Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle me je to ok, ale strasne jednotvarne. U nas je i tradice, ze tam musi byt i nejaka spolecenska hra a minimalne jedna kniha pro kazdeho. A kupuju i darky, co si nepreji, ale udelaji radost… Takze pro me, a to i z pohledu ditete, jako super.Ale chtelo by to jeste nejake prekvapeni, co neceka, bude mit radost a bude to proste jiny typ darku. U nas jel loni silene Pozarnik Sam, syn chtel same hasicaky apod. Dostal, samozrejmosti jsou i ty knihy, hra, nejake mekke darky…ale dostal i povleceni Sama a nakonec to byl nejlepsi darek
Letos ma taky ctyri krabice Lega, ale i dalsi veci.
Btw ty sady Lega-u nas se to tedy dle navodu postavi jednou, a pak uz podle fantazie stavi jako das. Prijde mi to super. A inspiruje i maleho brachu ![]()
@Maol píše:
Podle me je to ok, ale strasne jednotvarne. U nas je i tradice, ze tam musi byt i nejaka spolecenska hra a minimalne jedna kniha pro kazdeho. A kupuju i darky, co si nepreji, ale udelaji radost… Takze pro me, a to i z pohledu ditete, jako super.Ale chtelo by to jeste nejake prekvapeni, co neceka, bude mit radost a bude to proste jiny typ darku. U nas jel loni silene Pozarnik Sam, syn chtel same hasicaky apod. Dostal, samozrejmosti jsou i ty knihy, hra, nejake mekke darky…ale dostal i povleceni Sama a nakonec to byl nejlepsi darekLetos ma taky ctyri krabice Lega, ale i dalsi veci.Btw ty sady Lega-u nas se to tedy dle navodu postavi jednou, a pak uz podle fantazie stavi jako das. Prijde mi to super. A inspiruje i maleho brachu
Já potom kupuji knihy nebo společenské hry v průběhu roku. Knihy většinou po větším množství na dobírku. Teď mám zásobu na rok.
Promiň, ale mnně se to moc nelíbí. Lego super stavebnice taky, ale všechno na jedno brdo.
Mám osmiletého a dostane triko a mikinu Starwors a zimní boty Adidas ( to ocení )
poukaz do Aquapalace ( 1399Kč ) fuj, knihu a komiks Lego knights a mobil aby nám pořád nebral naše.
@Kaliopa píše:
Já potom kupuji knihy nebo společenské hry v průběhu roku. Knihy většinou po větším množství na dobírku. Teď mám zásobu na rok.
Ale jak říkám, u nás je to hodně o různorodosti, takže ani jako dítě, by mi tvůj seznam moc radosti neudělal. Je fajn i podpořit nějaké jiné záliby. A vůbec nesejde na to, že to kupujete i přes rok… to bych u nás pak nemohla pořídit nic.
A jak říkám, od mala zvykám i na měkké dárky. A dopadá to tak, že v pyžamu jdou děti spát, příp. hned musíme na lyže apod., nebo musí hned druhý den babičkám ukázat novou mikinu atd.
Přijde mi fajn, když se umí děti radovat ze všech dárků, ne jen z jednoho zaměření.
@Kaliopa syn má hodně lega ale třeba jeden hrad stavěl s tatínkem několik hodin a prostě stojí. minecraft taky, prostě se to složí a vystaví a jo hraje si s tim ale ne že to rozebere. to by musel mít lego jen kostky, něco neurčitého ale ted chce minecraft pevnost
to se bude asi skládat docela dlouho a určitě to zase nebude rozebírat do krabice
![]()
@Meredit píše:
Promiň, ale mnně se to moc nelíbí. Lego super stavebnice taky, ale všechno na jedno brdo.
Mám osmiletého a dostane triko a mikinu Starwors a zimní boty Adidas ( to ocení )poukaz do Aquapalace ( 1399Kč ) fuj, knihu a komiks Lego knights a mobil aby nám pořád nebral naše.
