Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Už takový tvrďák není a nekupuje jim nic, většinou jim dá peníze, ať si pro malýho něco vyberou podle sebe
Já to stejně nějak nechápu, vy spolu v rodině nemluvíte? Ty s tchýní (zeptat se, co si o tom myslí), ty se švagrovou (zeptat se, proč to dělá?), ty s manželem a manžel s bratrem?
Jediné, co by se snad, ale snad dalo dělat, aby tvůj manžel promluvil se svým bratrem, zda se mu nezdá chování jeho ženy vůči babičce poněkud hrubé. Nemusí se jim líbit, co babička dělá, ale proto na ni přece nemusí tak řvát. Jinak jedině babičku podpořit, aby se z toho nesypala.
Ahoj, ja to mam podobne jako ty, len z opacne strany. Tchyne je hrozne zla na svoji vlastni matku, ale daleko za hranou… Babicka je hrozne hodna, skor submisivni, neozve se - prave preto si to ti lide dovoluju, lebo su slabsi. Kazdy vie ze neni normalni ale nikto jej nic nepovie. Tak som jej to povedala ja - pretoze take chovani u mna neni normalne a nechcem aby to videli moje deti a brali to ako normu. Bohuzel pani je hodne tvrdohlava, malokto si to vezme k srdcu. Klidne ji to rekli kdykoliv se tak bude chovat. I tak s tym nic neudelas asi. Hodne stesti! ![]()
Tak kdybych přímo u těch situací byla, tak bych reagovala přímo. Na ubrousky bych jí rovnou řekla, jestli není padlá na hlavu, vyhazovat nové věci, že já si je klidně vezmu. U zalklé sliny bych reagovala podobně „co blázníš? víš kolikrát se ještě zalkne? tchyně není neschopná ale ty jsi hysterická“. Nebo ty vedle nich stojíš jak solný sloup a necháš hysterku ať takhle s tchyni jedná?
Jednoduche, rekla bych tchyni, at si z toho nic nedela a nic jim uz nekupuje. Ze ty jsi za veci, ktere od ni dostavas, moc rada, tak pokud chce delat nekomu radost, tak vam. Ze svagrove se nezavdeci…
@Anonymní píše:
Já to tušila, že obhajovat tchýni je nemožný úkolProstě tchýně je ta špatná už z principu
To je takova klasika. Delat ze nic nevidím. Rozumím tvému rozhořčení. Ja bych mezi čtyřma očima švagrovou slušně uzemnila a byl by klid. Vzdycky se všechno v klidu dá slušně odmítnout a i mne by vadilo, kdyby se svagrova chovala k někomu koho mam rada( takhle hnusne)
@Anonymní píše:
Předem se omlouvám za anonym, ale určitě pochopíte na konci příspěvku.
S manželem si už nevíme rady s naší švagrovou (manželka od bratra mého muže), a tak bych prosila radu, jak byste to řešili vy. Není to asi moc obvyklé, ale s tchýní mám fajnový vztah, jsem totiž dost nekonfliktní, ale co v poslední době předvádí zmíněná švagrová, už přerostlo všechny meze. Se švagrem (bratrem manžela) jsou necelé 3 roky a já ji vlastně neznám jinak než pod vlivem hormonůKdyž spolu začali, já byla v té době už těhotná, takže pro mě bylo všechno včetně jí sluníčkové, ale můj muž ji nikdy moc nemusel a po opadnutí extáze z těhotenství/porodu/mimiobdobí jsem pochopila
Po roce a půl známosti se vzali, můj muž opět připomínky, já ho krotila, po půl roce se jim narodilo mimi a švagr přiznal, že neplánovaně, že selhala antina, můj muž opět připomínky a já stále pod vlivem
A teď k problému, švagrová se chová naprosto hrozně k naší tchýni, přitom co by za ní ostatní dali. Našemu malému pořád něco, zavařuje, mixuje i kupuje, občas je to úlet, ale není to v jejím zlém úmyslu a dětem je to stejně jedno. A stejně to má i s jejich prckem, koupila jim např. sadu bodýček, švagrová ji hned sjela, že tohle jí je teď k ničemu, že mu to bude nejdřív za 3 měsíce, dál třeba balík vlhčených ubrousků a ona jí fakt hnusně vynadala, že tuhle značku ona nepoužívá (přitom normální značka, žádný Tesco apod.), ať to klidně vyhodí
A takových výlevů přibývá a nedávno pro mě pohár přetekl, když jí seřvala, ať od malýho vypadne, že je úplně neschopná, přitom se nic nestalo, jen mu při hraní zaskočila slina a lehce se zakuckal
Takže bych chtěla poradit, mám s ní promluvit já, nebo to s ní má řešit můj muž, nebo to má on řešit se svým bratrem, co myslíte vy?
