Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, doufám že tu najdu někoho kdo byl třeba v podobné situaci. S partnerem jsme 6 let. Máme spolu dva roky starou holčičku. Na začátku vztahu jsme si hned prošli krizí. Jsme spolu od 18 takže jsme byli oba ještě hodně mladí a já hodně naivní. Partner mě tehdy podvedl. Já mu to odpustila, ale nezapomněla. Už teď vím že mě za to bude hodně lidí bičovat ale já byla (nebo jsem?!) do partnera hodně zamilovaná. Prosil, snažil se, nosil kytky. No klasické klišé když chlap něco podělá. K tomu už nic. Já za 2 roky nečekaně otěhotněla. A všechno bylo zalité sluncem a klapalo to jak z červené knihovny. Dítě, barák, štěstí, láska. Ale bohužel se to začalo před 3 měsíci kazit. Nebudu vás obtěžovat detaily. Každopádně přítel mi oznámil (spíš jsem to z něho musela dostat, neumí komunikovat) že mě už nemiluje. Přísahal že mě nepodvedl, ale vím že ho 100% jedna uháněla. Říkal že ona není důvod k rozchodu ale to že si nedokáže odpustit nevěru která se stala před 5 lety (výmluvy!). Schází se a ní. Ale říkal že ji nemiluje a že s ní ani neplánuje budoucnost. Myslím že už by se k tomu přiznal protože nemá co ztratit. Zatím spolu žijeme a vím že to ještě bude trvat než se odstěhuju. Stále vidím šanci a náznaky v každé maličkosti, i to jak se na mě dívá. Stále z něho cítim to napětí mezi námi (v dobrým slova smyslu) hrozně moc si spolu rozumíme a smějeme se, vidím že ho i stále přitahuju, vždycky jsem na něho měla velký vliv. Vím že tohle je lepší varianta než se hádat. Sám určitě nechce dusno. Ale jak jsem psala, dělám si hrozně moc naděje. Stále ho miluji. A chci ho zpět. Prosím nepište mi jak jsem naivní a hloupá a že si mě nezaslouží. Jen se chci zeptat zda je možnost že se mu nějak rozsvítí? Jestli ty City má někde hluboko zakopaný?! Máte někdo podobné zkušenosti?
Řekl ti, že tě už nemiluje - víš co to znamená? Chceš ho přinutit, aby tě znovu začal milovat a vše bylo zase zalité sluncem? Milovat někoho na povel nejde.
Jak víš, že tě nepodvedl a ona není důvodem? Kolikrát tohle lidi řeknou jen aby toho druhého neranili.
Jak sama píšeš - děláš si velké naděje, ale realita je jiná a ty ji nevidíš a nechceš vidět.
A proč se s ní teda schází, když jí nemiluje a neplánuje s ní budoucnost? A jak se to mezi vámi začalo kazit? A co vlastně chce? Aby ses odstěhovala?
@izabe ano vím že to na povel nejde. Ale taky vím že do stejné osoby se dá znovu zamilovat. Lhostejná mu nejsem. To mi i přiznal. Náznaky dělá na můj vkus až moc, vidí to i naše rodina. Jsem si vědoma toho že dělám z maličkosti velkou věc. To je asi normální. Vynucenou lásku samozřejmě nechci. Na to jsem se ani neptala. Moje otázka spíš zněla jestli je vůbec naděje do budoucna.
@ZuzaM mám z toho pocit ze je to pro něho jen převozník. Fouká mu bebínko. Je výrazně starší (o 17 let) takže je si vědom že tam budoucnost ani nejde. Krizí bylo to že já jsem sama přestala být šťastná, oddálili jsme se ale pak to zas vypadalo před svátky nadějně. Ale z ničeho nic toto.
@Biana85 píše:
@izabe ano vím že to na povel nejde. Ale taky vím že do stejné osoby se dá znovu zamilovat. Lhostejná mu nejsem. To mi i přiznal. Náznaky dělá na můj vkus až moc, vidí to i naše rodina. Jsem si vědoma toho že dělám z maličkosti velkou věc. To je asi normální. Vynucenou lásku samozřejmě nechci. Na to jsem se ani neptala. Moje otázka spíš zněla jestli je vůbec naděje do budoucna.
