Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ropucha 02
chudák Kristian
taky to mám v okolí, že mu říkají Krisi (což mi ale zní bohužel jako „krysy“)
Božidara je jak Filoména nebo Hedvika, jsou to tradiční jména, ale vůbec si neumím představit s takovým jménem žít ![]()
nejsem pro úplné vyčnívání, ale taky mám své jmenné „úchylky“ - nevím proč zrovna balkánsko-ruského typu
, jakože se mi moooc líbí jména jako Alexandra, Nina, Dara, Zoran, Zlatan, Boris - z toho by děti taky asi v dospělosti nebyly odvázané, tak jsme se radši drželi při zemi ![]()
@Janča6 píše:
Ja v zadnem pripade nepodleham modnim vlnam ohledne jmen. S manzelem proste davame jmena, ktera se nam libi. Krasnych jmen je opravdu hodne, ale nekdy je dost tezke se shodnout, kdyz ma kazdy jiny vkus. Napr. se mi vubec nelibi moderni Anicky, Elisky, Sofinky. Manzelovi se zas nelibi vetsina z mych favoritu. Pri kazdem tehotenstvi bereme do ruky kalendar a vybirame.Takze mame Anetu, Elenu (Eliska se mi vazne nelibi a nechapu, proc dost lidi rika, ze Elena je varianta Elisky), Petru a Martinu. U poslednich dvou se v porodnici divili - ze toto jmeno uz dlouho nemeli, stejne tak u pediatra. To je pro holky jen takovy bonus, ze budou nejspis samy v okoli. Ale opravdu to nebylo kriteriem pri vyberu.
skvělé, že jste se drželi tak nějak při zemi, stejně jako my
přijde mi, že taková ta „normální“ jména ze sedmdesátek a osmdesátek (Petra, Jana, Martina) jakoby úplně zmizela.. přitom jsou fajn
ještě jsme tehdááá měli ve třídě kluky jako Radek, Stanislav, Bronislav - taky jakoby skoro nebyla - a přitom bezva.. ![]()
@mado píše:
Romové mají taky kargo kult. A když to nestihli jejich rodiče tak se postarají sami, na stránkách policie jsem četla, obviněný Chosé Rodriguez, dříve Gejza Lakatoš.
JOOO!! Píšu protokol a ptám se muže této skupiny : jména dětí : On : všechna? Já : Ano, od nejstaršího prosím. ON : Arabela, Isabela, Esmeralda a nakonec paní konečně Ronaldo!!!
![]()
poker-face jsem neudržela ![]()
@Lucy75 píše:
skvělé, že jste se drželi tak nějak při zemi, stejně jako mypřijde mi, že taková ta „normální“ jména ze sedmdesátek a osmdesátek (Petra, Jana, Martina) jakoby úplně zmizela.. přitom jsou fajn
ještě jsme tehdááá měli ve třídě kluky jako Radek, Stanislav, Bronislav - taky jakoby skoro nebyla - a přitom bezva..
Synovi už je 19 ale když se narodil, měla jsem v pokoji spolurodičku a ta porodila chlapečka Oldřicha. No sestřičky z toho byly hyn, že prý tak krásné ryze české jméno tam dlouho neměli.
@Anna766 znam Oldu, je to tak treti trida. Ale jen toho jednoho.
@Lucy75 píše:
skvělé, že jste se drželi tak nějak při zemi, stejně jako mypřijde mi, že taková ta „normální“ jména ze sedmdesátek a osmdesátek (Petra, Jana, Martina) jakoby úplně zmizela.. přitom jsou fajn
ještě jsme tehdááá měli ve třídě kluky jako Radek, Stanislav, Bronislav - taky jakoby skoro nebyla - a přitom bezva..
Znam Petru, Janu, Radka, Standu, decka skolniho veku.
@vokishka to je bezva
akorát že jen jedno, že jo
![]()
zato Emiček, Sofinek a Tobísků plnou pr-el ![]()
No - já jsem Nakonec ráda, že našim holkám dala jméno bio-matka, držela se česky při zemi a jsou to pěkná česká jména, měla jsem jinou představu, ale dnes jsme všichni rádi, že jsme jim je nechali (jsou v pubertě a jedna z nich - Kristýnka - mi řekla- že kdyby se měla jmenovat Alexandra, tak se nechá PŘEJMENOVAT
takže to tak celé asi mělo být
)
@Lucy75 píše:
JOOO!! Píšu protokol a ptám se muže této skupiny : jména dětí : On : všechna? Já : Ano, od nejstaršího prosím. ON : Arabela, Isabela, Esmeralda a nakonec paní konečně Ronaldo!!!![]()
![]()
![]()
poker-face jsem neudržela
Dobrý ![]()
@vokishka píše:
možná proto, že se jim říká dost často stejně, ELi. Alespoň já mám tu zkušenost.
Ano, mate pravdu. I kdyz me teda pri vybirani jmena vubec nenapadlo, ze ji budeme rikat Eli. Nakonec s tim prisel manzel, kdyz ji byl cca 1 rok. No a uz ji to zustalo
Jinak Elena a Eliska jsou zcela jina jmena s jinym vyznamem. Ale je pravda, ze kdyz na hristi (kdyz jeste byla otevrena) reknu Eli, tak se ohlednou vsechny Elisky, Elenky, Elly a Eliasove ![]()
Ja taky zcela jinak vnimam ruzne varianty jmen - napr. drive v diskuzi zminene Sofie a Zofie. Sofii bych nedala, i kdyz vylozene hrozne mi to jmeno neprijde. Ale Zofie se mi nelibi ani trosicku. Proste Sofie je pro me hezci, i kdyz jsou si ta jmena velmi podobna a jde o 2 varianty tehoz jmena. Podobne se mi nelibi Tereza, ale Terezie ano. Nebo se mi nelibi Karina, ale moc se mi libi Karin ![]()
Příspěvek upraven 19.03.21 v 13:51
@Lucy75 píše:
Malé Martinky znám 3 - všechny se jmenují po tatíncích.
Ale Petru s Janou ani jednu, místo Janiček jsou teď v kurzu německé Johanky.
@vokishka píše:
@Anna766 znam Oldu, je to tak treti trida. Ale jen toho jednoho.
Znam děti ve věku vnučky (8 let) a trochu výš a sem tam to „staré“ české jméno je, ale fakt výjimka, znám Alenku, Jarouška, Fanouška, Marušku…ale opravdu například jedna Alenka mezi Nikolkami, Nellami a Emičkami a jeden Jaroslávek mezi Tobiáši a Tadeáši.
@Lucy75 píše:
Janu jsem zavrhla, nechci, aby se dite jmenovalo po mne
A mnoha jmena se bohuzel nehodi k nasemu prijmeni, napr. Radek. Pritom je to opravdu krasne jmeno.
@Russet píše:
XY. Hodně neotřelé.
Je fakt ze jich moc nebude ![]()
@Lucy75 píše:
@ropucha 02chudák Kristian
taky to mám v okolí, že mu říkají Krisi (což mi ale zní bohužel jako „krysy“)
Božidara je jak Filoména nebo Hedvika, jsou to tradiční jména, ale vůbec si neumím představit s takovým jménem žítnejsem pro úplné vyčnívání, ale taky mám své jmenné „úchylky“ - nevím proč zrovna balkánsko-ruského typu
, jakože se mi moooc líbí jména jako Alexandra, Nina, Dara, Zoran, Zlatan, Boris - z toho by děti taky asi v dospělosti nebyly odvázané, tak jsme se radši drželi při zemi
Já to mam uplne stejne, jeste bych dodala Anastázie, Igor, Taťána
(Táňu jsem mela napsano u holcicky v porodnici) ![]()
@vokishka píše:
Znam Petru, Janu, Radka, Standu, decka skolniho veku.
Ja taky znam par Peter, ale tak od 15 let vys. Nase Peta ma 3 roky a Martinka 3 tydny. Jinak v rodine mame 5leteho Radka. A znam 4letou Janicku. Ale fakt jsou to vyjimky.