Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mokkk píše:
My to máme tak nějak podobně, jako ty. S tím, ale, že když bylo dceři jako tvým dětem, byly jsme na hřišti víc, asi každý druhý den (a den na zahradě). Taky jsem chodily na cvičení, do herny, plavat a na výlety. Teď je ráda, když se se mnou dostane na nákup nebo vyřídit pracovní věci. Na hřišti jsme tak 1× týdně. Ale pořád mi přijde sociálně zdatnější než já, takže o její socializaci se nebojím. Kamarády si najde do pěti minut všude. Mimochodem tahle kombinace - rodič tichý introvert, dítě těžký, neustále mluvící extrovert, mi dává zabrat. Takže za mě divná a uťáplá matka nejsi a na hřišti být nemusíš, pokud se ti nechce. Konzultováno i s odborníkemHlavně buď ty v pohodě, to je pro děti nejvíc.
Jak víš že tvoje dítě je extrovert? Ty se vyznáš v typologii od C. G. Junga?
@Anonymní píše:
Ahoj všichni, kdo máte doma prcky..máme rok a půl staré dítko…a já pořád ze všech stran poslouchám, proč nejedete někam na výlet, proč nejdeš s malou na písek a proč tohle a proč tamto.. Jsem tak hrozná a uťáplá matka, že nedopřeju svému dítěti prostě něco, na co má čas? Počasí stejně stojí za prd..a mmch představa, že mi jí na pískovišti písek, mě zas úplně nenechává v klidu. I když my jako děti taky žraly písekChodíme na procházky, doma si hrajeme, kamarádky resp. známé nemají čas. Já nejsem ten typ, co se pořád někomu vnucuje, jestli má čas a udělá si ho. To jsem už vzdala po několika pokusech.
Má to někdo taky tak?
A jak tedy vypadá Váš den? Podle popisu to chápu, že vstanete a jste doma a jdete max jednou denně tak na hodinu v kočárku na procházku. Přeci chození ven není jen o pískovišti. Je tolik věcí, které se dají venku dělat. A počasí… To budeš čekat do konce května až bude lépe? Ve školce/škole, budou také chodit ven téměř za každého počasí. Tak jen, aby tvé dítě znalo louže apod.
@Anonymní píše:
Ahoj všichni, kdo máte doma prcky..máme rok a půl staré dítko…a já pořád ze všech stran poslouchám, proč nejedete někam na výlet, proč nejdeš s malou na písek a proč tohle a proč tamto.. Jsem tak hrozná a uťáplá matka, že nedopřeju svému dítěti prostě něco, na co má čas? Počasí stejně stojí za prd..a mmch představa, že mi jí na pískovišti písek, mě zas úplně nenechává v klidu. I když my jako děti taky žraly písekChodíme na procházky, doma si hrajeme, kamarádky resp. známé nemají čas. Já nejsem ten typ, co se pořád někomu vnucuje, jestli má čas a udělá si ho. To jsem už vzdala po několika pokusech.
Má to někdo taky tak?
Když chodíte na prochazky tak kam jdete? Není důvod nevzit dítě na hřiště, může si pohrát s dalšíma detma.. Výletům teď zrovna moc přáno nebylo, tak nevím co tím tvoje okolo mysli, ze mas vzít dítě na výlet.
@Aduš8 píše:
Ja třeba na písek s dětmi nechodila, zajímá je to až teď, malé jsou 2 a synovi 3,5. Ještě loni ho jen vyhazoval z pískoviště. A jo, písku mi snědly hromady, jenže máme pískoviště na zahradě a druhý den v pleně to byl nářez. Chodila jsem s nimi jen občas do herniček, ale to tak 2× do měsíce. V zimě jsme chodili jen na krátké procházky, malá se bála sněhu a starší řval, kdykoliv se mu sníh dostal, kam neměl. Bobování ho bavilo, jen pokud s námi jel jeho kamarád. Já třeba zase nechápu, kde vzniklo to, že dítě musí být nejméně 2× venku za každého počasí.
