Jsem alkoholička? Šumivé vino

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15279
14.6.21 22:15
@Anonymní píše:
Dobrý večer, zajímal by mne vás názor. Ráda si dám šumivé víno. To co kupuji má 6% alkoholu. No k věci. Někdy si ho dám i 3× týdne třeba u večeře nebo filmu. A manžel když má blbou náladu a chytne se se mnou, tak mi vyčte, že jsem alkoholička a bez vína nevydržím. Myslíte si, že jsem alkoholička? Mne to přišlo normální. Přece jen to není normální víno třeba 10% nebo něco tvrdého.
Děkuji za názor

A to si dáš skleničku nebo celou flašku? Pokud flašku, tak jsi alkoholicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
14.6.21 22:18
@Anonymní píše:
Dobrý večer, zajímal by mne vás názor. Ráda si dám šumivé víno. To co kupuji má 6% alkoholu. No k věci. Někdy si ho dám i 3× týdne třeba u večeře nebo filmu. A manžel když má blbou náladu a chytne se se mnou, tak mi vyčte, že jsem alkoholička a bez vína nevydržím. Myslíte si, že jsem alkoholička? Mne to přišlo normální. Přece jen to není normální víno třeba 10% nebo něco tvrdého.
Děkuji za názor

3 láhve týdně a sama? Každý týden? Tak si ho zkus měsíc nedat. Uvidíš, co to s Tebou udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.6.21 22:26

No primárně potřebuješ porozumě co v manželovi vyvoává takové emoce. A to potřebujete řešit.

Jinak jeslti máš a nebo nemáš kontrolu nad alkoholem zjistíš snadno. Prostě vydrž měsíc nepít.

Když to nedokážeš, když si najdeš libovonou výmluvu proč to neotestovat, tak je celkem jasné, že alkohol nad tebou má větší moc, než ty nad ním - když nezvládneš být střízlivá celý měsíc.

Zároveň v okamžiku kdy zjistíš že nezvládneš čtyři blbé týdny nepít, tak je dobré začít řešit to, co ti alkohol dává a proč si to neumíš zajistit jiným způsobem, než chlastem.

Nejde o množství - jde o to, jestli se dokážeš bez alkoholu obejíd a nebo to nedáš. Když zjistíš, že to nedáš, tak pokud to začneš řešit v okamžiku, kdy alkohol zatím způsobuje jen partnerské hádky, tak to půjde daleko snáze, než když se z rizikového pití přehoupneš do alkoholismu.

No a pokud zjistíš že je potřeba začít věnovat pozornost tomu, jak fungovat jinak, než že piješ, tak nejjednoduší je párkrát zajít do akdiktologické ambulance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
14.6.21 22:28

A podle mě je tak trochu závislý každý, kdo si ten alkohol čas od času dá.. Je jedno, jestli na žal, nebo na radost, jestli večer nebo ráno, 1× nebo 5× týdně… Závislý není jen úplný abstinent, jinak všichni svým způsobem jsme… :P Jde o to, udržet tu závislost v rozumných mezích… ;)

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
14.6.21 22:42

@Sonarka ne pleteš si užívání akoholu, rizikové užívání alkoholu a závislost na alkoholu. Ano je v tom rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2391
14.6.21 22:52
@divine woman píše:
@annali A jaké zahraničí to bylo? Pije se všude, kam jsem vtáhla paty.

Severské země konkrétně. Ale tam je situace o dost jiná než u nás. Oni nepijou pro zábavu, ale do odpadnutí. A pít přes den považujou za jasnou známku alkoholismu. Ptala jsem se konkrétně na to pivo k obědu a prý by to neprošlo. Podobnou reakci jsem zažila i u pár Poláků a Němců, ale to mohli být i nějací odpůrci pití. Pak jsme to tuším řešili i s Indy a ti se taky moc netvářili.

Jinak se samozřejmě chlastá všude, ale ta tolerance k dennímu popíjení piva a vína mi jinde přijde o dost menší. A teď nemluvím o Francii a Belgii, tam je to naopak normální.

Příspěvek upraven 14.06.21 v 23:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
14.6.21 23:03
@Sonarka píše:
A podle mě je tak trochu závislý každý, kdo si ten alkohol čas od času dá.. Je jedno, jestli na žal, nebo na radost, jestli večer nebo ráno, 1× nebo 5× týdně… Závislý není jen úplný abstinent, jinak všichni svým způsobem jsme… :P Jde o to, udržet tu závislost v rozumných mezích… ;)

To se pleteš. Já si dám alkohol velmi nepravidelně. Ale kdyby dnes přestal existovat, nic by to se mnou neudělalo. Závislá rozhodně nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
iref
14.6.21 23:28
@annali píše:
Tohle je specifikum naší kulturní oblasti. Pro Čechy je pivo a v podstatě i víno jako limonáda, lidi je neberou jako alkohol. U nás je alkoholik zjednodušeně řečeno jen ten, kdo pije tvrdý alkohol. Ale ne všude je to tak. Častokrát jsem na tohle téma narazila při konverzaci s lidmi ze zahraničí a ti to kolikrát berou úplně jinak. Třeba i pivo k obědu se leckde může setkat s odsouzením a opovržlivými pohledy. Setkávám se i s tím, že nás Čechy jednoduše považují za pijany. Vysvětlení, že tu lidi většinou pijou jen pivo, nepomáhá.Podle mě je alkoholik ten, kdo bez alkoholu nevydrží. A je jedno, jestli pije víno, nebo rum.

Ty asi budeš z muslimské kulturní oblasti, že? Proto to divení se…

• Citovat
  • Upravit
iref
14.6.21 23:31
@Sonarka píše:
A podle mě je tak trochu závislý každý, kdo si ten alkohol čas od času dá.. Je jedno, jestli na žal, nebo na radost, jestli večer nebo ráno, 1× nebo 5× týdně… Závislý není jen úplný abstinent, jinak všichni svým způsobem jsme… :P Jde o to, udržet tu závislost v rozumných mezích… ;)

Abstinent je nejprotivnější zjevení v galaxii!!!

• Citovat
  • Upravit
9742
14.6.21 23:33

Pořád tady nezmínila, jestli jsou to 3 sklenky nebo 3 lahve. V případě 3 lahví týdně je to již prakticky nevyhnutelně závislost na alkoholu. Avšak i „pouhé“ 3 sklenky vína odpovídají lehké konzumaci alkoholu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
15.6.21 01:16
@Russet píše:
To se pleteš. Já si dám alkohol velmi nepravidelně. Ale kdyby dnes přestal existovat, nic by to se mnou neudělalo. Závislá rozhodně nejsem.

Dobře, ale z jakého důvodu ho teda piješ? Chutná ti? Pomáhá ti k uvolnění? Nebo jen tak z nudy, že si na něj vzpomeneš? To všechno jsou ale už důvody, značící jakousi závislosti… :nevim:
A kdyby přestal existovat, tak to s většinou nic neudělá, prostě by to museli přijmout, co by jim zbývalo. Jak říkám ale, za mě je to do určité míry v pořádku… Člověk není od své přirozenosti tvor nezávislý, ale naopak závislý…podle mě jsme závislí na spoustě věcí kolem nás, aniž by jsme si to připouštěli, či uvědomovali… Říká se, že závislí jsme, když si tu danou věc neumíme odepřít… Dobře, já budu pít víno třeba 3× týdně a nebudu si to chtít odepřít, protože k tomu nevidím důvod a je to zkrátka můj rituál a 3× týdně si ho chci dát… a někdo jiný bude pít víno každý den, ale když bude třeba, bude umět na měsíc vysadit… Není trochu paradox, že ten první případ bude označen za alkoholika, ač nepije každý den a ten druhý je vlastně v pohodě :lol: Za mě nemůže být první člověk označen za alkoholika, protože silná závislost, by mu nedovolila pít jen 3× týdně a zbytek týdne abstinovat ;) Podle mě to hrozně zjednodušujete.

