Jsem spravedlivá? Peníze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20767
9.2.16 10:00
@terrka83 píše:
Přesně tak, každý druhý má hypotéku na x let. To chcete říct, že mají 20 až 30 let škudlit a nedopřát si žádnou radost? Ani dovolenou, nic? Jen kvůli toho, že mají hypotéku? To je podle mě dost blbý názor, pokud ti lidé mají na splátky a řádně hypotéku platí, tak nechápu proč z toho, co jim zbyde, by si nemohli udělat radost

Přesně tak, já bych se zbláznila, kdybych si nemohla nic dopřát, i kdyby to měla být maličkost, protože by moc peněz nebylo, ale proboha život je od slova žít, ne přežívat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
9.2.16 10:00
@MiskaMra píše:
Me slo jen o to jak mu vysvetlit, ze je dulezite nejdriv uhradit zavazky a pak si udelat radost, ja nu prece nebranim, me jde o princip ne o prachy jak se nektere snazite naznacit. Ale asi jsem napsala spatne. Nechtelo se mi ho hned resit s kamaradkama :(

Ale vždyť on to tak dělá ne? :nevim: Hypotéku splácí, režii bytu platíte, jídlo máte, v prodlení žádném nejste, tak si přece závazky platí, ne? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
488
9.2.16 10:02

@MiskaMra Jdi si koupit nejake pekne botky za 3000 a dal to neřeš :) Pokud hodne vydělává jak píšeš, tak je zbytečne řešit to, ze utratil 3000 za jeho koníček. On ti snad zakazuje aby jsi si koupila neco pro sebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.2.16 10:02
@MiskaMra píše:
Regina hero: bohuzel jste mě nepochopila, slo mi jen o to jestli to já nevnimam blbe, treba mu krivdim co já vim. Poprosila jsem o nahled nic vic. Tim, ze si kupuje kazdy mesic kraviny a pak vytahne z rozpoctu spolecnyho penize na odhadce, poplatky tykajici se bytu, kterej neni muj mi vadi, tak jsem chtela jen vedet jestli nu nahodou neublizuju, kdyz chci po nem, aby cast vzal z brigady

společný rozpočet je společný rozpočet, takže to beru tak, že se z toho hradí vše potřebné… a kapesné má každý teda určené k tomu, aby si udělal radost… pokud to chybí ve společném rozpočtu, je chyba v tom, jak je udělaný společný rozpočet, a ne v tom, za co se má utrácet kapesné…
Asi byste si v první řadě měli promluvit a ujasnit, co se z čeho bude hradit… když už jste teda spolu, tak to brát jako rodina a sepsat všechny příjmy, sepsat všechny výdaje a uvidí se, kolik zbylo…
S těmi dluhy v úvodu jsem to chápala tak, že má dluh skoro milion a nemá ho z čeho splácet… ale teď je vidět, že má na splácení i na to ostatní… takže to chce jen upřesnit třeba ty budoucí výdaje a dělat na ně rezervu… ale hlavně si to ujasnit dopředu… a domluvit se spolu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
9.2.16 10:03

O svatbu mi fakt nejde, sam me pozadal o ruku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
9.2.16 10:05
@MiskaMra píše:
Me slo jen o to jak mu vysvetlit, ze je dulezite nejdriv uhradit zavazky a pak si udelat radost, ja nu prece nebranim, me jde o princip ne o prachy jak se nektere snazite naznacit. Ale asi jsem napsala spatne. Nechtelo se mi ho hned resit s kamaradkama :(

Trošku potíž je, že jste se dohodli, že ty peníze z brigády budou „jeho“.
Napadá mě jediné - mile mu sdělit, že ty poplatky za prodej bytu jsou taky „jeho“ a že čekáš, že si to z té brigády uhradí. Ovšem čekala bych tóčo.

Stejně tak bych se snažila mít podobné kapesné, protože nerovnost v tomto vztah solidně rozhlodá. I za cenu, že bych na konci měsíce sdělila, že halt není na jídlo (a odkráčela bych se najíst k mamince či kamarádce, kam jsem si své kapesné ulila).

Pokud chcete vést společnou domácnost, tak si myslím, že by měly být společné všechny příjmy nebo velmi jasně oddělené hranice mezi společným a „jenom mým“. ty hranice každý nedá (já třeba ne) a chce to na obou stranách dosti finančně i právně vyspělé partnery. Kdyby se jeden „jenom ve své“ části dostal do dluhů, tak ten druhý nejspíš pomůže…

Sama jsem teda byla po nepříjemných zkušenostech finančně poměrně drsná, nechávala jsem si podepsat i jakési uznání dluhu (co jsem se vdala, tak je to fuk, neb máme SJM). Asi bych to po něm v případě rozchodu moc nevymáhala, ale jako psychologická páka na zodpovědnější jednání by to v tvém případě mohlo být dobré.

Ono je celkem lehké být tolerantní, klidný a pohodový, když počítáš s tím, že za tebe někdo vždycky zaplatí a tebe to bolet nebude…
Souhlasím s holkama v tom, že svatbu bych hodně moc zvažovala - pokud má přístup, že chce všechno hned, může tě zatáhnout do pěkně hnusných dluhů. A nepočítej s tím, že dospělého chlapa předěláš. Nebo že se musíš dozvědět o všech půjčkách, co si nabere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
9.2.16 10:06

Ale on má to z brigád na své osobní potřeby, koníčky apod. ne na odhadce nemovitosti nebo nevím co, to se platí z těch provozních peněz, u vás společných. Dohodli jste se tak, tak co po něm teď chceš? Jestli vydělává tolik, své závazky a všechno si zaplatí, tak tři tisíce na koníčky nejsou závratná částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
9.2.16 10:12

@radkka vidím to tak, že se dohodli pěkně blbě a zakladatelce to teď, co si to uvědomila, vadí. taky by mi to vadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
9.2.16 10:12

To mi přijde, jak kdybych teď manželovi řekla, že tu technickou, která se teď bude dělat na jeho autě (ano, to je jenom jeho auto), si má zaplatit ze svých peněz, který si má jít vydělat někam :nevim: Si rozmysli, jestli teda chcete společné finance nebo ne. A hlavně si taky uvědom, že až on zaplatí ty zanedbatelné částky za odhad a přepis bytu, tak do toho rozpočtu přibyde jeho plonkových 12.000,– měsíčně - ty mu necháš jako jeho vlastní nebo je budeš počítat jako součást rodinného rozpočtu? :think:

• Citovat
  • Upravit
29350
9.2.16 10:14

@Tunrida tipla bych si tu druhou variantu ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
9.2.16 10:16

@MiskaMra Pokud jinak nemáte problémy a klape to, tak bych si muže asi nechala :mrgreen:
Svatbu bych posunula na dobu, kdy prostě nebude mít žádné dluhy. Svatbou za ně přebíráš odpovědnost i ty. Pokud vedeš kasu, tak si nech taky nějaké peníze pro sebe, ale smiř se s tím, že on jiný nebude. Taková ta potřeba okamžité radosti je vlastnost, která se pravděpodobně nezmění. Připadá mi naprosto normální, aby si platil náklady za svůj byt ze své brigády, není na tom nic nespravedlivého, pokud získané peníze použije na úhradu svého dluhu, na kterém ty nemáš podíl.
Pokud se bojíš, že nadělá další dluhy, nechte si zúžit SJM, sice tě to dnes tolik neochrání, ale aspoň něco. Ale dokud má dluhy, tak si ho prostě neber.

• Citovat
  • Upravit
20767
@Knihomyš píše:
@radkka vidím to tak, že se dohodli pěkně blbě a zakladatelce to teď, co si to uvědomila, vadí. taky by mi to vadilo.

Já nevím, my tohle neřešíme, máme společné peníze na provozní náklady, zbytek si každý platí ze svého, já tak spokojená jsem a manžel předpokládám také, vydělává víc, tak ještě aby nebyl :mrgreen:
Však ono až splatí dluhy, tak jejich společná kasa bude výhodnější pro zakladatelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52

Raddka: o vanocich to bylo 4500 jen na jeho konicek, v unoru si vzpomene, ze bude konecne resit byt a na to ma doplacet rodinny rozpocet. Ale budiz, to spolecny financovani asi prehodnotim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.2.16 10:19

@MiskaMra ty nemáš žádné koníčky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
9.2.16 10:20

@Aries6