Jsem zoufalá ze svých dětí - prosím o radu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
256
30.3.17 09:16

@kdochcekam Nevím, jak jste přišla na to, že se jim nevěnuji. Kroužky má v době družiny, kdy já jsem v práci. Podle mě je lepší čas trávit nějakou aktivitou, která ji baví než každý den sedět stereotypně v družině. To je opravdu dobrá rada, to tedy děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
30.3.17 09:16
@ziza1108 píše:
Rozhodně se nenudí, buď jsou v kroužku nebo venku nebo mají program. Starší dcera má 7 kroužků týdně, mladší 2.

Pokud má osmileté dítě 7 kroužků týdně, tak je jednoznačně přetížené.

Z čehož následně pramení spousta dalších, zdánlivě nesouvisejících problémů - protože takto přetížené a neustále podněty zahlcované dítě je psychicky vyčerpané. Nemá čas pro sebe, na zklidnění, na uvědomění si samo sebe, na „bytí samo sebou“ - v podstatě to pravděpodobně ani neumí, protože k tomu nedostává příležitost.

Bodejť by nediskutovala a „nedržkovala“, že má něco dělat - když něco musí dělat neustále… byť je to zdánlivě zábava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
30.3.17 09:17
@ziza1108 píše:
@kdochcekam Strašně moc děkuji za radu. Rozhodně se nad tím budu muset zamyslet a nějaký rozpis vyrobím. Jsem ráda za zkušenosti jiných. Mám pocit, že je ta doba nějaká rychlá a že kolikrát na povídání večer ani nezbývá čas. Už jsem uvažovala i nad tím, že bych si zkrátila úvazek, abych na ně měla víc času. Ale končím ve 4, v 16:30 je vyzvedávám, doma jsme tak v 17-17:30 (pokud jdeme nakoupit). Nevím, jestli je to pozdě. Ale než napíšeme úlohy a nachystám večeři, tak je večer, pak rychle koupání a spát… Nevím zda to má na to taky vliv…

To máš teda pěknej kolotoč. Já už teď pomalu zjištuju co a jak, abych mohla dělat na zkrácený úvazek a to bych chtěla tak do 2. třídy té nejmladší - tzn. tak na 5 let.
Nad tím zkrácením zauvažuj. Děti jsou malé jen jednou a pokud neškudlíte každou korunu, tak to za to stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.17 09:18

Myslím si, že ta Vaše starší holka má těch aktivit moc. A pak přijde domů a je unavená a nastávají mezi sourozenci konflikty. Také mám dvě holky 6 a 9 let. Řekla bych, že je to lepší, když jsou třeba spolu o víkendu a mají čas se „sžít“ než když přijdou unavené ze školy a školky a kroužků. Doma dělá ta starší ještě úkoly, jedna přes druhou chce sdělovat svoje zážitky, tak se hádají kdo kde bude první, kdo toho má o něco víc, kdo nastoupí do autobusu dřív atd. Prostě řeší úplné blbosti. Jinak je to jak u Vás. Té starší se nechce nic dělat, mladší je dost pracovitá. Ale když mně jde pomáhat ta mladší, tak ta starší najednou chce taky a zrovna to co ta mladší, takže se u toho pořád dohadují, pošťuchují. Také jsou každá jiná. Starší také moc nevnímá, co jí říkám, když je do nějaké činnosti zabraná, mladší je zase hodně akční.

