Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chce to čas, ten 1,5 roku je na toto blbej. Mě tohle dělala prostřední taky, taky vystupovala z košíku. Časem se srovnala, pochopila, že nesmí, že má být v klidu. Někdy stačilo, že držela nějakou koupenou věc.
Já jezdím sama nakupovat se třemi dětmi - skoro 5 let, 3 roky a 10 měsíční (čerstvě sedá v košíku) a dá se to. Ale než vejdeme do obchodu, promluvíme si, že se budou chovat slušně a můžou si něco dobrého koupit. Většinou koupí jogurt, termix, max. koblih.
Já teda jídlo a pití přímo v obchodě dovoluji minimálně a když byly menší, teď chápou, že se to musí prvně zaplatit.
Vydrž, bude líp ![]()
Tak co teda chodit nakupovat třeba večer sama, kdy už doma malýho někdo pohlídá? Nebo prostě nakoupit hodně dopředu a nějaký ty housky apod. vzít vždycky v menším obchodu, pekařství, odkud jsi hned pryč a malej nebude mít čas na vylejzání a vztekání?
My to teda dáváme v pohodě, ale někdy, když je to s malým fakt na palici, tak na nákup prostě nejdeme a vyrážim pak sama, když večer dorazí manžel z práce… ![]()
@Svistice nemám klidné dítě, taky umí z košíku vylést, umí se vymotat z kšír, ale nesmí. V obchodě etikety nečtu, to leda když jdeme dva, chodím pro osvědčené věci a nakupuju rychle, ale i tak mám dítě naučené, že vylézat nesmí.
Nechavam ji zurit v kocarku, popruhy si sundava i venku, ale ma smulu, nasadim zpatky a pritahnu je co nejvic. Nebudu se podrizovat diteti v tomto.
Vydrzet. Dvouleta mi to delala taky, uz pochopila ze musi sedet. Kdyby nesedela, s petiletym by zborili cely kram.
Ja to delam tak, ze nakupuju bud v malych obchodech, nebo na internetu, do supermarketu jezdim jedine nakup vyzvednout. V malych obchodech je to v pohode, naopak nekdy tam vezmu deti, aby byl klid, kdyz je to doma k nevydrzeni, protoze se perou a clovek je musi furt hlidat. Maly budou tri roky, ta pomaha, veze kosik, dava to do nej, u kasy vyndava, plati. Malymu je rok, tak sleduje cvrkot, a i kdyz jinak by furt nekde lez, tak jak to jde rychle, tak v pohode, nenudi se. Vzdycky jsem slysela, jak jsou nakupy s detma strasny, ale u nas proste ne. Ale fakt bych s nima do supermarketu na hodinu a pul nesla, z toho hrabe i me, a vzdycky jsem tam chodila jen, kdyz mam hodne velky nakup. Jak tu holky rikaji, krome velkych nakupu jezdi proste jinam…
Nejmladší byla taky takovej dáreček. Měla v kočárku dvoje popruhy. Jeden origoš z kočárku a druhej extra dokupovanej. Nejlepší byl na sucháč na zádech ala vestička. Než se jí z toho podařilo dostat, tak jsem obchodem obvykle proběhla. Když utekla, byla za řevotu odlovena a uvězněna. Mluvit jsem do ní klidně mohla jak do dubu
Trvalo to tak rok, pak konečně pochopila, že může mít svobodu, když se bude držet u kočárku.
Jinak klasika. Větší nákupy dovoz nebo manžel.
@pufik20 U mych deti funguje jidlo do ruky. Pises, ze u vas ne. Napada me jen vytvorit ritualy a tech se pevne drzet. Uvedu priklad. Prijedeme do kramu, jako prvni nakoupime ovoce a zeleninu a hned pak zamirime tam, kde je pecivo. Dam vybrat, ktere si da (vetsinou voli mezi loupakem a syrovym rohlikem) a to ji dam do ruky. A pak rychle nakupuju, dokud ji to bavi. Vi, ze nic dalsiho nedostane a ze nic jineho se proste rozbalovat nesmi a ani nesmi pobihat po kramu. Posledni dobou bravame kosik. Kocarek zaparkuji na kraji obchodu (mame tam dost mista, takze neprekazi) a jedem jen s nim. Parkrat se pokusila vylizat, i se vztekala, ale vztek nevztek, s usmevem ji vracim zpatky, ze musi byt v kosiku. Ona vi, ze nepovolim. Obcas to jeste zkusi, ale proste nevyndam. Parkrat mi tam ztropila scenu, ze se lide otaceli a to nakupujeme v miste bydliste, takze nas tu kazdy zna. Ale ja proste nepovolim. Placat neni potreba, ani kricet, je potreba jednat. Takze pokud chces, aby byl v kocarku, nezbyva, nez ho tam donekonecna davat i za cenu, ze bude jecet a hned zas vylezat. Proste ho zase vezmi a strc ho zpatky. Treba desetkrat. Casem pochopi, ze neustoupis a necha toho. To same z kosikem. Hlavne je potreba si udelat cas, pokud je to v mistnim kramu, kde te znaji, tak je klidne upozorni, ze asi bude jecet
Preju pevne nervy
Ono je to dost tezke. Ja sama mam tri deti jen to prostredni je takove hodne zlaticko za odmenu (ale zase se strasne urazi, takze si clovek nevybere
).