Tak můj po mikině netouží a zimní body jsem mu koupila, protože je potřebuje. Pod stromkem by je opravdu neocenil. Poukaz do Aquapalace by asi také neocenil. Tam chodíme prostě během roku a nedáváme si to jako dárek. Takže mě přijdou zase ty Vaše dárky jako takové dárky nedárky - boty bys stejně kupovala, mikinu možná ne a do Aquapalace ho budete doprovázet, takže v podstatě zábava pro celou rodinu, ale dáte to jako dárek. To mi přijde už skoro jako bych dala synovi poukaz na letní dovolenou nebo týdenní pobyt na horách, na to mi přijdou prostě malí.
@Kaliopa píše:
Kolik dárků tak dáváte k Vánocům v tomto věku? Je to tedy hodně?
mě to nepřijde hodně do množství ale spíš takové jednotvárné - samé lego + puzzle, čili za mě - 1 lego, jedny puzzle, knížku, nějakou společenskou hru typu double, domino, něc výtvarného - skládačky lepení plastelínu vykrajovátka, plyšáka ( pokud je má rád) a sedmiletému už i aspoň něco praktického - hezké triko, čepici, mikinu… prostě bych se soustředila na různorodost podle zájmů
@Kaliopa Asi budu v mensine, ale ja bych mu to lego dala vse. Cenu neresim, to je zavisle na rodinnem standardu. Ale ono jedna stavebnice lega je tak na vystavky, aby se s temi hrady dalo pekne hrat, stavet ruzne scenerie apod., chce jich to vic.
@Kaliopa píše:
Tak můj po mikině netouží a zimní body jsem mu koupila, protože je potřebuje. Pod stromkem by je opravdu neocenil. Poukaz do Aquapalace by asi také neocenil. Tam chodíme prostě během roku a nedáváme si to jako dárek. Takže mě přijdou zase ty Vaše dárky jako takové dárky nedárky - boty bys stejně kupovala, mikinu možná ne a doAquapalace ho budete doprovázet, takže v podstatě zábava pro celou rodinu, ale dáte to jako dárek. To mi přijde už skoro jako bych dala synovi poukaz na letní dovolenou nebo týdenní pobyt na horách, na to mi přijdou prostě malí.
Nezlob se na mně, ale přijde mi, že s tímto přístupem vychováš ze syna pěkného spratečka. Člověk by se mněl umět radovat i z maličkostí - protože je dostal (zadarmo), protože si někdo na něj vzpomněl, protože někdo věděl, co má rád.
Synovi budou čtyři a kromě jiného plánuji, že dostane jako dárek k narozeninám výlet do zábavního parku. Ano pojedem celá rodina, celá rodina se pobavíme, ale taky by mohl dostat velký kulový a drátem do oka, že…
A jás i furt říkala, kde se berou ty sedmnáctiletí usmrkanci, co chtějí k maturitě auto, zájezd na kanáry nabo komp za 30 tisíc. ![]()
@Kaliopa jasně, každé dítě je jiné. Můj syn to naopak ocení, do aquaparku chce už dlouho, ale máme to daleko. Tyhle boty bych mu jinak nakupovala, má i jiné, ale moc se mu líbily. Stejně jako má radost z oblečení s oblíbenými hrdiny. Naopak my měl radost z možná prvních dvou balíčků Lega, pak by stejně po složení skončilo rozpuštěné v obrovském boxu s dalšími sadami a nic z toho
tedy občas si něco staví, ale to původní už dohromady nedá.
PS: a pro mně tedy návštěva aquaparku s dalším dvouleťákem tedy je ![]()
@Svistice problem je, ze ze sady Lego Nexo Knigts domecek, stodolu ani nakladak nepostavis. Ani kdybys mela tri takove sady. Na takovehle „volne“ staveni musis koupit spoustu normalnich kostek, ne malickate soucastky, co jsou v tech sadach. A kyblik samotnych kostek zas neni takovy „wow“ darek pod stromeckem.