• Citovat
  • Upravit
4497
30.3.17 09:18

Bordel v pokoji se řeší tak, že pokud neuklidí do stanoveného času posbírám hračky do pytle a dávám to do kontejneru na charitu. Udělala jsem 1× a od té doby je po problému. Co se týká poslouchání tak si trvám na svém dokud nesplní co mají. Člověk jen musí být důsledný a v podstatě je pořád drtit. Sice je to občas šílené, ale většinou šlapou a zjišťují, že si revoltou a odmlouváním nic nevybojují takže se to pomalu lepší. Jinak mám štírku (8 let) a račici (5 let) takže taky síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
30.3.17 09:20

@BohunkaP Ale kroužky jsou v době družiny. Jsem do 16 hod v práci, takže bych ji stejně nemohla vyzvedávat dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
30.3.17 09:21
Zakladatelko, chápu tě a je mi tě svým způsobem líto.
Tohle je pro mě přesně ten důvod, proč je tak těžké se rozhoupat do druhého… :zed:
@kdochcekam píše:
S rodiči se nediskutuje, rodiče můžeme o něco požádat.

musím se přiznat, že tohle mi nahání husí kůži…Jako sto dřepů za neuklizený pokoj, nebo za nevynesený koš? Pro osmi a pětileté dítě? Život v systému příkazů a zákazů, o slovo si skoro požádat, jo, to je láska :,(
Dítě není otrok ani robot, ne? Moje matka si taky pletla výchovu s buzerací a ubližováním. Ona má pocit, jak mě skvěle vychovávala, já jí nenávidím. Stačí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
30.3.17 09:24

@ziza1108 silně mi to připomíná logiku mých rodičů - když uz je v družině, tak ať ten čas využije. Měla jsem šest kroužku týdne a fakt si přála aspoň jedno odpoledne sedět v druzine na zadku :roll: ubrala bych výrazně aktivit starší. Navíc jak se píše vyse vyústilo to v to, ze jsem měla neustálou potřebu cokoli dělat, protože to je přeci spravne. Tohle pak vedlo k tomu, ze v dospělosti nedělám prakticky zadnou z věci, které jsem měla ve formě kroužků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.17 09:24

A vidím to, že ty děti toho mají dneska hodně a nemají čas na nějaké samostatné vlastní hry. Ono se řekne, že je ten kroužek v rámci družiny, ale i tak to ty děti zatíží než když ve družině si může dělat co zrovna uzná za vhodné. Děti ty kroužky i chtějí. Dcera by chtěla taky chodit na dost kroužků, ale musím jí to korigovat, protože ty děti to samy nedokáží zhodnotit, co zvládnou a co už je moc.

• Citovat
  • Upravit
22093
30.3.17 09:26
@ziza1108 píše:
@BohunkaP Ale kroužky jsou v době družiny. Jsem do 16 hod v práci, takže bych ji stejně nemohla vyzvedávat dřív.

To je úplně jedno.

V družině mají děti možnost volné zábavy - resp. měly by ji alespoň částečně mít - mohou si samy zvolit, s kým a nač si budou hrát, v hezkém počasí mohou být venku, apod.
V kroužku tuto možnost nemají - i když je to zdánlivě „jen“ zábava, je to další organizovaná činnost, kde se děti musejí řídit pevně nastaveným programem. Dostávají (a jsou nuceny přijímat) podněty, místo aby si je vytvářely a hledaly samy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
30.3.17 09:28

