Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud se dcera zeptala strýce pomilionté na stejnou věc, tak se nedivím, že řekl, co řekl. Rozhrabaný koláč by vadil i mně jako matce, takže bych zakročila sama dřív, než by vypěnil někdo další.
se čtyřletými dětmi mluvím naprosto normálně, nepoužívám vulgární slova, ale rozhodně je nešetřím jen proto, že jsou malí.
@unuděná Ale to je přesně ono. Já se přeci nevymlouvám na živější dítě. Já jsem ráda, že je taková, já s ní mám trpělivosti dost a zas mi nepřijde, že bych jí nechávala „volnou výchovu“, ať si dělá, co chce. Vidím to asi opravdu jinak. Už jako dítě jsem byla úzkostlivější a vím, že v dospělosti to opravdu nedělá dobrotu a nerada bych, abych dcera byla nějaká „chudinka“.
@Aubrys píše:
@j.a.n.i1 Že se dospělej chlap nedokáže ovládat s výrazama mi přijde spíš „natvrdlý“, pro mě je tohle už jakoby urážka no. Prostě se mi to nelíbí.
No, pro tebe je to urážka, pro jiné běžný výraz… takže příště si holt usměrni dceru, aby ho neotravovala a pak ji to říkat nebude.
Ty máš asi 4r. dítě a zatím žádné jiné, že?
Chápu, že je tvůj středobod vesmíru a kopretince se nesmí skrivit ani vlásek.
Ale trošku se nad tím zamysli, jestli ji strýc neokrikl právem.
Když maminka je benevolentní.
Decka jsou rozdrhle, hlavně v tom věku kolem 3-5r.ale ty si od toho, aby si to dítě usmernila, že se má sklidnit, že na jídlo se nikomu nesahá. Neudělala si to, tak to udělali jiní.
@Aubrys píše:
@radkka Koláček dostala druhý den svůj „extra“, ten nebyl na stole položený, jakože je k mání, pro všechny
Jo, tak já myslela, že šahala do nějakého společného talíře. Nicméně i tak na tom nevidím nic špatného, mně se vyloženě ekluje, když někdo jí rukama, přijde mi normálnější, že se dítě naučí správně stolovat, než to, abych já chodila jíst na chodbu, protože se mi z matlání koláče zvedá kufr. U nás nikomu nevadí, když někdo jiný než rodič dítě okřikne nebo po něm chce, aby se najedlo slušně ![]()
Jak jsem psala, jestli ti to vadí, tak se starej o to, aby dítě neotravovalo okolí. Jak je možné, že jí x krát řekne, bež se zeptat rodičů, ty to slyšíš a nic neděláš? To se nedivím, že mu dojde trpělivost. Já bych nehoukla na ní, ale na tebe, jestli už se hodláš o svoje dítě postarat.
Tak me by vadilo i to, kdyby muj 4letak hrabal do sveho jidla rukou. Proste nejis, stouras se v tom, sbiram talir.Tecka.Uz to nejsou mimina.
Ta mluva, no, pokud ho opravdu nekolikrat za sebou otravovala stejnou veci (ty to vis a nezasahnes, omlouvas ji vycuranosti??),tak se ani nedivim, ze uz na ni houknul. Vadilo by mi treba „jdi do prcic s cokoladou“,ale „jsi natvrdla“ nehodnotim az tak negativne.Pro me by taky byla natvrdla, kdyby za mnou 6× prisla se slovy „das mi jeste cokoladku?“
@j.a.n.i1 Evidentně každého rozčílí něco jiného prostě
Pro mě je to spíš známka toho, že se neumí ovládnout. Ale každopádně díky za názor, něco pravdy na tom určitě bude. ![]()
@radkka Jé ale já to právě slyšela až pak, co zvýšil hlas
Vážně.
@Kelsey Ano, jsem benevolentní dost. To máte pravdu. Díky za názor ![]()
@Aubrys píše:
@radkka Jé ale já to právě slyšela až pak, co zvýšil hlasVážně.
Hele, já nevim, já se na to koukám jako ten, na kterého se sypou děti příbuzných, sami jsme teprve v procesu snažení. Prostě si myslím, že bys tedy měla zabránit tomu, aby se tohle opakovalo, sama píšeš, že víš, že je „vyčůraná“ a otravuje tím ráda, tak si jí máš hlídat, pak se nediv, že někomu ujedou nervy.
U nás dítě usměrní kdokoli, kdo je poblíž, nikdy s tím neměl nikdo problém ![]()
@Aubrys píše:
Ano, jsem benevolentní dost. To máte pravdu. Díky za názor
doporučuji naučit dceru, že ne každý dospělý vydrží tolik, co matinka. A totéž naučit i sama sebe. Bude se vám to oběma hodit, protože s tímto přístupem ti po dceři budou lidi houkat často.
My si se ségrou nebo švagrovou taky okřikneme děti, zvlášť teda pokud druhá není přítomna, nevidím na tom nic špatného. Ale jinak si dítě okřiknu sama, kdybych viděla, že někoho otravuje a somruje čokoládu, tak zakročím, švagr možná nepoužil úplně nejlepší výraz, na druhou stranu, pokud to zopakovala třeba desetkrát, tak se moc nedivím. A hrabat se v koláči, čtyřletá se snad už umí najíst slušně, myslím že si nejenom vztahovačná, nýbrž i dost laxní.
@Aubrys píše:
@Kelsey Ano, jsem benevolentní dost. To máte pravdu. Díky za názor
V tom případě nechápu, nac si zakládala diskusi, chtěla si politovat dceru?
Viditelně se vyjadřujes a ty tvé argumenty, tady, jakoby strýc je lump, dcera ukrivdenya chudinka, která byla neprávem servana.
Nic změnit nehodlás, dál budes přehlížet a rozmazlovat. Tak hodně štěstí v budoucnu.
@neumisa Máte v lecčem pravdu, jenže každý je jiný. Já ostatní respektuji také, kolem sebe mám dětí dost a kolikrát se mi také nelíbí chování dětí (i otravující) ale nějak mě to neohrožuje, tak to nechám. Pokud vyloženě dítě něco nevytrhává z ruky ostatním, neječí a nevzteká se. Tohle mi přijde prostě jako banalita ale chápu, každý je prostě jiný.
@Aubrys píše:
@neumisa Máte v lecčem pravdu, jenže každý je jiný. Já ostatní respektuji také, kolem sebe mám dětí dost a kolikrát se mi také nelíbí chování dětí (i otravující) ale nějak mě to neohrožuje, tak to nechám. Pokud vyloženě dítě něco nevytrhává z ruky ostatním, neječí a nevzteká se. Tohle mi přijde prostě jako banalita ale chápu, každý je prostě jiný.
No a matkám tady, ve většině, přijde jako banalita říct dítěti, že je natvrdlé, a to poté, když se po milionté za hodinu zeptá toho samého člověka na tu samou věc a dostane tu samou odpověď… ![]()