Jedináček, deziluze z mateřství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mango_Lassi
8.9.19 09:05
@J_Doe píše: :lol: :lol:
Nebýt „módy“ tak žádný život na zemi není… :lol:
Aby se udržel stav populace, tak je potřeba, aby měla žena průměrně 2,4 dětí. Tak si, maminky jedináčků, pak nestěžujte na přistěhovalce a imigranty ;)
Život na zemi stejně jednou zanikne stejně tak, jak vznikl. Nemá smysl nic lámat přes koleno. A rodit děti pro stát ve jménu vyšší moci? Nikdy. Jsem sobec.
  • Citovat
  • Upravit
6021
8.9.19 10:23
@Mango_Lassi píše: Život na zemi stejně jednou zanikne stejně tak, jak vznikl. Nemá smysl nic lámat přes koleno. A rodit děti pro stát ve jménu vyšší moci? Nikdy. Jsem sobec.

Zajímavý názor. Skoro se divím, že jsi vůbec přivedla na tento svět nějaké dítě ;)

Nedávno přečtený článek o očkování v souvislosti s tvým názorem mě přiměl k zamyšlení - stejná skupina matek, která tady obhajuje sobecké rozhodnutí mít jenom jedno dítě, je schopna se rozčílit na jinou, která odmítne očkovat své děti s tím, že tak kazí „proočkovanost populace“. Jenomže pro lidstvo jako takové, je daleko nebezpečnější nemít děti, než neočkovat. Bez očkování jsme se celkem úspěšně rozmnožovali až do 19. století, zatímco bez dětí se 100% jistotou za X generací vyhyneme. Matematika je holt neúprosná. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.19 10:24

Já, jako matka čtyř dětí si nemyslím, že je horší mít více dětí než jedináčka. Tři děti přišli na svět velmi brzy po sobě (smíšená dvojčata a dva roky na to dcera), po tom dlouho nic a před osmi lety se nám narodila poslední dcera. Sourozenci byli v té době již dospělí nebo na prahu dospělosti. Můžu říct, že jsem ze třech dětí nebyla ani z deseti procent tak vyčerpaná jako z posledního benjamínka. Vše je podle mě o nastavení v hlavě. Teď vše jinak prožívám, přeci jen už mi není dvacet a zřejmě nevědomky vše víc řeším. Když to srovnám, je mi jasné, že dceři sourozenec chybí. A určitě by jí parťák prospěl, ale kvůli mému věku, kdy 50 klepe na dveře do toho už nejdu. Škoda, že jsme zaváhali, tak před šesti lety. No snad brzy do rodiny přibude nějaký vnouček, ale zatím to tedy tak nevypadá…

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
8.9.19 10:26
@J_Doe píše:
Zajímavý názor. Skoro se divím, že jsi vůbec přivedla na tento svět nějaké dítě ;)Nedávno přečtený článek o očkování v souvislosti s tvým názorem mě přiměl k zamyšlení - stejná skupina matek, která tady obhajuje sobecké rozhodnutí mít jenom jedno dítě, je schopna se rozčílit na jinou, která odmítne očkovat své děti s tím, že tak kazí „proočkovanost populace“. Jenomže pro lidstvo jako takové, je daleko nebezpečnější nemít děti, než neočkovat. Bez očkování jsme se celkem úspěšně rozmnožovali až do 19. století, zatímco bez dětí se 100% jistotou za X generací vyhyneme. Matematika je holt neúprosná. ;)

To se tak stane, když si najdeš dětochtivého chlapa, který se původně tvářil děsně free :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
8.9.19 10:39
@J_Doe píše:
Zajímavý názor. Skoro se divím, že jsi vůbec přivedla na tento svět nějaké dítě ;)Nedávno přečtený článek o očkování v souvislosti s tvým názorem mě přiměl k zamyšlení - stejná skupina matek, která tady obhajuje sobecké rozhodnutí mít jenom jedno dítě, je schopna se rozčílit na jinou, která odmítne očkovat své děti s tím, že tak kazí „proočkovanost populace“. Jenomže pro lidstvo jako takové, je daleko nebezpečnější nemít děti, než neočkovat. Bez očkování jsme se celkem úspěšně rozmnožovali až do 19. století, zatímco bez dětí se 100% jistotou za X generací vyhyneme. Matematika je holt neúprosná. ;)

