Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@MiskaMra píše:
Nikde jsem nepsala, ze bydli u me zadarmo. Cisteho do domacnosti jde z jeho vyplaty 17 tisic 12 jsou naklady na dluhy. A i já mam vyplatu. Mame to spolecne, do vztahu jsem sla s tim ze ty dluhy ma, a letos je mit nebude byt s hypotekou je již v prodeji a uhradi se tim cela hypoteka, nic nezbyde. A pujcky co ma se letos doplati ma asi tri. Bytu se ja vzdavat nehodlam, mam dite, pokud by jsme sli do manzelstvi bude uz vse vyrovnano, snad prime jedne a i ta do konce roku nebude. Ja vam Dekuji za nahled, ale chtela jsem spis vedet jak resit situaci a ne ho hned vyhodit z bytu
Tady jsi nemohla nic jiného čekat. Já si myslím, že člověk potřebuje nějakou radost v životě a jestli si koupi pruty za tři tisíce, holt si je koupil. Lepší spokojenej chlap na rybách než vystresovanej protivnej nervák. Jestli jste byli dohodnutí, prostě se choval dle dohody. Musíš formulovat dohodu novou.
Reakce typu „Vyhoď ho z bytu.“ nebo „Zruš svatbu.“ mi přijdou opravdu přehnané. Chlap má hypotéku na byt a hned je z něj ve vašich očích nezodpovědný darebák.
Která mladá rodina má v dnešní době v kapse ze dva miliony, aby si koupila z fleku např. třípokojový byt ve městě?
Navíc, asi se s partnerkou dohodli, že chtějí bydlet spolu, takže on byt prodá a zbaví se hypotéky = bude bez dluhu. Pokud by si ho paní vzala, neznamená to, že přijde o ten svůj byt. Je její.
Měsíčně splácí vše co má, ví že dluhy tímto tempem letos splatí, plus partnerce dává 17 tisíc na chod domácnosti, což podle mě pokryje veškeré měsíční náklady na bydlení a možná i jídlo. Aby si mohl sem tam něco dopřát, chodí po práci na brigádu.
Paní má svoji výplatu, takže kdyby chtěla, může si tu radost udělat taky, ne?
Jediné co bych si pohlídala je, aby si přítel běžně nekupoval každou blbost na splátky.
Souhlasím s tím, že v rodině jsou důležitější věci než finance. Zvlášť pokud má muž dobrý vztah s nevlastní dcerkou. Ne každý chlap takhle dobře přijme cizí dítě - vlastní zkušenost.
Zakladatelce přeji pohodový život s budoucím manželem bez hádek. ![]()
@MiskaMra píše:
Nikde jsem nepsala, ze bydli u me zadarmo. Cisteho do domacnosti jde z jeho vyplaty 17 tisic 12 jsou naklady na dluhy. A i já mam vyplatu. Mame to spolecne, do vztahu jsem sla s tim ze ty dluhy ma, a letos je mit nebude byt s hypotekou je již v prodeji a uhradi se tim cela hypoteka, nic nezbyde. A pujcky co ma se letos doplati ma asi tri. Bytu se ja vzdavat nehodlam, mam dite, pokud by jsme sli do manzelstvi bude uz vse vyrovnano, snad prime jedne a i ta do konce roku nebude. Ja vam Dekuji za nahled, ale chtela jsem spis vedet jak resit situaci a ne ho hned vyhodit z bytu
no, v tom případě bych mu ale nevyčítala, když s platem 29000 si ještě přivydělá trojku a koupí si něco na ryby. Příští rok, až doplatí půjčky, tak budeš mít k dispozici celých jeho 29000, takže bych mu nechala volnou ruku na jeho 3000 navíc. psala jsi, že spoluplatíš jeho dluhy, bydlí u tebe v bytě…takhle to zní krapet jinak.
Fajn, dekuji za odpovedi, zjistila jsem, ze mi jde jen o penize a chudaka muzskyho dru z kuze, jeste dnes se mu omluvim. Za rozumne odpovedi dekuji ostatnim take dekuji ![]()
@MiskaMra píše:
Raddka: o vanocich to bylo 4500 jen na jeho konicek, v unoru si vzpomene, ze bude konecne resit byt a na to ma doplacet rodinny rozpocet. Ale budiz, to spolecny financovani asi prehodnotim.
Mně to přijde právě jako problém vaší domluvy, on to dělá tak, jak jste se dohodli. My dáme každý kus své výplaty na jednu hromadu, z toho se platí inkaso a jídlo, zbytek - naše osobní potřeby jdou z toho, co nám zbylo na našich oddělených účtech. Jinak na dovolených, večeři apod. nepůlíme jako šílení, to platí manžel, protože vydělává víc a stojí si za tím, nerada, ale smířila jsem se s tím ![]()
@radkka každý nechť to má, jak mu vyhovuje. ale tvářit se, že něco musí být nastavené věčně stejně, protože se na tom někdy bez předchozí zkušenosti a domyšlení důsledků dohodli, mi přijde špatně.
Je otázka, jestli to bude fakt výhodnější. Aby chlapci nenarostla křídla, že je konečně bez dluhů a nezačal si teprve pořádně dopřávat
Trochu pochybuju, že by těch 12 litrů zakladatelce předal se slovy, aby si měsíčně něco koupila aspoň za čtyřku jen pro sebe. Plus by jí teda mohl vrátit těch 40 tis za kotel a to, čím se podílela na splátkách (pokud se podílela)…
Jako smysl má buď mít společné všechno nebo to mít oddělené důsledně a promyšleně. Ne že dluhy jsou společné a příjmy zvlášť.
A proč ten byt teda prodává??
Když ho pronajímá - předpokládám, že z pronájmu uhradí hypotéku a dost pravděpodobně i inkaso… Proč ho chce prodat, když na tom vůbec nic neutrží?? Těch ostatních dluhů ho ten prodej nezbaví. Tohle nemá logiku. Až tvoje dcera vyroste, může zůstat bydlet ve tvém bytě a vy dva spolu pak můžete jít do toho jeho bytu - který do té doby „platí“ podnájemník, takže vás finančně nebolí…
Jasně že nejsi jeho maminka. Ale jsi jeho partnerka - a plánuješ být jeho manželka! Tzn. zásadní a důležitá rozhodnutí řešíme společně.
Trochu se bojím, že on se chová jako malej spratek - a tobě předhodil, že nejsi jeho matka, ať mu do toho nekecáš…
A svým způsobem ho zachraňuješ, takže se jako maminka chováš…
Je mi líto, že tu čteš, co tu čteš - zní to dost tvrdě. Ale věřím, že ani jedna z nás to nemyslí zle. A taky věřím, že s odstupem to pochopíš. Sama cítíš, že to s těmi penězi není úplně v pořádku, proto jsi sem psala. A jak vidíš, tak většina tady si myslí, že ne, v pořádku to s těmi penězi není.
Já už mám s chlapama svoje zkušenosti a upřímně - nikdy bych nepřistoupila na to, aby (zadlužený) chlap, který má svůj byt, ten svůj byt jen tak prodal a ještě na tom prodělal. Rozprodávat majetek můžete kdykoli, ale nakupovat ne. A taky se může stát, že až budete potřebovat, už vám hypotéku nikdo nedá…
Holka, mysli taky trochu na sebe a na svou dceru!!!
Ten byt se může splácet sám z toho pronájmu - přece není žádný důvod k jeho prodeji. Ty ostatní dluhy to nijak neovlivní.
Chceš se vdávat, já tomu rozumím. Ale tak si ještě rok počkej. A když bude bez dluhů, uvidíš, jak umí hospodařit…
@Knihomyš tak zakladatelka píše, že kromě toho kapesného mají ty zbylé finance společné a hospodaří s nimi ona… takže jak potom chceš mluvit o nějakém podílení na splátkách a podobně? To se zpětně dost blbě pitvá… jako že tohle mlíko jsem koupila ze společných peněz ze svého, ale tamten chleba je zase za tvoje prachy… ![]()
@MiskaMra píše:
Fajn, dekuji za odpovedi, zjistila jsem, ze mi jde jen o penize a chudaka muzskyho dru z kuze, jeste dnes se mu omluvim. Za rozumne odpovedi dekuji ostatnim take dekuji
hele, mluvit je základ vztahu…řekni mujak to cítíš. Že peníze na koníčky ano, jeho kapesné ano, ale teď nastala mimořádná situace, kdy se prostě musí platit odhadce a já nevím co, vlastně proto, aby se pokryly jeho dluhy, peníze v rozpočtu chybí, tak bys byla ráda, kdyby teď odložil nakupování pro radost a tu brigádu použil na to, co teď musí navíc uhradit.
@Taciras píše:
Nevdávej se. Podle NOZ si s ním bereš i jeho dluhy. Skoro mega, no ty jo! Neříkám, abys ho opustila, to ne, pokud vám to jinak klape, není důvod. Ale jestli tě má rád, tak to pochopí, řekni, že si ho vezmeš, až si vyřeší své závazky. Mimochodem, svatba taky není úplně zadarmo…
ale nebude mít, prodá byt, který už je v jednání, ten prodej, do konce roku doplatí všechny úvěry a přinese domů třicítku bez dluhů a na své kapesné si vydělá bokem. Proč by se proboha neměla vdávat a on by měl být rohatec?
@MiskaMra kdyz mel kdysi davno muj manzel, tehdy jests pritel, podobne stanovisko k utraceni penez, nelenila jsem a vzdy si take koupila neco stejne draheho. Dvakrat nebo trikrat jsme nevysli, on musel pujcit penize od sve mamy( rudej hanbou az na prde.li) a od te doby je v utraceni rozumny a nakupy o vyssich castkach spolu resime( jeho i moje). Penize mame od zacatku vztahu spolecne.
@Regina Hero jojo, určitě by se to zpětně pitvalo blbě. ale pokud chceš oddělovat, tak všechno nebo nic. osobně jsem pro společnou hromádku a zhruba stejné kapesné.
ale přístup „moje dluhy hradíme ze společného, kotel do mého bytu (který použiju na úhradů svých dluhů) zaplatíš ty, ale co mám z brigády je jen moje“ mi přijde k nas*
Jinak urcite nejsem proti tomu, aby si chlap udelal radost.ale mel by na to treba umet usetrit, prip potom nekvicet, ze ma k obedu tri dny po sobe burtgulas, protoze nejsou penize.
@brko ![]()
lituju, že takto jsem nejednala v šerém dávnověku, kdy si ex jezdil „za své peníze“ na relaxační pobyty a mně stěží vycházelo na jídlo. omluvou mi je, že jsem byla mladá, nezkušená a nebylo emimino.
@Knihomyš neber to jako „co mám z brigády“, ale jako předem dohodnuté kapesné (a to tedy v takovém případě je jeho), stejně jako kdyby si kapesné v dala stranou zakladatelka (taky by se jí dostalo rady, že to je jen její a chlapovi do toho nic)…
Beru to podle nás, společné je společné… jasně, že většinou a u žen na mateřské téměř vždy, do společné kasy přispěje jeden víc a jeden výrazně méně… ale když už se tak dohodli, tak je blbost najednou tomu druhému nasazovat psí hlavu a nadávat… pokud se mi něco na tom zvoleném systému nelíbí, tak to řeknu a řeším hned…