Jména - nová módní vlna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4596
18.3.21 22:50

@Mediula hodna zla, jmeno je to hezky. Ale nakonec jsme vybrali jmeno ku spokojenosti nas obou, tak snad nas za nej dite nebude nenavidet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
18.3.21 23:14
@Rose16 píše:
@modravlocka Ano třeba Karel, o tom jsem neslyšela žádnou maminku mluvit že by řekla že je vznešené. Přitom jmeno velkeho panovnika, zakladatele… 😀Tobias, Nicol, jsou na tom asi lip… a historicky neznam. :palec:

To bych neřekla, že Tobiáš nebo Nicol jsou vznesena jména. 🙂Vnímám je jako módní a pomíjivá, Nicol možná i trochu jako světské (tímto se omlouvám všem Nicolam). Takze přesný opak vzneseneho. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13227
19.3.21 01:53
@mado píše:
Tak asi je to podobné jako ta Anna, malá je roztomilá Žofinka, ale jak ji oslovovat v dospělosti?
Nekdo jiný by to jméno snesl, ale tahle slečna z něj byla opravdu nešťastná. Nejspíš používala nějakou přezdívku, ale tu do úředního formuláře napsat nemůže.

Mně se právě líbí měkká jména jako Soňa, Táňa… To může mít malá i velká… Nelíbí se mi třeba Štěpánka - moc dlouhé a asi by úplně nesedělo prostorově výrazné paní a oslovení Štěpo, mi přijde skoro až hanlivé…
Jinak teda se mi líbí Zita, Zora, Zara…i když to nosí fenky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
19.3.21 03:53
@Psylocke píše:
Teda s Božidarou jste mě nadchla. To je krásné. :srdce: Akorát nejsem katolík, tak nevim, jestli se hodí pro nevěřící.

Je to jméno, ne přesvědčení. Spousta jmen je biblických, a slovo 'bůh" obsahuje.
Spíš by mi vadilo, že Božidara holce nikdo říkat nebude, bude to Božka, v lepším případě Dara.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
19.3.21 08:09
@ropucha 02 píše:
Je to jméno, ne přesvědčení. Spousta jmen je biblických, a slovo 'bůh" obsahuje.
Spíš by mi vadilo, že Božidara holce nikdo říkat nebude, bude to Božka, v lepším případě Dara.

Ja znam jednoho Bozidara. A neslysela jsem, ze by mu nekdo rekl jinak nez Bozidare. Ale je mozne, ze sam vsem rekl, at mu tak rikaji. Je mu okolo 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
19.3.21 08:16

Ja v zadnem pripade nepodleham modnim vlnam ohledne jmen. S manzelem proste davame jmena, ktera se nam libi. Krasnych jmen je opravdu hodne, ale nekdy je dost tezke se shodnout, kdyz ma kazdy jiny vkus. Napr. se mi vubec nelibi moderni Anicky, Elisky, Sofinky. Manzelovi se zas nelibi vetsina z mych favoritu. Pri kazdem tehotenstvi bereme do ruky kalendar a vybirame.

Takze mame Anetu, Elenu (Eliska se mi vazne nelibi a nechapu, proc dost lidi rika, ze Elena je varianta Elisky :D), Petru a Martinu. U poslednich dvou se v porodnici divili - ze toto jmeno uz dlouho nemeli, stejne tak u pediatra. To je pro holky jen takovy bonus, ze budou nejspis samy v okoli. Ale opravdu to nebylo kriteriem pri vyberu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
19.3.21 08:17
@Janča6 píše:
Ja v zadnem pripade nepodleham modnim vlnam ohledne jmen. S manzelem proste davame jmena, ktera se nam libi. Krasnych jmen je opravdu hodne, ale nekdy je dost tezke se shodnout, kdyz ma kazdy jiny vkus. Napr. se mi vubec nelibi moderni Anicky, Elisky, Sofinky. Manzelovi se zas nelibi vetsina z mych favoritu. Pri kazdem tehotenstvi bereme do ruky kalendar a vybirame.Takze mame Anetu, Elenu (Eliska se mi vazne nelibi a nechapu, proc dost lidi rika, ze Elena je varianta Elisky :D), Petru a Martinu. U poslednich dvou se v porodnici divili - ze toto jmeno uz dlouho nemeli, stejne tak u pediatra. To je pro holky jen takovy bonus, ze budou nejspis samy v okoli. Ale opravdu to nebylo kriteriem pri vyberu.