A tedy jinak, před půl rokem, kdy byl dceři rok a půl, bylo nejlepší ji vypustit na ohraničeném a bezpečném prostoru. Nic cíleného ještě nebyla schopna pochopit, na výlety to tedy nebylo díky Coroně.
Kde vzniklo, že dítě musí být 2* denně venku? Já to chápu tak, že tím že je venku téměř za každého počasí, tak se přirozeně otuzuje. Ono chodit ven jen pri 18C, mírném slunečním svitu a za téměř žádného vánku není pro imunitu nic moc. Samozřejmě, že dítě přežije i max jednu procházku za týden, ale podle mě tím o dost přichází. Venku se dá dělat spousta věcí, může poznávat kde co. A velkým přínosem pobytu venku je to, že to dítě unaví. A za to mi vážně stojí, se 2*denně vykopat i do počasí, do kterého bych jako bezdětná nešla.
Tak je to na tobe, ja o co nepujde a ono o zo jit na jare na piskoviste? A proc ne, ja s malou odmala byla venku v kazdem pocasi, nebyvala nemocna, je otuzila, kdyz bylo fakt hnusne, tak aspon prochazka, adekvatne oblecu a a muze skakat v kakuzich apod..dite tohle vse rozviji, i kdyz by si jen na prochazce mela hrat s klackem v bahne, co furt doma..a pisek mi prijde v poho, tak bys jibholt mela na ocich a porad vysvetlovala, ze se neji, ona na to casem prijde sama. Spis mi to prijde, ze tobe se nechce, tak radsi vymyslis aktivity doma, jednou za cas proc ne, ale porad, pro takhke male dite je dulezite prozkoumavat svet, vnimat okoli, ostatni lidi, nejen domacnost..ale tak tvoje volba, zas jikdo ti nemuze mluvit do toho jak zit a v cem vychovavat dite, kdyz ti to vyhovuje..
@janickaIII víš, co je zajímavé? Já tady vždycky čtu, jak každá máma chodí nejméně 2× denně na hodinu v dešti či za slunečního svitu, ale v reálu takové mámy nepotkávám
kam s těmi dětmi potom chodí? A mimochodem, bavím se tady o rok a půl starém dítěti, se kterým jsem za hodinu schopna obejít blok, ne o čtyřletém. To už je o něčem jiném.
Btw jit ven neznamena jit jen na piskoviste, tak ji vem nekam do prirody do lesa, na louku, kmpotoku, kamkoliv, atbto mate pestre..ja nevim ni, ja jsem typ co je casto venku, uz odmala malou beru vsude, muzes ji vzit do lesa, postavit s ni z klacku domecek pro lesni zviratka, oomalunji ukazovat svet, vypravet ji o tom, jeste je mala, ale pokud se s tim seznami odmala, najde si k tomu cestu, tech aktivit co delat venku je tolik, nemusis jen na mestske hriste, co delate cely den zavrene doma?
@Aduš8 píše:
@janickaIII víš, co je zajímavé? Já tady vždycky čtu, jak každá máma chodí nejméně 2× denně na hodinu v dešti či za slunečního svitu, ale v reálu takové mámy nepotkávámkam s těmi dětmi potom chodí? A mimochodem, bavím se tady o rok a půl starém dítěti, se kterým jsem za hodinu schopna obejít blok, ne o čtyřletém. To už je o něčem jiném.
Tak asi zalezi kde zijes, zda jsi pojizdna atd. Ja teda kdyz jeste zila v Praze jsem jezdila donl sarky, do hostivarskeho lesoparku i mimo prahu, i vlakem, mhd, na kole..nerada v Praze ridim, rano snidane, udelat svacinu a jely jsme dle nalady, klidne na pul den i na cely, autem, vkakem co se mi chtelo.. Kdyz bylo osklive, tak na. prochazku, skakat v kaluzich, cokoliv..ono zas tech dni, kdy se fakt neda vyjit se ani projit, neni tolik..ty dny tak utekly..malanvecne cervene zdrave tvaricky, krasne znavena, jako mala mi nevydrzela doma, nudila se, hracky jinjako rok a pul starou nebraly, takze pro me byt doma bylo i za trest..
https://www.google.com/url?… tad jsou dobre tio jak zabavit mladsini starsi treba v lese, na netu je toho mraky..
