Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Známá má podobný problem s klukama a mé desi že u nás to začíná taky
vyhledala jsem si kurzy na internetu od pana Zdeňka Oklešťka a jeho názory a rady hodně pomohli
začali jsme lip fungovat a komunikovat a také je super na internetu- Nevychova dej si do vyhledávače
doporučuji i mé okolí hodně chválí
![]()
@LenkaN26 Jednou jsem to taky takto udělala, že jsem všechno, co nebylo uklizené naházela do pytle a jakože vyhodila (schovala jsem to do zahradního domku). Jenže v těch pytlech skončilo i oblečení i hračky, co se tam povalovalo. Jenže po pár dnech dceři začal scházet oblečení (bylo v pytli na zahradě), takže jsem pro něj stejně musela jít (ona o tom samozřejmě nevěděla). Po čase jsem jim naskládala zpět i ty hračky a vůbec si toho nevšimly… mají to prostě na háku.
@Tichošlápek Snažila jsem se kroužky omezit, přišlo mi, že jich má hodně. Několikrát jsem se jí ptala, kam chodit chce a kam ne. Chce chodit všude, baví ji to. Dokonce si oproti loňsku jeden kroužek přidala, protože chtěla. Dokonce se přemlouvala, aby tam mohla chodit. Tak nevím. Když tam chce chodit a baví jí to, mám jí to zakazovat?
Příspěvek upraven 30.03.17 v 09:40
@Anonymní píše:
Co tedy já moc nechápu, proč si v družině nemohou udělat domácí úkoly. Dcera je třeba dost samostatná, takže by úkol si sama napsala v pohodě. Pak by přišla domů a mohla si hrát s mladší a mohli jsme fungovat všichni společně. Takhle si něco dělá v družině a pak večer po příchodu domů píše úkoly, vidí mladší, že si hraje a už se jí do úkolů nechce.
Mají psaní úkolů v družině zakázané. Od učitelky i družinářky. Mají takto nastavený systém.
@ptakovapelika Děkuji, mrknu na to. Budu vděčná za každou radu ![]()
U nás právě taky to mají zakázané. Myslím, že je to tak nastavené všude a i to tak mají dané, aby si děti odpočinuly. Ale právě nechápu u těch dětí, které v družině tráví více času než třeba hodinu.
@Ter85 Děkuji za názor. Ale přijde mi normální, že rodiče pracují. Nebo jsem výjimka a všichni ostatní rodiče jsou doma a věnují se jen dětem? A kdo je pak živí? Nepřijde mi, že pracovat do 16 hod je přehnané a že bych dávala přednost práci.
@ziza1108 píše:
Snažila jsem se kroužky omezit, přišli mi, že jich má hodně. Několikrát jsem se jí ptala, kam chodit chce a kam ne. Chce chodit všude, baví ji to. Dokonce si oproti loňsku jeden kroužek přidala, protože chtěla. Dokonce se přemlouvala, aby tam mohla chodit. Tak nevím. Když tam chce chodit a baví jí to, mám jí to zakazovat?
Ano, samozřejmě. Resp. ne tvrdě zakazovat - ale vysvětlit jí, že je potřeba naučit se vybírat.
S kroužky je to v podstatě podobné jako v obchodě - když dítě bude chtít v hračkářství hračku, koupíš mu každou, kterou uvidí… jenom proto, že je třeba „vzdělávací“ a může ho něco naučit?
Nebo mu vysvětlíš, že nemůže mít všechno, co chce?
S kroužky je to stejné - je potřeba děti jemně, ale důsledně vést k tomu, že každý kroužek něco stojí. Nejen čas a peníze, ale taky energii a sílu, která potom nezbývá na školní a domácí povinnosti… A která, když chybí, vede k neustálým domácím hádkám a znepříjemňování i toho mála společného času, který pro sebe máte.
@ziza1108 píše:
@Tichošlápek Snažila jsem se kroužky omezit, přišlo mi, že jich má hodně. Několikrát jsem se jí ptala, kam chodit chce a kam ne. Chce chodit všude, baví ji to. Dokonce si oproti loňsku jeden kroužek přidala, protože chtěla. Dokonce se přemlouvala, aby tam mohla chodit. Tak nevím. Když tam chce chodit a baví jí to, mám jí to zakazovat?Příspěvek upraven 30.03.17 v 09:40
To musíte zhodnotit Vy a ne to nechat na dceři. Ještě je ve věku, kdy to nedokáže sama posoudit. Jak jsem psala, já to musela také dceři probrat, co ano a co už je moc. Řekla jsem jí že maximálně tolik kroužků a ať se rozhodne (má plavání, keramiku, dramaťák a teď od druhého pololetí ještě čtenářský klub, tam tedy chtěla chodit, tak jsem jí to nakonec povolila).
@ziza1108 ja bych to klidně využila jako trest, pokud bude dal ignorovat tebe jako matku. Zrušila bych ji část kroužku. Jednak se ji uleví a druhak ji možná trkne, ze takto ne. A ano ja bych ji část zakázala, protože je ještě mala a proste ne vse muze objektivně rozhodnout sama. K to u potřebuje tvou pomoc. I když se ji to třeba nelíbí
@Ter85 píše:
@ziza1108Prosim neuraz se, ale podle me se jim malo venujete. Osobne bych si zkratila uvazek. Pokud jedou na plne obratky od rana do 16:30 odpoledne, pak jen nakoupit a doma jste az 17:30-18:00, ty chystas veceri, delaji se ukoly. Budu znit hnusne, ale co cekas? Davas prednost praci, detem se nevenujes, tak delaji bugr. Druzina a krouzky jsou sice fajn, ale to ti deti nevychova, to musite vy doma a to se tezko muze dit, kdyz se cela rodina sejde doma az v 6 a zbyva prostor jen na jidlo, koupani, chystani do skoly. To jsou pomerne slusny galeje.
Ono se jednoduše řekne, zkrátit si úvazek - jenže co když zaměstnavatel na takovou podmínku nepřistoupí? Dát výpověď? Co finance? všichni máme závazky a výdaje. Já tedy dělám do půl čtvrtý, ale ráno od sedmi, takže moje děti musí po půl sedmé do ranní družiny a vyzvedávám je před čtvrtou. Taky není příliš dalšího prostoru. A myslím, že tak to má většina pracujících rodičů
A není to o tom, že bych upřednostňovala práci.
Uvazky zkracene lze najit, nerikam ze to je hned a snadno, ale clovek se musi pidit. Taky lze si upravit pracovni dobu-lze delat napriklad od 6, od 7 do 14, do 15. Lze se podelit-jeden rodic rano brzy odchazi, aby mohl deti drive odpoledne vyzvednout. A druhy rodic rano vypravuje deti a je v praci dele. Kazda hodina odpoledne, kterou clovek muze venovat detem, je dobra. Pak se proste clovek nemuze divit, ze deti se neumeji chovat. Kde se to nauci? Kdo je to nauci? Druzina? Pokud se cela rodina rano v 7 rozdeli a sejde se vecer v 6 a je prostor jen na povinnosti, tak jde je ta vychova? Nerikam, ze ma clovek travit s deckem 100% casu a stat mu za zadkem, ale tezko deti vychova behem hodiny denne. ![]()
@ziza1108 Necetla jsem celou diskusi, ale v TV byla starsi komedie (mozna i Bakalari), jak se rodice kvuli hadajicim se dceram naoko rozchazeli s tim, ze jedna dcera bude zit s maminkou a druha s tatinkem, at se holky mezi sebou domluvi ktera chce s kym zit. Vysvetlili jim, ze k rozpadu rodiny dochazi kvuli nim. Bylo to drsne, ale poucne. Pro holky sok, ktery zabral. Uz tam ale neukazali, na jak dlouho to zabralo.
Jsem rada, ze toto resit nemusim. Preji pevne nervy, za par let z toho vyrostou ![]()
@kdochcekam Zatím bohužel končit dřív nemůžu. Pokud mi zaměstnavatel nebude chtít zkrátit úvazek, uvažuji nad výpovědí. Mám pocit, že to takto dál nejde. A pocit, že jsem na roztrhání bohužel mám. Ale která matka ne. Občas pozvu uklizečku, to ano, ale je takt, že večeře dělám teplé. Chci, aby měli kvalitní jídlo. Asi to budu muset přehodnotit.