Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Podstatná věc je jak rozdělit peníze. Chápu, že je zajímavější štourat se lidem v životě… Otázka: kolik peněz má váš chlap pro sebe? A jaký je váš příjem abych věděla, jak to porovnat… Chci tu načerpat inspiraci pro zítřejší rozhovor. Uvítám konstruktivní argumenty a řešení jak se hnout dál. Mám sepsaný i seznam věcí co děti potřebují, připsala jsem tam i své dvě věci..
Jenže na to se těžko odpovídá, když prostě ve většině fungujících partnerství lidé nedělí peníze na mone a tvoje. Prostě hospodaří společně se všemi penězi, které dohromady mají. My třeba u pravidlených výdajů máme rozděleno, kdo je platí, ale ne proto, aby bylo spravedlivě rozděleno, kdo kolik, ale aby bylo jasné, kdo je za kterou platbu zodpovědný a má hlídat, zda odešla. Společně jsme se dohodli, kolik a jak budeme spořit. Kolik má který z nás „pro sebe“, na to opravdu odpovědět nedokážu, nemáme žádné kapesné. Běžné platby (nákupy do domácnosti, drobnosti pro sebe nebo pro děti…) platíme podle potřeby, o větších platbách se informujeme, případně radíme.
Chápu, že se ti nelíbí šťourání do soukromí, ale váš model je prostě celý divný, zjevně není funkční a vyvolává spoustu otázek. Opravdu bys především měla přesně chtít vědět, za co tvůj muž ty peníze utrácí a jestli nemá dluhy, které by mohly dopadnout i na tebe a děti. A pak byste měli řešit svůj vztah celkově, troufám si tvrdit, že peníze nebudou váš jediný problém, to je spíš důsledek toho, jak váš vztah celkově (ne)funguje a jak ho tvůj muž zřejmě vnímá.
A abych odpověděla, kolik má můj muž pro sebe… no, nevím, nedělíme na moje a tvoje… prostě si každý vezmeme, kolik zrovna na co potřebujeme… žádné černé díry, do kterých nám peníze mizí, aniž by o tom ten druhý nevěděl, u nás nejsou… když někdo něco koupí, tak prostě řekne, co koupil… nebo co platil nebo neplatil a tak… a tak to bylo, i když jsme ještě nebyli manželé, i když bydlel přes týden v Brně a já byla s dětmi tady, i teď, když už zase dělá tady…
Máme to přesně jako Kassy, jak píše nade mnou…
@Kriss Tina píše:
No kdyby muj chlap utratil mesicne skoro 40 000 za sebe a ani nerek za co, tak bych sakra patrala. Nema nekde nejake dluhy? Nehraje automaty? Divim se, ze ses jeste nezacla zajimat kam to dava, pro me jsou to obrovsky penize… za vyzirku te snad nikdo povazovat nemuze, kdyz chlap vydelava tolik a ty vsechno tahnes z matersky..
Presne tak. Ja to cetla a koukala jak vejr zda to anonym fakt mysli vazne. To neni normalni. Zijete spolu, mas pravo vedet kde to mizi.
Rada?
Nechat si soudně určit alimenty, protože na tom rozhodně budeš finančně lépe, než teď, tak ať aspoň ten tvůj spolubydlící (no je to ironie, když s vámi nebydlí) vykazuje nějakou finanční aktivitu ohledně své vlastní rodiny.
Několik let (až do prosince loňského roku) jsme žili stylem, že manžel byl 4-5 dní v týdnu v práci 200km daleko a 2-3 dny v týdnu doma u rodiny. V loňském roce měl plat asi tak 8× vyšší, než já. Na své osobní věci si nechával asi 5000 Kč (koníčky, benzín a podobné věci, bylo to různé a různě, jak potřeboval), zbytek dával do rodiny. Takže asi takhle.
A neumím si představit, že by mi chlap dělal TOHLE. To bych ho hnala.
