Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
potřebovala bych zkušenost někoho, kdo se v Česku vdával za cizince a nechával si nepřechýlené příjmení. Kamarádku to teď čeká a na úřadu jí tvrdí, že jí „napoprvé“ (tedy hned při sňatku) jméno přechýlí, a pak si hned musí podat extra žádost na zapsání nepřechýlené podoby. Moc mi nepomohl ani tuten návod https://portal.gov.cz/…58/4247.html#….
Pokud máte tuhle situaci za sebou, prosím, je to opravdu nutné dělat takhle opruzně? Jak to probíhalo u vás? A případně, na jakém úřadě?
Díky moc za rady!
Promin, ze se do toho strkam, ja se teda vdavala za ceskeho muze a mela jsem na vyber zda ova budu pouzivat ci nikoliv…
@Slečna Ferka to je divny
Kamoska to resila prave uz pred svatbou - musela se prihlasit k jine narodnosti, ktera to povoluje.
Ale uz je to par let, tak tezko rict, jak je to ted…
Tohle zni jak na hlavu postaveny, co? ![]()
My vypisovali formulář, byla tam kolonka - jméno ženy po sňatku. Pokud by si chtěla nechat své jméno, tak by to taky dělali s extra formulářem? To je nějaké divné. Stejná kolonka i pro děti - jaké příjmení dostanou.
@Slečna Ferka na tom ferplanu co jsme vypisovali pred svatbou, jak se budu jmenovat ja a jak deti. Presnejak pise @bublinek
Před svatbou se na úřadě vyplní formulář, kde se zaškrtne že bude žena užívat příjmení bez -ová z důvodu že žije v cizině, bude žít v cizině (nebo jak to tam je) a hned při obřadu se uvádí toto příjmení. Horší je to s dcerou. Ikdyž má žena nepřechýlené příjmení, dceři po narození dají příjmení s -ová, vystaví rodný list, pak se jde na úřad požádat o změnu příjmení, to musí podepsat oba rodiče. A úřad vystavi nový rodný list. Tak to funguje na Praze 8.
@Slečna Ferka
Myslim, ze to zalezi na matrice, mozna nejsou v tomhle vsude uplne jednotni.Ja mam taky neprechylene prijmeni a zadny formular nebo hlaseni se k jine narodnosti jsem nedelala. U nas nikdo nic neresil.
@Kaara píše:
Před svatbou se na úřadě vyplní formulář, kde se zaškrtne že bude žena užívat příjmení bez -ová z důvodu že žije v cizině, bude žít v cizině (nebo jak to tam je) a hned při obřadu se uvádí toto příjmení. Horší je to s dcerou. Ikdyž má žena nepřechýlené příjmení, dceři po narození dají příjmení s -ová, vystaví rodný list, pak se jde na úřad požádat o změnu příjmení, to musí podepsat oba rodiče. A úřad vystavi nový rodný list. Tak to funguje na Praze 8.
Mam příjmení bez ova, manžel je cizinec. Před svatbou jsem vyplnila formulář, zaskrtla, ze chci byt bez ova a uvedla důvod. V oddacim listu máme uvedeno, ze dcera bude taky bez ova. To jsem si tam nechala dat taky předem.
@Kaara Nevim. Ja mam -ova, ale dceru jsme chteli zkracene a na matrice problem nebyl.
@Kaara
To je teda zajimavy s tim narozenym ditetem…Ja jsem vyplnila pri uzavreni snatku rovnou, ze jmena deti obou pohlavi budou mit prijmeni bez -ova. Nechapu logiku, proc vystavuji u narozeni dcery 2 rodne listy ![]()
@Kaara to s tím příjmením dítěte mi přijde postavené na hlavu, taky jsem to slyšela
jak by to nemohli zapsat už přímo pokud si to rodiče přejí a navíc oba to příjmení nepřechýlené mají. Pak se jenom zbytečně běhá na úřady
navíc hned po porodu
Dceru lze ošetřit i před porodem, stačí uvést, že bude patřit k nár. menšině a odevzdat na matriku porodnice. Vystaví pak přímo RL bez -ová.
@catie
To mi stejne prijde na hlavu postaveny.Proc bych se mela hlasit k nejaky naeodnostni mensine nebo udavat duvod, proc nechci -ova? Nebo hlasit k narodnostni mensine svoje dite? Ty urady fakt uz nevi, jak by lidi prudily ![]()
(nam se tahle cela birokraticka zalezitost nastesti vyhnula, zrejme nektere matriky maji jeste rozum ![]()