Jen nevím, zda je úplně ideální držet dítě přivázané v kočáře za každou cenu ( a jak dlouho). Jestli není lepší absolvovat pár nákupů sice opocená až na zadku, ale naučit tak dítě, jak se pohybovat a chovat v obchodě. S prvním to docela zafungovalo a tak od 2 let je při nakupování zlatej (hledá věci v regále, dává do pytlíku nebo do koše, vyndavá na pás, platí, odveze dětský košík na místo).
@Aspera My jsme zatím měli první epizodu, takže máme spoustu prostoru na tom ještě zapracovat. ![]()
@pufik20 píše:
Mám kloučka 1,5 roku. Když jdeme nakupovat tak nevydrží v kočárku, prostě se dostane z popruhů a byl by schopný vyskočit ven tak ho vyndám a snažím se ho usměrňovat, ale za ruku nechce a běhá po obchodě já táhnu kočár, košík a ještě jeho za ruku…katastrofa. Když jedeme autem tak ho posadím do vozíku, ale tam vydrží taky jen chviličku pak se vzteká a leze ven. Vždy nakoupím jen pár věcí a musíme z obchodu. Poradíte nějaké typy? Rohlík ani pití moc nepomáhá a doprovod babičky, tatínka…nemáme
S jedním dítětem přemýšlíš o doprovodu?
Slib mu, že když bude hodný něco mu za odměnu koupíš (kobliha, jogurt, lipánek atd.) Prostě ho musíš ukecat. Nakupoval jsem s dětma běžně a žádný velký problém jsem v tom neviděl. Jen jsem potřeboval dva vozíky. ![]()
@Svistice : Presne, nase mala je taky takovej hrdej pomocnik. To mi prijde nejlepsi.
Jinak jidlo do ruky vubec neuznavam, necpu dite proto, aby nervalo, a uz vubec ne necim nezaplacenym…mala vi, ze musi pockat na kasu, a pak dostane ovoce nebo kousicek chleba za odmenu…
@AnnaF píše:Jinak jidlo do ruky vubec neuznavam, necpu dite proto, aby nervalo, a uz vubec ne necim nezaplacenym…mala vi, ze musi pockat na kasu, a pak dostane ovoce nebo kousicek chleba za odmenu…
To máme stejně, v obchodě max. něco z ochutnávky, jinak nic. Rohlík si koupí a dostanou ho na cestu autem.
@Svistice Ja myslim, ze je lepsi mit dite privazane za kazdou cenu, pokud se chova takto. Moje kamaradka ma nezrizenou strelu dost podobnou tomu, co tady popisuje zakladatelka a muzu rict, ze ja mam taky pomerne divoke deti a jsem zvykla na lecos, ale z tohohle mam nervy nadranc. On ji vyleze a zdrha na vsechny strany. Taky nakupuje, ale stylem, ze neco vezme do ruky a cpe to lidem do kosiku. Obzvlast u peciva je to dobre
Jako bud musi zaridit, aby to nedelal a nebo holt priksirovat, pokud nemuze nakupovat bez nej ![]()
@Amys Určitě máš pravdu, že i mezi žvými dětmi je „živé“ dítě a „živé“ dítě. Mě to napadlo v souvislosti s tím, že tady potkávám dost často na kočáře po městě a v obchodech dost velké děti (2+), matky je vytáhnou tak maximálně někde na hřišti nebo v parku. Což mě trochu přivedlo na to, že možná některé ty děti ani nemají šanci se naučit chovat v určitých situacích, když je k tomu rodič v rámci svého pohodlí nepustí.
@tatranka1 píše:
Nakupuju na internetu Tesco, za mě dobrý, divezou domů a mám klid.
A já srabácky vždycky uklidím děti babičce, když se má dělat větší nákup
Nemám na to nerva, půlku věc zapomenu.