Příspěvek upraven 06.02.17 v 20:14
Nevím, kolik má můj muž jen pro sebe, nevím, kolik mám já jen pro sebe. Asi jak kdy. Proste poplatime po vyplate fixni náklady (hypo, voda, energie, bydleni, skolka, pojistky, spoření, doprava), víme, kolik utratime měsíčně za jidlo, drogerii. Ohledně zbytku peněz probereme, co bude potřeba ten mesic zaplatit, koupit navuc, jestli plánujeme nějakou zábavu, darky apod. a domluvíme se.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym. Potřebuji poradit. Jak byste rozdělili peníze. Jsem na mateřské mám 11500,– starám se o dvě malé děti. Náklady na bydlení a poplatky dělají 8000,– Chlap vydělává 40000,– + 10000,– bokem nájem má 12500,– nic jiného neplatí ani jídlo. Problém je v tom, že utratí všechny „své“ vydělané peníze sám. Donedávna mi dával 10000,– Už to neplatí. Peníze utratí ani nevím za co, protože má občas nějaké nové oblečení, ale jinak nic. Ušetřeno nemá taky nic. Prostě to rozháže nebo nevím…A otázka zní jak to vyřešit? Společný účet nebo peníze nepřichází v úvahu rozházel by i mou mateřskou… Napadlo mě sečíst oba přijmy, odečíst náklady na oboje bydlení a vydělit 4, a já bych měla 3/4 a on jakoby svou část. Zítra si máme promluvit o penězích tak abych měla nějaké návrhy, řešení. Pordatíte něco? Nechci tu řešit proč jsme každý jinde, nebo za co utrácí. Poradíte ja rozdělit peníze? Snad nebudu vypadat jako vyžírka, ale od miminka nemůžu jít do práce.
Jo a k tomu zacni s tim, ze si presne kazdy vydaj napisete na papir. Za cely mesic. A pekne zjistite kolik jste utratili, nebo do tabulky excelu. Ale musite to dodrzovat oba. Pujde to, nebo ti toho tolik taji???
@Anonymní píše:
Ono se taky může stát, když nebudu opatrná, že se naštve, řekne, že mi jde jen o prachy nedá mi nic a odjede. Už se to několikrát stalo…
Ale tady se nic poradne poradit ani neda, kdyz s nim o tom defakto nesmis ani mluvit, protoze by sa pan mohl urazit… Proste bych rekla at ti da pomernou cast nebo soud. Jeho styl hospodaření neni normalni. Ma rodinu. Uz jsi v podstate samozivitelka, takže nějaký ohledy na jeho „nervy“ kvuli strachu co udělá, kdyz se ozves, nejsou na místě…nevim co resis.
U nas je to tak, že materska i rodicak je pro me a dítě. Zbytek setrime. Vse kolem bydleni i jidla plati chlap.
Příspěvek upraven 06.02.17 v 20:29
Zakl. Tak můj chlap vydělá cca 45tis a mě dá tak 35tis, z těch 10tis ale i domů občas nakupuje, tankuje, kupuje ciga, občas něco na sebe. Já z toho co dá mě platím pravidelné platby a vše ostatní, něco málo setrim, prostě jsme rodina a co je potřeba zaplatit tak se zaplatí, žádné moje a tvoje. Máme 2deti a čekáme třetí, já příjem nemám, vyhovuje nám oběma, že jsem s dětmi doma ![]()
@Anonymní píše:
V byt kde jsem s dětma jsem měla už před seznámením. Platím hypoteku. Beru to jako společný byt. Hypotéka je 2800,– takže hodně malá. Platím jí já. On má práci 600km daleko, proto ten druhý byt kde jsme v nájmu. Pokoušela jsem se tam být taky s dětma dokonce 2×. Ale bylo to ještě horší. Hodně šetřil a skoro všechno jsem musela plati já. Bylo to v době kdy zrovna všechny peníze na nájem utratil a muselo se šetřit ještě víc… Takže, už tam nechci! Podstatná věc je jak rozdělit peníze. Chápu, že je zajímavější štourat se lidem v životě…Otázka: kolik peněz má váš chlap pro sebe? A jaký je váš příjem abych věděla, jak to porovnat… Chci tu načerpat inspiraci pro zítřejší rozhovor. Uvítám konstruktivní argumenty a řešení jak se hnout dál. Mám sepsaný i seznam věcí co děti potřebují, připsala jsem tam i své dvě věci..
Kolik ma muj chlap pro sebe nevim… Mame jeden ucet na ktery chodi vsechny penize a odchazeji vsechny poplatky. Mam kartu a vyberu si penize kdy potrebuji, muz take. Protoze spolu pracujeme tak i nakupovat jezdime spolu. Plati ten kdo ma u sebe zrovna penize nebo kartu. Koupim si kosmetiku, obleceni, synovi obleceni, hracky, potreby do skoly. Obleceni a kosmetiku muzi kupuji taky ja, nebo spolecne. Nikdy se me nepta kolik to stalo. Stejne tak ja se nezajimam kolik da za opravu auta, naftu, sve konicky (a ze to nejsou nejlevnejsi konicky ). Na vetsich vydajich se vzdycky dohodneme. No takze tak… Kdyby utracel pade mesicne a ja si nemohla koupit ani rasenku, tak to by teda jel!!!
@Kriss Tina No, to jo..taky bych se rozhodně zajímala, nedokážu si představit, že bych o partnerovi toto nevěděla..to bych si připadala jak u cizích.
No a jinak-můj chlap a peníze pro sebe?-asi takto:účet máme společný, kasu držím já, platím všechny složenky, výdaje, jídlo ze společných peněz, když partner na něco potřebuje, řekne na co a kolik a já mu je dám.
Tobě tohle přijde v pořádku? Koukej si nechat stanovit výživné soudně, jinak od něj peníze neuvidíš.
Mít pro sebe 40 tisíc to vypadá, že tu výplatu někde odevzdává. Vidím to na milenku (paralelní život).
Tak jo, nebudu se ti stourat v životě.
Muj.muz má 35 000, ja mám 17 000.
Peníze se sejdou na společném účtu. Tam necháme 20 000 na poplatky, 15 000 na provoz a zbytek odsuneme bokem.
Ke všem účtům máme oba přístup. Sami pro sebe máme nic anebo všechno. Máme pár korun v peněžence, kartu k účtu, o větších věcech se radíme spolu, nakup bot treba nekonzultuju.
Jako jestli tě jen zajímá, jak to mají jiní a ne kam u vás mizí 40 000, tak to blahopřeji. ![]()
Chlapec se dobře oženil.
Lucie
Jenze oni nejsou manzele…
Ja bych si spocitala, kolik penez mesicne potrebujes na bydleni, pro sebe a deti. Chtela bych po nem polovinu. Kdyby se cukal, tak si stanov alimenty pro sebe a deti. Kdyz ani to ne, dej to k soudu. Mas narok i na penize pro sebe do 2 let veku ditete.
Jinak ti neradim ze zkusenosti, protoze jsem na tom stejne. Nezijeme spolu (z jinych duvodu), chlap mi teda dava penize na dite, ale ja nemam z cehov podstate zit. To uz mu je jedno. Pro sebe ma celou svou vyplatu. Kdyz jsme nekde v restauraci nebo musime nekam jet, plati vetsinou on.
@Anonymní píše:Řada maminek to řeší tím, že si podá návrh na svěření dítěte do své péče a vyměření alimentů na dítě a úhradu nákladů neprovdané matce. Tak pokud se cuká se podílet na financování své domácnosti, můžete probrat i tento postup, jak by mu vyhovoval, kdyby to měl dané soudně.
Omlouvám se za anonym. Potřebuji poradit. Jak byste rozdělili peníze. Jsem na mateřské mám 11500,– starám se o dvě malé děti. Náklady na bydlení a poplatky dělají 8000,– Chlap vydělává 40000,– + 10000,– bokem nájem má 12500,– nic jiného neplatí ani jídlo. Problém je v tom, že utratí všechny „své“ vydělané peníze sám. Donedávna mi dával 10000,– Už to neplatí. Peníze utratí ani nevím za co, protože má občas nějaké nové oblečení, ale jinak nic. Ušetřeno nemá taky nic. Prostě to rozháže nebo nevím…A otázka zní jak to vyřešit? Společný účet nebo peníze nepřichází v úvahu rozházel by i mou mateřskou… Napadlo mě sečíst oba přijmy, odečíst náklady na oboje bydlení a vydělit 4, a já bych měla 3/4 a on jakoby svou část. Zítra si máme promluvit o penězích tak abych měla nějaké návrhy, řešení. Pordatíte něco? Nechci tu řešit proč jsme každý jinde, nebo za co utrácí. Poradíte ja rozdělit peníze? Snad nebudu vypadat jako vyžírka, ale od miminka nemůžu jít do práce.