Jak se žije jedináčkům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
31.7.19 14:46

@krtek93 souhlasím :palec: u nás to bylo podobné. Na mě si zas ukazovali, že jsem z těch tří dětí ( v té době nebylo běžné mít 3 deti) a ještě z rozvedene rodiny. Koukali na mě skrz prsty a jako na grazla, přitom nejsem a nebyla jsem. Nejhorší v tom byla zakladka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22793
31.7.19 14:46

Každá „konstelace“ má svoje výhody i nevýhody - o rozmazlenosti se můžeme bavit třeba i u benjamínků (třeba taková holčička, pod dvou klucích, mladší od nich třeba o 10 let…). Nechápu, proč tuhle nálepku rozcapenosti a rozmalenosti musej vyfasovat jen jedináčci (a často naprosto automaticky) :nevim:

edit: Nechci tím říct, že zlatý jedináčci, podívejte se na nejmladší „princezny“ (případně jediný syny v rodině atd atd). Jen že onálepkovat kohokoliv na základě toho, jestli vyrůstal sám, nebo ne, jestli je nejstarší, nejmladší, prostřední… je krátkozraký. Jistě, jedináček má trošku jiný stereotypy chování. Ale nejstarší má zase jiný, benjamínek taky, o dvojčatech nemluvě… A navíc je každej úplně jiná osobnost, jinak se s tou pozicí v rodině popasuje. Takže jedináček = rozmazlenej sobec je podle mě blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.19 15:15

@krtek93

Přesně tak, jak se vyvrbí, že je dotyčný jedináček, hned je to univerzální vysvětlení všech negativních vlastností a je zaškatulkováno… Stejně tak, když je ze 4 (či více) sourozenců, hned je za sociální případ, hippie rodinu nebo ortodoxní křesťany.

Nejlepší je, když se s někým člověk chvíli zná, pak dojde řeč na toto a pak slyším: „Jo, ty jsi vážně jedináček? To jsem si nemyslela, tak to jsi fajn, na to že jsi jedináček.“ Místo aby dotyčný uznal, že jeho pohled na jedináčky je předsudek a přehodnotil ho, tak si to raději vysvětlí tak, že ten, kterého poznal a rozumí si s ním, je výjimka z pravidla. Sláva, paradigma zůstalo zachováno.

• Citovat
  • Upravit
122591
31.7.19 15:46
@Anonymní píše: ****Co se týká péče o rodiče ve stáří - ano, kdykoliv na to přijde řeč, je mi zdůrazněno, že snad proboha nemůžu uvažovat o přestěhování (např. do jiného města), protože mě přeci budou jednou potřebovat.tohle je přesně to co jsem myslela tou povinností starat se o rodiče. Já moc nechápu, jak si můžou rodiče v podstatě vynucovat, že se o ně jejich dítě/děti ve stáří postarají. Ať je to jakkoliv přirozené, správné apod. Dítě má většinou svých starostí dost a když se o rodiče postará samo od sebe je to samozřejmě dobře, ale jako rodič bych to nebrala hned automaticky, mám dítě = postará se o mě ve stáří. Mám názor, že každý se má primárně o sebe postarat sám. A ve stáří budu ráda, když mě děti přijdou třeba jednou za měsíc navštívit do domova důchodců.

Jsou různé osudy - a nikdy nevíš, jak ve stáří skončíš. Můj děda usnul a už se neprobudil, babička z máminy strany tu péči potřebovala - měla mozkovou mrtvici. A byla ráda, že se o ní její děti postaraly - měla jich pět. Samozřejmě, děti si jí braly k sobě a věř, bylo to docela složité období. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
31.7.19 15:51
@Hazentla píše:
A podle Tvých dalších příspěvků soudím, že jsi vůči jedináčkům těžce zaujatá :think: Nejsou všichni rozmazlení zlí sobci, stejně tak může být rozmazánek třeba benjamínek z více dětí, jediná holčička atd. atd. Takovéhle paušalizování se mi zdá docela nešťastné. :kytka:

Mnohem horší než jedináček je třetí syn po dvou dcerách. To fakt nemusím. To jsou nejrozmazlenější machani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
31.7.19 15:52

A pro všechny, to v jakém pořadí se narodíme nás prostě ovlivňuje, ať chceme nebo nechceme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.19 18:09
@divine woman píše:
Mnohem horší než jedináček je třetí syn po dvou dcerách. To fakt nemusím. To jsou nejrozmazlenější machani.

Promiň, ale to mi s trochou nadsázky přijde jak věštění podle horoskopu - je-li dítě v rodině jako prostřední se sourozenci takovými a makovými, bude mít povahu takovou a takovou. Jako jedináček bude…doplň si.

Znám kromě sebe dost jedináčků, každý je jiný. Znám i nejmladšího kluka po čtyřech dcerách a je naprostý pohodář. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.7.19 20:43
@mrav píše:
Jsou různé osudy - a nikdy nevíš, jak ve stáří skončíš. Můj děda usnul a už se neprobudil, babička z máminy strany tu péči potřebovala - měla mozkovou mrtvici. A byla ráda, že se o ní její děti postaraly - měla jich pět. Samozřejmě, děti si jí braly k sobě a věř, bylo to docela složité období. :mavam:

Ale to já nerozporuju. Je pěkné, když se děti sami, dobrovolně o rodiče postarají a jak píšu, budu ráda, když to moje děti udělají také. Ale rozhodně je nebudu vydírat a říkat jim, že se nesmí odstěhovat do jiného města nebo nedej bože do jiného státu. Co jsem chtěla říct, že se mi nelíbí jak, si někteří rodiče tu pomoc ve stáří vynucují. To mi nepřijde fér vůči dětem.

• Citovat
  • Upravit
14089
31.7.19 21:19
@divine woman píše:
A pro všechny, to v jakém pořadí se narodíme nás prostě ovlivňuje, ať chceme nebo nechceme.

Hele to taky neni pravda.
Moje kamaradka ma prave dve dcery a skolkoveho syna a vychováni jsou vsichni stejne, jsou to vsechni slusne deti.
Neni to zadne pravidlo :roll: :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
1.8.19 10:48

@_.Emilyyy Tak si načti Sourozenecké konstelace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
1.8.19 12:46
@divine woman píše:
@_.Emilyyy Tak si načti Sourozenecké konstelace.

On někdo věří těmhle ezo blbostem?

• Citovat
  • Upravit
25897
1.8.19 14:27

@Mango_Lassi To není ezoblbost, ale roky praxe a vědeckého zkoumání. https://cs.wikipedia.org/…ourozenecká_konstelace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22793
1.8.19 14:35

@divine woman Na těch konstelacích podle mě něco bude, to nepopírám a přijde mi to i dost logický, jen nemám ráda, když se z toho všeho vytrhnou jen ti jedináčci. Nevim, proč zrovna oni maj takovou nelichotivou nálepku, tak zautomatizovanou :nevim: (resp. proč zrovna my máme :mrgreen: ) V reálu se člověk fakt setká téměř výhradně z reakcí „no jo, jedináček :roll: ", ale už ne "no jo, nejmladší dcera / nejstarší syn / dvojčata (cokoliv)…“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová