Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak bys třeba potrestala sebe, že výchovu řešíš intrem, aby tebe a nového „tatíčka“ doma puberťák neprudil?
Zjevně u tebe selhání nevadí, u něj ano, co po něm chceš? Jestli není na vyhazov a je reálná šance, že se doučí, buď ráda, že nešňupe ksindl, to totiž děti bez otce a zájmu matky docela dělávají.
Pár mamin mě tady napsalo jak si syna nevšímám ale nemám ráda takové odsuzování když nikdo tady neví co všechno jsem mu obětovala navštívila různých psychologů zkusila domluvu snažím se s ním mluvit mám zájem vyptávám se jak se mu daří co během týdne dělá a on se mnou skoro vůbec nekomunikuje. Není to pravda že bych se nezajímala ale on se mě vůbec nesvěřuje a ještě dokáže být sprostý.
A jak se jinak učí? Já byla taky na intru, taky občas za školou. Ale věděla jsem, že odmaturovat musím, takže jsem si prusery dovolila jen do jisté meze. Je mu už 17, tresty podle mě nic moc nezmuzou. Mě naši za to netrestali, asi věřili ve výchovu a můj zdravý rozum, že školu dodelam. Já třeba oporu v rodičích měla, jen bourlivejsi pubertu, ne každý, kdo dělá prusery má nutne nefunkční rodiče.
@Terdul píše:
Ano, to, ze nesedi ve tride, resi tridni, protoze vychovatele za zaky v tuto dobu nezodpovidaji. A kdyz v den absence nemaji tridniho na zadnou hodinu, nemusi to hned vedet ani on. Nemoc je neco jineho.Edit: a na spouste internatu tam vychovatelky dopo nejsou. Proste se intr zamkne a nastupuje se az v zrcitou dobu, takze ony tam opravdu nemusi byt porad, natoz aby vedely o kazdem zakove kroku.
to jsem nikde netvrdila že o tom kroku ví ale ráno než se intr zamkne tak budí spavce a posílají je do školy + to co říkám já.. když pak dítko sedí v šatně a není tak třídní i když to zjistí až další den bere telefon a ptá se co bylo včera.. a na intru řeknou - do školy šel..a třídní ví aha nemocný není, šel, nedorazil a už řeší…
@loulek píše:
Dnes mi syn otevřeně přiznal že minulý týden nebyl ve škole dva dny že slavil narozeniny a že tento nejde zase že se potřebuje v pátek ostříhat. Jak by jste ho potrestali domluva moc nepomáhá vyrůstá bez otce přítel si ho spíš nevšímá vše se míjí účinkem od mela s ním byly problémy učení náběh na šikanu tráva hodně jsem s ním chodila po různých poradnách. Záškoláctví je pro mě neomluvitelné. Jak by jste ho potrestaly? Chci mu snížit kapesné na minimum. Bojím se že v tom bude pokračovat těžko nad ním dohlédnu když je na internátě.
A ja bych ho netrestala-stejne tim nic nevyresis. Snizis mu kapesne a on si stejne pujci od kamosu. V horsim pripade bude krast. ale rozhodne bych ho nekryla, at ma klidne neomluvene hodiny.
Treba se mu rozsviti, az bud mit podminecne vylouceni.ale neznam ho, treba je mu to ukradene.
Já bych považovala za úspěch, že ti to řekl. Má k tobě důvěru a asi by za trestanej neměl být, protože příště za školu půjde zas, ale už se to nedozvíš, leda až ti zavolá ředitel.
Poslední dva tři roky na gymplu jsem chodila tak za školu, že jsem ještě zvládla práci na plnej úvazek
A odmaturovala jsem bez problémů, a na mateřský si dodělala diplom.
Pokud má dobrý výsledky a nemá nějaký vedlejší problémy (alkohol, drogy), jednej s ním jako s dospělým. Řekni, že jsi ráda, že ti to řekl, řekni mu, co mu hrozí, když to praskne ( třeba i vyloučení ze školy), když nebude mít dostatečnou docházku, bude muset dělat z mnoha předmětu komisionální zkoušky (přezkoušení z učiva za půl roku). Řekni mu, že se ti to sice nelíbí, že by měl mít zodpovědnost, protože v práci mu nikdo áčka tolerovat nebude, ale když už musí za školu, tak ať si to hlídá, ať těch hodin není moc, ať se neulejvá z písemek.
Jinak já mám zatím pět dětí, ale jsou předpubertálního věku, takže jsem zvědavá, jak jednou budu tohle řešit já. Takhle když jde o cizí, tak má člověk odstup a nadhled, u vlastního se pak asi po-eru…
![]()
@Terdul píše:
Třídní nemá povinnost po jedné absenci vzít telefon a volat, proč nebyl ten a ten intrák ve škole, když to má řádně omluvené. Pokud nemá, tak je postup stejný u všech nejen u dětí na internátě.
Tak nějak to bylo i u nás. Rodičům naše třídní volala jenom u jedné spolužačky (tu teda nakonec i vyrazili), jinak se to nijak moc nehrotilo. Já jsem přes ten školní týden taky nebyla u rodičů a omluvenky jsem většinou nosila až ten další týden, pokud jsme se s rodiči neviděli. O tom, že nejsem ve škole, teda máma věděla, ale nikdy jí nikdo kvůli tomu nevolal ![]()
Jako věřím tomu, že ten postup nebude u všech stejný, že když je někdo problémový, tak se telefon zvedá dřív. Proto si taky myslím, že kdyby syn zakladatelky byl vyloženě fakt záškolák, tak už by to musela vědět. Jestli se toto ale stalo poprvé, tak bych mu jenom vysvětlila, že se to takhle nedá dělat běžně a že má povinnost v té škole odchodit nějaké procento hodin, jinak nebude klasifikovaný a bude mít problém.
@Terdul píše:
Třídní nemá povinnost po jedné absenci vzít telefon a volat, proč nebyl ten a ten intrák ve škole, když to má řádně omluvené. Pokud nemá, tak je postup stejný u všech nejen u dětí na internátě.
Tak nějak to bylo i u nás. Rodičům naše třídní volala jenom u jedné spolužačky (tu teda nakonec i vyrazili), jinak se to nijak moc nehrotilo. Já jsem přes ten školní týden taky nebyla u rodičů a omluvenky jsem většinou nosila až ten další týden, pokud jsme se s rodiči neviděli. O tom, že nejsem ve škole, teda máma věděla, ale nikdy jí nikdo kvůli tomu nevolal ![]()
Jako věřím tomu, že ten postup nebude u všech stejný, že když je někdo problémový, tak se telefon zvedá dřív. Proto si taky myslím, že kdyby syn zakladatelky byl vyloženě fakt záškolák, tak už by to musela vědět. Jestli se toto ale stalo poprvé, tak bych mu jenom vysvětlila, že se to takhle nedá dělat běžně a že má povinnost v té škole odchodit nějaké procento hodin, jinak nebude klasifikovaný a bude mít problém.
Pět dětí je skutečně obdivuhodné číslo on právě dobré výsledky moc nemá ted se trochu drží ale na základce dvakrát propadl v prváku propadal v pololetí a na konci udělal protože jsem dohlížela na učení a ted možná taky projde a navíc má problémy s trávou záškoláctví bych netolerovala ne že bych nechodila za školu ale bylo to v míře nic dramatického.
Asi bych mu připomněla, jak je škola důležitá a že má myslet na budoucnost. Ale nijak násilně. Puberťáci jsou na takové řeči hákliví
Snad si to časem uvědomí sám. Je ale pravda, že v těch 18 i když je člověk plnoletý, moc rozumu podle mě ještě nemá
@Anonymní píše:
Ahoj maminky.. Mám 11 měsíčního syna a jsme v období kdy tahá kabely, strká prsty do zásuvky.. morduje morče, bere mu pití a Atd.. Vím že je v období kdy vše poznává a vše co jde tak máme schované ale u všeho to nejde.. Za den 100 x řeknu NE! Ale koukne na mě a udělá to zase.. Máte radu?
vydrž, on to jednou pochopí, co ne znamená.
vždy když já nevím bere morčeti pití, sedni si k němu a v klidu mu řekni, že NE, nedělá se to…u nás to trvalo asi 14dní než to pochopila.
@Anonymní píše:
Právě že u něj to nezabírá. Zrovna s tím morčetem to prostě nic nezabírá…
jak dlouho to dělá?
@Anonymní píše:
No morče je u našich, takže vždy když jsem u nich.. Ale doma věčně sahá na horká kamna.. A hlavně ty kabely a furt sype odpadkový koš.. a vyhazuje skříně.
Tak to je naprosto normální…Hele horká kamna, zásuvky atp. malá třeba ví, že tam nesmí sahat, ale přesto mám to pojištěné, do zásuvek takové ty bezpečnostní zarážky atp. jistota je jistota.
@Anonymní píše:
No morče je u našich, takže vždy když jsem u nich.. Ale doma věčně sahá na horká kamna.. A hlavně ty kabely a furt sype odpadkový koš.. a vyhazuje skříně.
no rozhodně se smiř s tím, že to takhle malému dítěti nevysvětlíš, musíš doma eliminovat všemožná nebezpečí, dítě prostě neuhlídáš a do kabelu, zásuvky, misky na zvířecí žrádlo, skříně, trouby a já nevím čeho všeho prostě poleze a bude zkoumat… hlavně ho netrestej, to je zcela mimo jeho rozumové a chápací schopnosti, síla není argument
No a omluvenky mu teda píše kdo? Ty nebo si je píše sám? Jak je na tom jinak s docházkou? A se známkami? Od toho se potom odvíjí to, jak se k tomu máš postavit.
Tady už se mluví o nějaké velkém záškoláctví a ten tvůj kluk nebyl zatím ve škole dva dny. Nebo je toho víc? To bys, předpokládám, věděla.