cpou domů i z procházky a půl dne o nich nevím. Není důležité zda je velký pes v bytě nebo na zahradě, pokud má potřebné vyžití, a že oni ho moc nepotřebují.
@saadet píše:
No co k tomu dodatbohuzel mi tvuj popis neprekvapil. Takovych lidi je hodne. Viz stredecni vymena, tam hadi byli taky na stejne urovni jak lidi…minimalne. Cimz nerikam, ze jste fetaci a zijete jak oni
jen, ze staveni zvirat na stejnou uroven jak lidi me osobne neprijde v poradku. Jak to mate doma je Vase vec, to uznavam a mam na to uplne jiny nazor. Co me ale vzdycky prekvapi, ze si takoveto psi nekdo poridi do bytu
Nejde o velikost psa, ale o jeho vlastnosti ![]()
@Wani píše:
Bydlim ve velkem meste, rodice na vesnici, a takovou to zkusenost nemam. Obcas u rodicu na vesnici potkam osamoceneho psa, ale ten se byl sam projit a okoli si nevsima.
Ale však já ti věřím, žes nikdy nezažila to, co popisuji já. Věřit diskutujícím je snad základ, že si v diskuzi nelžeme.
Takže zkus (prosím) uvěřit tomu, že zrovna v naší vesnici je to opravdu zakořeněný folklór a zvyk - venčit své psy tak, že je zdejší pouští ven na vesnici. Jde sice o jedince, kteří jsou mdlého ducha a je fuk, že podstatná část jsou Romové, ale přesto se to u nás vyskytuje.
Jde o psy různých ras - od jezevčíka, pouliční smetáky, různé křížené „vlčáky“, čivavu, pitbulla až po kanárskou dogu, kterou vlastní starosta a neustále mu utíká. Z té má strach snad každý v téhle vesnici.
Ještě jednou připomínám, že když potkám psa, tak podle situace vyhodnotím svůj stav. Buď mám strach nebo toho psa ignoruji.
Strach jsem měla opravdu asi 3×. Jednou jedinkrát ale tak, že jsem pak málem omdlela. Šla jsem na procházku s dětmi, jedno bylo v golfáči. Najednou se odněkud objevil pitbull, který utekl jednomu místnímu a měl tlamu ve výšce hlavy děcka v tom kočárku. Z postoje psa jsem moc dobře nečetla. Měl nastražené uši, stál vzpřímeně, ocas nehybně dole.
Já se lekla tak hrozně, že se mi zpotila i pr.del. Jedno děcko v kočáře, druhé za ruku. Nezastavila jsem se, šla (v klidu
) dál a sousedka na mě zavolala, ať jdu k nim. Otevřela branku na svou zahradu, abych mohla vejít. Hned za námi zavřela a teprve tam jsem si asi počůrala gaťky.
![]()
@Wani píše:
Je mi jedno, zda to skončí nebo neskončí průserem, obtěžování to prostě jeNo bylo to něco ve stylu, že je to přece jedno, že děti můžou, no tak v mém případě děti prostě nemůžou si jen tak hladit mého psa, protože chtějí, a je mi fakt jedno, co si jejich matka či otec pomyslí, za toho psa jsem zodpovědná já a on není žádná hračka.
Aha, ale s timto napr absolutne souhlasim. Cizi dite na tveho psa nema co sahat. Ale urcite si stojim za tim, ze od psa to je zkratka horsi/nebezpecnejsi.
mineno to „obtezovani“.
@saadet Tj, děcko tě většinou akorát od něčeho upatlá či tě kopne.
@Wani píše:
Je mi jedno, zda to skončí nebo neskončí průserem, obtěžování to prostě jeNo bylo to něco ve stylu, že je to přece jedno, že děti můžou, no tak v mém případě děti prostě nemůžou si jen tak hladit mého psa, protože chtějí, a je mi fakt jedno, co si jejich matka či otec pomyslí, za toho psa jsem zodpovědná já a on není žádná hračka.