možná proto, že se jim říká dost často stejně, ELi. Alespoň já mám tu zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
19.3.21 08:26
@Janča6 píše:
Ja znam jednoho Bozidara. A neslysela jsem, ze by mu nekdo rekl jinak nez Bozidare. Ale je mozne, ze sam vsem rekl, at mu tak rikaji. Je mu okolo 10 let.

U nás by to byl Božik a nic by mu nepomohlo, jedině, že by všechny přepral :mrgreen:.
Tady se prostě zkracuje, taky se mi to nelíbí, když z naší Kristýnky udělali spolužáci Kikču, ale co nadělám, svět se podle mně točit nebude, že jo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
19.3.21 08:33
@ropucha 02 píše:
U nás by to byl Božik a nic by mu nepomohlo, jedině, že by všechny přepral :mrgreen:.
Tady se prostě zkracuje, taky se mi to nelíbí, když z naší Kristýnky udělali spolužáci Kikču, ale co nadělám, svět se podle mně točit nebude, že jo :nevim:

Ona je aspoň Kristýna, ale u nás byl Kikča (nebo Kiki) i Kristián.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
19.3.21 08:38
@vokishka píše:
Ona je aspoň Kristýna, ale u nás byl Kikča (nebo Kiki) i Kristián.

Kristiána jsem měla předloni ve skupině, 5. třída tehdy, a spolužáci mu říkali Krysák.
Takže zlatej Kiki ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Psylocke
19.3.21 09:48
@ropucha 02 píše:
Tady se prostě zkracuje, taky se mi to nelíbí, když z naší Kristýnky udělali spolužáci Kikču, ale co nadělám, svět se podle mně točit nebude, že jo :nevim:

Krásné. :srdce: Božik. :srdce: A Božidaře bych říkala taky Božičko, Boži.

• Citovat
  • Upravit
3796
19.3.21 09:54

@Psylocke Že jo, mně se ten Božik taky líbí. Ještě znám Brožíka, ten má v občance Ambrož.
Ve vzdálenější rodině byl strejda Božik, až budu mluvit s mámou, zeptám se, jak se oficiálně jmenoval :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
19.3.21 10:01
@modravlocka píše:
To bych neřekla, že Tobiáš nebo Nicol jsou vznesena jména. 🙂Vnímám je jako módní a pomíjivá, Nicol možná i trochu jako světské (tímto se omlouvám všem Nicolam). Takze přesný opak vzneseneho. :mrgreen:

No za me stoprocentne nejsou, ale vetsina maminek si to mysli… :lol: nebude Tobiáš ale Tobias, je to vznesenejsi, nebude Nela ale Nelly je to vznesenejsi… kolikrat jsem toto slysela a v duchu jsem se musela smat a trochu mi tech nenarozenych děcek bylo lito, ze z nich rodice uz ted delaji hvezdy oproti takovemu Honzíkovi. :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25127
19.3.21 10:07
@nikive píše:
@Rose16 tomu nerozumím, abych dítěti dávala jméno co je zrovna in. Vždyť ten trend za chvíli pomine. Navíc musí být suoer mít ce třídě 3 Emy, 3 Stelly, 3 Tobiáše.
Přitom je tolik krásných jmen.

Třeba je to myšleno naopak. Kterým se vyhnout. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.3.21 10:48
@Baba píše:
No a to jmeno? :cert:

XY. Hodně neotřelé.

• načítám...
  • Citovat