@Kaliopa píše:
Kolik dárků tak dáváte k Vánocům v tomto věku? Je to tedy hodně?
To se na takovou věc musíte ptát lidí? Vždyť je jasné. že každý to vidí jinak, pro někoho to bude směšně málo. V 7 letech tam má být minimálně ještě dron, elektrický Jeep ve kterém by mohl jezdit, nový notebook a mobil. Pak Vám jiný řekne, co je to za nesmysl, že nejlepší je dřevěný koník na provázku, kterého tatínek ručně vyřezal z březového polene.
A oba budou mít ze svého pohledu a životního standardu pravdu…
@Svistice píše:
Nezlob se na mně, ale přijde mi, že s tímto přístupem vychováš ze syna pěkného spratečka. Člověk by se mněl umět radovat i z maličkostí - protože je dostal (zadarmo), protože si někdo na něj vzpomněl, protože někdo věděl, co má rád.Synovi budou čtyři a kromě jiného plánuji, že dostane jako dárek k narozeninám výlet do zábavního parku. Ano pojedem celá rodina, celá rodina se pobavíme, ale taky by mohl dostat velký kulový a drátem do oka, že…
A jás i furt říkala, kde se berou ty sedmnáctiletí usmrkanci, co chtějí k maturitě auto, zájezd na kanáry nabo komp za 30 tisíc.
Ale no tak… Co je špatného na Kanárech nebo počítači za 30 000? Každá rodina má jiný standard a jen proto, že je někdo zvyklej u Mácháče pod stanem jiný musí taky? To néééé. ![]()
@Svistice píše:
Nezlob se na mně, ale přijde mi, že s tímto přístupem vychováš ze syna pěkného spratečka. Člověk by se mněl umět radovat i z maličkostí - protože je dostal (zadarmo), protože si někdo na něj vzpomněl, protože někdo věděl, co má rád.Synovi budou čtyři a kromě jiného plánuji, že dostane jako dárek k narozeninám výlet do zábavního parku. Ano pojedem celá rodina, celá rodina se pobavíme, ale taky by mohl dostat velký kulový a drátem do oka, že…
A jás i furt říkala, kde se berou ty sedmnáctiletí usmrkanci, co chtějí k maturitě auto, zájezd na kanáry nabo komp za 30 tisíc.
Tohle je ale tak strašně zbytečný kopnutí… a zrovna x krabic z Lega fakt neznamená to, co jsi popsala… a noťas za 30 tis. běžně ve svém okolí vnímám… je to totiž jeden z obyčejných Macků.
Osobně zakladatelku nechápu - nakoupeno má, tak proč se ptát. Kolik má kdo jiný dárků a jaké je úplně jedno. Někdo je rád, že uškudlí na jednu krabici Lega, a je to pro dítě svátek. Pro někoho je Lego standard co týden… U dalších nápadů a zmiňování, že jde o stereotypní dárky, což je pro mě osobně to jediné, co by mi na tom vadilo, mávne rukou… takže prostě zbytečná diskuse. Ale Tvé kopnutí je fakt nezasloužené. Kvůli Legu?
(ale jinak chápu, že ona uživatelka tu nemá moc zastánců, taky její diskuse nemám ráda a snažím se jim vyhýbat, na druhou stranu tohle je asi její nejnormálnější diskuse, co jsem četla
)
@PetrVesely Ano, kazda rodina je ma jiný standard. Bohužel, Ti mladí, co takhle slýchám vcelku pravidelně v busu, považují nakladne dary za samozřejmost. Matka, která chce zaplatit synovi za maturitu řidičák, byla nazvana vkastnim synem dámským prirozenim.
Od toho se odviji dalsi veci, jako ze za 100 na hodinu se na nejakou brigadu v lete muzou vykaslat a podobne.