Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@axlpol Tak blbe se to pozna, ale ma ho bud na voditku nebo s nahubkem. Jak poznas, ktere dite je vychovane na prvni pohled? No blbe, i na pohled slusni lide jsou nebezpecni agresori ![]()
Tolik stranek za tu chvili ![]()
@SisiYetti
ja jsem hystericka a ty radis hladit cizi psi
a mas je vycepovane, takovych vycepovanych psu bylo ve zpravach. Promin, ale jsi sobec a chovas se hloupe. Deti predpokladam nemas, tak jen doufam, ze je jednou postavis aspon na stejnou uroven tem coklum. Spis si myslim, ze ne ![]()
Btw psa mame a bez voditka je na zahrade ![]()
Jo a pak me pobavila „bojova“ plemena, ale muzeme spekulovat jak chceme, ale jsou to proste vetsinou preslechteny „zmetci“ a agresivnejsi proste jsou a ten termin zkratka mezi lidmi zazity je a 99/% lidi si predstavi ta zminena. Co je ale taky pravda, ze jich znam nekolik, kde se jim majitele venuji a cvici je s jsou to zlaticka. Bohuzel je plno blbcu, co si takoveho poridi a pak ho nezvaldaji ![]()
A srovnavat to s obtezovanim deti?
kam az chcete proboha zajit
pes, nebo kocka, je to jen zvire a clovek/dite ma vzdy prednost. Alespon pro normalni, pricetne a vyrovnane lidi. Pokud ma nekdo psa/zvire na urovni lidi, je podle me nekde problem ![]()
Celou diskuzi jsem tedy nečetla, ale taky přidám svou zkušenost. Zhruba před rokem jsem šla na procházku po sídlišti se svou tehdy dvouletou dcerkou, druhou rukou tlačím kočár s týdenním novorozenětem. K dcerce se přiřítil volně pobíhající pes větší než ona sama, skočil na ni a povalil ji na zem. Byl to opravdu takový zlomek okamžiku, že jsem nestihla nijak zareagovat, vzít ji do náruče, nic… Dcerka zůstala v naprostém šoku, zpočátku nebyla schopna ani brečet, jen se třásla. Rozplakala se až po několika minutách. Co mě však nejvíc udivilo, byla reakce paní majitelky psa - žádná omluva, dotaz, zda je dítě v pořádku, prostě zamyšleně stála a v klidu říká… hmmm, to je divný, tohle ještě nikdy neudělal.. Vztek přišel bohužel až se zpožděním, v prvním okamžiku jsem taky nebyla schopna adekvátně reagovat. No a od té doby bohužel, jakmile dcera zmerčí v okruhu 20 metrů psa velikosti přerostlého křečka, má hysterický záchvat..
@Wani píše:
@axlpol Tak blbe se to pozna, ale ma ho bud na voditku nebo s nahubkem. Jak poznas, ktere dite je vychovane na prvni pohled? No blbe, i na pohled slusni lide jsou nebezpecni agresori
Jasně, mě napadl ve dne, bezdůvodně cizí člověk, celkem pěkný kluk
takže ano, tohle taky nepoznáš, ale třeba (malé)dítě nemá tolik ostrých zubů ani nejde cíleně po krčních tepnách ![]()
Když vidím vřískající, nevychované dítě co dráždí psa za plotem je to špatně-ozvu se, když na mě štěká bezdůvodně pes za plotem, taky se mi to nelíbí a jsem nas..aná, vadí mi to. Stejně tak když psi se..ou po zemi, nikdo to nesbírá a děcka lámou keře ![]()
Prostě buď ráda, že to máš zmáknuté, buď na sebeb hrdá, stejně tak jako matky, které nenechají děti na volno.To že se potkáme s jinou skupinou lidí co nemají zmáknuté své psi nebo děti, je bohužel realita. Nezbývá jen vytrvat, nebát se ozvat, když děti vyvádějí nebo paničkové nesbírají ho..na.
@saadet píše:
Tolik stranek za tu chvili![]()
@SisiYetti
ja jsem hystericka a ty radis hladit cizi psi
a mas je vycepovane, takovych vycepovanych psu bylo ve zpravach. Promin, ale jsi sobec a chovas se hloupe. Deti predpokladam nemas, tak jen doufam, ze je jednou postavis aspon na stejnou uroven tem coklum. Spis si myslim, ze ne
Btw psa mame a bez voditka je na zahrade
Jo a pak me pobavila „bojova“ plemena, ale muzeme spekulovat jak chceme, ale jsou to proste vetsinou preslechteny „zmetci“ a agresivnejsi proste jsou a ten termin zkratka mezi lidmi zazity je a 99/% lidi si predstavi ta zminena. Co je ale taky pravda, ze jich znam nekolik, kde se jim majitele venuji a cvici je s jsou to zlaticka. Bohuzel je plno blbcu, co si takoveho poridi a pak ho nezvaldaji
A srovnavat to s obtezovanim deti?kam az chcete proboha zajit
pes, nebo kocka, je to jen zvire a clovek/dite ma vzdy prednost. Alespon pro normalni, pricetne a vyrovnane lidi. Pokud ma nekdo psa/zvire na urovni lidi, je podle me nekde problem
Vadi mi by obtezovana cizim ditetem i cizim psem. Jen protoze je to decko, neznamena, ze mi to vadi mene. A nikdo tu nepsal, ze ma psa na urovni lidi jen tak btw. Ja akorat psala, ze je mi bezpeci a psychicka pohoda meho psa cenejsi, nez jestli je nejake decko urazene, ze si ho nemohl pohladit.
@SisiYetti píše:
Nemůžu si pomoct, ale připadá mi že některé matky ve svých dětech přímo pěstují fobii a strach ze psů a ono to potom jde sakra hodně vidět. Samozřejmě, jedna věc je vysvětlit, že na cizí psy se nesahá, ale druhá „očkovat“ děti tím, že pes je zlý, když jde pět metrů od vás někde na lesní pěšině a v závěsu majitele, aniž by si vás víc všímal. Opravdu je v takových situacích nutné, řvát na majitele, aby si psa připl?
O tom snad ani třeba diskutovat. Tak, kde mají být psi na vodítku, tak ať jsou na vodítku. Tam, kde je to určeno pro běhání psů, tam se zase asi většinou nevyskytují děti. Kde je problém?
@Wani píše:
Vadi mi by obtezovana cizim ditetem i cizim psem. Jen protoze je to decko, neznamena, ze mi to vadi mene. A nikdo tu nepsal, ze ma psa na urovni lidi jen tak btw. Ja akorat psala, ze je mi bezpeci a psychicka pohoda meho psa cenejsi, nez jestli je nejake decko urazene, ze si ho nemohl pohladit.
@saadet Budeš se divit, ale děti mám a dokonce tři, z toho jedno je adoptovaný synovec. Doporučovala jsem, co se nám osvědčilo když byli děcka ve školkovém/mladším školním věku. Ano, opravdu jsme pohladili psy, kteří k nám jen tak přiběhli. Děcka jsem zdupala, že řvou zbytečně a dneska zvířata milují a každý má svoje přestože bydlíme v bytě (i když 5+1). A doma mají stejné právo děcka i zvířata, no opravdu. Manžel přijde domů a první pozdraví z chodby, jde pomazlit zvířenu a až pak ae věnujeme sobě. Stejně tak dostane žrát první zvířectvo a až pak jíme my
A zvíře na úrovni lidí je dosti běžná praxe. Jak už jsem někde psala, naši psi spí s děckama v posteli, jedli spolu nanuky a občas dostanou něco od stolu. Kupodivu, všichni jsme zdraví, jsme šťastní a žijeme. Pes nebo jiné zvíře je pro nás skutečný člen rodiny, ne „jen zvíře“.
@SisiYetti píše:
@saadet Budeš se divit, ale děti mám a dokonce tři, z toho jedno je adoptovaný synovec. Doporučovala jsem, co se nám osvědčilo když byli děcka ve školkovém/mladším školním věku. Ano, opravdu jsme pohladili psy, kteří k nám jen tak přiběhli. Děcka jsem zdupala, že řvou zbytečně a dneska zvířata milují a každý má svoje přestože bydlíme v bytě (i když 5+1). A doma mají stejné právo děcka i zvířata, no opravdu. Manžel přijde domů a první pozdraví z chodby, jde pomazlit zvířenu a až pak ae věnujeme sobě. Stejně tak dostane žrát první zvířectvo a až pak jíme myA zvíře na úrovni lidí je dosti běžná praxe. Jak už jsem někde psala, naši psi spí s děckama v posteli, jedli spolu nanuky a občas dostanou něco od stolu. Kupodivu, všichni jsme zdraví, jsme šťastní a žijeme. Pes nebo jiné zvíře je pro nás skutečný člen rodiny, ne „jen zvíře“.
U nás to funguje stejně. A vždy to tak bylo ![]()
Taková diskuze tu už není to tak dlouho byla. Poštěkali se tam akorát pejskaři s těma co je zrovna moc nemusí, ba přímo nesnáší
a stejně to nikam nevedlo, každá strana měla svou pravdu a z té stejně neustoupila
![]()
@Kobliha51 píše:
O tom snad ani třeba diskutovat. Tak, kde mají být psi na vodítku, tak ať jsou na vodítku. Tam, kde je to určeno pro běhání psů, tam se zase asi většinou nevyskytují děti. Kde je problém?
U nás ve městě na jeden psí výběh chodí strašně rádi lidé s dětmi si hrát, furt se nepoučili, že to je psí výběh, tudíž si tam psi hrají a nemají náhubek nebo vodítko
Je tam několik cedulí, že je to oficiální výběh ![]()
@SisiYetti píše:
@saadet Budeš se divit, ale děti mám a dokonce tři, z toho jedno je adoptovaný synovec. Doporučovala jsem, co se nám osvědčilo když byli děcka ve školkovém/mladším školním věku. Ano, opravdu jsme pohladili psy, kteří k nám jen tak přiběhli. Děcka jsem zdupala, že řvou zbytečně a dneska zvířata milují a každý má svoje přestože bydlíme v bytě (i když 5+1). A doma mají stejné právo děcka i zvířata, no opravdu. Manžel přijde domů a první pozdraví z chodby, jde pomazlit zvířenu a až pak ae věnujeme sobě. Stejně tak dostane žrát první zvířectvo a až pak jíme myA zvíře na úrovni lidí je dosti běžná praxe. Jak už jsem někde psala, naši psi spí s děckama v posteli, jedli spolu nanuky a občas dostanou něco od stolu. Kupodivu, všichni jsme zdraví, jsme šťastní a žijeme. Pes nebo jiné zvíře je pro nás skutečný člen rodiny, ne „jen zvíře“.
No co k tomu dodat
bohuzel mi tvuj popis neprekvapil. Takovych lidi je hodne. Viz stredecni vymena, tam hadi byli taky na stejne urovni jak lidi…minimalne. Cimz nerikam, ze jste fetaci a zijete jak oni
jen, ze staveni zvirat na stejnou uroven jak lidi me osobne neprijde v poradku. Jak to mate doma je Vase vec, to uznavam a mam na to uplne jiny nazor. Co me ale vzdycky prekvapi, ze si takoveto psi nekdo poridi do bytu ![]()
@Wani píše:
No obtezovani cizim ditetem potencionalne neskonci pruserem
nevim me tedy deti neobtezuji, zato psi velmi casto. A to ze je zvire na urovni cloveka, je naprosto jasne z kontextu poslednich cca 7 str a ted uz je to tu i explicitne
nechapu kontext tve posledni vety, ale mozna si jen nepamatuju presne co kdo psal ![]()
@saadet píše:
No obtezovani cizim ditetem potencionalne neskonci pruseremnevim me tedy deti neobtezuji, zato psi velmi casto. A to ze je zvire na urovni cloveka, je naprosto jasne z kontextu poslednich cca 7 str a ted uz je to tu i explicitne
nechapu kontext tve posledni vety, ale mozna si jen nepamatuju presne co kdo psal
Je mi jedno, zda to skončí nebo neskončí průserem, obtěžování to prostě je
No bylo to něco ve stylu, že je to přece jedno, že děti můžou, no tak v mém případě děti prostě nemůžou si jen tak hladit mého psa, protože chtějí, a je mi fakt jedno, co si jejich matka či otec pomyslí, za toho psa jsem zodpovědná já a on není žádná hračka.
Napadl mě pes.. já prostě psům nevěřím..