• Citovat
  • Upravit
5099
15.6.21 05:58
@Anonymní píše:
@Tarena úplně v pohodě funguji. Domácnost naklizena, o dite se mi stará kolikrát i lip. Mám lepší naladu :palec:
A rozhodne se neopijim, jen si udrzuji tu příjemnou hladinku.
Ta sklenka dvě večer většinou padne.
To teď mám zase dny, kdy si jak jsem psala ucucavam už od obeda, ale pak jdem s malym ven na procházky apod ;)
Proste je to takovej muj trochu únik do lepšího světa ze stereotypní mateřský a “narocne” pece o mého syna. :palec:
Mám pak proste lepší pohled úplně na vše.
Den ukončuji cigaretkou na balkone nějaký a pěkný film. :nevim: jindy mě nenapadne si zapálit.
Jsem s malym “sama” takže občas mi tu někdo děla společnost nějaká kamarádka a teď již měsíc jeden fajn týpek :* :D

Pece o kazdy maly dite je narocna… Ale neumim si predstavit, ze bych kazdy den od obeda nasavala… 8o :think: Alkoholismus je celkem tichy smejd, malokdo si prizna, ze ma problem… Ty uz ho mas. Ja se jen divim, ze nemas strach, ze proste budes mit nejake opozdene reakce a reflexy..kdyz jsi vecne pod vlivem, s malym ditetem je hned nejaky prekvapko.. Navic to z tebe musi byt i citit.. No kazdyho vec, ja teda tomuhle pochlastavani neteleskam, ani mi to neprijde usmevny jako tobe. Za par let ti jatra podekuji, na cirhozu nemusis lejt vodku, a dalsi tvrdy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41209
15.6.21 06:17
@Anonymní píše:
@Tarena úplně v pohodě funguji. Domácnost naklizena, o dite se mi stará kolikrát i lip.Mám lepší naladu :palec:
A rozhodne se neopijim, jen si udrzuji tu příjemnou hladinku.
Ta sklenka dvě večer většinou padne.
To teď mám zase dny, kdy si jak jsem psala ucucavam už od obeda,ale pak jdem s malym ven na procházky apod ;)
Proste je to takovej muj trochu únik do lepšího světa ze stereotypní mateřský a “narocne” pece o mého syna. :palec:
Mám pak proste lepší pohled úplně na vše.
Den ukončuji cigaretkou na balkone nějaký a pěkný film. :nevim: jindy mě nenapadne si zapálit.
Jsem s malym “sama” takže občas mi tu někdo děla společnost nějaká kamarádka a teď již měsíc jeden fajn týpek :* :D

obávám se, že právě takto se může projevovat počínající alkoholismus -) udržovat hladinku, dostat se do pohody atd., vždyť to jsou přesně ty důvody, proč alkoholik pije. Byla bych s tím opatrná :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.6.21 08:32
@Petula306 píše:
To já si dám večer skleničku klidně každý den :nevim: a je mi jedno, jestli podle nějakých definic jsem alkoholik. Život je krátkej na řešení počtu skleniček týdně ;)
:potlesk: Konečně někdo s normálním názorem. Tady člověk napíše, že si dává denně skleničku k večeři a hned ho místní zaškatulkují jako alkoholika, nestíhám zírat. Podle mě problém nastává ve chvíli, kdy zapíjím své problémy a trápení (takovéto „ufff, musím si dát panáka, nebo mě z těch dětí klepne“) nebo když si nedovede představit ten den/týden bez pití.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20902
15.6.21 08:48

Tak na mě taky každej cuci jak na alkoholika a přitom prakticky nepiju. Dám si jen když jdu občas do hospody nebo na oslavách a svatbách apod. Pak si dám jen doma při práci a nebo jen tak doma v klidu u televize, nebo když se jede někam na kole nebo se jde někam na výlet, nebo když si Sednu jen tak v klidu na zahradě. Jako vubec nevidím problem, prakticky nepiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí