Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@alenka84 píše:
@jdukolem no nenapadá mě žádná jiná
mě to přišlo hodně vtipný, ale koukám že diskuze se nese v podobném duchu.. ![]()
já čekala otázku na jídelníček, nějaké recepty atd s tím, že maso jíme, ale není nad pestrost a pak si přečtu úvodní dotaz a odpovědi.. no pobavilo mě to moc
![]()
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity…Ahojky, v podstatě má otázka je nadpis : Jak se stát vegetariánem? Nejsem závislá na mase, mám ho ráda, připravuji ho ráda, ale nějak mě hlodá pocit viny, že kvůli mé chuti zemřelo zvíře. Poradí mi někdo? Děkuji
Já bych tedy zdechla nemít kus flákoty
myslím, že je to o přesvědčení, ne o vůli. Tak držím palce. ![]()
Mela bys mit rada lusteniny, samozrejme klasika tofu, tempeh…
Spousta foodbloggeru dnes ma primo vegetarianske ci veganske blogy, staci pohledat.
Ja bude jedu ceskou klasiku, vlockove karbanatky, rajskou s cervenymi fazolemi, cizrna na paprice, tj. zname chute, nebo hodne indickou kuchyni.
Plus vsemozna zeleninova rizota, zeleninovo-lusteninove polevky…
Vegetarian nejsem, ale maso varim v podstate jen kvuli detem, mne by nechybelo.
Holky vegetarianky varite dvakrat? Neni to otrava? Jak treba na zmenu nahlizel vas partner?
A co chceš přesně slyšet? Jak vařit bez masa?
Kršnova vegetariánská kuchařka
Proč zrovna Hare Krišna? Protože je to strašně dobrý. Pokud se bojíš, že ti za chvíli zelenina a luštěniny polezou krkem, vývary nebudou k jídlu (atd atd) a dostaneš chuť na maso, tak zkus tohle. Od doby, co jsme s mužem do jejich restaurace začali chodit na obědy, jsme maso omezili na minimum. ne z nějakýho přesvědčení, ale prostě nějak není chuť, důvod…či jak to nazvat. I v případě vlastních domácích zeleninových ragů už jsem se přesvědčila, že koření dělá divy.
Taky se v jejich kuchařkách dočteš, proč to maso nejíst (to kdybys potřebovala ještě „dopřesvědčit“).
@Bibi239 takze varis maso mene? Myslim ze i detem treba dvakrat tydne staci? Ja bych chtela doma maso hodne omezit a kupovat ho jen z farem.
Myslím, že pro začátek může stačit maso hodně omezit, zařadit do jídelníčku jiná jídla, postupně i celé rodině
, masou používat jen z dobrých zdrojů, tam možná nemusíš mít výčitky svědomí - je do docela dobrý kompromis, kdy zároveň si můžeš dopřát dobré maso, pokud ti chutná, ale jen občas a s rozumem…
@Lima69 píše:
Já bych tedy zdechla nemít kus flákotymyslím, že je to o přesvědčení, ne o vůli. Tak držím palce.
Já taky. Aspon víc zbyde.
@Boudová varim mene. Starsi dva teda uz jedi obedy ve skolce, tam maji skoro furt maso, ale i kdyz byli doma, tak maso bylo bud kdyz jsem si vzpomnela nebo si sami rekli, ze chteji masicko, ze maji chut treba na pecene kure, tak jsem upekla kure.
Ale pouzivam lusteniny, vejce, obcas treba to tofu, mlecne vyrobky, tak nejak dle okolnosti, aby to bylo pestre a pokud mozno nechybela nejaka slozka vyvazene potravy.
@Pedro 00 píše:Že jo
Já taky. Aspon víc zbyde.
Asi bych si našla nějákej vegetariánskej blog a fórum, páč to, že nejíš maso z tebe uplně vegetariána nedělá… ale ono je to asi jedno, pestrou stavu bys měla mít i jako masožravec i jako vegetarián, jen jsou trochu jiné suroviny… třeba kynutý povidlový knedlíky jsou bezmasé jídlo, ale né vegetariánské, a na tématických stránkách najdeš určitě mraky receptů, včetně vzorových jídelníčků…
Přestat jest maso
.
Já se rozhodla ze dne na den, že ho omezim, pak jsem najela na vitarianskou/fruktarianskou stravu a 2 měs. jsem ho v lete téměř nejedla, tak si odvykla, že už na něj ani chuť nepřichází.
Takže napřed omez mnozstvi.
@Gosi píše:
Asi bych si našla nějákej vegetariánskej blog a fórum, páč to, že nejíš maso z tebe uplně vegetariána nedělá… ale ono je to asi jedno, pestrou stavu bys měla mít i jako masožravec i jako vegetarián, jen jsou trochu jiné suroviny… třeba kynutý povidlový knedlíky jsou bezmasé jídlo, ale né vegetariánské, a na tématických stránkách najdeš určitě mraky receptů, včetně vzorových jídelníčků…
Nepleteš si náhodou vegetariánství a veganství?
Co je na kynutejch knedlíkách ne-vegetariánského??
@Karleon píše:
Až o svém záměru budeš přesvědčená, nebudeš se muset ptát.
Je to přesně tak. Nedávno jsem četla dobrý článek o tom, jak se lidé stávají vegetariány a jak se zase vrací k masu. Bylo tam více úhlů pohledu.
Začala bych tím, že maso začnu vynechávat a jíst více zeleninových jídel. Pomalu si hledat „náhražku“. Třeba místo karbenátků masových udělat kapustové nebo květákové placičky. Místo zapečených brambor s uzeným udělat jen zeleninové. Já jsem ve fázi, že máme maso třeba jen 3× týdně, ale vím, že 100% vegetarián nikdy nebudu. Ale masa se obecně jí víc, než je nutné a zdravé, to je jasný.
Podle mě to nejde ze dne na den. ![]()
@Lutonka píše:
Nepleteš si náhodou vegetariánství a veganství?Co je na kynutejch knedlíkách ne-vegetariánského??
Taky nad tin premyslim. ![]()