Jenže o uražených dětech hladících tvého psa tu furt dokola píšeš jenom ty. Ostatní snad píšou o obtěžování psů tak, že cizí pes k nim běží, případně na ně skáče…já to prostě chápu že se někdo bojí, je to pochopitelné.
@Anna766 píše:
Jenže o uražených dětech hladících tvého psa tu furt dokola píšeš jenom ty. Ostatní snad píšou o obtěžování psů tak, že cizí pes k nim běží, případně na ně skáče…já to prostě chápu že se někdo bojí, je to pochopitelné.
Ale já to přeci chápu taky a taky nemám ráda, když na mě skáčou, to jsem tu psala
Já jsem reagovala na dotaz saadet ![]()
@Wani jako uražený dítě (moje) že si nemohlo pohladit pejska, je mi stokrát milejší než pokousaný. Moje děti(a vnučka) psy milujou, ale jsou naučený se zeptat jestli si pohladit smí, nebo čekat na vyzvání majitele psa, že si pohladit smí.
@Wani píše:
U nás ve městě na jeden psí výběh chodí strašně rádi lidé s dětmi si hrát, furt se nepoučili, že to je psí výběh, tudíž si tam psi hrají a nemají náhubek nebo vodítkoJe tam několik cedulí, že je to oficiální výběh
Tak to je pak jejich problém.
@Anna766 píše:
@Wani jako uražený dítě (moje) že si nemohlo pohladit pejska, je mi stokrát milejší než pokousaný. Moje děti(a vnučka) psy milujou, ale jsou naučený se zeptat jestli si pohladit smí, nebo čekat na vyzvání majitele psa, že si pohladit smí.
No však mně je takový dítě taky milejší, i když můj pes se po nikom nikdy neohnal
Ty máš ty děti tak naučený, to je super, ale někteří prostě vidí malého psa a myslí si, že není problém si ho pohladit
A napíšu to tady znova, majitelé, kteří mají psa na volno bez košíku tam, kde mají mít vodítko nebo náhubek, mi vadí taky. Taky mi vadí, když po nich nesbírají a dále mi vadí, když mě cizí psi obtěžují (je to tedy zřídkavé, ale stává se).
@Kobliha51 No však já to jako jejich problém beru, řvát na mě, ať si své psy připnu, si mohou jak chtějí, mají smůlu ![]()
@SisiYetti píše:
@saadet Jste zbytečně hysterická. Matky očkují děti proti psům namísto toho aby je naučily, že před psem, který si jich ani nevšímá se neutíká a neječí. Klasika, dítě může všechno a pes nic.
tak především…Dítě není hrozbou, málokdy někoho napadne a pokouše. Navíc psi (pejskaři) mají k pobíhání na volno přesně definované zóny
Proč asi
?A že si mě pes nevšímá? Za chvíli může být vše jinak.
Pokud člověk není fanda psů nebo s nimi má špatnou zkušenost, strach naběhne při pocitech ohrožení zcela spontánně. A když se ke mě řítí cizí pes, strach a panika je fyziologická reakce. Je to velmi silná emoce a v takových situacích se těžko zvládá. Já bych to za hysterii neoznačila - ten člověk má pocit přímého ohrožení na zdraví, životě a adrenalin bije na poplach;)
@Brita83 píše:..však tady je to stejné…pojd radši za chvíli na Ulici
Taková diskuze tu už není to tak dlouho byla. Poštěkali se tam akorát pejskaři s těma co je zrovna moc nemusí, ba přímo nesnášía stejně to nikam nevedlo, každá strana měla svou pravdu a z té stejně neustoupila
![]()
@Wani píše:
@Kobliha51 No však já to jako jejich problém beru, řvát na mě, ať si své psy připnu, si mohou jak chtějí, mají smůlu
Když jsi na místě, kde je to psí rajón, nikdo tě nemůže k ničemu nutit. Tak je odkaž na ceduli a oni si to časem zapamatujou.