Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já režimová nejsem, mám ráda spíš neuspořádaný den, ale v tom co popisuješ v úvodním příspěvku nevidím problém, nejeví se mi to jak důvod pro to se sebou něco dělat, pokud to tedy nevadí tobě samotné. S manželem bych si sedla a pořádně o tom promluvila, jestli je péče o děti především na tobě, tak my přijde fér, aby to celkově bylo režimové dle tebe. Pak bych dohodla „vyjímky“, tj. co a kdy může otec změnit. Nař. spaní o nějakou dobu později v určité dny, odpolední návštěva, v pozdějším čase. Zkrátka tak, abys ty věděla, kdy můžeš počítat s „výpadkem“ režimu, takové režimové rozvržení nerežimu ![]()
@pettta To by mi taky vadilo… zkus najit pricinu, proc režim a pravidla tolik potrebujes.
@Sexynohy nechci menit rezim, jen bych chtela zmenit sebe v tom smyslu, aby me tak nerozhazovaly vykyvy
. Bonusem by byla spontalnnost ve, napr. Rano se rozhodnout, ze dnes nepojedeme na nakup, jak jezdime obvykle treba ve stredu, ale zajdeme si na zmrzlinu a nakoupi se ve ctvrtek
. Do teto miry sama sebe stvu, ze se hur adaptuju na zmeny. Ne ze bych to hned odpiskala, ale v prve chvili nikdy moc nadsene nevypadam.
No, budu na sobe pracovat. Docela me povzbudilo, kolik je tu rezimovych zen, ze v tom nejsem sama. Taky se trochu upinam k tomu, ze az deti povyrostou, bude to zas o chlup lepsi, nebudeme krajet den do nekolika bloku.
Diky vsem
@pettta Těžko říct no, já jsem nikdy žádný režim nezaváděla, nechce se mi pořád sledovat hodiny jestli už je čas na to a nebo na to. Jsi pak otrokem času
Chápu že je to těžké když to tak máš od mala ale zkus se na pár dní vykašlat na čas, nesleduj nic, neplánuj nic a zkus nechat plynout den jen tak. Uvidíš že ti bude hned lépe.
Na lidech, co mají režim a chodí včas, si toho cením. Nemyslím si, že by ses měla nechat vymanévrovat do pocitu, že je to špatně a přizpůsobovat se flegmatikům a chaotikům. Děti naopak režim potřebují, to už je dnes prokázáno. Je fakt, že když jsi z toho nervózní, není to dobře, ale to je asi cesta, jak si zkusit režim udělat v nějakém rozmezí +- půl hodiny, co by tě tolik nemuselo stresovat. Já i když bych mohla oběhat denně deset návštěv, tak to nedělám, naplánují si v hlavě zhruba týden a vše stíhám. Neexistuje, že bych např. nestihla dat malou spát, že by nedostala oběd, nebo nebyla večer do devíti v posteli. Když chce přijet návštěva v nevhodnou dobu, zkusím třeba oběd posunout, nebo navstevu zruším. Nedělám nic tak neobvyklého, že bych nedokázala odhadnout, jak dlouho mi to asi bude trvat. Umím pochopit, proč to tvému muži vadí, on totiž opravdovou odpovědnost za děti nevnímá a je mu putna, že budou večer pretažené. Nejsem fanatik, ale třeba když jel manžel s malou na návštěvu ke tchanovcům a já mu řekla, že má dvě hodiny, ale manžel si misto odjezdu dával ještě třetí kafe a že je ještě čas, tak si to příště radši rozmyslel, když vezl domu v autě řvoucí dítě. ![]()
Já jsem nerežimová matka, režim by mě upřímně zabil a s tebou bych nevydržela
Můj otec je přesně režimový. O víkendu oběd ve 12, každou neděli koupel v 17:00, večerní káva 20:00. Těch 20 let soužití mi stačilo. Raději k nim na oběd nejezdíme, ve 12 bychom na značce prostě nebyli a ve 12:03 už bych měla sms kde jste. My o víkendech obědváme klidně ve 2, nebo taky vůbec. Prostě jak se nám chce. Děti taky nejsou režimové. Spí, když jsou unavené, jedí, když mají hlad. Já si ten režim neumím v praxi představit, každý den nemáme stejný. Mladší chodí spát podle toho, jak se budí ráno. Někdy vstane v 7, jde spát v 9, dnes vstávala v 8,15, tak šla spát 10,30
Měla jsem režimovou kamarádku a nic moc. Někam jsme šli a ona koukala na hodinky a hlídala čas, protože ve 12 musí jíst a ve 12,30 dítě spát. Já jedu tzv. na pohodu
Pak vybočení z režimu je pro děti peklo a jsou z toho nervózní. Co poradit, hoď se do klidu, neřeš čas, nesleduj hodiny ![]()
Jsem anti režimová, mně stresuje, když má být vše ve stejnou dobu.
Občas bych chtěla trochu toho režimu, ale nevím, jak na to
@pikola píše:
Já moc nechápu, když chodí děti někomu spát v 6 nebo v půl osmé, v kolik vstávají? Protože mě by to třeba v 6 zabiloJá trvám na tom, aby dítě bylo nějak ve stejný šas v posteli, ale jestli je to plus mínus pul hodiny je mi jedno. To samé jídlo, o víkendu obědváme třeba v půl druhé
Dítě chodí spát kolem desáté večer a vstáváme v 9. Co bych dělala v 6 ráno? To by mě zabilo
A jak to vy chaotické a nerežimové matky dáváte, když dítě nastoupí do školky a pak do školy? Tam se režimu nikdo nevyhne.
@divine woman píše:
A jak to vy chaotické a nerežimové matky dáváte, když dítě nastoupí do školky a pak do školy? Tam se režimu nikdo nevyhne.
Tak máme režim i ve školce, se školou se to posune když bude muset vstávat brzy
Teď vstává mezí 7.30-8 a usíná kolem půl desáté, někdy spí do devíti. Dát jí spát v 8 mi prostě neusne
Nevim co na tom davat ci nedavat. Do skolky jsem vodila bud ja nebo moje mamka nebo chuva, kluci vstavali mezi 7 a pul 8 a do ctvrt na 9 byli ve skolce, mame ji za rohem. Do skoly to taky maji kousek a vstavaji cca v 7. Pozdni prichody nemaji. Mladsi zaspal asi 2× za 5 let, starsi ani jednou. Ja taky nechodim do prace pozde. Pracuju od konce materske, na rodicovske jsem prakticky nebyla. Pracovni dobu mam cely zivot naprosto nepravidelnou a kazdy mesic jinou, mivam do vecera i vikendy.