Je mi úplně u zadku, kdo má kolik děti. Když někdo zvládne 10, ať si je pořídí. Když někdo chce nula děti, ať má nulu. Nejsem tu od toho, abych moralizovala a povýšovala se nad ostatní, jen protože mám děti. To, že mám 2 děti, nedělá ze mě lepšího člověka oproti těm s jedním dítětem. Dokonce nejsem lepší oproti bezdetnym. Bezdetni zachraňují planetu minimalizací uhlíkové stopy například.
A srovnávat to s anti wax hnutím? Sorry, na mlácení černochů si najdi někoho jiného.

• Citovat
  • Upravit
6021
8.9.19 11:03
@Mango_Lassi píše:
Je mi úplně u zadku, kdo má kolik děti. Když někdo zvládne 10, ať si je pořídí. Když někdo chce nula děti, ať má nulu. Nejsem tu od toho, abych moralizovala a povýšovala se nad ostatní, jen protože mám děti. To, že mám 2 děti, nedělá ze mě lepšího člověka oproti těm s jedním dítětem. Dokonce nejsem lepší oproti bezdetnym. Bezdetni zachraňují planetu minimalizací uhlíkové stopy například.
A srovnávat to s anti wax hnutím? Sorry, na mlácení černochů si najdi někoho jiného.

Nevim, jak to myslis s mlacenim cernochu. :nevim:

Naopak, srovnat to s antiwax hnutim mi pripada trefne. Nemuzes po nekom pozadovat “odpovedny postoj ke kolektivu”, kdyz ty sama odpovedny postoj v radove dolezitejsi veci odmitas :nevim: “Proc ockovat, kdyz svet stejne zanikne?”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
8.9.19 11:10
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla jsem poradit a pokecat na téma velikost rodiny a počet dětí. Mám pocit, že skončím u jedináčka. Nemám trauma z porodu, nejsem na dítě sama, v podstatě vím, že jsem schopná se postarat i o více dětí (co se fyzické energie týče), ALE… poslední dobou mám pocit, že prostě uvnitř necítím, že chci další dítě. Dceru mám ráda, dávám na ni pozor, aby se jí nic nestalo, snažím se ji rozvíjet, ale mateřství mě nějak nenadchlo. Beru to jako obohacující zkušenost, nelituju toho, že mám dítě. Ale zatím mám prostě pocit, že jednou stačilo. Nevidím v tom nějaké svoje poslání, že to je TO, co mi v životě chybělo a scházelo. Jsem ráda, že mám možnost si vyzkoušet tuto ženskou roli. Ale prostě tato zkušenost mě nemotivovala k tomu rodit další děti. Budu ráda, když mi sem napíšou maminky jedináčků. Nebo i celkově ženy k tématu počet dětí. Po pravdě mateřství je jiné, než jsem si představovala. Je to řehole. Svým způsobem krásná. Ale není to asi pro mě smysl života, že bych těch dětí potřebovala víc.

Měj tolik dětí, kolik chceš. Já osobně budu do budoucna chtít nejspíš taky jen jedno. Když vidím, jak fungují dnešní „vztahy“ a jak rychle se rozpadají, přijde mi to jistější. Neumím si představit zůstat sama se dvěma detma. Na jedno dítě máš i víc času a můžeš mu dopřát víc. Je to každého rozhodnutí, pro mě je pochopitelnejsi, že má někdo jedno, než když má někdo čtyři. Ale proč ne, každy má jinou představu o životě. Jak se k tomu staví partner?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
8.9.19 11:10
@J_Doe píše:
Nevim, jak to myslis s mlacenim cernochu. :nevim:Naopak, srovnat to s antiwax hnutim mi pripada trefne. Nemuzes po nekom pozadovat “odpovedny postoj ke kolektivu”, kdyz ty sama odpovedny postoj v radove dolezitejsi veci odmitas :nevim: “Proc ockovat, kdyz svet stejne zanikne?”

Zvláštní oslí můstek.
Mlácení černochů je odvádění pozornosti na jiné téma. Sorry, téma očkování mě v této diskuzi nezajímá. ;) srovnáváš 2 úplně jiné věci.

• Citovat
  • Upravit
6993
8.9.19 11:32

Mam dve, vzdyck jsem chtela dve a kdyz to po prvnim vypadalo, ze mi druhe doktori nedovoli, byla jsem z toho špatná.
Ale s druhym ditetem jsme si povahove fakt nesedli a ja na nej spotrebuju mnohem vic psychicke energie nez naprvni a hodne me to vycerpava. Mit druheho jako prvni, asi si dalsi taky rozmyslim. Protože z rodicovske dovolené taky nejsem odvarena.
Jsem rada, ze jsou dva, maji se radi. Mladsiho mam rada, ale jeho nalady me toci do vrtule. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
8.9.19 11:32

@warita :hug: muj zacal teprve ve 3,5 mluvit, dokud to proste nerekl spravne, tak se nevyzvejk, takze vymrzoval :roll: nejradsi bych si porodila predskolaka :lol:

• Citovat
  • Upravit
74217
8.9.19 11:47

Tohle si musite doma vyjasnit. Kazdy ma opravdu jine fyz., psych., materialni moznosti.
My jsme po svatbe planovali, ze zadelame na jedinacka. Mame tri deti.
Nedovedu si predstavit, ze mela zustala sama. K nim jsou vekove blizko 2 bratranci. Ale…
Urcite zvaz i krizove moznosti, kdyby se vztah rozpadnul, kdyby se chlap sprajcnul a neplatil, jestli to zvladnes.
Kazdy pro sve deti chce to nejlepsi, kdyby nebylo odpovidajici zazemi, materialni moznosti, tak nase opravdu zustala sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caboverde
8.9.19 11:55

@Mango_Lassi Nápodobně, a sama mám pouze jedno dítě, kterému se věnuji naplno. Jednou mi to celé bohatě stačí.

• Citovat
  • Upravit
849
8.9.19 11:56
@J_Doe píše:

To mi připomnělo, jak jsem do jedné seminarky psala, že v 18.stoleti v Anglii přežilo pouze 50% dětí svůj pátý rok života. Když vezmeme, že na jednu ženu připadlo třeba 7 dětí, tak jo, tři až čtyři zbyly a reprodukce tak zůstala zachována. Ale pochybuju, že to bylo lepší. Je pravda, že nám populace stárne, ale nebudu rodit děti jen proto, abych zvedla reprodukci. Jak se o mně a o děti stát postará, když se na mě chlap vyprdne a nechá mě samotnou se dvěma detma? Mít víc dětí není sranda a například když se podíváme na ceny nemovitostí, stát je nechal vyšplhat se na ceny naprosto neúměrné průměrným platum. Prostě zodpovědný člověk si dneska sakra rozmyslí, kolik dětí si pořídí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
8.9.19 12:06

Jj to znám - touha po dalším dítěti přišla vždycky až tak po roce od porodu, až když jsem mohla spát déle než 5 prerusovanych hodin v noci. Teď mám 3 a říkám si, že jsem blbec, že chci ještě jedno. Ale plan jsou 4 a vím, že to jedno dítě ještě budu chtít. Ovšem u nás fungují bezvadně táta a babička, tak si to mohu dovolit.

Jinak nikomu do toho nic není, kolik chceš dětí. Jestli jedno nebo celou školku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
8.9.19 12:07
@Mango_Lassi píše:
Zvláštní oslí můstek.
Mlácení černochů je odvádění pozornosti na jiné téma. Sorry, téma očkování mě v této diskuzi nezajímá. ;) srovnáváš 2 úplně jiné věci.

Jo takhle, tak to mas pravdu, je to trochu off topic, za to se omlouvam. Jen me to v te souvislosti napadlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí