Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ernais píše:
Pokud jsi uhnana matka, tak ty penize navic dej do pani na uklid a jidla z donasky. Ja to tak mam, abych nebyla prave ta uhnana matka a je to skvele, doma je pohodicka, ja jsem odpocata a spokojena, volny cas venuju sobe a diteti.
Jak konkretne mas reseny uklid? Jakou frekvenci a co vse dela? A donasku beres denne, nebo jak casto, abys vnimala rozdil?
@Anonymní píše:
A jak cestujes konkretne?
Ja nejezdim s cestovkou k mori, jezdime vetsinou autem a kombinujeme poznavani a relax. Ale mam male deti a bojim se s nimi jet do destinaci, ktere nepovazuji za bezpecne - arabske zeme, asie, ted leti Oman. Bojim se vzhledem k lekarske peci, bakteriim v jidle apod. Takze od te doby, co mame deti, jen po Evrope. Holt kdo se boji, s*** v sini
Mne Evropa staci taky.. do Asie ci Ameriky se vydame s manzelem, az nam deti vypadnou z domu a my si budeme moci dovolit odjet spolu na 3 tydny.. Ale vzhledem k detem pubertalniho veku uz se to blizi a k tomu mame vyhodu, ze deti mame z predchozich vztahu, takze mame dost casu sami.
Jinak litam na damske vikendy po EU mestech (letos bude Belgie)- kavicky, vecere, sighteeing, tlachani.
S manzelem letime za mesic na pulmaraton ve Stockholmu..na to se moc tesim.
S detmi klasicky k mori s cestovkou, ale asi mam mnohem radsi, kdyz si pronajmeme nekde na vikend chalupu s grilem, saunou a bazenem a pak vyletujeme a vencime se:)
Chtela bych na Island nebo autem po Finsku, to je zatim jen v planech.
Ted mam v planu Amsterodam se synem (15) - cyklovylety, prohlidka fotbaloveho stadionu a challenge koupacka v mori, co bude mit 15 stupnu. Samozrejme bez cestovky, zatim mam letenky, vymyslela jsem, co budeme delat a hledam hotel.
Ale priznam se, tohle jsou vsechno akce bez deti nebo s vetsimi detmi. Takze jedine udat deti na hlidani nebo prizpusobit program.
@Anonymní píše:
Tvůj příspěvek mi moc pomohl a jsi krásně pozitivně naladěná 😁 espumisan pobavil
S maminkou to chápu! U nás je to složitější, ale urcite i moje cesta povede timto smerem, diky.
Fitko mam predplacene, ale bohuzel uz dva mesice jsem nemocna nebo mam nemocne deti a manzel v zahranici. Takze i z toho plyne moje frustrace, nemuzu delat to, co jsem planovala. Take jsem chtela s mamou pred vanoci na vikend do jineho mesta, uz byl objednany hotel, a bohuzel jsme zas meli horecku, takze nic. Klidne se jeste podel o nejake tipy, pises to uprimne a zabavne
To jsem ráda, moc. Bude mi 48, takže chápu to, že si chceš užívat nějakým způsobem se potěšit a zrovna spoření nebude to pravé. Paní na úklid- čumím doma od Vánoc na okna
ještě je vidět ven
, ale myslím pozitivně, nehroutím se, nepíšu příspěvky, že nezvládám - vždyť je vidět ven a než bude sluníčko, tak je umeju. Chtěla jsem včera, ale vystydl by celý byt. Ona ta chuť přijde. Mohl by někdo uklidit vše, ale je mi líto za to zaplatit. Třeba ta okna, za to by byla letenka někam. JInak úklid tak nějak zvládám, zapojuje se syn. Dřív nechtěl, ale jednou chtěl omluvenku a zjistil, že umí luxovat i vytírat lépe, než já.
Hele fakt jsem překonala to jít si sednout sama. Nevím odkud jsi, ale v Praze nikdo nic neřeší, každý druhý sedí sám
Sedím sama v metru, tramvaji, buse, tak proč ne příjemněji v restauraci. No hlavně jak jsem byla v té cukrárně na kampě se synem, tak tam půjdu určitě sama. Werichova vila - fabešová - cukrárna
nebo na hradě je Ippa cafe o třídu výš. Dort kolem 200, ale je to můj „sex“ jednou za měsíc. Už mám v mobilu tipy na další. Sleduji gastro mapu? Hejlíka (vypadlo mi křestní) a jako někam chci s manželem, jelikož řídí a někam ráda vezmu mamku a někam sama. Nejlépe jdu sama někam, kde už jsem byla.
