Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tady jde o to, že tchýně si malou vyloženě kupuje. Snaží se udrř´žet v hitparádě babiček na prvním místě. A jestli mi kecá do výchovy, tak to ano. Řešíme neustále takové kraviny, jako že jsem špatná matka, že nedávám malé čokoládu apod.
Tchýně by byla nejradši, kdyby jsem se přestala uplně stýkat se svojí rodinou a byla s malou jen u nich. Vždycky když mi ji hlídají naši, tak posloucháme vždycky výčitky, pronebyla jako u nich a pořád dokola. Nebo na Vánoce chodíme už roky na boží hod k našim a na štěpána k tchánovcům. No a letos jsem řekla, že to uděláme stejně, no a tchýně mi rovnou řekla, at přijdem k nim na oba dva dny a vůbec se nechtěla se mnou vybavovat. A tak je to pořád dokola.
Cenu dárků nebudu rozebírat, to je každého věc. Pokud tchánovci chtějí do vnoučete vrazit tolik peněz, těžko jim to budeš zakazovat. U nás je to něco podobného. Já jedináček, Maty vytoužené vnouče, navíc konečně kluk, mí i manželovi rodiče „za vodou“.
V roce se to ještě dalo, ve dvou letech nám dárky kompletně zarovnaly byt
Stačil můj zděšenej (a trochu naštvanej
) výraz a prohlášení, že některé dárky prostě zústávají u babičky.
Od tý doby babičky přemýšlejí a případně se radí, co koupit ![]()
A jestli se bojíš, že dítě bude radši chodit za babičkou, která ho bude neustále zahrnovat dárky? Víš, dárky jsou krásný, ale jen na povrchu. Vidím to na sobě i na okolí. Milovala jsem jako jediné vnouče věčné dárky od babičky, ale u druhé babičky byly sestřenice a to mi bylo vzácný. Na Matym je vidět to samé. Jedna babička ho zahrnuje auty, ale u druhé se může muchlat se psem.
Být tebou, pokusím se korigovat kvalitu a druh hraček a zbytek nechám na babičce a dítěti. Když jim dáš určitou volnost, časem se to vyplatí ![]()
Pro anonymní:
Já taky obdivuji,že má někdo v předvánočním čase elán řešit, že někdo řeší „kraviny“. Nenudíš se doma náhodou? ![]()
pro zakladatelku - jak někdo radil, nechala bych věci od tchýně u nich, jako že je tam malá bude mít, abyste je nemuseli tahat sem a tam.
A kraviny neřešíš ![]()
Kaczenka píše:
Já chci také takovou tchýni![]()
![]()
.
Teď vážně: Navrhla bych jim, ať malé naspoří jak psala Kacabus. Můžete si pak pořídit s malou pěknou dovolenou, nebo ten pokojíček…Myslím, že to nemyslí tchánovci zle…
abbee píše:
Pro anonymní:
Já taky obdivuji,že má někdo v předvánočním čase elán řešit, že někdo řeší „kraviny“. Nenudíš se doma náhodou?pro zakladatelku - jak někdo radil, nechala bych věci od tchýně u nich, jako že je tam malá bude mít, abyste je nemuseli tahat sem a tam.
A kraviny neřešíš
Ten kdo dárky pro dítě nedostává by byl nadšen
. Náš malej k vánocum dostane čokoládu a jednu hračku za 100kč od vietnamcu
Juicee, já tohle řešit nemusím, miminko (bohužel) ještě nemáme. ALe chápu tvoje starosti…Moje známá má dceru a rozvedené rodiče, její otec(malé děda) trumfuje dárkama všechno, co jí dá babička (jeho bývalá žena), vyvrcholilo to bohužel tak, že známá chodí za svou mamkou a říká jí věci typu " tys jí dala jen pár hadrů a táta jí dal zlatý řetízek se zlatým dudlíkem" - podotýkám, že malé je něco přes rok, myslím, že řetízek se zlatým dudlíkem určitě užije a v dospělosti už jí vidím, jak si bere dudlík na krk…
Anonymní píše:juicee píše:Jako obdivuji,že má někdo v předvánočním čase elán řešit takový kraviny.Nenudíš se doma náhodou?
Chtěla bych Vás poprosit o názor.
Mám dceru, které bude 18 měsíců. Manžel je jedináček, takže tchánovci mají jediné vnouče. Před Vánoci nám dali 15 OOO dohromady na dárky, at si něco pořídíme. No a ctěli tip na dárek pro malou, aby pod stromečkem něco měla. Tak jsem jí řekla, at koupí Lego Duplo. Tak koupili. A dneska u nás byla tchýně, že včera nakoupili malé za dalších 5000 dárky. ˇ2 kočárky, panenku a další věci. Přitom věděla, že panu a kočár kupujeme my.
Ted si to malá neuvědomuje, ale až bude starší, tak bude babička ta nejlepší, protože tam má kopec dárků a doma jen pár. A to jsme jí koupili opravdu dobré dárky. Přijde mi, že tchyně se nás snaží trumfnout. A to jak ji rozmzluje je prostě příšerné.
Co myslíte, je to normální. Mám to nechat být?
Anonymni, a ty se nenudis? Kdyz reagujes na prispevky, ktere ti prijdou zbytecne???
To mé předchozí Já taky obdivuji,že má někdo v předvánočním čase elán řešit, že někdo řeší „kraviny“. Nenudíš se doma náhodou? nebylo adresováno tobě nýbrž té rejpalce rejpavé, co se schovává za rouškou anonymity
Jako jak píše Mihai - anonymka se taky asi nudí, že rejpe…
Příspěvek upraven 13.12.10 v 13:39
Urcite bych si o tom s tchyni promluvila, v klidu ji rict proc ti to vadi atd…
snad to pochopi.
A pak to delat tak, jak tu pisou holky, nechat hracky u babi a doma mit svoje…
abbee píše:
To mé předchozí Já taky obdivuji,že má někdo v předvánočním čase elán řešit, že někdo řeší „kraviny“. Nenudíš se doma náhodou? nebylo adresováno tobě nýbrž té rejpalce rejpavé, co se schovává za rouškou anonymityJako jak píše Mihai - anonymka se taky asi nudí, že rejpe…Příspěvek upraven 13.12.10 v 13:39
Abbee
jasne, reagovala jsem na ni. Az pak jsem videla take tvuj prispevek.. ![]()
abbee píše:
Juicee, já tohle řešit nemusím, miminko (bohužel) ještě nemáme. ALe chápu tvoje starosti…Moje známá má dceru a rozvedené rodiče, její otec(malé děda) trumfuje dárkama všechno, co jí dá babička (jeho bývalá žena), vyvrcholilo to bohužel tak, že známá chodí za svou mamkou a říká jí věci typu " tys jí dala jen pár hadrů a táta jí dal zlatý řetízek se zlatým dudlíkem" - podotýkám, že malé je něco přes rok, myslím, že řetízek se zlatým dudlíkem určitě užije a v dospělosti už jí vidím, jak si bere dudlík na krk…
Kdyby aspon koupili něco co se jí hodí, ale samé blbosti. Ale to je prostě tchyně.
ahoj, já bych se přemíry dárků do tchyně až tak nebála. naše dcera taky dostane spoustu věcí, snažím se ji přesvědčit, ať např jeden dárek si vezme domů a ostatní nechá u babičky. je fakt že má třeba někdy u babičky lepší dárky než doma, ale zjistila jsem že mě to netrápí. snažím se ji vysvětlit, že dárky jsou jen věci, a je fajn že je u babičky má, ale to je všechno. s náma zase chodí do bazénu a sáňkovat a na brusle a hrajeme hry-děti jsou přece často radši za společný čas a zážitky s rodiči. čas u babičky je stanovený (jeden až dva dny ob víkend)takže dcera se těší na hračky k babičce a pak zase domů. je jí šest let a doufám že nám to tak vydrží. jinak mi přijde dobrý aby babičky, když mají, dávaly(pokud se nechají přesvědčit) peníze k vánocům na budoucnost (časem děti budou chtít notebooky, pak motorku, auto…)
Mihai, já vždycky něco napíšu, pak to vyzní jako dvojsmysl, holt nejdřív píšu, potom myslím ![]()