já bych řekla „jupí, určitě jsi oblíbená snacha“ ![]()
jhestli je tchyne super a vy ji budete mit vic pro sebe, tak bys byla skoro hloupá, kdybys svagrovou usmernovala
budto ma nejaky problem, nebo ji to snad musi dojit samo.
Jo a k tomu jeste brachovi rict, ze se jeho zena chova dost nevhodne tak at se pak nedivi, ze jeho matka postavi jejich dite na druhou kolej.
@evill píše:
Tak kdybych přímo u těch situací byla, tak bych reagovala přímo. Na ubrousky bych jí rovnou řekla, jestli není padlá na hlavu, vyhazovat nové věci, že já si je klidně vezmu. U zalklé sliny bych reagovala podobně „co blázníš? víš kolikrát se ještě zalkne? tchyně není neschopná ale ty jsi hysterická“. Nebo ty vedle nich stojíš jak solný sloup a necháš hysterku ať takhle s tchyni jedná?
No asi tak..
Švagrovou nepředěláš… takže jediné, co můžeš udělat, je podpořit tchýni a pomoct jí třeba v tom smyslu, že jí dodáš odvahy, aby s ní promluvila sama ![]()
@Anonymní píše:
Tak snad se jí to vrátí
Presne tak, o to sa neboj.. Podla mna tito ludia su sami nestastni a to nech je pre nich trest! ![]()
Švagrový bych z plných plic řekla, co si o ni myslím, že je to pěkná kr…, tchýni bych poradila, aby se domluvila s manželem švagrový, když chce vidět vnouče a s tou pipinou ať se nestýká. ![]()
@Anonymní píše:
Nevím, jestli bych tohle dokázala, jsem až moc slušná (jak říká můj muž)Tchýně je v tomhle podobná, tohle by svýmu synovi asi neřekla
Nemusí to říkat synovi, může to říct švagrové. Ono je to potom těžký, lidé s tebou jednají pouze tak, jak jim to sama dovolíš a to platí i o tvojí tchýni
Pokud se neumí sama ozvat, tak holt se s tím jednáním musí smířit, protože pokud švagrové někdo něco řeknete, tak si bude dávat možná pozor jen ve vaší přítomnosti a taky možná jen nějakou dobu ![]()
@Anonymní píše:Mně to prostě vadí, protože ji mám ráda, je moc hodná a vidím, že ji to trápí
Myslím si ale, že tam za chvíli přestanou jezdit
No ale to přece musí vadit i tvému manželovi, že se takhle chová k jeho mamince, ne? tak at jí hezky vysvětlí - pěkně nahlas - že tedy u vás na to nejste zvyklí, aby se někdo takto choval, že jste slušně vychovaní lidé a na na maminku si nikdo hubu otevírat nebude. jestliže se jí dárek nelíbí, tak má říci - nezlobte se, ale ta bodíčka jsou veliká, a hotovo. A at tedy sjede toho svého bratra, že ji nechá se k máme takhle chovat.
Umíte si představit, že by to byla vaše máma, vaše švagrová by se k ní takhle chovala, a někdo by vám řekl to je jejich věc, nemotej se do toho? Páni, to bych tedy řvala jak přetržená. Protože aby měl někdo hubu na moji mámu, no to at zkusí.
Asi bych to nevydržela a řekla jí v nějaké takové situaci, že to přehnala. Tchýni, pokud ji máš ráda, bych poradila, ať už nic nekupuje a vykašle se na to a nebere si to.
Mamka mýho manžela je taky super a chovat se k ní jiná takhle (manžel je jedináček, tak nemůžu posoudit), tak bych jí asi něco řekla. Jestli naštvaná nebo v klidu, to nevím.