Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Modesta píše:Jinak nikomu do toho nic není, kolik chceš dětí. Jestli jedno nebo celou školku…
Tohle plati, kdyz si rodina svou skolku uzivi. Jinak tomu je, jestlize pak nekdo zada pridavky a jine davky od statu.
Kazdy ma mit deti tolik, aby si je uzivil.
Holky, ale dve deti nejsou takova hruza a navic se spolu zabavi… Mam rozdil 2,5 roku a jo, bylo to narocne, ale ne nezvladnutelne a kdyz vidim, jak si ted spolu krasne hraji, blbnou, hraji si svoje hry a predstaveni s plysakama a panenkama, rechtaji se… proste tolik srandy by samotni nezazili. A kdyz vidim ty jedinacky, tak jsou vetsinou takovi osamoceni, nasi spolu furt blbnou. Ja si uvarim, udelam co potrebuju… Jo taky se skorpi, hadaji, asi bude hur, pze jsou kluk a holka, ale nemenila bych.
Ale asi jsem i sobec, jak vetsinou pisou ty, co maji jedno dite, ze se jim venuji na maximum, tak ja jsem rada, ze je od nich chvili klid ![]()
@Ema1984 píše:
Holky, ale dve deti nejsou takova hruza a navic se spolu zabavi… Mam rozdil 2,5 roku a jo, bylo to narocne, ale ne nezvladnutelne a kdyz vidim, jak si ted spolu krasne hraji, blbnou, hraji si svoje hry a predstaveni s plysakama a panenkama, rechtaji se… proste tolik srandy by samotni nezazili. A kdyz vidim ty jedinacky, tak jsou vetsinou takovi osamoceni, nasi spolu furt blbnou. Ja si uvarim, udelam co potrebuju… Jo taky se skorpi, hadaji, asi bude hur, pze jsou kluk a holka, ale nemenila bych.
Ale asi jsem i sobec, jak vetsinou pisou ty, co maji jedno dite, ze se jim venuji na maximum, tak ja jsem rada, ze je od nich chvili klid
Podepisuju a dodavam, ze ty deti jsou nejspis taky rady, ze maj na chvili klid od matky
. Kdyz si vzpomenu, kolik energie jsem venovala prvorozene - az je mi ji zpetne lito
.
No asi takhle, dokud budou daně tak vysoké, jak jsou, nemusí se nikdo stydět za to, že chce dávky. Já třeba pobírám mateřskou a pak budu žádat o rodičovskou a fakt mi to nebude vůbec blbé
Děkuju všem moc za odpovědi
Právě že jsem teď měla takový celkem psychický propad, nedávno mi zemřel hodně blízký člověk a já jsem ráda, že vůbec nějak funguju - mám na mysli hlavně psychiku. Mám i výčitky svědomí, že nejsem veselá a zábavná máma, že se mnou není taková sranda, ale bohužel… Asi nejsem až tak dobrá herečka. Možná mám pocit, že nejsem dost dobrá máma. Nevím. Že už bych prostě radši děti mít neměla. Že na mě prostě jdou poznat různé „propady“…
Holky a vy co máte jedináčka není ten strach o něj horší než s více dětmi? Nevím, jak to napsat, abyste mě pochopili…Zkrátka, co kdyby vám nedej bože to jediné dítě zemřelo?
Já mám jedináčka (zatím), jelikož momentálně ze zdr. hlediska máme zákaz mít druhé a tohle mě děsí… Díky za odpověd
@Emmi02 píše:
Holky a vy co máte jedináčka není ten strach o něj horší než s více dětmi? Nevím, jak to napsat, abyste mě pochopili…Zkrátka, co kdyby vám nedej bože to jediné dítě zemřelo?
Já mám jedináčka (zatím), jelikož momentálně ze zdr. hlediska máme zákaz mít druhé a tohle mě děsí… Díky za odpověd
Mám to stejně…tak asi bych se zabila taky no ![]()
@Emmi02 píše:
To bych se asi už zbláznil. Nejprve žena, pak dítě. Raději na to ani nemyslet…
@Bubla Bůčková píše:
Mám to stejně…tak asi bych se zabila taky no
To říkám taky. My možná ani druhé mít nebudeme moct a bude mi 31, to jde už taky proti mně. Asi se zblázním strachy
Ja mam strach uplne panicky. Klid mam, jen kdyz je kluk u tatky, to mam pocit, ze se mu nic nestane
Ted teda cekam druhe, ale strach se umerne nezmensuje, myslim, ze bude dvojnásobný. To bych si jich musela nasazet tucet ![]()
@Emmi02 píše:
To říkám taky. My možná ani druhé mít nebudeme moct a bude mi 31, to jde už taky proti mně. Asi se zblázním strachy
Jako že jsi stará, jo? ![]()
@Ukulina píše:
Jako že jsi stará, jo?
To úplně ne, ale nevíme, jak dlouho budeme muset čekat…a čas prostě nezastavíš😉
@Emmi02 píše:
Tohle si nepřipouštím. To nejde. Chtěli jsme děti dvě, nevyšlo to. (Porodila jsem v 37.) Já jsem líný rodič, chybí mi druhé dítě, parťák pro dceru. Je mi líto, že je sama s dospělými.
Zároveň jsem ráda, že nemám víc dětí, protože už s jedním mám věčně nervy v kýblu. Stal se že mě cholerik a dítě je tvrdohlavý, za svým si jdoucí a současně přecitlivělý tvor. Stále hledáme cestu, jak spolu vyjít. Je to náročné.
@Emmi02 píše:
To úplně ne, ale nevíme, jak dlouho budeme muset čekat…a čas prostě nezastavíš😉
Aha.
@Emmi02 Nebudu si pořizovat náhradníka pro případ, když by se dceři cokoliv stalo. Žal z její ztráty by to stejně neutišilo. Ano, musela bych fungovat dál kvůli dalšímu dítěti, ale třeba bych stejně nefungovala. Nepřemýšlím takhle, navíc za sebou mám v životě ne úplně běžná a lehká traumata. Další dítě nechci, nikdy. Mohla bych - finančně, zdravotně i zázemím, ale nechci. Naštěstí už začínám být na další mateřství i stará. Mám v tom dost jasno.