Kino třeba sama nedám i když je ve dne tolik lidí po jednom. No teda tolik lidí
V kině jsem ve 12 já a mamka a třeba tři lidi po jednom, ale tak nějak vždy a pokaždé někdo jiný. Minule za mnou seděla holka-paní v mém věku měla popcorn, pití a i se smála nahlas. Záviděla jsem ji, že to umí tam jít sama a postupně se k tomu dokopu. ![]()
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě, čím si děláte radost nebo co vám pomáhá být v životě šťastnější z věcí, které se dají koupit. Případně co byste udělaly, kdybyste měly měsíčně k dispozici pár tisíc navíc pro sebe nebo pro rodinu.Proč se ptám: mám k dispozici měsíčně pár tisíc navíc pro sebe (nejde o to, že bych je měla dát na investici nebo uložit dětem - to už je splněno). A nějak zjišťuju, že vlastně nevím, co chci. Aby byl můj život šťastnější, potřebuju primárně zdraví - jsme s dětmi celou zimu doma s virózami a nebere to konec. Abych nepracovala, tak tolik peněz to zas není, a hlavně by to nebylo rozumné s výhledem do budoucna.
Tak, a teď babo raď 😁
Na cestování moc nejsem. Jezdíme běžně na dovolené, ale častěji nebo větší exotiku nepotřebuju. Wellness mě neláká a ani nemám s kým jet. Celkově rozmazlovat se mi nic moc neříká.
Zkrášlovací procedury mě taky neberou. Kosmetiku nemůžu z důvodu kožních problémů, gelové nehty nechci, ke kadeřnici už chodím, plastiku a výplně nechci. Drahé kabelky a boty nechci, oblečení si kupuju běžně a víc nebo dražší nechci. Šperky mám.
Na divadlo, kino nebo koncerty nechodíme, predevsim tedy neni s kym. S manželem se v podstatě neshodeme na repertoáru a kdyz uz, nikdo nám nehlídá děti (hlavne proto, ze jsou furt nemocne, nedame je k babickam). Kamarádky které by chtěly někam chodit nemám, všechny jsou doma, nebo dají děti babičce a jdou s manželem. Sama chodit za kulturou? neumím si to ani představit.
Doma by mi pomohlo mít občas někoho na úklid, ale manžel nechce, aby se nám někdo cizí pohyboval po bytě.
Denně stojím u sporáku a to mě neba, ale zase objednávat jídlo mi prijde jednak pro děti nezdravé a jednak nechci dát 1500 za večeři v krabičkách.
Chodit s dětmi po herničkách nechci, to jsme radši venku.
Kurzy a profesní vzdělávání pro sebe bych asi potřebovala, ale nemám na to v podstatě čas a taky by mi to asi nepřinášelo to povyražení a pocit zkvalitnění života, který bych chtěla mít.
Koníčky mám včetně veškerého vybavení, do toho už investovat nepotřebuju.
Přijdeš mi taková marná. Máš se dobře a blbě to snášíš.
Zaplať si hlídání a ve volném čase se buď vzdělávej anebo začni třeba sportovat…
@Anonymní píše:
Jak konkretne mas reseny uklid? Jakou frekvenci a co vse dela? A donasku beres denne, nebo jak casto, abys vnimala rozdil?
Donasku mame pres tyden obedy, teple vecere varime s manzelem na stridacku a vetsinou jsou to nejake rychlovky( maso a syry na grilu, pecena ryba, atd), o vikendu se na vareni bud podilime nebo si nekam zajdeme. Pani na uklid u nas nema moc prace, zatim nam staci jednou za 14 dni na koupelnu a zachod, ale nutno rict, ze mame hodne bezudrzbovou domacnost. Vysava a vytira u nas roboticky vysavac, koupila jsem si opravdu dobry, takze ja uz tyto cinnosti temer nedelam, maximalne 1× mesicne tu vysaju pripadne pavuciny a zem setru dezinfekci, uvazuju ted nad porizenim podlahove mycky. Na okna mam karcher vysavac a to je pak taky super rychle. Pracku mam ted novou na 9 kilo, takze peru tak 2× do tydne, to mi taky usetrilo dost casu, protoze predtim jsem mela na 5kg a to se muselo prat denne.
@Magical-eyes píše:Tak dík, hned se cítím líp
Přijdeš mi taková marná. Máš se dobře a blbě to snášíš.
Zaplať si hlídání a ve volném čase se buď vzdělávej anebo začni třeba sportovat…
@Ernais píše:
Donasku mame pres tyden obedy, teple vecere varime s manzelem na stridacku a vetsinou jsou to nejake rychlovky( maso a syry na grilu, pecena ryba, atd), o vikendu se na vareni bud podilime nebo si nekam zajdeme. Pani na uklid u nas nema moc prace, zatim nam staci jednou za 14 dni na koupelnu a zachod, ale nutno rict, ze mame hodne bezudrzbovou domacnost. Vysava a vytira u nas roboticky vysavac, koupila jsem si opravdu dobry, takze ja uz tyto cinnosti temer nedelam, maximalne 1× mesicne tu vysaju pripadne pavuciny a zem setru dezinfekci, uvazuju ted nad porizenim podlahove mycky. Na okna mam karcher vysavac a to je pak taky super rychle. Pracku mam ted novou na 9 kilo, takze peru tak 2× do tydne, to mi taky usetrilo dost casu, protoze predtim jsem mela na 5kg a to se muselo prat denne.
Uvazuju nad tim, co pises… je fakt, ze jak jsou doma deti a neobedvaji ve skole/skolce, tak musim denne varit teple obedy. Asi by bylo reseni treba objednat i z Rohliku hotova jidla na dva dny… asi by mi vyrazne pomohlo i kdybych nevarila jeden den. Samozrejme delam i snidane, svaciny. Mozna bych mohla rano nachystat i svaciny na cely den, abych to pak neresila na trikrat. Ze by proste v 8 rano bylo hotovo jidlo na cely den.
S uklidem je pro me nejhorsi povrchni bordel, neustale jsou nekde nejake veci, ktere vsichni nechavame, a uklizim to jen ja. Deti sice smeruju, aby uklizely samy, ale jsou jeste male a take imunni vuci memu natlaku
kazdopadne jak je povrchni bordel pryc, tak uz mi uklid nevadi. Robota mame taky. Koupelnu vycistim za 10 minut. S tim pomoct asi nepotrebuju.
Okna jsem umyla pred 14 dny a minuly tyden kuchynske skrinky zevnitr.
Je fakt, ze mame pracku na 4,5 kg pradla, neperu denne, ale mam pak treba 5 pracek najednou podle barev a nemam susicku. S pradlem ale taky v zasade nemam problem.
Vadi mi ty neustale rozkramařené věci. Stavebnice, lego, obleceni, nadobi, papiry, pastelky, backory, knihy… deti furt neco tahaji a jak jsou doma (od podzimu na stridacku marodi), je to jeste horsi. Plus na me taky neustale neco leze a tim jsem s energii na 50% a nemam silu je buzerovat a ani to po nich uklizet. Ale to jen na okraj, mimo tema ![]()
On by uklid nebyl problem, kdyby byly aspon dvakrat v tydnu obe najednou ve skolce/skole a ja mela doma klid se zmatorit a udelat vetsi uklid. Pak by prisly do cisteho a mohla bych se jim venovat anebo je dat k babicce a jit s muzem na veceri. Fakt se mi zda cim dal vic, ze problem jsou ty nemoce.
Ja bych z rukavu vysypala stovku veci co by mi udelalo radost a na co nemam
, resp nemam na vsechno, tak si delam radost postupne. Tvuj popis toho co chces nebo spis nechces me ale trosku iritoval.
@Anonymní píše:
To je hezky sen, ale my mame byt nove udelany, nehlede na to, ze se nejedna o hromadu penez, ale jen par tisicovek, ktere muzu vyuzit pro sebe. Je fakt, ze si asi koupim novy koberecvylepšovat bydlení je za mě smysluplna věc a opravdu je vzdy co zlepšovat.
S tou kosmetikou a kremy musim ze zdravotnich duvodu opatrne, ale kdybych mela normalni plet, take bych do toho sla![]()
Cim vic o tom uvazuju, tim podstatnejsi se mi jevi dostatek casu a zdraví. Kdyz jsme nemocni, nemuzeme cestovat, planovat divadlo ani fitko ani cokoli dalsiho a nemuzu dat ani hlidat deti babicce a nemuzou ani do skolky, takze je mam doma a tim hur se mi pracuje, uklizi, vari.
Cili alfa a omega problemu bude zlepsení imunity. A to je asi na novou diskuzi
Ja na zlepseni imunity doporucuju vyrobky z Justu a hned mas svuj mesicni limit vycerpany ![]()
@Knizka píše:
Ja na zlepseni imunity doporucuju vyrobky z Justu a hned mas svuj mesicni limit vycerpany
To asi jo, z justu uz neco mame, co konkretne u vas pomohlo? ![]()
@Knizka píše:
Ja bych z rukavu vysypala stovku veci co by mi udelalo radost a na co nemam, resp nemam na vsechno, tak si delam radost postupne. Tvuj popis toho co chces nebo spis nechces me ale trosku iritoval.
