Jaké jazyky studujete?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5618
21.8.23 14:10

@Salorka Upřímně, nevím jak co se týče náročnosti na samostudium, ale myslím že na španělštinu bude dostupných mnohem více materiálů než na italštinu. Plus mi přijde španělština jako mnohem využitelnější jazyk, tak proto bych volila ŠJ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
635
21.8.23 14:11
@Salorka píše:
Ahoj :mavam:Chtěla bych se učit nový jazyk a váhám mezi italštinou a španělštinou. Který je jednodušší pro samostudium?

Na italštinu jsem začala chodit v 15 a s přestávkami pokračuji dodnes…je to úplně úžasný jazyk, celkem snadno zvládnutelný. Pro nás jednoduchá výslovnost, gramatika taky není žádný drámo a z jazyků, které jsem se kdy učila (a že jich pár bylo), mi přišla nejjednodušší a jako jedinou si umím představit ji zvládnout samostudiem. Ironicky jsem se samostudiem učila jiný jazyk, ale to proto, že bych se tenkrát jinak nedomluvila. Ač pro mě byl dost těžký, tím, že mi nic jiného nezbylo, tak jsem ho zvládla asi za rok na úrovni, že jsem se běžně domluvila a zvládla i pár odbornějších témat…věřím, že it se dá zvládnout rychleji, když se do toho člověk fakt opře :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11164
21.8.23 14:12
@Salorka píše:
Ahoj :mavam:Chtěla bych se učit nový jazyk a váhám mezi italštinou a španělštinou. Který je jednodušší pro samostudium?
Šla bych do španělštiny, ta se mi líbí víc:-). Koukám hodně na seriály na Netflixu a s těmi španělsky mluvícími se roztrhl pytel a fakt se to hezky poslouchá… I když teď mám zrovna rozkoukané italské krimi a taky to není špatné. Koukám na vše v originále:-).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
21.8.23 14:16

Oba dva mam na nejakem business levelu a narocnost maji srovnatelnou, ty pro nas hure uchopitelne gramaticke jevy maji spolecne. Na rozmluveni jsou ale jednoduche oba dva. Zalezi, co si od toho slibujes :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
21.8.23 14:39

Vyber si podle toho, pro co máš větší motivaci.
Např. jezdíš raději do Španělska, nebo do Itálie? Posloucháš italskou hudbu, koukáš na španělské seriály, chceš to z praktického důvodu (španělsky se domluvíš na více místech ve světě), nebo se ti jazyk líbí jak zní, chceš se učit vařit italskou kuchyni, číst knihy od španělských autorů… prostě si promyslet, proč se jazyk budeš učit, čeho chceš studiem dosáhnout.
To je podstatnější, než který jazyk je jednodušší, protože až budeš mít chvíle, kdy se ti nebude chtít do učení, nepomůže ti říct si „je to jednodušší než by byl jazyk X“, musíš mít ujasněné to, proč se ten jazyk chceš naučit.
Myslím, že rozdíl mezi Šj a Ij je podobný jako čeština a slovenština, taky si navzájem rozumí, mají hodně podobností, takže obtížnost bude u obou dost podobná.
Držim palce, já se učím cca 3 roky italštinu, materiálů je všude hromada, nemusíš se bát nedostatku zdrojů pro učení 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
22.8.23 09:17

Já se doma po večerech účím španělsky, už je to přes rok a docela jsem něco pochytila. Ale je to spíš pro zábavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
24.8.23 20:14

Holky, díky všem za reakce. Chci se to učit jen pro sebe, abych se domluvila, rozumněla. Netlačí mě žádná práce nebo nutnost studovat další jazyk. Koukala jsem tak zběžně na oba a španělština mi přišla lehčí i co se gramatiky týče, tak asi spíš zkusím tu. Ale stejně raději mám více špagety než paellu :-D :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3506
26.8.23 09:05
@eva valoi píše:
Tak holky, jaké jazyky studujete, jakými se domluvíte a proč jste si vybraly zrovna je? Já dělám angličtinu a ruštinu a je to nekonečný příběh. Čím víc toho znám, tím víc mám pocit, že umím prd.) Angličtinu i ruštinu jsem si vybrala jako kombinaci, měla jsem kdysi jisté profesní plány, ale skončila jsem jako matka na plný úvazek. Ráda bych si přidala ještě jeden jazyk, ale zatím zůstává u toho chtění. Taky jsem přišla do styku s latinou a to je opravdu povznášející jazyk. Co vy?

Ježíši Kriste, angličtinu schvaluji, ale na kterou dupu ruštinu??? :roll: :roll: :roll: cítím se jakoby trapně. Aby se dneska cech učil rusky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
26.8.23 21:53
@Rotha píše:
Ježíši Kriste, angličtinu schvaluji, ale na kterou dupu ruštinu??? :roll: :roll: :roll: cítím se jakoby trapně. Aby se dneska cech učil rusky.

Schvaluj si, co chceš a div se, čemu chceš. Ruštinu používám dnes a denně. Zvlášť v současné době se mi hodí snad víc než angličtina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
29.8.23 15:56
@Rotha píše:
Ježíši Kriste, angličtinu schvaluji, ale na kterou dupu ruštinu??? :roll: :roll: :roll: cítím se jakoby trapně. Aby se dneska cech učil rusky.

A proč by jako neměl?
Ruština je pěkný, melodický jazyk, pro Čechy podstatě snadněji naučitelná, než třeba pro anglicky mluvící národy, tak proč ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3506
1.9.23 07:59
@Rhian píše:
A proč by jako neměl?
Ruština je pěkný, melodický jazyk, pro Čechy podstatě snadněji naučitelná, než třeba pro anglicky mluvící národy, tak proč ne :)

Nevím co je na ruštině hezkého ale budiž, ne každému se musí líbit angličtina. Nicméně, k čemu mu ten Ruský jazyk v životě bude? Pokud by se stěhoval někde do Gruzie, Litvy a okolí kde se mluví rusky tak to pochopím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
2.9.23 13:01
@Rotha píše:
Nevím co je na ruštině hezkého ale budiž, ne každému se musí líbit angličtina. Nicméně, k čemu mu ten Ruský jazyk v životě bude? Pokud by se stěhoval někde do Gruzie, Litvy a okolí kde se mluví rusky tak to pochopím.

Jako lingvisty se fakt radši neptejte, k čemu mu nějaký jazyk bude :lol:
Ale i když odhlédnu od toho, tak ne, opravdu si nemyslím, že by studium jazyka velkého státu, velkého národa, k ničemu nebylo… To, že tu momentálně probíhá nějaký hon na čarodějnice, bych ponechala stranou, kvůli tomu se snad nebude zavrhovat celý jazyk, ne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
3.9.23 00:24

@Rhian Někdy si říkám, že na některé komentáře nemá smysl odpovídat. Platí tu to biblické o házení perel sviním.
Já jsem s ruštinou v kontaktu denně. Nikomu ten jazyk nevnucuji, ale jsem ráda, že rusky umím.
Používám prakticky denně i angličtinu. Ale ruštinu mám radši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová