Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jsem od listopadu na rodičáku a byla jsem se podívat v práci a donesla si domů výplatnice a tam mám, že mám letošní dovolenou 25 dní
loňskou a předloňskou jsem si všechnu vyčerpala a následně nechala proplatit hned po skončení mateřské a nástupu na rodičák. To mám nárok na další dovolenou, když jsem doma??asi je to blbost, že??
no hlava mi to nebere ![]()
Ano, pokud jsi zaměstnaná a na rodičáku, tak máš nárok na proplacení dovolené, já to mám taky tak
@alena36 Ali dovolená naskakuje jen při PPM, nebo-li mateřské, ne při rodičovksé dovolené…jako že bych tři roky každý rok pak čerpala 20 dní to nee, jen snad ve školství??? to jsem už od někoho slyšela, ale nevím co je na to pravdy ![]()
Příspěvek upraven 03.06.13 v 21:52
Však oni ti jí taky na konci roku pokrátí na 0, neboť neodpracuješ žádný den-ale kdyby si třeba nastoupila v půli roku, tak budeš moci vybrat půlku té dovolené (třeba 10 dnů z 20)
@Taara69 jj to bude ono
že tam bude celá, ale pak na konci roku 0 když budeš dál na RD ![]()
JJ, mám to taky tak, jsem státní zaměstnanec, takže tam to takhle vykazují každý měsíc ![]()
@Taara69 takže jestli to dobře chápu, nikomu dovolená během RD nenaskakuje? Onehdy jsem si psala s jednou p. učitelkou a ta to právě tvrdila, že neví jak je to možné…říkám si aha, asi vyjímka, že mají prázdniny či co
tak teď je mi to jasný, já totiž výplatice nedostávám, naposled při čerpání dovolené po ppm ![]()
No sem si to myslela, že nám prachy nedaj jen tak, ale bylo by to fajn
děkuji za odpovědi ![]()
@Taara69 píše:
Však oni ti jí taky na konci roku pokrátí na 0, neboť neodpracuješ žádný den-ale kdyby si třeba nastoupila v půli roku, tak budeš moci vybrat půlku té dovolené (třeba 10 dnů z 20)
To si myslím, že není pravda.
Pro tyto účely se mateřská dovolená (ne rodičovská) považuje za výkon zaměstnání. Takže to naskočí jako odpracovaná doba a za tu je nárok na dovolenou na zotavenou.
Po skončení mateřské je nutné zaměstnavatele požádat o čerpání dovolené na zotavenou. Ta může běžet zároveň s rodičovskou dovolenou a tedy s pobírání rodičovského příspěvku. Takže jsi na rodičovské a firma ti zaplatí dovolenou. Jen do té žádosti je důležitá ta formulace „čerpání dovolené“ a ne „proplacení“.
@Titty ale tu už sem vyčerpala s nástupem na rodičák loni v listopadu.
V tom článku, jak dávála odkaz @alena36 je to docela dobře vysvětlené.
Jenom tedy doufám, že se nic nezměnilo, já takto naposledy čerpala dovolenou v roce 2011, článek je z roku 2007.
@MickyG v listopadu 2012 sis vyčerpala dovolenou za rok 2012. Od listopadu 2012 do května 2013 jsi byla na mateřské dovolené (tedy pokud máš nárok na čerpání PPM???). Těchto 6 měsíců se bere, jako že jsi je odpracovala a máš tedy za tu dobu nárok na dovolenou za rok 2013.
@Titty mě v listopadu skončila mateřská a začala rodičovská a tu dovolenou sem už vyčerpala s nástupem na rodičák