@ziza1108

Prosim neuraz se, ale podle me se jim malo venujete. Osobne bych si zkratila uvazek. Pokud jedou na plne obratky od rana do 16:30 odpoledne, pak jen nakoupit a doma jste az 17:30-18:00, ty chystas veceri, delaji se ukoly. Budu znit hnusne, ale co cekas? Davas prednost praci, detem se nevenujes, tak delaji bugr. Druzina a krouzky jsou sice fajn, ale to ti deti nevychova, to musite vy doma a to se tezko muze dit, kdyz se cela rodina sejde doma az v 6 a zbyva prostor jen na jidlo, koupani, chystani do skoly. To jsou pomerne slusny galeje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
30.3.17 09:30
@ziza1108 píše:
Milé maminky, prosím o radu či vaše zkušenosti. Mám dvě děti, holky (5 a 8 let) a jsem z nich už dost zoufalá. Mám pocit, že absolutně vůbec neposlouchají, tedy mne ne. Manžela o něco více, ale taky to není žádná sláva. Pokud tedy nezařve.
Mám pocit, že se neustále dohadují, řvou po sobě, popichují se a pak vřeští. Když jim řeknu, ať si uklidí pokoj, tak se nic neděje. Neuklidí si po sobě ani oblečení. Na tu starší, když mluvím, tak mě kolikrát ani nevnímá. Na každou věc se jí musím ptát aspoň 5×, než dostanu odpověď. Ta mladší je beran, takže musí být po jejím a ta starší se jí buď přizpůsobí nebo ne a pak je zase jekot. Už jsem z toho unavená a zoufalá. Pokud se po nich nic nechce a člověk jim koupí třeba zmrzlinu, tak jsou v pohodě. Pokud mají něco dělat, je problém.
Už jsme několikrát zkoušeli s nimi o tom mluvit, zkoušeli jsme systém zákazů (zákaz sladkého, televize, mobilu…). Nefunguje nic. Nemáte nějakou radu či zkušenost, jak na ně? Mám pocit, že nemám absolutně žádnou autoritu.
Po dnešním rádu, jsem začala uvažovat o tom, že bych se od nich snad odstěhovala. Už to prostě psychicky nedávám.

Mám osmiletou dceru, jsem ráda, že jsem na ní od mala příná a hlavně důsledná, poslechne vždy, jo někdy se snaží protestovat, ale ví, že to nemá smysl. Je to o důslednosti- zločin a trest, aby věděli, co si můžou a nemůžou dovolit. Musíte začít být důslední, jinak to bude jen horší, v životě se po nich bude chtít čím dál víc věcí, co musejí, autoritu mít musíte, jinak jste jako rodiče k ničemu! Takže radím přitvrdit, hlavně být důslední a jednotnía vést je k samostatnosti- viz uklidit si ten pokoj apod., jinak to bude jen horší. I můj dvouletý syn si po sobě něco uklidí, když řeknu, ale jak říkám, jsem přísná a důsledná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.17 09:30

Co tedy já moc nechápu, proč si v družině nemohou udělat domácí úkoly. Dcera je třeba dost samostatná, takže by úkol si sama napsala v pohodě. Pak by přišla domů a mohla si hrát s mladší a mohli jsme fungovat všichni společně. Takhle si něco dělá v družině a pak večer po příchodu domů píše úkoly, vidí mladší, že si hraje a už se jí do úkolů nechce.

• Citovat
  • Upravit
13672
30.3.17 09:31
@LenkaN26 píše:
Bordel v pokoji se řeší tak, že pokud neuklidí do stanoveného času posbírám hračky do pytle a dávám to do kontejneru na charitu. Udělala jsem 1× a od té doby je po problému. Co se týká poslouchání tak si trvám na svém dokud nesplní co mají. Člověk jen musí být důsledný a v podstatě je pořád drtit. Sice je to občas šílené, ale většinou šlapou a zjišťují, že si revoltou a odmlouváním nic nevybojují takže se to pomalu lepší. Jinak mám štírku (8 let) a račici (5 let) takže taky síla.

Dobrý :pankac: Dělám to podbně- ať si řvou- neřvou, vědí, na čem se mnou jsou a že jsem fakt důsledná, jinak to ani nejde :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
30.3.17 09:33
@Ter85 píše:
@ziza1108
Druzina a krouzky jsou sice fajn, ale to ti deti nevychova, to musite vy doma a to se tezko muze dit, kdyz se cela rodina sejde doma az v 6 a zbyva prostor jen na jidlo, koupani, chystani do skoly. To jsou pomerne slusny galeje. :nevim:

Ano, s tímto úplně souhlasím.

Děti jsou celý pracovní týden v podstatě vychovávány institucemi a přehlcovány podněty. Na což reagují naprosto přirozeně - štěkají se, hádají, vztekají, nechtějí nic dělat… protože toho za celý den mají plné zuby a nemají možnost „vypnout - nicnedělat - jenom prostě být“ dřív než v posteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí