Jak vyřešit dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
163
30.8.21 21:10
@divine woman píše:
@goldbear Hezký nápad, ale ta suma by musela být aspoň čtyřnásobná.

Ale tak nikdo neříká že takhle musí splácet 40let… Třebas mají nějaký úspory… Prodej chaty… Třeba by byla nějaká suma jako start a pak už jen pricmrndavat… Jako Hele kdyby si taťka s „macechou“ zašli ve středu odpolko na úřad jen s Máňou a Pepikem od vedle a hodili tam 4podpisy. rekli si ano… Tak je zakladatelka v úplně jiný pozici… A taky se třeba dost počítalo s pomocí dcery - když tam přistavěna a na stáří by měla zakladatelka trochu veget… Jenomže osud zamichal kartám moc brzo… Prostě chci říct… Nehledet přesně na korunu… Ale taky nebejt osel kterej odejde bez ničeho… Ale zas trochu lidsky a s citem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.21 21:46

@goldbear ne, můj otec se se svou přítelkyní nevzal schválně. Táta měl svou stavební firmu a jeho přítelkyně má restauraci s malým pivovarem. Táta nechtěl, aby následně z jeho firmy do budoucna měla dcera jeho přítelkyně stejný podíl jako já, když jsem jeho vlastní dcera. Protože logicky bych dědila já a jeho žena a po jeho ženě její dcera. A tak samo nechtěla jeho žena, abych do budoucna dědila já. Proto se nikdy nebrali. Navíc jim to takto vyhovovalo. Jediné společné byl ten dům, ale myslím si, že možnost nastěhovat se tam mi byla nabídnuta záměrně, protože vědí, že máme svůj dům. Navíc by určitě nemohla bydlet matka se svou dcerou, jejím novým přítelem a vnukem v jednom bytě, to by asi nevydrželo dlouho, takže si myslím, že mi to bylo nabídnuto jen proto, že věděly že bych tam nešla.

• Citovat
  • Upravit
163
30.8.21 22:14

A tak máš děti, který by tam výhledově bydlely? Tak stejně, i když už víme že paní není úplně chudá Česká důchodkyně… Ale prodat ji dům, když ji teď umřel chlap je stejně minimálně drsný. Nastěhovat tam nájemníky a nutit je žít v jednom bytě je lepší varianta ale taky vlastně nic moc… Já bych byla pro nějakou rozumnou měsíční rentu a postupný splacení… Tak když je paní takhle slušně na tom finančně tak třebas se dohodnete. 🙏 ❤️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10894
30.8.21 22:16
@goldbear píše:
A tak máš děti, který by tam výhledově bydlely? Tak stejně, i když už víme že paní není úplně chudá Česká důchodkyně… Ale prodat ji dům, když ji teď umřel chlap je stejně minimálně drsný. Nastěhovat tam nájemníky a nutit je žít v jednom bytě je lepší varianta ale taky vlastně nic moc… Já bych byla pro nějakou rozumnou měsíční rentu a postupný splacení… Tak když je paní takhle slušně na tom finančně tak třebas se dohodnete. 🙏 ❤️️

Nebo tam pani muze bydlet a zakladatelce platit najem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
556
31.8.21 02:09

Žádný nájem bych s nima neřešila, dům není určitě v super stavu a bude potřebovat udržovací či jiné opravy, ono i kotel do baráku stojí pálku, lepší je, když jeden dům vlastní jedna osoba a ne několik spoluvlastníků, takže řešit s nima odkup nebo prodej celé nemovitosti to bude nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
31.8.21 08:56

Takže paní je asi solidně zabezpečená, když má restauraci s pivovarem. Ta by neměla mít problém zakladatelku vyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
476
31.8.21 09:55

Noo, nebo ten barak od nich odkup ty a nech je tam za nájem :palec:
Barák budeš mít jako investici do budoucna a hypotéku ti budou víceméně platit jako nájem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.21 10:08

@divine woman zabezpečena asi je, nikdy mě její finanční stav nezajímal. Dcera na tom také špatně nebude pracuje na ortodoncii a syna má už dospělého. Tento rok odmaturoval a našel si práci, takže ani ho už neživí.
@goldbear děti mám, ale maličké. syn má rok a dcera je teprve na cestě :palec:

• Citovat
  • Upravit
25897
31.8.21 10:42

Najdi si právníka, ten ti poradí nejlépe. Když víš, že nouzí netrpí, navrhni jim znovu odprodej své poloviny nebo ji dej do prodeje realitce. Divila by ses, ale i poloviny domů se prodají celkem rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
31.8.21 11:20
@Anonymní píše:
@goldbear ne, můj otec se se svou přítelkyní nevzal schválně. Táta měl svou stavební firmu a jeho přítelkyně má restauraci s malým pivovarem. Táta nechtěl, aby následně z jeho firmy do budoucna měla dcera jeho přítelkyně stejný podíl jako já, když jsem jeho vlastní dcera. Protože logicky bych dědila já a jeho žena a po jeho ženě její dcera. A tak samo nechtěla jeho žena, abych do budoucna dědila já. Proto se nikdy nebrali. Navíc jim to takto vyhovovalo. Jediné společné byl ten dům, ale myslím si, že možnost nastěhovat se tam mi byla nabídnuta záměrně, protože vědí, že máme svůj dům. Navíc by určitě nemohla bydlet matka se svou dcerou, jejím novým přítelem a vnukem v jednom bytě, to by asi nevydrželo dlouho, takže si myslím, že mi to bylo nabídnuto jen proto, že věděly že bych tam nešla.