Na to ti ale nikdo nedokáže odpovědět. Může potkat jinou, která ho zaujme víc než současná. Nebo se k tobě může na chvíli vrátit a pak zase jít dál. Chceš být ta, která na něho bude čekat?
@ZuzaM ne nechce aby jsme se odstěhovali teď. Ví že bych to neměla jak utáhnout. Sám mi řekl kdyby mu na mě nezáleželo tak mi řekne ať odejdu. Což by byla hrozně velká sviňárna vzhledem k tomu že máme malé dítě. Dělám si naděje, jsem naivní tohle všechno vím. Ale on mi nedává na výběr. Chová se ke mně hezky, zajímá se. Mám pocit že mu v hlavě něco přeskočilo. Vím že psychicky se necítí dobře. Má v hlavě nějaký „démony“ Z dětství který se na něm podepisují a oznámil mi že půjde na terapii. Bohužel tohle měl řešit zavčas
@izabe tohle já právě nevím. Měla jsem v hlavě myšlenku a říkala jsem si: no tak ho nechám „vyblbnout“ A on si to uvědomí. Ale pak jsem si řekla nad čím to vlastně přemýšlím. Přece ho mám nechat ať si užívá a pak mu to jen tak zase odpustit? Nejhorší je že se vídáme a to my samozřejmě ubližuje nejvíc
@Biana85 píše:
@ZuzaM ne nechce aby jsme se odstěhovali teď. Ví že bych to neměla jak utáhnout. Sám mi řekl kdyby mu na mě nezáleželo tak mi řekne ať odejdu. Což by byla hrozně velká sviňárna vzhledem k tomu že máme malé dítě. Dělám si naděje, jsem naivní tohle všechno vím. Ale on mi nedává na výběr. Chová se ke mně hezky, zajímá se. Mám pocit že mu v hlavě něco přeskočilo. Vím že psychicky se necítí dobře. Má v hlavě nějaký „démony“ Z dětství který se na něm podepisují a oznámil mi že půjde na terapii. Bohužel tohle měl řešit zavčas
Tak třeba to dopadne dobře, uvědomí si, že vás má rád a nechce o vás přijít. Ale buď trpělivá, nevyčítej. Je to těžké, ale chápu tě, že nechceš odcházet a vzdávat to. Krize může přijít v každém vztahu.
@ZuzaM můžeš nějak poradit jak se chovat? Před ním dělám že jsem v pohodě. Ale jakmile není doma hrozně to na mě padne a utapim se v depresích. Je si vším hrozně jistej že se k sobě už nevrátíme. Ale jistej člověk nemůže být nikdy. Taky určitě počítá s tím že se odstěhujeme jednou. Protože jsme řešili kolik mi bude dávat na dceru. Ale jak jsem psala, doufám že se to do té doby ještě obrátí.
@Biana85 píše:
@ZuzaM můžeš nějak poradit jak se chovat? Před ním dělám že jsem v pohodě. Ale jakmile není doma hrozně to na mě padne a utapim se v depresích. Je si vším hrozně jistej že se k sobě už nevrátíme. Ale jistej člověk nemůže být nikdy. Taky určitě počítá s tím že se odstěhujeme jednou. Protože jsme řešili kolik mi bude dávat na dceru. Ale jak jsem psala, doufám že se to do té doby ještě obrátí.
Chovej se asi stejně. Jen bys potřebovala řešit svoje deprese, které jsou ale v téhle situaci pochopitelné. Zkus poradnu, psychoterapii, antidepresiva, cokoliv co jsi ochotna a co by ti mohlo pomoci. Zároveň občas nech dceru partnerovi a někam vyraž, s kamarádkou, cvičit, ke kadeřnici, ať přijdeš na jiné myšlenky a taky ať mu ukážeš, že máš i svůj život a nejsi na něm závislá.