Jak se vyrovnat se strachem z úspěchu?

Anonymní
7.7.22 13:27

Jak se vyrovnat se strachem z úspěchu?

Ahoj, má také některá z vás strach z úspěchu? Ne z neúspěchu, ale z úspěchu. Mám dojem, že si úspěch nezasloužím. Co s tím? Děkuji. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10265
7.7.22 13:38

Ahoj,
vše dobré, co tě v životě potkáš, si zasloužíš. Úspěch je nejčastěji odměna za vynaložené úsilí. Není to něco, co přichází jen tak. Pokud tedy jsi v něčem úspěšná, má to tak být.
Neúspěchy i úspěchy k životu patří. Je fajn umět se z úspěchů těšit, a neúspěchů se nebát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
7.7.22 14:19

Nevím, asi nechápu. Kde máš tu hranici úspěchu a neúspěchu? Pro mě je třeba úspěch skoro všechno (když mají v obchodě moje oblíbené nudle, když jdu brzo z práce, když mi poděkuje klient, když si koupím hezkou kabelku, když mě ráno nebolí záda, když se nepozvracím…), vůbec nechápu jak žiješ. 😶 Asi teda některé věci nepovažuješ za úspěch, jinak by ses z toho asi zbláznil/a - takže bys mohl/a stejnou věc aplikovat i na ty věci, co za úspěch považuješ, a tím by ses jich přestal/a bát. Prostě je ber jako souhru náhod a nepřemýšlej nad tím, jestli tě úspěch stresuje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
7.7.22 14:23
@Premek_Orac píše:
Ahoj,
vše dobré, co tě v životě potkáš, si zasloužíš.

Jo, jo, jistý Adolf Hitler o tom napsal celou jednu knihu. :think: :think: :mrgreen: Jako, odtud potud, no. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.7.22 16:40
@Anonymní píše:
Ahoj, má také některá z vás strach z úspěchu? Ne z neúspěchu, ale z úspěchu. Mám dojem, že si úspěch nezasloužím. Co s tím? Děkuji. :srdce:

Jakoze kdyz hrajes s nekym pinčes a jdes do vedeni, tak to začneš kazit? :lol:

No…parkrat si zakusit slast z úspechu, ktery nikomu neublíží (jizda na kole)… nasledne přejít na vyssi level -vyhrat nad nekym… az dosahnes nejvyssiho stupne, kdy druheho uplne rozdrtíš a jeste z toho budes mit radost :mrgreen:

Hele, jako, zvyknout se na to da :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6956
7.7.22 16:47
@Anonymní píše:
Ahoj, má také některá z vás strach z úspěchu? Ne z neúspěchu, ale z úspěchu. Mám dojem, že si úspěch nezasloužím. Co s tím? Děkuji. :srdce:

Rozumím, co máš na mysli. V určitě době jsem kvůli těmto pocitům „nezaslouženosti“ bojkotovala sama sebe.
Trochu s tím bojuji i dnes :/

Doporučuji psychoterapii, těch důvodů, proč to tak máš, může být spousta, a doporučuji dojít s pomocí terapeuta ke vhodnému řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová