Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
To my máme každé jméno jiné, ale zase mají iniciály SJM, protože jsou naše největší společné jmění
@a12 píše:
Ja jsem z těch, co neresili jestli ladi nebo neladi
Ono je to asi celkem jedno.. Jako ladit.. Ze reknes mam syny tomase a lukase? A treba tomas se bude představovat jsem Tomáš a mam brachu Lukáše, asi ne.. Myslim, ze je to úplně fuk, nevim a nechapu proc konkrétně by ty jmena mely nejak ladit
A teda docela me taky zajima názor tech, co jim jména musi ladit, proc to tak jePříspěvek upraven 29.01.19 v 14:38
Třeba kdyby se rodina hlásila do výměny manželek, tam se představuje celá rodina, tak musí ladit ![]()
@Kotatko03 píše:
tak to je velmi smutné
proč? já si tolikrát klepu na čelo co jsou lidi schopní dát svým dětem za jména a pořád to obhajují tím, že se jim to líbí tak co jako.. já si kolikrát říkám chudák dítě, to bych fakt nechtěla ![]()
Mam zkusenost, ze jmena, aby ladily, davaji casto matky, co se radi ukazujou. Na FB a tak. Ja jim rikam „moderni matky“. Vse musi mit tip top, vystajlovany dum, deti krouzky od 1 roka a tak dal… ![]()
V mem okoli jich par znam. ![]()
Vůbec jsem to neřešila, ale je to i tím, že holt máme nějaký vkus - jména klasická, česká (respektive z českého kalendáře v české verzi), ale dneska ne moc frekventovaná. Mít třeba prvé dítě z „top 5“ dnes dávaných jmen, nejspíš bych to druhé nevolila jako nějakou těžkou exotiku s cizím pravopisem.
Tak to my jsme na to mysleli.. A nebo je to spíš tím, že se nám líbí jména tzv. ze stejného soudku. Pokud se Ti zamlouvají třeba historicky slavná jména, těžko pak dáš dceři jméno Johanka a klukovi Ken. Ten Ken se Ti asi pravděpodobně líbit nebude. Ledaže bys měla děti třeba po dvaceti letech /jako moje tchyně/ a měla bys už úplně jiný vkus.
Mě zase třeba přijde divné, že někdo řeší, aby narozeniny nebyly blízko svátku. To třeba nám přijde úplně fuk.
@Kaileee píše:
ježiš, to takhle vyprávíte na potkání o tom SJM? OMG
Nee, neřekli jsme to nikomu, jen jsme se s manželem bavili, jak nám to hezky vyšlo ![]()
@Kotatko03 píše:
souhlas, ale já se ptám PROČ by mají laditje pravda, že jména Květoslava a Jessica jsou hodně extrémy, ale i tak…
Myslím že jména sourozencu by se k sobě hodit měla, tak nějak by měla být z jednoho ranku.
Priklady…
Anna, Jana, Jakub , František
Jessika, Vanessa, Kevin, Nicholas.
Jaroslav, Miroslav, Marie, Kateřina.
Atd atd.
Jako jmenovat se Božena nebo Blažena a mít sestru Veroniku, Lucii nebo Viktorii, tak to rodičům neodpustím.
@Kaileee píše:
proč? já si tolikrát klepu na čelo co jsou lidi schopní dát svým dětem za jména a pořád to obhajují tím, že se jim to líbí tak co jako.. já si kolikrát říkám chudák dítě, to bych fakt nechtěla
Protože smát se dítěti kvůli jeho jménu mi přijde ubohé. Věřím, že každý rodič dá dítěti takové jméno, které je podle něho nejlepší, nejkrásnější…rozhoduje se svým srdcem…málokterý rodič má potřebuje dítěti dát co možná nejoriginálnější a nejstřelenější jméno. Dítě není chudák, chudák je ten, kdo se mu skrz jméno vysmívá a je mu více jak let. Každý jsme jiný, každý máme jiný vkus a je to naprosto v pořádku. Jen ne každý dokážeme druhou osobu se vším co k ní patří přijmout a respektovat.
Neřešili jsme to vůbec popravdě. Mame Ondřeje a Eduarda - proste jsem vybrala jména, která se mi líbila (manžel neprotestoval a bylo). Ale v mem okolí je docela trend dávat dětem jména od stejného písmena - Sofie a Sára, Šimon a šarka, Petr a Pavlína
@Anna766 píše:
Myslím že jména sourozencu by se k sobě hodit měla, tak nějak by měla být z jednoho ranku.
Priklady…
Atd atd.
Jako jmenovat se Božena nebo Blažena a mít sestru Veroniku, Lucii nebo Viktorii, tak to rodičům neodpustím.
přesně tak a znám takové případy
jedno vybrala maminka a jedno tatínek… ![]()
No, asi proto, že když dítěti vyberou nějaké exotičtější jméno, tak je pak například mladší sestřička se staročeským jak pěst na oko, taková Popelka. Ale nevím no. Měli jsme jiná kritéria výběru. A popravdě se mi podobná jména u sourozenců pletou - například v okolí máme Karolínu+Kristýnu+Kateřinu, Innu+Emmu+Ellu, Tomáše+Matyáše+Lukáše, to mi přijde úplně šílené, vždycky přemýšlím, kdo je kdo. Pro cizí to splývá. A zavání to posedlostí. ![]()
@Kotatko03 píše:
Protože smát se dítěti kvůli jeho jménu mi přijde ubohé. Věřím, že každý rodič dá dítěti takové jméno, které je podle něho nejlepší, nejkrásnější…rozhoduje se svým srdcem…málokterý rodič má potřebuje dítěti dát co možná nejoriginálnější a nejstřelenější jméno. Dítě není chudák, chudák je ten, kdo se mu skrz jméno vysmívá a je mu více jak let. Každý jsme jiný, každý máme jiný vkus a je to naprosto v pořádku. Jen ne každý dokážeme druhou osobu se vším co k ní patří přijmout a respektovat.
já se nesměju dítěti, to za to nemůže..
nezlob se na mě ale ty založíš takovou diskuzi a pak mi tu vypíšeš takovou ***** o tom, že rodiče dávají dítěti jméno ze srdce apod. ![]()
*****edit admin- urážka
@Anna766 píše:
Priklady…
Atd atd.
Mám dceru Viktorii a druhou chci Růženku. Mám si to ještě raději rozmyslet? ![]()
@Anna766 píše:
Priklady…
Atd atd.
Tak jasne.. Jmenovat se blazena a mit segru třeba veroniku tak jsem taky nastvana proc ji dali normalni jmeno a mne tak (pro me) debilni.. ![]()