Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne nedostala, dnes jsem jim ten papír od dr. teprve dala, tak uvidím jak to dopadne. Věřim i tomu, že mi dají denní bez řečí, ale chci být připravená na vše. Pak na mě s něčím vyrukují a já nebudu vědět. Mě by ani nenapadlo, že bych mohla dostat výpověď, ale připravila mě na to kolegyně z práce, že tam teď proběhla výpověď, že servírka nemohla nosit ze zdrav. důvodů podpatky.
@mína77 píše:
A kdyby se to posoudilo jako nemoc z povolání tak to znamená pro mě co? S tou výpovědí právě tak trochu počítám, měla jsem ale obavy jestli budu mít nárok na odstupné. Možná, že to proběhne vše i bez problémů, ale jak jsem psala chci být připravená na vše. Kdyby mě chtěl třeba převést na jinou pozici tam je to také nějak omezené?
Zkusil bych appo-online.cz
Jedna znama s nima ted resi podobny problem…
Muj osobni pocit, na nemoc z povolani to asi neuhrajes, ale nevim…
@Sarojan píše:
Zkusil bych appo-online.cz
Jedna znama s nima ted resi podobny problem…
Muj osobni pocit, na nemoc z povolani to asi neuhrajes, ale nevim…
Díky. Já to ale na nemoc z povolání uhrát ani nechci. Jen mi jde o to, aby oni se nesnažili se mnou nějak vyčůrat. Jako výpověď bez odstupného apod.
No, pokud by došlo na ukončení spolupráce (můžeš odejít i dohodou), rozhodně si pohlídej, abys měla na ukončovacím dokumentu napsáno „ze zdravotních důvodů“.
@Ivana1000 Ono to může být v krajním případě i okamžitým ukončením pracovního poměru ze strany zaměstnance podle § 56 odst. 1 písm. a: (podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce).
Pak by měla nárok na náhradu mzdy a i víc peněz na pracáku, než při ukončení dohodou (ať už z jakéhokoliv důvodu).
Kdo je „poskytovatel pracovnělékařských služeb“ nevím - posudkový lékař?
Rozhodně by se neměla nechat vyhodit pro nesplnění úkolu nebo podobně. Měla by se poradit s tím odborovým právníkem o možnostech a zvážit možnosti. Ukončení pracovního poměru je krajní řešení.
Zdravim. Potrebovala bych poradit. Manzel ma uz 4roky hypoteku napul s bratrem..Nyni mame moznost k radosti vsem pri refinancovani vyuzit rozdeleni hypoteky, tedy, ze se kazdy z bratru zadluzi sam za sebe na polovinu zbyvajici castky. Náš problém je, že jsme čerstvě manželé. Samozřejmě při změně respektive jakoby nové pujčce se automaticky stane to, že se zadlužím společně s manželem. Ještě barák je manželovo a švagrovo, s tím já souhlasím, chápu i to, že když nejsem v katastru nemovitosti, tak samozřejmmě na nic nárok nemám..O tom žádná. Ale tou půjčkou se stanu dlužníkem také. Na to abychom nechali sepsat zůžení společného jmění nemáme peníze(prý je t ale stejně divné, když nemovitst mi nepatří) lze tedy udělat to, že manžel si tu půjčku zařídí, já do ní automaticky spadnu také(což nechápu) ale někde bokem za menší částku sepíšeme, že nikdy nevznesu nárok na část baráku v rámci toho, že jsem,,platila,, s partnerem, a zároveň zaridit to, že kdyby se nedejbože partnerovi cokoliv stalo, abych musela jako matka samoživitelka platit hypotéku? Ono to asi jde zaridit nekde v tech pojistenich, ale tak aspon ta prvni cast, aby partner byl jakoby kryty..?
@finduska píše:
Zdravim. Potrebovala bych poradit. Manzel ma uz 4roky hypoteku napul s bratrem..Nyni mame moznost k radosti vsem pri refinancovani vyuzit rozdeleni hypoteky, tedy, ze se kazdy z bratru zadluzi sam za sebe na polovinu zbyvajici castky. Náš problém je, že jsme čerstvě manželé. Samozřejmě při změně respektive jakoby nové pujčce se automaticky stane to, že se zadlužím společně s manželem. Ještě barák je manželovo a švagrovo, s tím já souhlasím, chápu i to, že když nejsem v katastru nemovitosti, tak samozřejmmě na nic nárok nemám..O tom žádná. Ale tou půjčkou se stanu dlužníkem také. Na to abychom nechali sepsat zůžení společného jmění nemáme peníze(prý je t ale stejně divné, když nemovitst mi nepatří) lze tedy udělat to, že manžel si tu půjčku zařídí, já do ní automaticky spadnu také(což nechápu) ale někde bokem za menší částku sepíšeme, že nikdy nevznesu nárok na část baráku v rámci toho, že jsem,,platila,, s partnerem, a zároveň zaridit to, že kdyby se nedejbože partnerovi cokoliv stalo, abych musela jako matka samoživitelka platit hypotéku? Ono to asi jde zaridit nekde v tech pojistenich, ale tak aspon ta prvni cast, aby partner byl jakoby kryty..?
To zúžení je nejlepší cesta, navíc by muselo být ve smlouvě s bankou uvedeno, že o zúžení byla informována, jinak je to naprd. Ale: splácet hypotéku z příjmu v době manželství je špatně, protože jeho celý výdělek patří do SJM a ze SJM hradit splácení osobního majetku je bezdůvodné obohacování. Správně by ti manžel měl stejnou částku, co platí na hypotéku, dávat stranou jako tvé výhradní vlastnictví, případně bys měla získat podíl na tom domě. Na tvém místě bych byl velmi opatrný, abys neskončila bez podílu na domě, bez manželových vydělaných peněz a ještě nedoplácela hypotéku.
Ale tak mažel vydelava dvakrat vic penez nez ja, takze to bych nehrotila, Barak je proste jeho, a domacnost spolecna:-D kdyby doslo k rozvodu, pujdu se synem jinam, ale spis jde o to, abych treba 20let po rozvodu nemusela najednou doplacet hypoteku ![]()
@finduska píše:
Ve vašem případě je vhodnějším řešením rozšíření SJM. Podíl na nemovitosti již nebude výhradním vlastnictvím manžela, ale bude to váš majetek společný. Hypotéku budete platit ze společných peněz. Obraťte se na notáře a nehledejte varianty, jako že někde levně něco sepíšete. Poškodila byste sama sebe a své děti. Sama si odhadněte, jakou hodnotu má asi podíl na baráku a v této tabulce najdete, kolik bude stát notářský zápis o rozšíření SJM: ![]()
http://pravni-poradna-zdarma.blogspot.cz/…uzete-i.html
@finduska píše:
Ale tak mažel vydelava dvakrat vic penez nez ja, takze to bych nehrotila, Barak je proste jeho, a domacnost spolecna:-D kdyby doslo k rozvodu, pujdu se synem jinam, ale spis jde o to, abych treba 20let po rozvodu nemusela najednou doplacet hypoteku
Manželé mají rovná práva a nehledí se na to, kdo kolik vydělává!
ALe my presne nechceme rozsireni majetku, ja vubec nemam touhu byt nekde zapsana jako spoluvlastnik a jsem fakt srozumena s tim, ze i kdyz spolu budeme tolik a tolik let, barak je proste partnerovo, na tom nic menit nechci..ani nechci zadny prava na pujcku ci pulku cehokoliv..Jednu pujdu s ditetem, pulkou nasetrenych penez a autem..(doufam tedy ze nikdy nepujdu ![]()
@finduska píše:
ALe my presne nechceme rozsireni majetku, ja vubec nemam touhu byt nekde zapsana jako spoluvlastnik a jsem fakt srozumena s tim, ze i kdyz spolu budeme tolik a tolik let, barak je proste partnerovo, na tom nic menit nechci..ani nechci zadny prava na pujcku ci pulku cehokoliv..Jednu pujdu s ditetem, pulkou nasetrenych penez a autem..(doufam tedy ze nikdy nepujdu
Pak tedy nikam nechoďte a nic nesepisujte, zvláště ne, že se něčeho předem vzdáváte. Na případné vypořádání SJM v této situaci pamatuje občanský zákoník.
@Notářská poradna píše:
Pak tedy nikam nechoďte a nic nesepisujte, zvláště ne, že se něčeho předem vzdáváte. Na případné vypořádání SJM v této situaci pamatuje občanský zákoník.
K tomuto účelu je ale potřeba mít zdokladované částky, které z příjmu manžela šly na zhodnocení majetku v jeho osobním vlastnictví. Pokud to nebude schopna prokázat, o tyto peníze přijde. Každopádně přistoupit na spoluúčast na hypotéce je ptákovina, to těch cca 3-5.000 za vynětí půjčky ze SJM stojí. Ovšem s prokazatelným informováním banky.
Jak píše notářská poradna, teď nemusíš nic. Dokonce ani si nic dokladovat. Při případném rozvodu a dělení majetku a dluhů se dohodnete, že tedy ty nechceš podíl na domě, ale že nechceš být dále dlužník, toto je třeba pak vykomunikovat s bankou. Můžou nastat komplikace: - příjem manžela nebude stačit k tomu, aby byl sám dlužník, pak si musí najít jiné ručení, zástavu apod. Nemusí s vypořádáním SJM takto manžel souhlasit - pak bych mu připomněla, že se společných prostředků bylo investováno do jeho výlučného majetku a že bys to mohla chtít zohlednit při soudním vypořádání. Takže si spíš myslím, že manžel spíše přistoupí na to převzít zbytek dluhu než ti ještě dávat další peníze navíc
A proč si to nemusíš dokladovat? NO přece proto, že banka všechny platby eviduje (a hypotéka se vždy platí z účtu, co já vím), nebyl by takový problém si je následně vyžádat. Navíc, platně se nejde vzdát práv, která vznikou až v budoucnu a právo na vypořádání vnosu na výlučný majetek vznikne až dnem rozvodu ![]()
Tak to by se asi neprokázalo, jedině vlivem směnování, ale pochybuju. Kdybys dostala výpověď, vždycky můžeš podat stížnost k soudu, ale myslím, že to za to nestojí. I kdyby soud rozhodl, že tě musí znovu zaměstnat, tak si představ, jak by s tebou v práci jednali.. No ale zatím jsi, jestli to dobře chápu, výpověď nedostala, tak nemaluj čerty, uvidíš, jak to všechno bude. Bohužel dneska všechno nahrává podnikatelům, ne zaměstnancům..