Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Moc mě mrzí, co tě potkalo… Já byla na přerušení těhotenství z důvodu VV 1.7., kdy jsem nikomu nic moc neřekla. Já teda nemám děti, v práci jsem řekla, že jdu na jeden zákrok a dál jsem to nerozebírala, nikdo to ze mě nepáčil… Mamka to věděla, páč ta jediná poznala, že jsem těhotná a pro ostatní jsem měla výmluvu, že mám cystu, která prostě musí ven, neboť mi způsobuje bolesti. Jinak o tom taktéž nikdo neví, že jsem byla na přerušení, ani o těhotenství nikdo nevěděl, takže tě naprosto chápu… Posílám veliké objetí ať se dušička tvoje brzo uzdraví z tohoto šoku, je to hrozně těžké a nedivím se, že chceš lhát. Držím pěsti, ať je brzo zase líp…
![]()
Tyjo, nechápu všechny ty komentáře „lepší je to říct“.
Zakladatelko, naprosto tvoje rozhodnutí chápu. Je mi líto, co se ti stalo. Dobrý nápad na výmluvu nemám, ale posílám tichou podporu.
@Žižkovská žena píše:
Zakladatelko, naprosto tvoje rozhodnutí chápu. Je mi líto, co se ti stalo. Dobrý nápad na výmluvu nemám, ale posílám tichou podporu.
A proc? Proc je nechapes? Lez cloveka driv nebo pozdeji dostihne. Pokud to nechce sdelovat, rekla bych presne to…ze o tom nechci mluvit.
@Žižkovská žena píše:
Taky bych lhala, uz jen proto, aby treba mi rodice nebyli smutni a netrapili se. Staci, ze timhle vsim musite prochazet s partnerem.
@Luboš P píše:
Matka: „Děti, zítra jdu do nemocnice, budou mně tam operovat žlučník“
Synek: „To je ale komplikace, potrat a k tomu ještě žlučník“
to je jako vtipný??? ubohost
Co vy víte…možná má zakladatelka věřící rodinu, co by na potrat nešla za žádných okolností…to by pak bylo vysvětlování ![]()
Asi bych to svedla na hemeroidy. Jizva není vidět. A po těhotenství nic neobvyklého. Drž se.
@mroe píše:
A proc? Proc je nechapes? Lez cloveka driv nebo pozdeji dostihne. Pokud to nechce sdelovat, rekla bych presne to…ze o tom nechci mluvit.
To, že lež dřív nebo později člověka dostihne, je pravda jen tak napůl a myslím, že si to vykládáš blbě. Například lhát ve vztahu o nevěře a podobně člověka dostihne v podobě výčitek, pokud to není úplný psychopat. V mnoha případech je lepší říkat pravdu a v mnoha případech je lepší lhát.
Lež je často užitečnej nástroj osobní psychohygieny. Rodině v mnoha případech opravdu nelze říct všechno, pokud se člověk nechce dostat do kolotoče vysvětlování, výčitek a toxického soucitu. Jen se to prostě musí dělat chytře, aby na to nikdo nikdy nepřišel. Rodina nemá nic takového jako „nárok“ na pravdu.
@Bábrdl píše:
Jasně, to se to tak většinou stane, že ti v běžné konverzaci ujete „jo, to tenkrát, jak jsem byla na potratu ve 20 týdnu“Ty by sis fakt měla cvičit empatii…
Tvl empatii
.
Existuje milion a jeden dalsich moznosti prokecnuti. Nechteneho.
I sebelepsi lez se vetsinou prozradi.
Vymluv se třeba na plotýnky…máš bolesti a musíš být v nemocnici na kapačkách a pozorování… je mi moc líto, co se ti děje… ![]()
@Žižkovská žena píše:
To, že lež dřív nebo později člověka dostihne, je pravda jen tak napůl a myslím, že si to vykládáš blbě. Například lhát ve vztahu o nevěře a podobně člověka dostihne v podobě výčitek, pokud to není úplný psychopat. V mnoha případech je lepší říkat pravdu a v mnoha případech je lepší lhát.Lež je často užitečnej nástroj osobní psychohygieny. Rodině v mnoha případech opravdu nelze říct všechno, pokud se člověk nechce dostat do kolotoče vysvětlování, výčitek a toxického soucitu. Jen se to prostě musí dělat chytře, aby na to nikdo nikdy nepřišel. Rodina nemá nic takového jako „nárok“ na pravdu.
Ano, nelze rict vsechno.
Ale to neznamena lhat. Staci nerict.
@Žižkovská žena píše:
To, že lež dřív nebo později člověka dostihne, je pravda jen tak napůl a myslím, že si to vykládáš blbě. Například lhát ve vztahu o nevěře a podobně člověka dostihne v podobě výčitek, pokud to není úplný psychopat. V mnoha případech je lepší říkat pravdu a v mnoha případech je lepší lhát.Lež je často užitečnej nástroj osobní psychohygieny. Rodině v mnoha případech opravdu nelze říct všechno, pokud se člověk nechce dostat do kolotoče vysvětlování, výčitek a toxického soucitu. Jen se to prostě musí dělat chytře, aby na to nikdo nikdy nepřišel. Rodina nemá nic takového jako „nárok“ na pravdu.
Vidim rozdil mezi „nerict vsechno“ a „lhat“. Lhat je mi proti srsti, tim spis svym nejblizsim.
@mroe @Lucie_Sx
Vy byste asi doporučily říct „Byla jsem v nemocnici, ale nechci o tom mluvit.“ To by určitě fungovalo v rodinách, kde se respektuje soukromí, což není ani zdaleka ten případ. I kdyby se jí dál už nevyptávali, nejspíš by to řešili donekonečna mezi sebou a spekulovali by.
Mně se taky zdá, že v tomhle případě je lež nevyhnutelná.
A není pravda, že většina lží se provalí. Neprovalí.
@Monchichik píše:
@mroe třeba rodina nejsou zrovna " ti nejbližší "…
Kdyz maji hlidat deti?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.