Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@niklucie píše:
A přitom je to jen počeštěná Sofie![]()
Proč jen počeštěná…tady je přesně vidět že se človek prostě nezavděčí. Podle tebe jenom česká Žofie, kdyby byla Sofie/Sophie, tak se tu napíše že zase někdo chtěl jen vznešené jméno, proč nedal Žofii.
@Baba píše:
Si skubni. Beztak to bude Pepina
Mě napadla Anežka nebo Anastázie
![]()
@Rose16 píše:
@niklucie porad me ale zajima co je to “vznešené jméno”, Podle osobností nebo podle koho čeho?![]()
Často mi přijde že maminky ani vlastně neví co znamená to slovo vznešené…
Já vnímám „vznesenost“ jména podle jeho dávné historie. Často mi zní vznešeně biblická jména nebo jména významných panovníků. Prostě jména, která v sobě mají ducha. Něco jako genius loci.
@mado píše:
Ta atypická jména musí umět ten dotyčný nosit, což u mimina nepoznáš, zda mu jméno bude vyhovovat nebo jej obtěžovat.
Zažila jsem u mladé slečny pracovně, že jsem ji říkala a ještě vyplňte křestní jméno a ona, zda opravdu musí, že se stydí, že má hloupé jméno… mrkla jsem do její občanky, byla Žofie.
Porad lepsi nez jeji alternativa Sofie. Hlavni mesto Bulharska
@mado píše:
Ta atypická jména musí umět ten dotyčný nosit, což u mimina nepoznáš, zda mu jméno bude vyhovovat nebo jej obtěžovat.
Zažila jsem u mladé slečny pracovně, že jsem ji říkala a ještě vyplňte křestní jméno a ona, zda opravdu musí, že se stydí, že má hloupé jméno… mrkla jsem do její občanky, byla Žofie.
@klamonožka píše:
To mi tedy přijde úplně běžné, spíš tradičnější jméno, byla třeba Žofie Chotková.Teď je milion Sofinek, což je jen zahraniční obdoba Žofie, to tedy raději klidně Žofku.
Presne ![]()
Sofie je hrozne jmeno. Horsi uz je snad jenom Vanessa.
@Anonymní píše:
Neřeknu, ještě bych tím podnítila další módní vlnu.
V žádném případě nesdělovat jméno! Nejlíp nikomu
To pak člověk nepochopí, když má vybrané jméno, které má třeba jedna osoba v ČR, někomu to řekne a ejhle začnou se objevovat, jak houby po dešti. Hrůza.
@Anna766 píše:
Proč jen počeštěná…tady je přesně vidět že se človek prostě nezavděčí. Podle tebe jenom česká Žofie, kdyby byla Sofie/Sophie, tak se tu napíše že zase někdo chtěl jen vznešené jméno, proč nedal Žofii.
Ale ne ![]()
Sofie i Sophie jsou přece krásný jména. Ostatně moje neteř je Sofinka a je to úžasná malá holčička
![]()
@niklucie píše:
Ale ne
Sofie i Sophie jsou přece krásný jména. Ostatně moje neteř je Sofinka a je to úžasná malá holčička![]()
No vidíš, rodiče ji dali to jméno že se jim líbilo a tak je to v pořádku. ![]()
@modravlocka Ano třeba Karel, o tom jsem neslyšela žádnou maminku mluvit že by řekla že je vznešené. Přitom jmeno velkeho panovnika, zakladatele… 😀Tobias, Nicol, jsou na tom asi lip… a historicky neznam. ![]()
Mne se od detstvi hodne libila Isabela (jako Kastilska). Mela jsem to i na seznamu jmen pro dceru, ale manzel me poucil, ze je film Stmivani… pak se mi jeste hodne libila Stela (jako Zazvorkova) a ta taky u muze neprosla. ![]()
Ja se treba jmenuji Kamila a cele detstvi jsem si pripadala jak exot, protoze jsem zadnou dalsi nepotkala, az par ted v dospelosti, ale moc nas neni. A co vidim u nas ve skole, tak tam snad neni ani jedna.🤔 😅 a pritom se mi jako male libilo, kdyz na me volali Kamilko, jak kyticka😁 😅
@niklucie píše:
Jo a ještě další level vznešenosti je Nicol, a ještě vznešenější je Nicolle. To je taková kaskáda rostoucí vznešenosti![]()
Jinak za mě nejde ani tak o „vznešenost“, jako spíš o to, co ty jména vyjadřujou, jako třeba rodinnou tradici, identitu atd.
A me dali rodice trapne jen Nikola… vznesenost nikde
![]()
@bobulka88
Taky jsem chtěla Isabelu, přesně podle této královny
ale pak jsem si uvědomila, že to byla docela zla panovnice a navíc Isabela z větrné hůrky měla hrozně smutný osud. A Bella ze stmívání mě odradila definitivně ![]()
Stela se mi také moc líbí.
@Kalimba22 píše:
Ja se treba jmenuji Kamila a cele detstvi jsem si pripadala jak exot, protoze jsem zadnou dalsi nepotkala, az par ted v dospelosti, ale moc nas neni. A co vidim u nas ve skole, tak tam snad neni ani jedna.🤔 😅 a pritom se mi jako male libilo, kdyz na me volali Kamilko, jak kyticka😁 😅
Mame v práci dve Kamily.