Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ja osmimesicniho chlapecka davala bio otci do kocarku na max 3 hodky na prochazku vzdy, kdyz mel cas… Ale na vikend rozhodne ne. Vikendy jsme zacali resit, az kdyz jsme si byli jisti, ze to exmanzel zvladne (i on) a byly to trochu boje z obou stran, ale nakonec myslim, ze cca v roce a pul jsme se dohodli na prvnim vikendu a bylo to OK… ![]()
Dvouletaka bych poustela normalne na vikend, pokud otec neni alkoholik, fetak apod a umi se postarat, tak podle me v pohode… ![]()
Sama mam opacnou zkusenost- tatinek deti nechce. Takze bych davala co nejcasteji, dokud ma zajem, at se vytvori pouto a hezky vztah mezi otcem a detmi. Predpokladam tedy, ze je to normalni clovek ![]()
Není nikde stanoveno, záleží na dohodě rodičů, případně na rozhodnutí soudce, pokud se rodiče nedohodnou. Soudce to může rozhodnout každý jinak, podle konkrétních okolností, svých zkušeností a názorů ![]()
Záleží na tom, jak se otec umí postarat, myslim si, že nejlepší by bylo, kdyby jste se domluvili spolu, ze začátku bych nedávala na víkend, ale třeba napřed tam byla s dětma, později bych je tam pouštěla na pár hodin samotný a přiměřeně tu dobu prodlužovat, a le né hned ze dne na den, pro prťata by to byl strašnej šok podle mě…
u mě naštěstí bio otec nemá zájem, tak to zatim nemusim řešit, spíš trochu bojuju s jeho maminkou, která chtěla mermomocí pětiměsíční dcerku na víkend a teď je uražená, že jsem jí to nedovolila
@mařenkaa píše:
Záleží na tom, jak se otec umí postarat, myslim si, že nejlepší by bylo, kdyby jste se domluvili spolu, ze začátku bych nedávala na víkend, ale třeba napřed tam byla s dětma, později bych je tam pouštěla na pár hodin samotný a přiměřeně tu dobu prodlužovat, a le né hned ze dne na den, pro prťata by to byl strašnej šok podle mě…
u mě naštěstí bio otec nemá zájem, tak to zatim nemusim řešit, spíš trochu bojuju s jeho maminkou, která chtěla mermomocí pětiměsíční dcerku na víkend a teď je uražená, že jsem jí to nedovolila
Tak to to máš aspoň klid, že bio otec nechce dcerku. Ale bojovat s tchyni, to musi byt teda běs. Bu´d ráda, že jsi jí to nedovolila.
@Ema N. píše:
Tak ja osmimesicniho chlapecka davala bio otci do kocarku na max 3 hodky na prochazku vzdy, kdyz mel cas… Ale na vikend rozhodne ne. Vikendy jsme zacali resit, az kdyz jsme si byli jisti, ze to exmanzel zvladne (i on) a byly to trochu boje z obou stran, ale nakonec myslim, ze cca v roce a pul jsme se dohodli na prvnim vikendu a bylo to OK…Dvouletaka bych poustela normalne na vikend, pokud otec neni alkoholik, fetak apod a umi se postarat, tak podle me v pohode…
Tak to máš fajn, že ses aspoň s otcem chlapečka domluvila. Já se s bývalým domluvit nedokážu, dělal extempore jako že pětiměsíčního kojence chce jeden den převést do svého bydliště cca 200km a druhý den vézt zpátky. Toto v zájmu dítěte určitě není mít ho přikurtovaného v sedačce téměř tři hodiny každý den o víkendu.
@Les2311 píše:
Není nikde stanoveno, záleží na dohodě rodičů, případně na rozhodnutí soudce, pokud se rodiče nedohodnou. Soudce to může rozhodnout každý jinak, podle konkrétních okolností, svých zkušeností a názorů
lesli děkuji, to je to dohoda rodičů, když se nedokážou dohodnout, tak snad soudce nebude „nečlověk“ a nedá otci na víkendy kojence, kojeného, závíslého na matce. To by musela jedině matka být feťačka, narkomanka atd,,,ale to by jí ho hned odebrali, jak to bylo v tom filmu Katka…
@Háta_x píše:
Sama mam opacnou zkusenost- tatinek deti nechce. Takze bych davala co nejcasteji, dokud ma zajem, at se vytvori pouto a hezky vztah mezi otcem a detmi. Predpokladam tedy, ze je to normalni clovek
Z vlastní zkušenosti Ti mohu říci, buď ráda, že je na víkend nechce, raději takového otce, než aby se přes víkendy snažil dostat přes soudní moc dítě do své péče.
@Andrejka81 píše:
Tak to máš fajn, že ses aspoň s otcem chlapečka domluvila. Já se s bývalým domluvit nedokážu, dělal extempore jako že pětiměsíčního kojence chce jeden den převést do svého bydliště cca 200km a druhý den vézt zpátky. Toto v zájmu dítěte určitě není mít ho přikurtovaného v sedačce téměř tři hodiny každý den o víkendu.
tak on hned od zacatku bydlel ve stejnem meste (nez se prestehoval), takze to bylo realizovatelne… Kdybych mela maleho nekam vozit, tak bych ho rozhodne nevozila a resili bychom styk s otcem pres soud. Takhle mame jenom dohodu o styku s prckem…
(tedy pisemnou dohodu, skoro smlouvu
).
Ale jeden cas mel takove tendence, ze mu mam vozit maleho do Prahy (cca 50km jedna cesta), tak to jsem okamzite stornovala, protoze to rozhodne ne…
Mozna jsem sobec, hajzl a spatna zenska, ale on chce maleho vidat a ON se odstehoval pryc, takze at si to zaridi a pro maleho si jezdi… Ale podle toho to taky vypada, jezdi max jednou do mesice a vezme si ho na vikend nebo na prodlouzeny vikend… Ale to podle me neni na vybudovani si vztahu s ditetem..
![]()
Nikde stanovena ideální doba není.
Rozhodně nepošlou dítě na víkend z domu, pokud je kojené.
Ale i kojené dítě, si může otec „půjčit“ v době mezi kojením na procházku nebo na hraní. Nehledě na to, že v půl roce už mimčo začíná s příkrmy, takže bude moct nakrmit i otec.
Také záleží na dohodě rodičů. Pokud ty se snažíš dávat dítě co nejméně, nebo ne.
Já osobně bych neměla problém dávat dítě mladší než máš ty třeba 2× týdně na odpoledne + 1 den o víkendu.
Dvouleté už klidně na víkend.
Pokud se otec zvládne postarat samozřejmě.
Exovi by deti nikdo nesveril, jeho i moje rodina stoji za mnou a chapou moje duvody, proc jsme od sebe. Ale i kdyby chtel stridavku, pristoupila bych na ni. Myslim si, ze jedna vec je, co je mezi dospelymi, a druha vec, ze dite proste potrebuje mamu i tatu.
@Andrejka81 píše:
Z vlastní zkušenosti Ti mohu říci, buď ráda, že je na víkend nechce, raději takového otce, než aby se přes víkendy snažil dostat přes soudní moc dítě do své péče.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli se někde stanoví (Zákon o rodině),jaká je ideální doba na setkávání šestiměsíčního dítěte a dvouletého? Kdo určuje v tomto případě hranice? Vím, že i když je dítě kojené, najdou se šílenci, kteří trvají na tom, aby takto malé dítě trávilo víkend s otcem. Díky za odpovědi
.