No trošku uťáplá jo – ale ne kvůli tomu že neděláš to co ti dobré duše radí, ale protože se necháš znervozni těmi… dobrými dušemi… cizí děti se vždycky vychovávají nejlíp a každý má spoustu skvělých rad. To neznamená že ty to děláš špatně.
Poděkuj za názor a pošli jim klíčenku - tedy vysvětli že si vážíš jejich rady a chápeš to jako projev zájmu a péče, ale že si to budeš dělat po svém. Popřípadě se s rádci domluv na to, že holt budou tvoje dítko ví hlídat a dopřejí mu výlety dle jejich gusta - a ty si alesoň odpočineš.
nemusíš chodit na pískoviště (ale nezvrhovala bych to a obava z jedení písku je docela absurdní), nějaké velké výlety takhle malé dítě nezajímají. Na druhou stranu až bude slušné počasí a nižší promořenost mezi lidmi, tak na tom pískovišti můžeš potkat nové známé z okolí a taktéž batolaty, takže se z nich postupně můžou stát nové známé.
@Aduš8 píše:
@janickaIII víš, co je zajímavé? Já tady vždycky čtu, jak každá máma chodí nejméně 2× denně na hodinu v dešti či za slunečního svitu, ale v reálu takové mámy nepotkávámkam s těmi dětmi potom chodí? A mimochodem, bavím se tady o rok a půl starém dítěti, se kterým jsem za hodinu schopna obejít blok, ne o čtyřletém. To už je o něčem jiném.
Jak už tu psala @astoret záleží kde a jak žiješ. Já takových maminek potkávám docela dost. Ale naše „výlety“ jsou přesně do lesa, k rybníku, apod. Na hřiště se stavíme většinou na chvilku cestou do lesa. A takhle jsme chodili ven od narození. A právě v tom roce a půl jsme začali chodit dál a na rybníky apod. Kolem domu by se děti brzy unudily.
Příspěvek upraven 17.04.21 v 08:47
@Aduš8 píše:
Tak já mám třeba pořád kočár. Já zas nechápu, co doma bez zahrady a balkonu. Aktuálně mi vyhovuje dopoledne doma, hygiena, poradna snídaně a čerstvý oběd a ve dvě ven a tam jsme 4 hodiny. Tři sousední vsi spojené cyklostezkou, rybník, koně, ovce, 12 hřišť.
Ale zas aby to tu nebyl teror od „chodicek ven za každého počasí“
dělej si to podle sebe. Mě takhle někdo říkat co mam a nemám, tak brzy pochopí, že tudy cesta nevede. Pokud tobě i dětem vyhovuje vás režim, pak nic nemen. ![]()
@janickaIII no vse je o ni, musi se naucit byt vic asertivni, proste takhke zijem, je to nas zivotni styl a menit ho nechceme, vyhovuje nam sedet doma, ale je absurdni psat, ze pocasi neni na to jit ven, proate se ji nechce, tak ok, ma to tak, ja jsem opak, ale moje mamka..ta byla tteba rada doma, vylety ji nebraly, cestovani, nic..mozna proto ja jsem opak, protoze ja id detstvi miluju byt venku, cestovat..zas pokud na to zakladatelka neji, tak proc ne, ale kohla by to zkusit kvuli prckovi, treba by mu to venku prospelo vic nez doma, jednou za cas, ne denne, ale treba taky ne, treba je to dite conifoukne a rve, co my vime. ona musi vedet co a jak a je vcelku fuk kolik matek ji tu napise, ze pro ne utapla je, ze sedi doma..ale taky spousta matek to ma takhke, takze ve vysledku je fuk co si kdo mysli, ale uplne..