Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Etcetera78 píše:
No, já bych řekla - buď nech příbuzenstvo, ať si konflikty s dcerou řeší sami, nebo se postarej, aby „neotravovala“ - ano je to malé dítě, ale strýcové a tety mají právo na klidnou večeři a nerozhrabaný koláč. Když vidíš, že jim něco není příjemné, tak buď zakroč včas tak, aby byli všichni spokojeni, nebo to nech na nich
To mi přijde jako velmi rozumné řešení.
Ano, myslím, že vztahovačná jsi..Pokud několikrát do hodiny dcera chtěla čokoládu - tak se reakce švagra nedivím. Jsem babičkou malých vnuček, žádné loudění o něco neznám, pochodily by asi větou podobnou..
Dřív mi to taky vadilo, ale tiše jsem to zkousla, teď jsem za to naopak vděčná, protože co jim řikám je, tak je jim u zadele, když je okřikne někdo jiný, tak jsou aspoň vykulený a chvilku nechají nežádoucí činnost.
@Aubrys no sorry ale kdyz se ho zeptala X krat, mela jsi ji vcas stahnout, uz neni mimino a holt uvidi ze ne kazdej je tutununu
Asi takto, to „jsi natvrdlá…“ to by mi vadilo hodně. K tomu koláči, u nás by k tomu třeba nedošlo, protože kdyby malá začala hrabat na stůl, kde je nakrájený koláč, první kdo bych zasáhla já s tím, že se to nedělá (a to jsou malé necelé 2, u 4 leté to beru jako samozřejmost, že to ví). Pokud to byl kus koláče na jejím talířku, tak bych jí upozornila, že se jí vidličkou, ale nějak se v tom nebabrala…pouze bych upozornila mamku, že to chce více trpělivosti. Každopádně je vidět, že to myslí dobře, viz. to že jste to řešily za zavřenými dveřmi a ne před malou ![]()
Tak jinak, byla to rodinná oslava a děti tam různě pobíhaly. I dcera od švagra. Jen mi prostě nepřišlo, že neusnesl situaci no
A druhý den moje dcera dostala svůj kus koláčku, jako snídani. Nikomu do jídla nehrabala, to bych jí samozřejmě pokárala taky.
Příspěvek upraven 08.08.16 v 12:51
No možná tušíte, že je vaše dítě nevychované a tak startujete, když to okolí vidí taky, protože si to prostě nechcete přiznat.
Hyperaktivita je závažná neurologické porucha, ne to, že kašlete na výchovu.
@Etcetera78 píše:
No, já bych řekla - buď nech příbuzenstvo, ať si konflikty s dcerou řeší sami, nebo se postarej, aby „neotravovala“ - ano je to malé dítě, ale strýcové a tety mají právo na klidnou večeři a nerozhrabaný koláč. Když vidíš, že jim něco není příjemné, tak buď zakroč včas tak, aby byli všichni spokojeni, nebo to nech na nich
Tak s tímto doslova a do písmene souhlasím ![]()
Moje švagrová nemá problém s tím, když jejímu podobně starému dítěti řeknu, že do koláče nebude sahat rukou a dám mu do ruky náčiní. Ještě mi poděkuje, že tam od miminka nemusí letět sama. Každý to máme holt jinak.
Pokud ti to vadí, postarej se o to, aby tvoje dítě neotravovalo okolí a nehrabalo se v jídle jako bába v koksu.
@catherine100 Vy jste mě špatně pochopila. Nechci aby se na děti mluvilo jak na „troubu“, to jsem nikde nepsala, jen Vy, už v několika příspěvcích. Jen ten výraz „jsi natvrdlá“. Ale v pohodě, dík za názor.
@Aubrys Na výrazu jsi natvrdlá mě osobně nepřijde nic závadného… pokud ji to říkal několikrát a přišla znova, tak to nebude daleko od pravdy.
Chapu, jak to myslis, i kdyz jsi to asi nenapsala uplne stastne.Me nedavno houkla kamaradka celkem ostre na dcerku (rocni) at neleze do kaluzi. Pritom ja jsem ji nic takoveho nezakazala, bylo teplo, na nohou stare sandalky..Jeji deti staly opodal a koukaly.Tak jsem to resila okamzite tak, ze jsem ji rekla, ze ja jsem ji to dovolila a tudiz nechapu, proc na ni krici. Z jejiho pohledu mozna taky spatne vychovavam (podobny problem jako s tou buchtou),pro me je zase ona upjata. Pokud ale tva dcera hrabala do spolecneho talire ci na buchtu nekoho jineho, mela jsi ji uz davno okriknout ty.Ono vymlouvat se na divocejsi dite je sice super, ale vychovavat musite predevsim vy, a nemusite se pak divit, ze se to snazi delat pul vasi rodiny ![]()
@radkka Koláček dostala druhý den svůj „extra“, ten nebyl na stole položený, jakože je k mání, pro všechny ![]()
@j.a.n.i1 Že se dospělej chlap nedokáže ovládat s výrazama mi přijde spíš „natvrdlý“, pro mě je tohle už jakoby urážka no. Prostě se mi to nelíbí.