Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tím krácením úvazku je to občas science fiction… Třeba u nás, když žijeme v Čechách, bydlíme mimo Prahu, oba děláme ve stejné instituci, jezdíme společně autem. Kdybych si měla vyřídit zkrácený úvazek, tak nejen, že přijdu o peníze (kterých je i tak málo), ale ještě jeden z nás si bude platit MHD do místa bydliště, to jsou další skoro 2 tisíce měsíčně navíc a místo 30 minut autem bude trávit 1,5 v MHD a děti neuvidí vůbec…
Nevím, jak to dělali naši rodiče - moji dělali od 6 do 2 v místě bydliště, já chodila do školky na půl šestou ráno. ![]()
7 kroužků týdně na osmileté dítě mi přijde hrozně moc. Dítě musí být přetížené, unavené a přepodnětované, není divu, že se mu potom nechce už vůbec nic dělat. Může se to projevit i na chování. Trochu mi to přijde, že mu tím rodiče kompenzují čas, který nemohou s dítětem strávit, ze svého pohledu ho nechtějí nechat „flákat se“ v družině, chtějí, aby se nějak „rozvíjelo“.
Ono je taky rozdíl, jestli na ty kroužky chodí nějak po škole, v rámci družiny, nebo sama nebo jestli matka vyzvedne dítě v 16.hodin a potom s ním ještě obíhá kroužky. Ta druhá varianta mi přijde mnohem horší. To potom už není moc času doma na běžný život, starosti a povinnosti.
@kdochcekam To sice ano, ale já chci, aby si mimo úlohy plnily ještě i ty ostatní povinnosti. Ona je starší dcera jinak strašně šikovná a samostatná. Ale je pohodlná a pracovat se jí moc nechce. Což i chápu, komu se chce. Ale oblečení jí fakt skládat nebudu. Doufám, že je to přechodné období. Jinak se z toho zblázním. ![]()
To u nás je také družina jen do třetí třídy. Ale zase by mělo být právo rodiče se rozhodnout, zda dítě bude psát úkol doma nebo v družině. Ten rodič zná své dítě, zda to zvládne nebo ne. Dcera si píše úkoly občas v knihovně, když čekáme na mladší. A ta aprobace, i když to chápu, tak to je legrační. U nás je třeba družina do pěti hodin a než ty zaměstnaní rodiče na plný úvazek dojedou domů, tak ty děti píšou úkoly nejdříve kolem šesté půl sedmé. To z toho ten rodič musí mít nervy nadranc i to dítě, když čte, má úkol z psaní. Všichni nervózní, tak není divu, když se dítě sekne a rodič po něm ještě chce, aby si uklízel atd. Rychlá večeře, koupání a dohnat dítě do postele. Babičky a dědečkové jsou velká výhoda, rodiče si děti převezmou a už se mohou věnovat v klidu potom jen jim.
@kdochcekam Já s tebou souhlasím, ale to dítě je prostě už v 6,7 večer unavené, klesá výkonnost. Je velký rozdíl psát s dítětem úkoly v jednu, ve dvě nebo ve tři, jak se vrátí ze školy a trochu si odpočine(moje děti chodí po škole většinou na hodinku na hřiště se svými kamarády ze třídy, jsou po obědě, takže není kam spěchat) a přijdou odpočatí a „naladění“ na psaní úkolů..A je rozdíl nechávat to až navečer. Zvlášť pro určité typy lidí, já sama bych třeba po večerech žádnou efektivní duševní práci dělat nemohla, už by mi padala hlava.
Chtěla jsem tím jen říct, že souhlasím s odpovědností rodičů, ale je mi jich moc líto, těch, kteří musí pracovat na směny, dítě vyzvedávají před zavíračkou a nemůžou to změnit. To není o manažerských schopnostech, ale o tom, že přirozeně klesá pozornost, dítě už nebude tak koncentrované a výkonné.
@Jana206 Ne, ne, kroužky jsou v době družiny. Pouze jeden je o chvilku delší. Jinak místo družiny. Ale ona dcera je od malička strašně energická, od 2 let vůbec nespala přes den a vždy byl problém ji unavit. Nevím, kde bere energii. Proto začala chodit do kroužků a i přes to z toho není nějak unavená, že by to na ní bylo vidět. Normálně jde spát kolem 8, max 8:30 a ráno vstává v pohodě.
@Ter85 píše:
@ziza1108Prosim neuraz se, ale podle me se jim malo venujete. Osobne bych si zkratila uvazek. Pokud jedou na plne obratky od rana do 16:30 odpoledne, pak jen nakoupit a doma jste az 17:30-18:00, ty chystas veceri, delaji se ukoly. Budu znit hnusne, ale co cekas? Davas prednost praci, detem se nevenujes, tak delaji bugr. Druzina a krouzky jsou sice fajn, ale to ti deti nevychova, to musite vy doma a to se tezko muze dit, kdyz se cela rodina sejde doma az v 6 a zbyva prostor jen na jidlo, koupani, chystani do skoly. To jsou pomerne slusny galeje.
Jenže ne každý má možnost si vybírat, pracovní doba 8-16 je zcela běžná a normální, zkrácených úvazků je málo, zaměstnavatelé je nedávají. Jak by to měla zakladatelka udělat? Takto to má valná většina žen…
@lapagerie píše:
@Ter85
Dobře, ale když hledáš zkrácený úvazek a nechceš jít z oboru, může to být sakra problém. Šla bys z místa, kde jsi spokojená? Třeba i pod úroveň? Kvůli úvazku? A když vezmu třeba moji práci, tak prostě nelze posunout pracovní dobu, protože jsme časově závislí zase na někom dalším. A ne všude jsou dva rodiče, (nebo hlídací babičky). A jak říkám, zkrácený úvazek = méně peněz a to je taky podstatný fakt. Bohužel. Všichni si prostě zkrácený úvazek dovolit nemůžou a rodinu a výchovu zvládnout taky musí.
Ja jsem musela kvuli detem praci zmenit. Zmenila jsem obor, pozici…Bohuzel, vychovat dite behem jedne hodiny denne nejde a druzina/krouzek mi ho nevychova. Museli jsme se prizpusobit cela rodina, vcetne deti. My s manzelem jsme upravili praci tak, abychom se zvladali starat o deti-hlidani mame jen 1× tydne. Manzel je rano vypravuje, ja jezdim driv a odpoledne opacne-ja je vyzvedavam, manzel pak prijede pozdeji. Deti maji kazdy jeden krouzek, protoze mame 3 deti a nelze, aby kazdy chodil na 5 krouzku. Doma maji sluzby, umerne svemu veku, mame pevny rad a rezim, bez toho by to neslo. Deti chodi v 8 spat, pokud bychchom dorazili domu az v 6, tak by to u nas taky vypadalo pekelne. Uvarit, vecere, napsat ukoly, hygiena, nachystani na dalsi den, kratka pohadka pred spanim…to je sprint a moje deti by taky vyvadely, pokud bychom kazdy den jeli takovou zbesilou jizdu.
@kdochcekam paradoxně ta mladší dcera je na oblečení lepší. Ta starší, jak to z ní spadne, tak to zůstane. Klidně po tom i šlape a vůbec jí to nevadí…
@kdochcekam píše:
Tak myslím si, že ty domácí úkoly jsou snad minimum, co mají rodiče s dětmi plnit. Snad jak jinak by mohly ty rodiče mít přehled o zrovna probíraném učivu, o tom, co dítěti jde a co je potřeba procvičit a atd…děcko není módní doplněk, abychom ho ráno odložili a večer jen uložili. Ve družině si hraje, jde ven, aktivně odpočívá mezi vrstevníky, je to přeci fajn. A potom přijde domů, splní pár povinností a má svůj klid. prostor pro sebe. Není nic trestného, když jej rodiče vyzvednou na konci družiny. Prostě to jinak nejde. Ale je potom na nich, aby taky manažerovali ten čas po práci tak, aby těm děckám něco dali. A něco dali nemyslím tablet nebo kroužek.
Ale pak se nelze divit, že dochází ke konfliktu mezi sourozenci. Děti už si hrály ve družině, pak se přijde večer domů, jedno dítě má zážitky, druhé dítě se chce také podělit. Kontrolovat úkoly jednomu, druhé ještě úkoly nemá a chce si hrát. Řeknete mně, kdy má dítě ten prostor pro sebe, když jde domů až na konci družiny? Mezitím namazat ten chleba, pokud se nedělá teplá večeře. Rodiče unavení z celého dne v práci. A pak rychle, rychle do postele, protože ráno musí brzy vstávat.
@kdochcekam píše:
Tak rodiče jsou dva a oba určitě ten chleba mazat nemusí.
Tak druhý rodič vodí třeba děti ráno do školy, aby nemusely chodit ještě do ranní družiny a vrací se z práce domů v osm večer.
Protože s cestou do práce to tak vychází.
@ziza1108 Moje děti taky od necelých dvou let přes den nespí. Ono se víc kroužků ještě dá zvládnout u určitých dětí ještě v předškolním věku, kdy se dítě hledá, diferencuje, vybíjí energii. Časem se to stejně musí osekat, protože bude přibývat školních povinností a taky je možné, že se dítě v nějaké zálibě najde a bude se tomu chtít věnovat trochu víc, do hloubky.
Dcera má taky osm let, od malička toho vyzkoušela víc, ale postupně. Momentálně hraje na hudební nástroj v ZUŠ - jednou týdně, má po sobě hudební nauku a výuku, což je ideální, v jeden den a jednou týdně plavání, o které sama stála. Vlastně se k němu vrátila, plavala už jako tříletá, ale musela toho nechat k vůli častým zánětům uší a průdušek.
Nedovedu si představit, že by ale dělala třeba gymnastiku a atletiku, u nás jsou tréninky minimálně třikrát týdně každý tento sport. Jeden rok chodila do přípravky krasobruslení, moc ji to bavilo, bruslí moc ráda, ale nedávala ranní víkendové tréninky, nerada vstává a ráno se chtěla se sourozenci dívat na pohádky, ne stát na ledě. Přes léto byl zase velký rozdíl teplot na ledě a venku, trpěla a angíny. Navíc když byla nemocná, dost jsme na tom prodělali(tento sport byl finančně dost náročný, jinak bych to neřešila),chápu to, pronájem ledu se musí platit stále, ale víc tam byla než nebyla.Tak s tím po sezoně skončila.
Syn je konzervativnější. V 5 letech vyzkoušel recko-římský zápas, dá se říct, že ve svých 11 letech sportuje závodně, objíždí mezinárodní turnaje. Trénink má dvakrát až třikrát týdně(podle chuti) a nic jiného by k tomu už nezvládl. Nikdy ho nic jiného nelákalo a nic jiného dělat nechtěl. Samozřejmě chodí ven s klukama, hrají fotbal, jezdí na skatebortu, i na U rampě, na koloběžce, ale to dobrovolně ve volném čase.
@Anonymní píše:
Ale pak se nelze divit, že dochází ke konfliktu mezi sourozenci. Děti už si hrály ve družině, pak se přijde večer domů, jedno dítě má zážitky, druhé dítě se chce také podělit. Kontrolovat úkoly jednomu, druhé ještě úkoly nemá a chce si hrát. Řeknete mně, kdy má dítě ten prostor pro sebe, když jde domů až na konci družiny? Mezitím namazat ten chleba, pokud se nedělá teplá večeře. Rodiče unavení z celého dne v práci. A pak rychle, rychle do postele, protože ráno musí brzy vstávat.
Souhlasím, také považuji zákaz psaní úkolů v družině za nesmyslný. Naštěstí máme rozumné a lidské vychovatelky, které tento názor sdílejí - a od druhé třídy psaní úkolů v pohodě tolerují (pokud nekoliduje s vycházkou nebo nějakým společným programem). Nesmějí jen prvňáčci, protože ti ještě ve většině případů potřebují asistenci dospělého - 2-3. třída už to má ponecháno na své úvaze.
@Fazulina
Tak zrovna ted je idealni doba na zmenu. Tady na 20 tis meste je moznosti nekolik-castecny uvazky dava kuprikladu Lidl, Tesco, v mistni nemocnici taky funguji zkracene uvazky. Ve 2 fabrikach, co tu mame si lze dohodnout upravu pracovni doby, nekdo dela od 6, nekdo od 7. Pokud jen zalozim ruce a budu rikat, ze to nejde, tezko neco zmenim. Ja osobne jsem praci i obor zmenit kvuli detem musela. Na vyber je, ale zensky nerady meni, ale kazda druha nadava.