No jo no, to se stava
tak nastesti jsem hrdinny anonym a nemuzes na me zautocit ![]()
@Anonymní píše:
To asi jo, z justu uz neco mame, co konkretne u vas pomohlo?
No to je spis na poradu s poradkyni, co presne vas trapi. Ja mam vyzkouseny Narosan a Vivi aloe. ![]()
A klasika, etericke oleje do difuzeru a do koupele. Olej z 31 bylin pouzivam snad denne. I nova rada VJ kremu je boooziiiii. Z Nahrinu veskere koreni a bodlakovy olej! Jen tam bych mohla kazdy mesic z fleku utratit tisice. ![]()
@Anonymní píše:
No jo no, to se stavatak nastesti jsem hrdinny anonym a nemuzes na me zautocit
Nemam to ve zvyku.
@Anonymní píše:
Tak to asi vyzněl muj dotaz jinak, nez jsem zamýšlela. Neni to tak, ze nevim, co s penězi. Je nam skoro 40 a po letech dřiny jsme se zmohli na slušný příjem, žádný extrém. Jsem uhnaná matka dvou dětí, domácnost a vaření mám na starost v podstatě sama, pracuju na půl úvazku. Myslím, že bych si zaloužila nějakou radost po letech odříkání, kdy jsme šetřili na byt a podobně. Začít trochu žít. Ale vlastně nevím jak. Opravdu své těžce vydělané peníze nedám nadaci. Navíc jak jsem psala, je to pár tisíc měsíčně, žádná horentní suma.
No podle toho popisu mi připadá, že tě v podstatě nic moc šťastnou neudělá, věci asi určitě ne. Pokud bys po něčem toužila, tak bys asi věděla, do čeho ty peníze dát. Pomáhat někomu můžeš i třeba stovkou měsíčně. Nemusíš do toho dávat tisíce nebo desetitisíce. Ale pokud ani toto nechceš, samozřejmě tě nikdo nenutí, byl to jen nápad. Nicméně myslet si, že ti tu někdo napíše, co ho dělá šťastným, ty si to pořídíš a budeš tak mimořádně šťastná, je asi poněkud naivní.
@Enitka píše:
No podle toho popisu mi připadá, že tě v podstatě nic moc šťastnou neudělá, věci asi určitě ne. Pokud bys po něčem toužila, tak bys asi věděla, do čeho ty peníze dát. Pomáhat někomu můžeš i třeba stovkou měsíčně. Nemusíš do toho dávat tisíce nebo desetitisíce. Ale pokud ani toto nechceš, samozřejmě tě nikdo nenutí, byl to jen nápad. Nicméně myslet si, že ti tu někdo napíše, co ho dělá šťastným, ty si to pořídíš a budeš tak mimořádně šťastná, je asi poněkud naivní.
Já občas posílám peníze na děti, ale nedá mi to teda co hledá zakladatelka. Pokud jsem na tisíc kousků, nepomůže mi že pošlu někam tisícovku tolik, jako jít s tou kamarádkou na víno a dort
nebo si pořádně zacvičit, jet na kole 50 km na Karlštejn… tyhle věci vnímám úplně jinak. Jako je hezký pocit, že jsem poslala paní mobil a co mi psala nebo za tašky oblečení, ale spíš vnímám i to jejich trápení, že mi pak "skočit " do rybníka pomůže víc.
To je hezky sen, ale my mame byt nove udelany, nehlede na to, ze se nejedna o hromadu penez, ale jen par tisicovek, ktere muzu vyuzit pro sebe. Je fakt, ze si asi koupim novy koberec
vylepšovat bydlení je za mě smysluplna věc a opravdu je vzdy co zlepšovat.
S tou kosmetikou a kremy musim ze zdravotnich duvodu opatrne, ale kdybych mela normalni plet, take bych do toho sla
Cim vic o tom uvazuju, tim podstatnejsi se mi jevi dostatek casu a zdraví. Kdyz jsme nemocni, nemuzeme cestovat, planovat divadlo ani fitko ani cokoli dalsiho a nemuzu dat ani hlidat deti babicce a nemuzou ani do skolky, takze je mam doma a tim hur se mi pracuje, uklizi, vari.
Cili alfa a omega problemu bude zlepsení imunity. A to je asi na novou diskuzi