Tak samozřejmě, že ti to nabídly záměrně se budete stěhovat z domu kde jste samy do domu kde budete mít prakticky spolubydlení to je jasný, že do toho neůjdete. Můžeš jim říct, že teda najdeš nájemníky místo sebe. Nebo to prober s právníkem. Nevím jak dlouho tata situace je třeba se jim to rozleží. Nevím nechtěla bych dům který z půlky patří někomu jinemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
2.9.21 21:43

Zakl. má kde bydlet. Ty dvě teď taky, ale pokud by dům musely prodat a zakl. vyplatit, tak nebude mít žádná nic. Na prd situace.
Asi bych se nechala vyplatit z jejich úspor, co mají obě a zbytek by mi splácely cca po 5.000-10.000 měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3807
2.9.21 21:51

Dej to k soudu. To je od nich neuvěřitelná drzost a ten soud tutově vyhraješ. Když nemají peníze na vyplacení požadované částky, tak soud navrhne dům prodat za tržní cenu. Jedna moje známá takhle nejen dostala půlku ceny bytu, který si chtěla nechat jen její sestra. Ale pak se ještě soudila o ušlé nájemné, jak ji poradil právník, které jí měla sestra platit. A také soud vyhrála a tak jí i to nájemné musela sestra doplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21430
2.9.21 21:59

Já bych v tomto nějak soucitná nebyla. Oni prostě věděli, že tě vyplácet jednou budou už když to stavěli, přistavovali patro atd.. Otec si měl na macešino jméno zřídit životní pojistku, třeba :nevim:
Když vlastním nemovitost, tak z toho vyplývají přece i povinnosti. Takže argument „tak si nech půlku“ je přece mimo. Platí se daň apod. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.21 13:57

Pokusím se obnovit diskuzi a budu ráda, když mi poradíte s podobnou záležitosti ale poněkud z druhé strany. Situace: ON - má 2 děti z předchozího manželství, ONA - má 2 děti z předchozího manželství. Jsou manželé a spolu mají jedno dítě - školáka. Starší děti už bydlí samostatně. Mají spolu dům s velkou zahradou, bazénem, bez hypotéky.
A teď otázka, jak řešit případné dědictví. Pokud zemře jeden nebo druhý, vždy bude dědit druhý manžel + 2 „cizí“ děti + jedno společné. Do dědictví půjde právě jen ten dům, žádné významné úspory nejsou.

ONA se obává, že manžel zemře jako první a jeho děti, které v domě nikdy nežily (a „nikdy tam nemakaly“) budou okamžitě požadovat vyplácení svých podílů, což bude znamenat nutnost prodeje domu. Což ona nechce. Na vyplácení podílů peníze mít nebude. Hledá možnost jak ošetřit, aby v domě mohla případně zůstat a starší děti mohly s dědictví disponovat teprve po smrti obou rodičů. Jde to vůbec takto zařídit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35969
5.10.21 14:02
@Kopretina2222 píše:
Pokusím se obnovit diskuzi a budu ráda, když mi poradíte s podobnou záležitosti ale poněkud z druhé strany. Situace: ON - má 2 děti z předchozího manželství, ONA - má 2 děti z předchozího manželství. Jsou manželé a spolu mají jedno dítě - školáka. Starší děti už bydlí samostatně. Mají spolu dům s velkou zahradou, bazénem, bez hypotéky.
A teď otázka, jak řešit případné dědictví. Pokud zemře jeden nebo druhý, vždy bude dědit druhý manžel + 2 „cizí“ děti + jedno společné. Do dědictví půjde právě jen ten dům, žádné významné úspory nejsou.ONA se obává, že manžel zemře jako první a jeho děti, které v domě nikdy nežily (a „nikdy tam nemakaly“) budou okamžitě požadovat vyplácení svých podílů, což bude znamenat nutnost prodeje domu. Což ona nechce. Na vyplácení podílů peníze mít nebude. Hledá možnost jak ošetřit, aby v domě mohla případně zůstat a starší děti mohly s dědictví disponovat teprve po smrti obou rodičů. Jde to vůbec takto zařídit?

Sepsat závěť u notáře :think:

Příspěvek upraven 05.10.21 v 14:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová