Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Niky2 mě to při řešení příjmení před svatbou nenapadlo řešit příjmení potencionální dcery a až po vystavení oddacího listu jsem si všimla, že tam je dítě ženského pohlaví napsáno s koncovkou ová… no a známí teď řešili příjmení dcery a byla to opravdu taková šaškárna jak tady popisoval někdo výše. Nejdříve vystaví rodný list s příjmením ová a následně po propuštění z porodnice se oba rodiče musí dostavit na matriku kde to příjmení změní ![]()
Já jsem se sice nevdávala v Česku, ale nechávala jsem si potom sňatek zapsat na Zvláštní matrice v Brně, abych dostala český oddací list a poté mohla změnit doklady.
A ano, bylo to tak, že nejdříve se zapíše jméno přechýlené, ale zároveň s tím jsem podala žádost, že chci jméno bez -ová a poslalo se to do Brna.
Oddací list mi přišel už bez koncovky -ová. Ovšem v něm je uvedeno, že manžel i manželka budou mít nepřechýlený tvar, ale dítě ženského pohlaví přechýlené
.
Zrovna se nám narodila dcera a kdybych ji chtěla nechat zapsat v ČR, tak budu muset zase žádat o nepřechýlenou formu ![]()
Tak poslanci tehdá zamítli, aby se ženy mohly jmenovat bez -ová. Tak se to musí obcházet tou národností, popř. pobytem v cizině, manželem cizincem..ale stejně všichni na matrice ví, jak to je. Já jsem taky nechtěla být -ová, zaškrtla jsem důvod jiná národnost, matrikářka ani nezvedla oči od počítače, takže ji to vůbec nezaskočilo, jen mi podala jiný papír na podpis, ale nechtěla vědět ani jakou národnost, a to jsem si doma pracně vymýšlela co odpovím, a nikdo se mě ani neptal. Čili až bude sčítání lidu, tak v kolonce zaškrtnu, že se hlásím k jiné národnosti, ale pořád nevím k jaké. Ohledně dětí mám u dcery napsané dvě varianty s ová i bez ová, prý se to bude potom řešit až nějaká dcera bude, ale problém to nebude. ![]()
@cilly taky máme v oddacím listu psáno že deti budou bez -ová, a to jsme se v únoru brali a vedeli jsme že se nám v březnu narodí dcera. Všechno jsme vyrizovali na tom samém úřadě. A prý to jinak nejde. Nevím jestli jen u nich nebo nikde
Prislo mi to jak u bláznů když do oddaciho listu necháme uvést deti nepřechýleně a měsíc na to o to musím jít znovu žádat ![]()
@Kaara a jak to má matka manžela?? Je s ová nebo bez?? My tedy svoji ještě nejsme, ale partner má cizí příjmení a to ová se mi ktomu nelíbí, takže první dceru zapsali bez ová v pohodě a druhou když jsme na ten samý úřad šli napsat souhlas s otcovstvím nám zapsali s ová, což jsem nechtěla a ptala jsem se proč, že chceme bez ová a úřednice mne odbyla stím že se to vždycky píše podle toho jak to má matka otce(tchyně měla s ová) a že si to máme domluvit po narození na matrice ve městě kde budu rodit, no byla jsem dost nepříjemná a ta druhá jí nakonec řekla že o nic nejde ať to přepíše. Takže asi bych řekla, že zákon si každá úřednice vyloží dle svého(u první dcery nám řekla že není problém páč v mužském tvaru příjmení končí na samohlásku a tam je vyjímka, no nevím co se za dva a půl roku změnilo
@medunka23 tchyně je normálně s -ová, ale jak píšeš, je to o lidech a o tom jak se úřednice vyspí. Nechápu proč děti nemůžou být pojmenovaní po rodičích. A když už jednu holčičku máte pojmenovanou tak, je blbost mít druhou jinak ![]()
@Slečna Ferka píše:
Ahoj,potřebovala bych zkušenost někoho, kdo se v Česku vdával za cizince a nechával si nepřechýlené příjmení. Kamarádku to teď čeká a na úřadu jí tvrdí, že jí „napoprvé“ (tedy hned při sňatku) jméno přechýlí, a pak si hned musí podat extra žádost na zapsání nepřechýlené podoby. Moc mi nepomohl ani tuten návod https://portal.gov.cz/…58/4247.html#….
Pokud máte tuhle situaci za sebou, prosím, je to opravdu nutné dělat takhle opruzně? Jak to probíhalo u vás? A případně, na jakém úřadě?
Díky moc za rady!
gratuluju, že kamarádka bude mít světovější jméno
![]()
Teda já nechci kecat, ale ono to přechýlení má asi co dělat s tím, zda jméno končí na souhláslu, či samohlásku. Já to řešila před měsícem a paní na matrice mi říkala, že protože manželovo jméno končí na samohlásku, rovnou budu mít po svatbě nepřechýlené a pro děti obého pohlaví to bude stejné. Tzn. že nebude třeba nikam běhat, ale bude to tak rovnou a je to tak psané i v oddacím listu. Předpokládám, že u jmen končících na souhlásku se to řeší právě tím dodatečným přepisem. Ale to mluvím o situaci po sňatku s cizincem, jak je to u ostatních případů nevím.
Ahoj, řešíte tu hlavně svatbu s cizincem, ale jak to je, když bych si brala normálně čecha a chtela si nechat příjmení v mužském rodě?
@Kaara ahaa, tak to já s tímhle zkušenost v praxi nemám, malá se mi narodila za svobodna, na matrice jsme rovnou zadali o příjmení bez ova, když chlap přiznával otcovství.
@Kaara no jako já byla sakra nepříjemná, takže už to máme na papíře, takže pohoda, ale i chlap čuměl
ale ona asi nechtěla nic opravovat, protože on má přehlásku nad u a spousty lidí nevědí kde to na tý klávesnici najdou, tak to možná byl ten důvod
![]()
U nás žije silná polská menšina, nepřechýlené jméno není výjimkou. Často má část rodiny přechýlené a jiná část nepřechýlené. Zkušenost nemám, jsme přechýlení Poláci